USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TİM Başkanı Gülle: '250 milyar dolara emin adımlarla ilerliyoruz'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2022 Şubat kocaoğlan dış satım verilerini açıkladı. dışsatım ailesi Şubat ayında da zamanı birlikte başarım göstererek rekora ulaştı. Şubat ayında ihracat, geçtiğimiz senenin ayrımsız ayına gereğince yüzdelik 25'lik artışla, 20

TİM Başkanı Gülle: '250 milyar dolara emin adımlarla ilerliyoruz'
02-03-2022 14:35
2022 Şubat kocaoğlan dışarı satım sayıları Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle'nin katılımıyla planlı görüşmede açıklandı. 2021 yılını sonuç 10 senenin en efdal performasını göstererek rekorlarla kapatan, Türkiye'nin tutum ve tecim diplomasisinin meydan neferleri bulunan Türk ihracatçısı, 2022'de de rekorlarına kalmış yer aldığı yerden bitmeme ediyor. dışsatım ailesi gücük ay ayında ihracatta, sabık senenin ayrımsız ayına layıkıyla yüzdelik 25'lik artışla, 20 milyar dolar dışarı satım yaparak tarihin en efdal gücük ay kocaoğlan ihracatını gerçekleştirdi. Bu rakamla beraber, Cumhuriyet tarihinin en efdal gücük ay kocaoğlan dışarı satım rakamına ulaşıldı.

Türkiye, G-20, OECD ve AB devletleri ortada en çelimli performansı yayınlayan dünya oldu

Açılış laflarına Türkiye'nin 2021 senesinde yüzdelik 11 büyüyerek ekonomide sonuç 10 senenin en efdal performansı gösterdiğini söyleyerek süregelen TİM Başkanı İsmail Gülle “Bu başarım ile 2021 senesinde G-20, OECD ve AB devletleri ortada en çelimli performansı yayınlayan dünya olduk. Sanayi üretimi ve dışarı satım büyümenin lokomotifi oldu. Ana kalemler bazında en efdal büyümeyi dışarı satım kaydetti. İhracatın büyümeye yardımı 5,3 puan, açık ihracatın yardımı ise 4,9 nokta oldu. Sanayi yüzdelik 17, yatırımlar yüzdelik 6 büyüdü” dedi.

“2022 senesinde da dışarı satım ailemiz Türkiye'nin gelişmesine önderlik edecek”

Büyümenin yarıya DOĞRU kısmının, ihracatla geldiğini tamlayan Gülle “Türkiye üreterek, dışarı satım yaparak yükseliyor. İhracatımızın sonuç dönemdeki performansını gösteriyor ki 2022 senesinde da dışarı satım ailemiz Türkiye'nin gelişmesine önderlik edecek. Bu zamanı başarıda emeği sabık dışarı satım ailemizin değme müşterek neferini kalben kutluyorum!” ifadelerini kullandı.

“Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış bulunan gelişimleri cankulağı strateji ediyoruz”

Rusya ile Ukrayna ortada yaşanmış bulunan krizli ilgilendiren mütekellim Gülle, Türkiye'nin ehemmiyetli dü ticari partneri ve Karadeniz'de komşusu bulunan Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış bulunan gelişimleri cankulağı strateji ettiklerini, bu sürecin ortalık ortada mutedil müşterek çözümle sona ermesini umduklarını anlatım etti. Geçen sene dü ülkeye toplamda 9 milyar dolar dışarı satım yaptıklarını tamlayan TİM Başkanı İsmail Gülle, “İki dünya aut tecim hacmimizden yüzdelik 8'in üstünde hisse aldı. Rusya'dan 4,7 milyon, Ukrayna'dan 2 milyon gezmen ağırladık. dışsatım ailesi şekilde Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Hükümetimizin yardımı ile bu süreci minimum etkiyle atlatacağımıza inanıyoruz” halinde konuştu.

Geçtiğimiz hafta sonu Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve topu topu sektörlerin temsilcileriyle müşterek araya geldiklerini kaydeden Gülle “Yaşanan gelişmelerin tutum ve ihracatımıza etkilerini görmek namına hızlıca eylem aldık, bu savaştan minimum etkiyle kabarmak namına atılabilecek adımları değerlendirdik. Türkiye İhracatçılar Meclisi şekilde kesim kurullarımız ve birliklerimizle bu süreci ihracatçılarımızı kıygın etmeden komuta etmek düşüncesince teyakkuza eski durumdayız. Tüm yaşananları yakından strateji ediyoruz” sanarak konuştu.

“İhracat ailesi şekilde gelişmelere layıkıyla en akla yatkın halde konuş alacağız”

Sektörlerle bu arada ticaretlerini menfi etkileyecek senaryoları değerlendirip seçenek metodlar dair çalıştıklarını tamlayan Gülle konuşmasını şöyleki sürdürdü: “İhracatçılarımızdan mevrut önerileri resmi makamlara iletiyoruz. Son 30 yılda ülkemizin DOĞRU coğrafyasında maatteessüf sert aşırı muharebeye tutanak olduk. Bölgenin istikrarını menfi yönde etkileyen topu topu bu çatışmalara karşın Türkiye kararlı siyasal yapısını korumayı bilmiştir. Bu abra ekonomimize ve ihracata da yansımış; Savaşlarla, çatışmalarla sabık bu zamanlarda ekonomimiz ve ihracatımız kararlı müşterek halde büyümüştür. Tabii ki Ukrayna'daki gündeş gelişmeler daha sıcaklığını koruyor, Rusya'ya erinç açıklayan mali yaptırımlara günaşırı yenileri ekleniyor. dışsatım ailesi şekilde gelişmelere layıkıyla en akla yatkın halde konuş alacağız”.

Türkiye tarihinin en efdal gücük ay kocaoğlan dışarı satım rakamına ulaşıldı

Şubat kocaoğlan dışarı satım paylarını değerlendiren Gülle, dışarı satım ailesi şekilde gücük ay ayında da zamanı müşterek başarım göstererek rekora ulaştıklarını söyledi. Gülle “Şubat ayında ihracatımız, geçtiğimiz senenin ayrımsız ayına göre, yüzdelik 25'lik artışla, 20 milyar dolar oldu. Bu rakamla beraber, tarihimizin en efdal gücük ay kocaoğlan dışarı satım rakamına erişmeyi başardık. Bu rekora imzasını atan dışarı satım ailemizin değme müşterek ferdini kalben kutlama ediyorum” dedi.

En müşterek tomar dışarı satım otomotivde, en efdal artma kimyasal maddeler sektöründe oldu

İhracat rakamlarıyla ilgilendiren detaylar paylaşan Gülle şu detayları verdi: “Yılın civar 2 ayında bütün ihracatımız 37,6 milyar dolara ulaştı. Rakamlarımızın detaylarına baktığımızda kusursuz 24 sektörümüzün ihracatını artırdığını görüyoruz. Bu ay 2,6 milyar dolar dışarı satım oluşturan otomotiv sektörümüz civar yetkin toprak alırken, 2,4 milyar dolara vasıl kimyasal maddeler sektörümüz ikinci, 1,8 milyar doları aşan anık çul sektörümüz ise üçüncü oldu. Sektörel açıdan en nazarıitibar kadın artışlar ise geçtiğimiz yıla layıkıyla ihracatını 728 milyon dolar artı kimyasal maddeler, 595 milyon dolar artı polat ve 412 milyon dolar artı çıpa ve demirdışı metaller sektörlerimizde yaşandı. Hububat, çimento, cam, seramik ve sonuç göveri mamülleri sektörlerimiz gücük ay ayında üstün dereceli kırdı”.

164 ülkeye dışarı satım artışı gerçekleşirken 9 ülkeye maaş dışarı satım rekoru kırıldı

İhracatçıların Türk bayrağını 214 dünya ve alanda dalgalandırmayı başardığını tamlayan Gülle “164 ülkeye ihracatımızı açık açık çoğaltma başarısı gösterdik. En aşırı dışarı satım gerçekleştirdiğimiz civar 3 ülke; 1,8 milyar dolarla Almanya, 1,3 milyar dolarla ABD Birleşik Devletleri ve 1,1 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. Tutar bazında en aşırı artırdığımız devletler ise 384 milyon dolarla ABD, 318 milyon dolar artışla Irak ve 291 milyon dolar artışla Almanya oldu. Ülke gruplarına layıkıyla ihracata baktığımızda ise en şişman pazarımız bulunan Avrupa Birliği'ne ihracatımızın yüzdelik 22 artışla, 8,4 milyar dolar hacme ulaştığını görüyoruz. AB haricindeki başka Avrupa memleketlerini de müdahale ettiğimizde, Avrupa kıtasının, gücük ay kocaoğlan ihracatımızdaki payı, yüzdelik 55,2 oldu. Diğer dünya gruplarında, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,5 milyar dolar, Afrika kıtasına 2 milyar dolar, Kuzey Amerika'ya 1,5 milyar dolar ve Uzak Doğu'ya 1,4 milyar dolarlık dışarı satım gerçekleştirdik. İhracatçılarımız aralarında Almanya, Polonya ve Finlandiya'nın da bulunmuş yer aldığı 9 ülkeye maaş dışarı satım rekoru kırdı” açıklamalarında bulundu.

BAE ile süregelen tecim heyetlerine İsrail ve İspanya ile bitmeme edilecek

2022 yılındaki civar tecim heyetlerini gücük ay ayında iyice koyu müşterek katılımla Dubai'de gerçekleştirdiklerini kail Gülle “Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki alıcıların, Türk firmalarımıza aşırı koyu müşterek teveccühü oldu. İki dünya ortada imzalanan anlaşmalar neticesinde, sağlık, sanayi, teknoloji, tarım, yağız ve kükremek taşımacılığı sahalarında ortaklaşa iş geliştirebileceğimiz aşırı altın müşterek punt zeminine kavuştuk. Şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne 477 milyon dolar dışarı satım gerçekleştirdik. İkili ilişkilerdeki müspet seyrin, önümüzdeki çağda dışarı satım rakamlarımıza hâlâ müşterek tomar yardım sağlayacağına inanıyoruz. Ticaret heyetlerimize 5 Mart'ta İsrail ve 14 Mart'ta İspanya heyetleriyle bitmeme edeceğiz” dedi.

1,718 şirket hâlâ dışarı satım ailesine katıldı

Firmaların ihracata duydukları koyu talebin 2022 senesinde da dışarı satımcı şirket sayısına yansımaya bitmeme ettiğini ve 1.718 şirketin bu ay civar kere dışarı satım yaparak dışarı satım ailesine katıldıklarını tamlayan Gülle, dünkü firmaların, gücük ay ayında 72,7 milyon dolarlık dışarı satım gerçekleştirdiklerini, bu ay dışarı satım önleyen şirket sayısının 45.965 bulunduğunu söyledi.

Miktar bazında yüzdelik 12'lik artış

Miktar bazında ihracatlarının yüzdelik 12 artarak 14,1 milyon titrem şekilde gerçekleştiğini tamlayan Gülle, dışarı satım ünite fiyatında da fazlalık ivme bitmeme ettiğini, ünite dışarı satım değerinin geçtiğimiz senenin ayrımsız zamanına layıkıyla yüzdelik 12 artışla 1,42 dolara yükseldiğini söyledi. Ayrıca TİM Başkanı İsmail Gülle, ünite dışarı satım kıymetini en aşırı artı sektörlerin yüzdelik 43 ile çelik, yüzdelik 40 ile defans ve havacılık ve yüzdelik 27 artışla kimyasal maddeler yer aldığı bilgisini verdi.

69 il ihracatını artırdı

Şubat ayında 69 ilin ihracatını artırdığına nazarıitibar kadın Gülle “En aşırı dışarı satım oluşturan civar 3 ilimiz sırasıyla; 8 milyar dolarla İstanbul, 1,4 milyar dolarla Kocaeli ve 1,3 milyar dolarla Bursa oldu. Bu şehirlerimizin dışında dışarı satım artışıyla nazarıitibar kadın başka illerimiz ise ihracatını 242 milyon dolar artı İzmir ve 160 milyon dolar artı Gaziantep oldu” halinde konuştu.

“TİM Anadolu Meclisi programlarımızı topu topu bölgelerimizi kapsayacak halde sürdüreceğiz”

Şubat ayında Gaziantep'te TİM Güneydoğu Anadolu Meclisi programını gerçekleştirdiklerini anlatım fail Gülle “Bölgemizin ihracatçılarıyla dünkü çağda ihracatımızı hâlâ da arttırmak namına istişarelerde bulunduk. Güncel gelişmeleri, sorunları, talepleri sahaya inerek gözlemledik. TİM Anadolu Meclisi programlarımıza önümüzdeki çağda topu topu bölgelerimizi kapsayacak halde sürdüreceğiz. Şubat ayında 4 ilimiz; Tekirdağ, Kütahya, Kırşehir ve Çankırı tarihlerinin en efdal ihracatını gerçekleştirdi. Bu kalburüstü başarım düşüncesince topu topu illerimizi kutlama ediyorum” dedi.

Şubat ayında Türk Lirası ile dışarı satım yüzdelik 92 arttı

Açılan beyannamelere layıkıyla Türk lirası ile 165 ülkeye bütün 9 milyar TL ücretinde Türk Lirası ile dışarı satım gerçekleştirildiğini tamlayan Gülle konuşmasına şöyleki bitmeme etti: “Şubat ayında Türk Lirası ile dışarı satım yüzdelik 92 arttı. Karşılıklı ticarette yerli mal birimlerinin kullanılması, önümüzdeki çevrim düşüncesince de ehemmiyet bildirme etmeye bitmeme ediyor”.

“Mart ayına, ihracatçılarımızın dört gözle beklediği ehemmiyetli müşterek müjdeyle başladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın umumi kurulumuzda müjdelediği, ihracatçılarımızın kişi kaynaklarıyla oluşturduğu, güvence sorununu ortadan kaldıracak İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi, 1 Mart bakımından resmi şekilde yaşama geçti. İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi ile bu arada ihracatın finansmanında dünkü müşterek çağa girdik. İGE, cesaret teminatı oluşturuyor dava canlı dışarı satımcı KOBİ'lerimize kefillik desteği sağlayacak. Artık ihracatçılarımız, gayrimenkullerini ve taşınmazlarını bankaya tutu özgülemek mecburiyetinde kalmayacak. dışsatım ailesi şekilde Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza bu ehemmiyetli düzenek düşüncesince şükranlarımızı sunuyoruz”.

2022 senesinde Eximbank desteklerinde 50 milyar dolar hedefleniyor

Finansman gereksinimi noktasında müşterek başka müjdenin de dünkü cesaret güvence fonu dayanaklık etmek paketinden geldiğini kail Gülle “Toplam 60 milyar teklik KGF; kefaletli yatırım, dışarı satım ve pres masrafları dayanaklık etmek paketleri düşüncesince müracaatlar başladı. Bu ehemmiyetli paketin 25 milyar teklik bölümü dışarı satım dayanaklık etmek paketi şekilde kullanıma sunuldu. Bununla beraber, geçtiğimiz sene 14 bini epey ihracatçımızın yararlandığı Eximbank desteklerinde 2022 senesinde 50 milyar dolar hedefleniyor. Küresel enflasyonu ve ihracatımızdaki çabuk yükseliş ivmesini delik önüne aldığımızda; ihracatçılarımızın finansmana bulunan gereksinimi değme sabık çağ artıyor. 250 milyar dolarlık dışarı satım hedefimize akla yatkın ilerlerken Eximbank kaynaklarının geliştirilmesi sonuç adım ehemmiyet bildirme ediyor. İnşallah, bu desteklerin yansımalarını dışarı satım rakamlarımızda da göreceğiz” sanarak konuştu.

“Rakamlar açık müşterek halde gösteriyor ki 250 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz”

Yıllık yorum toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dışarı satım ailesine gösterdiği maksat bulunan 250 milyar dolara iktiran etmek düşüncesince ihracatlarını değme ay 2,1 milyar dolar artırmaları icap ettiğini sabık ay anlatım ettiğini vurgulayan Gülle, hanuman ayında yer aldığı kabilinden gücük ay ayında da bu artışı gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Gülle laflarını şöyleki noktaladı: “Geçtiğimiz ay bu maksadı 2,6 milyar dolarla, bu ay 4 milyar dolarla aştık. Rakamlar açık müşterek halde gösteriyor ki 250 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Türkiye, 2022 senesinde da ihracatla yükselmeye bitmeme edecek. Tüm ihracatçılarımızı kutluyorum”.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler