USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tüketici dernekleri depremzedelerden mevrut şikayetleri açıkladı

Tüketici dernekleri, salahiyetsiz hediye toplayanlar ile depremzedelerin gereksinimlerini istismar ederek fahiş çoğalma özne fırsatçıların olduğunu belirterek, nihai tüketicilerin bu kimseyle ilişik kesinlikle şikayette bulunması icap ettiğini bildirdi.

Tüketici dernekleri depremzedelerden mevrut şikayetleri açıkladı
24-02-2023 12:06
İstanbul

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, depremle ilişik en aşkın vasıl şikayetlerin başlangıcında şöhretli iane kuruluşlarının ve adların ismini kullanarak hediye ve iane toplayanların geldiğini söyledi.

Küçük, "Bu insan ve kurumlar yerine vatandaşlara mesajlar gönderiliyor. Bu mesajlar düşüncesince başta içtimai iletişim araçları hesapları kullanılıyor. İyi oruçlu şekilde bu matematik numaralarını teslim etmeden yardımda mevcut kimseler istismar ediliyor. Vatandaşlarımız bu numaraları behemehâl ilişik derneklerin, kasıntı ve firmaların genel ağ adreslerinden teslim etsinler. Gerekirse bizlere de ulaşıp sorabilirler." dedi.

Tüm Türkiye'nin karşı günden bu yana yegâne canevi yer aldığı deprem karşısında biçimsiz niyetlilerin de bulunduğunu dile getiren küçük, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Deprem bölgelerinden küsurat talebi fırsata çevirmek, nahak yere yarar bildirmek ve çıkar gerçekleştirme buyurmak talip bazısı biçimsiz niyetlilerin besin maddelerinde, transfer ücretlerinde ve ikametgâh kiralarında sayıları baş döndürücü artırdığını görüyoruz. Fiyatların yüksekliğinden şikayetçi bulunan yurttaşlarımız bu mevzuda bizlere başvurma ediyor. Özellikle icar ve taşımalık ücretleri noktasında devir hin faziletli ukubet kesildiğine ilişikli duyurular görüyoruz. Ancak bu aşamada elan caydırıcı yaptırımların olması gerekiyor."

"Haksız yarar bildirmek isteyenleri şikayet edin"

Levent Küçük, vatandaşların iane noktasında başta resmi kasıntı ve kurumlar ile ilişik STK'ların duyurularına haysiyet etmelerini istedi.

Küçük, "Doğruluğundan sakıncasız olmadığımız hesaplara hediye yapmamalıyız. Ayrıca fahiş eder artışlarını ve nahak yere yarar girişimlerini Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı il müdürlükleri ile belediyelerin kolluk birimlerine şikayet edebiliriz. Bu emekli günlerden geçe kargaşadan faydalanmak isteyenlerin sonsuz denetlenmesini ve bunlara ağırbaşlı cezai yaptırımlar uygulanmasını yetkililerden arzu ediyoruz." biçiminde konuştu.

Deprem sahasında aşkın az da olsa arakçılık ve yağmacılık vakaları ile karşılaştıklarını aktaran Küçük, ikinci el kayıt satan esnafa ve buralardan alım satım fail piyasaya bu mevzuda titiz olmaları hususunda uyarılarda bulundu.

"Depremzedeler elan kalın ve detaylı bilgilendirilmeli"

TÜDER Başkanı Küçük, vatandaşların içtimai iletişim araçları üstünden gösterilen hepsi bilgi ve yorumlara haysiyet etmemeleri gerektiğini, bu haberlerin doğruyu yansıtmayabildiğini söyledi.

Depremin etkilediği şehirlerde mevcut depremzedelerin büyüklük kurumları kabilinden yapılacak nakdi yardımların içeriğine bağlı tüketici derneklerine aşkın kalın istifham sorduğunu kaydeden Küçük, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Oradaki yurttaşlarımızın ne yardımları alacağı, evinin hasarına mucibince onlara ne derece iane yapılacağı üstüne depremzedelerimizin elan kalın ve detaylı bilgilendirilmesi durumunda olacaktır. İlgili valilikler ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) açıklamalarını duymayan depremzedelerin bulunduğunu mevrut sorulardan anlayabiliyoruz. Bu sebeple elan kalın ve detaylı bilgilendirme yapılması gerekiyor."

"Özel meslek ücretlerinin iadesine bağlı rahatsızlıklar geliyor"

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da deprem sonrası hepsi ülkenin topyekun savaş ederken, karabulut fırsatçılarının da harekete geçtiğini belirterek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Ahlak ve vicdan yoksunu bu kimseler depremzedelerin piyasada oluşturduğu ilginin nedenini ve o kişilerin süresince bulunmuş yer aldığı vaziyeti gözetmeden, asliye besin ve gerekseme ürünlerine fahiş fiyatlar uygularken, müşterek bölümü da ev kirası ve korunma ücretlerine yersiz yere bindirim yaptılar. Bazı yurttaşlarımız depremzedelere evini parasız açarken, vicdansız okazyon vurguncuları depremzedelerin ikametgâh talebini fırsata yöneltmek düşüncesince ev icar fiyatlarını muhik göz boncuğu faktör olmadan artırdılar."

Ağaoğlu, depremzedelerin araçlarının plakasına bakarak onlardan ecir almayan lokantalara rağmen müşterek karton bardak çorbayı fahiş fiyata satanların da bulunduğunu kaydederek, arabaları çökme altında kalmış yer aldığı düşüncesince araçta gecelemek bu şeklinde isticar gerçekleştirmek isteyenleri dolandıranlarla da karşılaştıklarını söyledi.

Zaman devir sonuç istimal zamanı önceki ürünler ile de karşılaştıklarını, bu mevzuda titiz olunması icap ettiğini dile getiren Ağaoğlu, "Özel okullardaki öğrencilerin gayrı şehirlerdeki ayrımsız hususi okula kaydının yapılmaması, ödediği ücretin mütebaki kısmının veliye iadeli edilmemesi kabil rahatsızlıklar de gelmeye başladı." niteleyerek konuştu.

Ağaoğlu, depremzedelerin herhangi müşterek ayrışık dayanaklık buyurmak ve iane düşüncesince kaymakamlıklara, valiliklere yahut AFAD'a başvurması icap ettiğini belirterek, "Devletimiz de yapacağı kanuni düzenlemeyle karabulut vurguncularına ağırbaşlı yaptırımlar getirmeli, müddeiumumilik ve mahkemelerimiz de failleri fevk sınırdan cezalandırmalıdır." açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler