USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tüketicileri şimdi ati ölçüde koruyacak acemi düzenlemeye bağlı detaylar netleşiyor

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile tüketicileri korumaya müteveccih tedbirlerin alınması, son kullanıcıların doğruluk kontrol yollarının kolaylaştırılması, ukubet sisteminin baştan düzenlenmesi amaçlanıyor.

Tüketicileri şimdi ati ölçüde koruyacak acemi düzenlemeye bağlı detaylar netleşiyor
09-03-2022 11:55
Ankara

TBMM'ye maruz Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'yle, tüketicileri şimdi ati ölçüde korumaya müteveccih tedbirlerin alınması, son kullanıcıların adalet kontrol yollarının kolaylaştırılması ve bilgilendirilmesine ağırbaşlılık verilmesi, ukubet sisteminin orantılılık, ılım ve caydırıcılık prensipleri gözetilerek baştan düzenlenmesi amaçlanıyor.

Tüketicilerin korunmasına müteveccih tedbirlerin alınmasını içeren anayasa teklifi TBMM'de

Ticaret Bakanlığından edinilen bilgilere göre, son kullanıcıların yaşamış yer aldığı sorunlar, bu doğrultuda 6502 mahdut Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da yapılması öngörülen tadilat şöyleki belirlendi:

Taksitli satı sözleşmelerinde, son kullanıcıların taksitlerini ödeyememeleri biçiminde ödenmeyen taksitler toplamının küsurat borcun 10'da 1'ini tekvin kriteri, Türk Borçlar Kanunu ile de mevzun olacak biçimde sözleşmede arazi meydan satı ücretinin 10'da 1'i olacak biçimde değiştirilecek. Böylece son kullanıcıların kanuncu izleme zımnında eğilmek mecburiyetinde oldukları maliyetlerde arttırma vadeden yararlanmaları sağlanacak.

Yeni kodifikasyon ile tüketici güven sözleşmelerinde 14 günce kayıtım süresi bünyesinde güven borcunun tamamını ödeyen son kullanıcıların kayıtım hakkını kullandıkları benimseme edilerek iadesi mukteza ücretlerin iadesi sağlanacak.

Kredi kartı yahut itibarlı yatırım hesabı derece belgisiz kesiksiz tüketici kredisi sözleşmelerine bağlı bulunan düzenlemede, nema oranının artırılması yahut düşürülmesi durumlarına bağlı dünkü belirlenen oranın yürürlüğe girmesi düşüncesince 30 güneş öncesinde tüketiciye ihbarname şartı bulunuyor. Yapılacak ayrım ile 30 güneş öncesinde ihbarname yapılması şartı kaldırılacak. Böylece tarafların mutabakatı ile tüketiciler tenzilatlı orandan ihbarname süresi beklenmeden yararlanabilecek.

Yan mali mahsul ve hizmetler yasaklanıyor

Bazı güven verenler, tüketici yahut mesken kredisi tefriş etmek talip sektöre ilkin zat sigorta şirketlerinden sigorta yaptırılmasını ve güven ile on paralık hevesi sıfır sigorta ve taç hizmetlerinin de alınmasını durum koşuyor. Değişiklikle, bankaların sigortasız güven seçeneğini de tüketiciye arz etmek şartıyla, güven irtibatlı sigortayı da içeren ortak teklifi tüketiciye sunabilmelerine imkân tanınacak. Tüketici bu dü teklifi de zat iradesi ile değerlendirecek gerek sigortalı gerek sigortasız teklifi yeğleme edebilecek.

Ayrıca güven çekici tüketiciye gereksinimi olmamasına ve kredinin art ödenmesi ile ilgilendiren bulunmasına karşın ancak satışı meydana getirilen mütemmim afiyet sigortası, yük sigortası, ferdi kaymakamlık sigortası derece sigortaların satışının yapılması yasaklanacak.

Tüketicinin tenzilatlı nema oranına cemaat güven seçeneğinden yararlanabilmesi düşüncesince gereksinimi olmayan, yararlanmayacağı veya kurumsal müşterilere maruz taç mahsul yahut hizmetleri benimseme etmek mecburiyetinde bırakılma önlenecek.

İlk kat hata getiriliyor

Değişiklikle, son kullanıcıların taç yer aldığı mesafeli sözleşmelere bağlı kendisine uzlaştırıcı fariza sağlayıcılara son kullanıcıların ihbarname ve taleplerini iletebilecekleri ve bahis konusu hususları izleme edebilecekleri okunabilen ortak sistemi ihdas yükümlülüğü getiriliyor.

Ayrıca uzlaştırıcı fariza sağlayıcıları, mesafeli sözleşmelerin denktaş tahsilatına da vasıtalık etmeleri durumunda, denktaş kendilerinde kalmış yer aldığı sürece, konfirmasyon yahut ita ile kayıtım hakkının kullanımında vandöz yahut sağlayan ile sektöre dirlik mesul olacak. Böylece, uzlaştırıcı fariza sağlayan platformlara önceki kat hata getirildi.

Ön ödemeli devir ev bark satışına yasak

Tüketicilerin dip şikayetlerine bap bulunan devir dinlence sektörüne bağlı de ayrım yapılıyor. Tamamlanamayan ve kuvvetsiz biçimde küsurat tesislerden ötürü yaşanmış bulunan ulusal dünya malı kaybının önlenmesi ve kaynakların şimdi mıhlı yatırımlara yönlendirilmesi neredeyse ön ödemeli usulle devir ev bark ve ferdî hakka bap devir dinlence satışı yasaklanacak. Bu çeşit satışlara bağlı ahkâm yürürlükten kaldırılarak sektöre hoppadak ağız ağıza tükenmiş ve işletilmeye anık bulunan tesislerin satışının yapılması sağlanacak.

Devre dinlence satışının mali isticar eliyle yapılması yerinde da devir dinlence sözleşmelerine bağlı anayasa hükümleri uygulanacak.

Ayni hakka bap devir dinlence sözleşmelerinin hoppadak Kat Mülkiyeti Kanunu'nda tamlanan kökler ve esaslar çerçevesinde devir ev bark sözleşmesi şeklinde kurulması mecburi kılınacak. Kooperatif yahut tecim firması ortaklığı veya topluluk yahut vakıf üyeliği şeklinde devir dinlence hakkı tanınamayacak.

Paravan firmalar kurularak son kullanıcıların kıygın edilmesinin engellenmesi neredeyse devir tatile bap dünya malı üstünde ayni adalet sahibi olmayanlar, devir ev bark yahut devir dinlence satışı yapamayacak.

Cayma süresi zarfında tüketiciden ita yahut borçlandırıcı doküman benimseme ika yasağı devir ev bark sözleşmelerini de kapsayacak. Söz konusu yasağın ihlali halinde, sektöre ödemeleri hemen iadeli edilecek ve tüketiciyi namus borcu dibine sokan rastgele çeşitli doküman tüketici anlamında batıl olacak.

99 yıla vasıl sözleşmelere son

Şahsi hakka bap sözleşmelerde, tesisinin eskimesi, hizmetlerin muhtemel özellikte sunulamaması, faziletkâr ödenti ücretleri derece sorunları sayesinde tüketiciler bu sistemden genişlemek istedikleri biçimde 99 yıla vasıl sözleşmeler zımnında bunu yapamıyor.

Değişiklikle, ferdî hakka bap devir dinlence sözleşmelerinde 10 salname maksimum müddet sınırı getirilecek. Tüketicinin minimum 90 güneş öncesinden devir tatili kullanmayacağını sağlayıcıya bildirmesi durumunda, o devir düşüncesince rastgele ortak ad altında denktaş alınamayacak.

Yenilenmiş mahsulat önceki kat kanunla düzenleniyor

Yenilenmiş mahsulat önceki kat kanunla kodifikasyon dibine alınırken, el telefonu derece ürünlerin, Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen restorasyon merkezleri vasıtasıyla ıslah yapılarak minimum ortak sene müddet ile güvenceli olacak biçimde sektöre baştan satılması sağlanacak.

Satış sonrası hizmetlere bağlı dünkü haklar

Üretici ve ithalatçılara, satı sonrası hizmetlere bağlı kendisine şimdiki mezun servis istasyonlarına bağlı bilgilerini Bakanlıkça kurulan düzene derç zorunluluğu getiriliyor. Böylece son kullanıcıların gerçek sıfır servisler ile ilgilendiren mağdurluk yaşamalarının önüne geçilecek.

Ayrıca, hususi servis istasyonlarının mezun servis istasyonu algısı oluşturacak biçimde fariza vermesinin önlenmesi amacıyla, servis fişi, resim ve risale derece rastgele çeşitli lansman ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresini istimal zorunluluğu getirilecek.

Tüketicilere, yetiştirici ve ithalatçılardan Bakanlıkça belirlenen artırım ömrü boyunca mala bağlı satı sonrası hizmetin sağlanmaması yerinde zararın tazminini arzu ika hakkı tanınacak.

Tüketici yargıcı heyetlerine bağlı düzenlemeler

Değişiklikle, tüketici yargıcı heyetlerinin mezuniyet alanları ile iş bölümünü belirlemeye müteveccih Bakanlığa mezuniyet verilecek.

Öte yandan, 2022 yılı bakımından kıymeti 15 bin 430 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici yargıcı heyetleri memur iken, şimdi aşkın sayıda uyuşmazlığın yargıya geçiş ettirilmeden çözüme bağlanması neredeyse akçasal denktaş 30 bin liraya yükseltilecek.

Tüketicinin yerleşme noktayı yahut tüketici işleminin yapıldığı yerde değişmeyen sağlayan tüketici yargıcı heyetinin bulunmaması biçiminde bu son kullanıcıların rastgele ortak adalet yitirilmesine uğramadan o arazi kaymakamlıklarına müracaat yapılabilmesine İmkan sağlanacak.

Tüketici yargıcı heyetlerinin bilim ve doküman rıza makaleleri ile öteki yazışmalarının ve kararlarının tanıdık uyuşmazlığın tarafları yahut vekillerine elektronik ortamda tebliğine imkân sağlanacak.

Tüketici yargıcı heyeti kararlarına dirlik yapılacak itirazlarda, sonucu sağlayan tüketici yargıcı heyetinin bulunmuş yer aldığı yerdeki mahkemeye yanı sıra tüketicinin yerleşme yerinin bulunmuş yer aldığı arazi mahkemesi de mezun olacak.

Satıcı yahut sağlayıcılar kabilinden bulunan bulunmasına karşın tüketici yargıcı heyetine sunulmayan bilim yahut belgenin sonra tüketici mahkemesine sunulması zımnında yargıcı heyeti kararının iptali biçiminde tüketici aleyhine muhakeme giderine ve vekalet tutarına hükmedilmeyecek.

Kanuna muhalefet vaziyetleri düşüncesince öngörülmüş cezalar da baştan düzenlenecek. Örneğin, tüketicilerle ön ödemeli devir dinlence sözleşmesi kuran yahut kurulmasına vasıtalık edenler dirlik 3 yıldan 6 yıla denli delik cezası uygulanabilecek. Reklam Kuruluna, genel ağ üstünden meydana getirilen tüketicileri yanıltıcı ve mevzuata karşıt reklamlar dirlik erişimin engellenmesi sonucu bırakma yetkisi tanınacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler