USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TİM, Ortadoğu’nun önemli ticaret merkezi DMCC ile konferans düzenledi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Dış Ticaret Kompleksi'nde Dubai Çoklu Emtialar Merkezi (DMCC) ile beraberce ‘BAE (DUBAİ) Serbest Bölge Yatırım Fırsatları ve İş Birliği Olanakları Konferansı' gerçekleştirdi.

TİM, Ortadoğu’nun önemli ticaret merkezi DMCC ile konferans düzenledi
11-03-2022 14:17

TİM, 10 Mart'ta İstanbul Dış Ticaret Kompleksi'nde Ortadoğu'nun önemli ticaret merkezlerinden bir tanesi bulunan ‘Dubai Çoklu Emtialar Merkezi (DMCC)' ile baş başa ‘BAE (DUBAİ) Serbest Bölge Yatırım Fırsatları ve İş Birliği Olanakları' konferansını gerçekleştirdi. TİM Başkanı İsmail Gülle'nin ev sahipliğinde, DMCC'deki fırsatların ele alındığı konferansa Dubai Çoklu Emtialar Merkezi (DMCC) (DMCC) Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ahmet Sultan Bin Sulayem ve BAE Dubai ve Kuzey Emirlikleri Türk İş Konseyi Başkanı Fatma Nilgün Emrem katıldı.

TİM Başkanı İsmail Gülle, Dubai Çoklu Emtialar Merkezi (DMCC) Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ahmet Sultan Bin Sulayem ve BAE Dubai ve Kuzey Emirlikleri Türk İş Konseyi Başkanı Fatma Nilgün Emrem'in açım konuşmalarından sonradan konferansta DMCC Serbest Bölge Temsilcisi Mohammed Al Falasi katılımcılara müşterek lokma tatlısı gerçekleştirdi. Teknik sunumun peşi esna DMCC Emtialar ve Finansal Hizmetler Direktörü Sanjeev Dutta, Tamimi Consulting Kurucusu Tarık Tamimi ve DMCC Serbest Bölge Temsilcisi Mohammed Al Falasi'nin hatip oldukları ‘Ortadoğu'nun Önde Gelen Ticaret Merkezinde Yatırım Fırsatları' paneli yapıldı. Daha sonradan panelistler katılımcılardan mevrut sorulara yanıt verdi.

Konferansın açılışında mütekellim TİM Başkanı İsmail Gülle, gerçekleştirecekleri konferans ile 20 binden müşterek tomar şirketin örgen olduğu, 2 milyon metrekare envestisman bölgesine sahip, toptan ticaretin çağdaş gereksinimlerine gereğince kurmaca asıl müşterek ticaret merkezi bulunan DMCC'deki fırsatları değerlendireceklerini belirtti.

“BAE, meydana getirilen yatırımlarla çelimli müşterek yapıya kavuştu”
Birleşik Arap Emirlikleri'nin, ehil bulunduğu zenginliklerini meydana getirdiği yatırımlara yönlendirerek ekonomisinde iri müşterek dönüşüme imza attığını kaydeden TİM Başkanı Gülle, “BAE, bölgemizin ticari, politik ve konuşu açıdan önemli müşterek ülkesi. Emirlikler, ticaret, turizm, görgü bilimi bilimi ve misyon sektörlerinde meydana getirilen yatırımlarla zaman aşırı çelimli müşterek yapıya kavuşmuş durumda” dedi.

“İhracat ailesi, BAE ile ilişkilerin gelişmesinden memnun”
Bölgenin dü önemli aktörü bulunan Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin akıbet zamanlarda iktisat özellikle peyda eylemek neredeyse düet ilişkilerde önemli gelişmeler kaydettiğini tamlayan TİM Başkanı Gülle, “Diplomatik ilişkilerin gelişme göstermesi dışarı satım ailesi şekilde hepimiz hesabına sevinme donör bulunduğunu anlatım eylemek isterim. Barış içre müşterek arada geçinme prensipleri doğrultusunda eş müşterek gün ve kültürü paylaştığımız semt ülkeleriyle hâlâ çelimli ticari ve konuşu ilgiler ihdas onarmak eş müşterek çıkar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihracatı yüzdelik 95 artışla 5,5 bilyon dolara ulaştı
BAE ve Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerinin iri müşterek gizil içerdiğine uyanıklık çekici TİM Başkanı Gülle, dü dünya ortada geçtiğimiz sene gerçekleşen dışarı satım oranlarını paylaştı. 2021 senesinde Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihracatı yüzdelik 95 artışla 5,5 bilyon dolara ulaşırken Birleşik Arap Emirlikleri'nin ise 2021 senesinde Türkiye'ye ihracatı 2,5 bilyon dolara ulaştı. TİM Başkanı Gülle, “Bu çelimli çoğalma ivmesi elbette hâlâ da hızlanacaktır. 24 Kasım'da, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ortada imzalanan 10 ayrı geçim akıbet aşama önemli. Bu anlaşmalar neticesinde, enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, mali hizmetler, besin ve ekincilik sahalarında teşrikimesai geliştirebileceğimiz aşırı giranbaha müşterek vesile zeminine kavuştuk” diyerek konuştu.

BAE ile ticari ilgiler acemi müşterek devre taşınıyor
14 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan riyasetinde BAE'ye şümullü müşterek heyetle ziyarette bulunduklarını tamlayan TİM Başkanı Gülle, “Müthiş müşterek konukseverlik gördüğümüz ziyarette dü dünya ortada sağlık, iklim, sanayi, teknoloji, ekincilik kabil nazik bölgelerde 13 geçim hâlâ imzalandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi şekilde ayrımsız tarihlerde pandemi sonrası evvel fiziksel ticaret heyetimizi Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleştirdik. Heyette 22 sektörden 100'den müşterek tomar ihracatçımız, Birleşik Arap Emirliklerinden 300'ün üzerine şirket temsilcisiyle, 500'den müşterek tomar düet iş görüşmesi yaptı. Aynı sürede Dubai Expo'da Türk Gününün açılışı yaptık. Yüzlerce ihracatçılarımız Gulfood besin fuarına koyu müşterek katılma gerçekleştirdi. Burada fuardaki firmalarımızı görüşme ederek onlara desteklerimizi gösterdik. Birleşik Arap Emirlikleri, ihracatçılarımızın hâlâ aşırı mevcut peyda eylemek istediği, ayrışık fırsatlar ve olanaklar barındıran müşterek ülke. Bu sebeple ticaret hacmimizin altını dolduracak emek harcamaları gerçekleştiriyoruz. İnşallah bu proses içerisinde ihracatımızı hâlâ aşırı artıracağız” dedi.

“Potansiyel ihracatımızı bırakmak açısından DMCC, hususi ve önemli müşterek kapıdır”
Türkiye'nin BAE'ye bulunan ihracatında sektörel bazda en aşırı dışarı satım oluşturan sektörlerin sırası ile 1,2 bilyon dolar ihracatla mücevher, 201 milyon dolar ihracatla kimyasal maddeler, 185 milyon dolar ihracatla amade giysi sahasının bulunduğu bilgisini veren TİM Başkanı Gülle, bu üç bu sektörün de potansiyelleri ile ihracatlarını hâlâ da katlayabilecek güçlere ehil bulunduğunu söyledi. TİM Başkanı Gülle konuşmasını şöyleki sürdürdü: “Bu sektörlerimizin yanı esna ihracatımızı hâlâ da artırabileceğimiz iyice önemli sektörlerimiz de var. İhracatın gizil ihracata payı en düşüt bulunan sektörlere baktığımızda yüzdelik 16 çoğalma ile sert dışı metaller, yüzdelik 23 çoğalma ile otomotiv ve yüzdelik 28 çoğalma ile gözyaşı semere göveri sektörleri öne çıkıyor. En aşırı dışarı satım yaptığımız üçüncü kesim bulunan amade giysi de engelleme potansiyelimizin yüzdelik 44'ü ile dışarı satım yapıyoruz. Bu fırsatları gitmek adına, DMCC, hususi ve önemli müşterek kapıdır. DMCC'de halihazırda besin ve mühendislik, teknoloji, marketing kabil misyon sektörlerinde 444 Türk şirket üyedir. 20 binden müşterek tomar mukayyet şirketin bulunduğu müşterek ticaret merkezinde bu nüsha aşırı hâlâ yukarılara çıkabilir”.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne 6, Körfez Bölgesi'ne ise toplamda 10 ticaret heyeti gerçekleştirildi
TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye İhracatçılar Meclisi şekilde sanal, sektörel ve umumi ticaret heyetleriyle 100 bini epey Türk ihracatçıyı dünyanın ciharıyek köşesindeki alıcılarla müşterek araya getirdiklerini ve pandemi periyodunun esasen buyana 73 ülkede gerçekleştirdikleri 110 ticaret bütünüyle pandemiye karşın aykırı ticareti imar onarmak noktasında ne genişliğinde azimli olduklarını gösterdiklerini belirtti.

Pandemi çağında Birleşik Arap Emirlikleri'ne 6, Körfez Bölgesi'ne ise toplamda 10 ticaret heyeti gerçekleştirdiklerinin altını çizen TİM Başkanı Gülle, “Bununla baş başa Türk ihracatının çehresini değiştirecek aşırı önemli planlara imza attık. TİM Marka Konseyi, TİM Kadın Konseyi ve Genç TİM'i aşırı çelimsiz müşterek müddet içerisinde faaliyete geçirerek ihracatımızdaki kâffesi dinamikleri değişik harekete geçirdik. Bu maksat gruplar özelinde mevhum ve umumi ticaret heyetleri düzenleyip, dışarı satım ailesiyle topyekün müşterek hız içerisinde olduk. Tüm bu planlar ülkemizin aut ticaret rakamlarına da akıbet aşama müspet müşterek halde yansıdı. Dış ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene 500 bilyon dolara yaklaştı. Şimdi, önümüzdeki acemi hedeflere akıllıca kararlılıkla yürüyoruz. İki dünya arasındaki ilişkilerde acemi dönemle baş başa aykırı ticarette bembeyaz günleri baş başa fiilen kuracağımıza inanıyorum” halinde konuştu.

“2021'de gün yazdık, bu sene da gün yazmaya bitmeme ediyoruz”
İhracat ailesi şekilde 2021 yılını zamanı müşterek rakamla kapattıklarını ve bu sene da gün yazmaya bitmeme ettiklerini anlatım fail TİM Başkanı Gülle, “Ocak ve Şubat ayında bulunduğu kabil bu ay da güzeşte senenin aşırı üzerine müşterek ihracata akıllıca gidiyoruz. Pandemiden ahir geçerli durum Türkiye'yi destekliyor, desteklemeye de bitmeme ediyor. Gittiğimiz rastgele fuarda ve ticari ilişkilerde bulunduğumuz rastgele ziyarette Türk ürünlerine bulunan bağ ve talebin aşırı iri bulunduğunu görüyoruz. Türkiye önemli müşterek ticaret ve dışarı satım merkezi. Ayrıca Türkiye, jeopolitik pozisyonu ile etrafımızdaki etraflı bu yunak ortamın içre dengeyi sağlayıcı aşırı önemli müşterek kuvvet ve kılıç de bu güçlükle ticari gücüyüz. Dünyadaki bu gelişimleri güzel strateji etmeli ve Türkiye'ye yönelen bu ticaret imkanlarını güzel müşterek halde değerlendirmeliyiz” dedi.

İhracatçılara önemli tavsiyelerde ve uyarılarda mevcut TİM Başkanı Gülle konuşmasını şöyleki sürdürdü: “Bizim düşüncesince aşırı giranbaha bulunan ürünlerimizi ucuza satmamalıyız. Enerji pahalı, hammadde pahalı, rastgele şeyin kıymeti var. Türkiye'nin değerlerini ucuza satmayalım. Mal mukabili hiç kimseye mülk göndermeyin. Bunları sigortalı yapın, emniyetli yapın ve itibar elde ettiğiniz işi yapın. İhracatımız düşüncesince önemli müşterek dönemdeyiz. Dünyadaki katı aşırı şirket Türkiye ile iş gerçekleştirmek isterken bunun değerini bilelim”.

“Türkiye'de keşfedebileceğimiz aşırı müşterek tomar fırsatlar var”
Daha evvela icra ettikleri ziyaretlerden değişik şekilde fırsatları gitmek düşüncesince burada olduklarını anlatım fail DMCC Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ahmet Sultan Bin Sulayem, “Borsa İstanbul ile işi donanması gerçekleştirmek istiyoruz. Türkiye'nin konumundan çevre aşırı iri avantajları var” dedi. Sulayem konuşmasını şöyleki sürdürdü: DMCC elden free zone değil, BAE'nin önemli ticari hublarından müşterek tanesi. Büyük markalarla çalışıyoruz. Kahve bizim düşüncesince aşırı önemli, alanda kahveler düşüncesince stoklama ve paketleme mekanizmaları var. Kahve sektörü bizim düşüncesince aşırı önemli.

DMCC'de Türkiye'den 400 örgen var. Fakat inanırım ki gitgide bu numara hâlâ müşterek tomar artacaktır. DMCC'ye gelmiş şekilde firmanız düşüncesince acemi fırsatlar yakalayabilirsiniz. Buradan Ortadoğu ile işlerinizi de geliştirebilirsiniz. Dubai'nin geri misyon yapısı değişiyor. Elmas Sektörü de aşırı hareket gösteriyor. Hindistan ile müşterek geçim yaptık, Hindistan birtakımı vergileri tenzil sonucu aldı, bu sayede ticaret kütlesi artacaktır.

Sanırım Türkiye-İran-BAE ortada müşterek demiryolu koridorunun yapılması gündemde. Eski ticaret yolu tahminî 20 devir sürüyordu. Türkiye-İran-BAE ortada planlanan bu acemi güzergah yolculuğu 20 günden 6-8 devir arasına indirerek vakitten iri müşterek artırım sağlayacak. Ben yaklaşan sürede gine bu cins gelişmeler göreceğimizi düşünüyorum. Yalnızca zamanımız düşüncesince değil doğacak düşüncesince de bunu düşünüyorum.

Farklı projeleri inceleyerek şu an oluşturduğumuz projeyi oluşturduk ve mücevher kulesini yaptık. Altın ve sim kulesini müşterek Türk şirketi yapacak. Bu binalardan şube alarak Türk şirketler da pazarda yerini alabilir. Türkiye'de keşfedebileceğimiz aşırı müşterek tomar fırsatlar var. DMCC tek bulunmadığı genişliğinde güçlü, bu güçten siz kıymetli ziyaretçilerimizin de faydalanmasını isteriz” diyerek konuştu.

“Kapımız kâffesi Türk firmalarına açık”
BAE Dubai ve Kuzey Emirlikleri Türk İş Konseyi'nin, Dubai'de Ticaret Odası altında müesses kar hedefi gütmeyen müşterek yapılış bulunduğunu tamlayan BAE Dubai ve Kuzey Emirlikleri Türk İş Konseyi Başkanı Fatma Nilgün Emrem, “BAE'ye mevrut Türk firmalarımıza kere göstermeye çalışıyoruz. Serbest Bölge, konseyimizin anne sponsoru. Ofisimiz, DMCC'nin içre bulunuyor. Konseyimizin 500'ü epey üyesi bulunmakta. Kapımız kâffesi Türk firmalarına açık. İş harici toplumsal açıdan da faaliyetlerimiz var. Türk kültürünü, Türkiye'nin ulusal değerlerini de orada tanıtıyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler