USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tosyalı Holding 5 yılda 5,5 bilyon dolar envestisman planlıyor

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, dünya içi ve haricinde doğacak 5 yılda 5,5 bilyon dolar hep envestisman yapmayı ve üretimlerini 15 milyon tona denli çıkarmayı planladıklarını belirtti.

Tosyalı Holding 5 yılda 5,5 bilyon dolar envestisman planlıyor
21-02-2022 11:54
İstanbul

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, taşınmazlar içi ve haricinde doğacak 5 yılda 5,5 bilyon dolar hep envestisman yapmayı ve üretimlerini 15 milyon tona derece çıkarmayı planladıklarını belirterek, "İhracat odaklı stratejimizi önümüzdeki devirde şimdi da geliştirmek, hassaten Çin'in şimdi baş döndürücü iç pazarına yönelmesi kararı kabala pazarlarda yaşanmış bulunan boşluğu elleme kıymetlendirmek istiyoruz." dedi.

Fuat Tosyalı, "İş Dünyası Sohbetleri" kapsamında AA muhabiri ile 2021 değerlendirmeleri ve 2022'den beklentilerini paylaştı.

Salgın dolayısıyla ertelenen ilginin çelimli olabileceği ve pazarın devim bilimi seyredeceği öngörüsüyle 2021'e tedarikli girdiklerini tamlayan Tosyalı, düşündüklerine koşut indinde sene geçirdiklerini ve planlamaları doğrultusunda iç pazarı destekleyecek boyutta ehemmiyetli indinde sığa ayırdıklarını söyledi.

Tosyalı, Türk şirketleri yardımıyla iç pazarda müstevi polat ve solmamış fiyatlarının, evren fiyatlarının altında kaldığını, bunun kararında taşınmazlar zarfında yükselen ilginin özlük satışlarını ağır miktarda artırdığını anlatım etti.

Geçen sene hem taşınmazlar içi bununla müşterek taşınmazlar dışı operasyonlarında ihracatlarını artırmaya bitmeme ettiklerini aktaran Tosyalı, "İhracat coğrafyamızı değme güzeşte sene şimdi da genişletiyoruz. Avrupa'dan Asya ve Afrika'ya derece nice coğrafyaya dışarı satım gerçekleştiriyoruz. dışsatım yaptığımız iklim sayısı 100'ü aşmış durumda. Bu kapsamda güzeşte sene ihracatımız 1,5 bilyon doların üstüne çıktı. dışsatım odaklı stratejimizi önümüzdeki devirde şimdi da geliştirmek, hassaten Çin'in şimdi baş döndürücü iç pazarına yönelmesi kararı kabala pazarlarda yaşanmış bulunan boşluğu elleme kıymetlendirmek istiyoruz." diyerek konuştu.

Tosyalı, Holding namına 2020'yi 3,5 bilyon dolar, güzeşte yılı ise kestirmece 6 bilyon dolar ciroyla tamamladıklarını vurgulayarak, istihdamlarını da ağır miktarda artırmayı başardıklarını kaydetti.

"İskenderun yatırımımız 4 bilyon dolarlık ithal ikamesine yardım sağlayacak"

Fuat Tosyalı, Türkiye'deki yatırımlarının temelinde sürdürülebilirlik odaklı, ek bedel yaratacak kalifiye mahsul üretmeye müteveccih indinde görünüş bulunduğunu belirterek, bunun en dobra örneklerinden birinin, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşama geçirdikleri 2,5 bilyon dolarlık polat yatırımı bulunduğunu söyledi.

Söz konusu yatırımı bu senenin böylelikle devreye edinmeyi planladıklarını aktaran Tosyalı, salname 4 milyon tonluk indinde üretimle devreye girecek bu tesiste müstevi polat hassaten iktisap etmek az daha kalifiye polat üretimine odaklanacaklarını bildirdi.

Tosyalı, İskenderun Sarıseki tesisiyle şimdi bağan çarpıcılık enerjisi tüketimi sağlayıcı Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye'deki önceki kullanıcısı olacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"2 kıta dev, kuantum teknolojili çelikhanesi olacak. İki limanıyla bu tesisimiz, gündeş tutarları temel alırsak kestirmece 4 bilyon dolarlık ithal ikamesine yardım sağlayacak. Türkiye'nin ek altın ihracatına ve akan açığın daraltılmasına ağır indinde katkıda bulunacağız. Bununla baş başa işleyim ve işleyim yerleri yönetimi ve işletmesinde arsıulusal ölçüde bilim birikimine ehil indinde takım olarak, sanayide tasarruf modelinin ve bütünleşmiş işletmeciliğin de hep ek kıymeti zait ehemmiyetli unsurlardan birisi bulunduğunu düşünüyoruz. Bu tatlılıkla liman işletmeciliği ve işleyim bölgelerinin yönetimine müteveccih yatırımlara şişman indinde ehemmiyet veriyoruz. Bu kapsamda Türkiye'de İskenderun'da bulunan liman işletmemiz ve Erzin'de de hazırlıklarını tamamladığımız indinde liman yatırımımız bulunuyor. Ayrıca, Filyos Endüstri Bölgesi'nin yönetimini üstleniyoruz. Yurt dışındaki yatırımlarımızı da düşünürsek önümüzdeki 5 yılda 5,5 bilyon dolar hep envestisman yapmayı planlıyoruz. Biz şu anda tonaj ve istihsal namına 6 milyon titrem civarındayız. Devam fail toy yatırımlarımızla baş başa önümüzdeki 5 yılda üretimimizi de 15 milyon tona derece çıkarmayı planlıyoruz."

"Ciromuzun yarısı, üretimimizin yüzdelik 60'ı taşınmazlar dışı tesislerimizden geliyor"

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı, holdingin Karadağ, Cezayir, Senegal ve Angola'daki yatırımlarına değinirken, cirolarının yarısının taşınmazlar dışından geldiğini, kabak polat üretimlerinin de kestirmece yüzdelik 60'ının buralardaki tesislerde gerçekleştirildiğini bildirdi.

Demir-çelik sektöründeki istihdamlarının da yarıya yakınının taşınmazlar dışı tesislerindeki çalışanlardan oluştuğunu aktaran Tosyalı, toptan başarılarının temelinde taşınmazlar dışındaki önceki yatırımları Tosyalı Cezayir'in arazi aldığını söyledi.

Tosyalı, temelleri 2011'de atılmış ve 4. hamle yatırımı bitmeme fail Cezayir'deki yatırımları Tosyalı Algerie'nin, ülkenin en şişman tesisi ve ihracatçısı konumunda bulunduğunu belirterek, "Tosyalı Algerie, kâffesi aşamalar tamamlandığında 7,5 milyon tonu bütünleşmiş beyaz zehir tesisinden iktisap etmek az daha 8,5 milyon tona vasıl müstevi ve etraflıca meful kapasiteli indinde işleyim tesisine dönüşecek." dedi.

Holding namına Afrika'daki yatırımlarını Cezayir'den sonradan Senegal ve Angola'ya taşıdıklarını hatırlatan Tosyalı, şöyleki bitmeme etti:

"Afrika'daki ikinci yatırımımız bulunan Senegal'de hem yapım demiri bununla müşterek filmaşin istihsal etmek düşüncesince baş döndürücü fonksiyonlu tasarıma ehil olacak indinde çelikhane ve haddehane yatırımımız bitmeme ediyor. Ayrıca, Senegal'de hususi Ekonomik Bölge statüsünde işleyim bölgesi tekvin etmek düşüncesince icraat yapıyoruz. Her ayrışık enfrastrüktür sağlanmış vaziyette bulunan bu bölge, Türkiye'den doğacak yatırımcılara da bariz olacak. Bunun haricinde Angola'da, polat üretimi düşüncesince kabak konu tedbir etmek, solmamış metal yatırımı gerçekleştirmek az daha çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Angola'daki en şişman solmamış cevheri rezervlerinden birisi bulunan Kassinga sahasında bulunan solmamış cevheri madenlerini çalıştırmak amacıyla bölgedeki yatırımlarımıza başlamış bulunuyoruz. 2 bilyon titrem solmamış cevheri rezervi bulunan bölgede, ilkin 2 milyon titrem türap mücevher ve zerre mücevher üretmeyi planlıyoruz. Devamında da salname 5 milyon titrem kapasiteyle mütekâsif edilmiş efdal tenörlü mücevher üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Uzun devirde ise burada salname 10 milyon titrem solmamış cevheri el işi kapasitesine ulaşacağız."

"Yapılacak yatırımlarla akan bariz vermeyen indinde ekonomiyi nesir edebiliriz"

Fuat Tosyalı, değme şeyin yerel üretilmesinin konuşu olmayabileceğini belirterek, izlemsel ve ek kıymeti efdal bölgelerde yerel istihsal yapmanın hem mali kaynakların taşınmazlar zarfında kalmasını bununla müşterek ülkeye döviz girmesini sağladığını, bu tür yatırımları destekleyen teşviklerin bedel yarattığını söyledi.

Tosyalı, Proje Bazlı Teşvik Sistemi'yle şişman yetenekli dev planların yaşama geçirildiğine ayraç ederek, KOBİ'lerin de bu dönüşümün indinde parçası durumuna gelmesinin ekonominin hepsi düşüncesince baş döndürücü eleştiri bulunduğunu vurguladı.

Geçen sene boşluk malların hep ithalattaki payının yüzdelik 77,4 olduğunu, bunun baş döndürücü şimdi aşağıya çekilmesi icap ettiğini aktaran Tosyalı, "Sadece taşınmazlar zarfında üretmenin konuşu manada manalı bulunmadığı boşluk mallarını ithal ettiğimiz, diğerlerini ise taşınmazlar zarfında ürettiğimiz indinde modele geçmemiz gerek. Bu yöndeki dayanak noktası ve teşviklerin tabana yayılmasıyla şimdi da çelimli neticeler alacağımızı düşünüyorum." değerlendirmelerinde bulundu.

Tosyalı, ithalatın 200 bilyon dolar civarındaki kısmının boşluk mallarından oluştuğu düşünüldüğünde, boşluk mallara odaklı izlemsel yatırımların da devreye girmesi yerinde akan açığın ağır miktarda indinde dava olmaktan çıkabileceğine dikkati çekerek, "Yapılması müstelzim baş döndürücü indinde tomar izlemsel envestisman var. Demir-çelik, petrokimya, sınai tarım, basma ve şimdi nice sektörde baş döndürücü ağır kapasitelerde izlemsel yatırımlara gerekseme var. Bunların evleviyet sırası belirlenip elleme indinde sefer haritasıyla ilerlediğimizde, yapılacak yatırımlarla akan bariz vermeyen indinde ekonomiyi ferah ferah nesir edebiliriz." dedi.

"Tedarik zincirlerinde Çin kaynaklı boşluğu firmalar baş döndürücü elleme değerlendirdi"

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, kabala salgının önceki döneminden sonradan Türkiye ekonomisinin, kabala çapta iş ika becerileri efdal bulunan firmaların öncülüğünde toy devre çabucak uzlaşma sağladığını anlatım etti.

Esnek ve enerjik halde cereyan ederek hem taşınmazlar içerisindeki gereksinimler düşüncesince sığa ayırılabildiğine, bununla müşterek aut pazarlara dışarı satım yapılabildiğine aksan önleyen Tosyalı, şirketlerin, tedbir zincirlerinde Çin kaynaklı boşluğu baş döndürücü elleme değerlendirdiğini kaydetti.

Tosyalı, bu süreçte şimdi evvela dışarı satım yapılmamış pazarlara girilirken Avrupa'nın taleplerinin de çabucak karşılandığını anlatım ederek, laflarını şöyleki tamamladı:

"Tedarik zincirinde yaşanmış bulunan mesail bizim düşüncesince elleme indinde fırsattı ve bunu baş döndürücü elleme değerlendirdik. Şimdi bunu ek değerli, sürdürülebilirlik kriterlerine akıllıca indinde dışarı satım yapısıyla 2022 ve ondan sonra mihman duruma getirme zamanı. Baktığımızda, tedbir zincirlerinde yaşanmış bulunan sorunlar, bağıl 2022'nin makul indinde bölümünde de bitmeme edecek az daha görünüyor. O sebepten iç pazarda da istihsal kapasitelerini destekleyecek halde sektörünün önünün açılmasında, sektörünün elini rahatlatacak önlemlerin alınmasında yarar var. Bununla baş başa arsıulusal kurumların 2022 düşüncesince meydana getirdiği öngörüler Türkiye düşüncesince yüzdelik 3,5-4 bandında indinde büyümeye ayraç ediyor. Eğer dışarı satım odaklı nema modelimizin gereğini adına getirir, hassaten gerçekleştirdiğimiz ihracatın ek kıymetini artırırsak büyümemizin sürdürülebilirliğini sağlar ve bulunan başarımızı doğacak yıllara da taşırız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler