USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TİM Başkanı Gülle: 12 maaş ihracatımız 240 bilyon doları aştı

TİM Başkanı Gülle, nisanda ihracat ailesinin zamanı ortak başarım göstererek sabık senenin bire ortak ayına mucibince yüzdelik 25 artışla 23,4 bilyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, "12 maaş ihracatımız ise 240 bilyon doları aştı." dedi.

TİM Başkanı Gülle: 12 maaş ihracatımız 240 bilyon doları aştı
05-05-2022 13:41
İstanbul

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla nisan ayı dış ticaret rakamlarının açıklanmış bulunduğu görüşmede mütekellim Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Bakan Muş'un tabir etmiş bulunduğu ihracat rekoru ile bölüt tepme sefa yaşatmanın mutluluğu arasında olduklarını belirtti.

Ticaret Bakanı Muş: 23,4 bilyon dolarla tamamı zamanların en faziletli nisan ayı ihracat rakamı gerçekleşti

Gülle, nisan ayında ihracat ailesinin zamanı birlikte başarım göstererek sabık senenin ayrımsız ayına layıkıyla yüzdelik 25 artışla 23,4 bilyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini tabir ederek, "Bu rakamla beraber, maaş en faziletli ihracat rakamımıza erişmeyi başardık. Böylece sonuç 20 ayın 18’inde maaş üstün dereceli kaydedilmiş oldu. 12 maaş ihracatımız ise 240 bilyon doları aştı. Yıl sonu 250 bilyon dolar hedefini inşallah yılı tamamlamadan ulaşacağız." diyerek konuştu.

Rakamların detaylarına bakılınca 25 bu piyasanın ihracatını artırdığını aktaran Gülle, şunları kaydetti:

"21 sektörümüzün ihracatı yüzdelik 10’dan birlikte tomar artma kaydetti, bu ay 3,3 bilyon dolar ile ihracatını üstün dereceli birlikte düzeye haiz kimya sektörümüz evvel yetkin arazi alırken, 2,7 bilyon dolara vasıl otomotiv sektörümüz ikinci ve 2 bilyon dolar ihracat meydana gelen apiko giysi sektörümüz ise üçüncü oldu. Bu sektörlerimizin beraberinde sektörel manada en uyanıklık dişi artışlar, kuvvetli ve kuvvetli dışı metaller ile polat sektörlerimizde yaşandı. Tam 8 sektörümüz nisan ayında ihracat rekoru kırdı. Farklı sektörlerde ayrımsız anda kaydedilen bu başarılar Türkiye’nin topyekun birlikte istihsal ve ihracat hamlesi içre bulunduğunun ispatıdır."

Nisanda en baş döndürücü İstanbul, Kocaeli ve İzmir ihracat gerçekleştirdi

Gülle, nisan ayında 61 ilin ihracatını artırmayı başardığını bildirerek, en baş döndürücü ihracat oluşturan evvel 3 ilin sırasıyla; 9,4 bilyon dolarla İstanbul, 1,9 bilyon dolarla Kocaeli ve 1,4 bilyon dolarla İzmir bulunduğunu söyledi.

Bu şehirlerin dışında ihracat artışıyla dikkati dişi öbür illerin ise ihracatını 200 milyon dolar çoğalma Ankara ve 94 milyon dolar çoğalma Denizli bulunduğunu aktaran Gülle, 16 ilin tarihlerinin en faziletli ihracatını gerçekleştirdiğini vurguladı.

Gülle, dünkü yatırımlar devreye girdikçe Anadolu’da ihracatın çabucak artmaya bitmeme ettiğini anlatarak, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Nisan ayında Yozgat’ın ihracatını 4 kat, Nevşehir’in ihracatını 2,5 kıvrım artırdığını bilhassa vurgulamak istiyorum. Bu kalburüstü başarım düşüncesince tamamı illerimizi kutlama kartı ediyorum. İhracatçılarımız bu ay, ülkemizin bayrağını 214 diyar ve alanda dalgalandırmayı başardı. 155 ülkeye ihracatımızı açık açık tezyit başarısı gösterdik. İhracatçılarımızın en baş döndürücü ihracat gerçekleştirdiği evvel 3 ülke; 2 bilyon dolarla Almanya, 1,8 bilyon dolarla Amerika ve 1,2 bilyon dolarla Birleşik Krallık oldu.

Aralarında Almanya, ABD, İsrail ve İspanya’nın da engelleme bulunduğu ehliyetli 27 ülkeye ihracatta üstün dereceli kırdık. İsrail ve İspanya’da sabık ay dip birlikte katılımla ticaret heyetleri gerçekleştirmiştik. Akabinde mevrut bu muvaffakiyet biz düşüncesince şenlik deposu oldu. İspanya’ya ihracatımız 270 milyon dolar, İsrail’e ihracatımız 190 milyon dolar artma kaydetti. Bu ay evvel kere birlikte ülkeye 2 bilyon doların üstünde ihracat gerçekleştirdik."

Ülke gruplarına layıkıyla ihracata bakılınca en şişman alışveriş bulunan Avrupa Birliği’ne ihracatın yüzdelik 29 artışla 10 bilyon dolara ulaştığını bildiren Gülle, AB’nin ihracattaki payının yüzdelik 42, AB haricindeki öbür Avrupa yurtlarını de engelleme edildiğinde Avrupa Kıtası'nın nisan ayı ihracatındaki payın yüzdelik 55 bulunduğunu söyledi.

Gülle, öbür diyar gruplarında ise Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,9 bilyon dolar, Afrika Kıtasına 2,4 bilyon dolar, Kuzey Amerika’ya 2 bilyon dolar ve Uzak Doğu ülkelerine 1,6 bilyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini anlatarak, Sahra Altı Afrika’ya ihracatın ise yüzdelik 68’in üstünde artma kaydederek evvel kere maaş 1 bilyon doları aştıklarını dile getirdi.

Nisanda ünite ihracat kıymeti 1,44 dolara yükselirken, Türk lirası ile ihracat yüzdelik 55 arttı

TİM Başkanı Gülle, ihracat ünite fiyatında fazlalık ivmenin bitmeme ettiğini belirterek, ünite ihracat değerinin sabık senenin ayrımsız zamanına layıkıyla yüzdelik 20 artışla 1,44 dolara yükseldiğini vurguladı.

Firmalar kabilinden ihracata mahsus dip alakanın 2022 senesinde da dış satımcı şirket sayısına yansımaya bitmeme ettiğini tabir fail Gülle, şunları kaydetti:

"Bu ay 2 bin 80 firmamız evvel kere ihracat yaparak ihracat ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, nisan ayında 123,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ay ihracat karşılayıcı şirket sayımız ise 48 bin 938 oldu. Miktar bazında ihracatımız ise yüzdelik 4 artarak 16,2 milyon titrem adına gerçekleşti. Takip ettiğimiz birlikte öbür belirtke bulunan Türk lirası ile ihracatta da yükseliş bitmeme ediyor. Türk lirası ile oluşturulan beyannamelere göre, 162 ülkeye hep 8,7 bilyon TL ücretinde Türk lirası ile ihracat gerçekleştirildi. Nisan ayında Türk lirası ile bulunan ihracat yüzdelik 55 arttı.

Bir öbür erim ise ihracat ailemizin en ehemmiyet verdiği başlıklardan bulunan Dış Ticaret Dengesi'nden geldi. Rakamlara erke dış bakılınca bu ay dış ticaret dahası vermeyi başardık. Enerji dış ihracatımızın ithalatı tekabül payı yüzdelik 101’e yükseldi. Artık kesin birlikte biçimde görüyoruz ki Türkiye ihracatta meydana getirdiği bu atılımın meyvelerini toplamaya başlamıştır. Enerji engelleme direkt Dış Ticaret Fazlası vereceğimiz eyyam ise Allah’ın izniyle yakındır. Bunu muvaffak gelişmek düşüncesince kenetlenmiş 100 bin yabanlık iri birlikte ihracat ailesi var."

"Bu başarılar toptan ölçekte ağırbaşlı belirsizliklerin bulunduğu birlikte devirde kaydedildi"

Gülle, hükümetin sefa öncesinde, ticaret diplomasisinin sahadaki neferleri bulunan ihracatçılara baş döndürücü ehemmiyetli müjdeler verdiğini anımsatarak, "Son müjdeler neticesinde, bayramdan evvela TBMM’ye verilen anayasa teklifi ile fuar alanlarındaki anons ve reklamlar vergiden affedilmiş olacak, ihracatımızın tarz üssü Dış Ticaret Kompleksi de ihracatçılar kabilinden kullanılacak. Ayrıca batkınlık eden, ticareti vazgeçme fail ve sonuç 5 yılda ihracat yapmayan üyelerin borçları umumi kurullarda alınacak kararla terkin edilebilecek. dışsatım ailemize vermiş oldukları şişman desteklerden dolayı bakanımıza şükranlarımızı sunma ediyoruz." dedi.

İhracatın yükseliş ivmesine ivme katacak, dünkü yatırımlarla elan faziletli ihracat rakamlarına punt olacak dünkü dayanak paketinin de açıklandığını hatırlatan Gülle, " Cumhurbaşkanımız ihracatçılara 150 bilyon TL'lik para desteği müjdesi verdi. Ayrıca KOBİ'ler düşüncesince de 250 milyon liralık ve KOBİ dışı şirketler düşüncesince 1,5 bilyon liralık sınır öngörülmesi de sonuç etap önemli. dışsatım ailemiz bu destekle baş döndürücü elan şişman hedeflere yürüyecek. Ne bahtiyar ki ihracatçımızın derdiyle dertlenen birlikte hükümetimiz, ihracatçıları minval arkadaşı adına addeden birlikte Cumhurbaşkanımız var. Cumhurbaşkanımıza, ihracat ailemize bitmeyen desteklerinden dolayı şükranlarımızı sunma ediyoruz." diyerek konuştu.

Gülle, umumi ihracat rakamlarında, senenin evvel çeyreğini sonuç etap kalburüstü birlikte performansla kapattıklarını, çeyreklik ihracatı da 60 bilyon doların hakkında taşımayı başardıklarını, bu başarının ivmelenerek bitmeme edeceğini esbak aylar da tabir ettiklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Nisan ayında ulaştığımız 23,4 bilyon dolarlık ihracat sene sonu 250 bilyon dolar ihracat hedefimize revan yolda baş döndürücü ehemmiyetli birlikte dayanak oldu. Bu başarıların toptan ölçekte ağırbaşlı belirsizliklerin bulunduğu birlikte devirde kaydedildiğini bilhassa yemek istiyorum. Tarımsal emtia, metaller ve erke kaynakları açısından sonuç etap ehemmiyetli birlikte alanda yaşanmış bulunan Rusya-Ukrayna savaşı, ek adına Rusya’ya huzur muteber kaba yaptırımlar toptan piyasaları menfi etkilemeye bitmeme ediyor. Emtia fiyatlarındaki kaba dalgalanmaların beraberinde mali ve geri işlev mesail da alanda yaşanıyor. Bu süreçte ihracatçılarımız devletimizin rastgele kademesiyle eş güdüm biçiminde çalışıyor.

Geçen hafta TİM Export Talks programımızda Moskova Büyükelçimiz Mehmet Samsar ile ihracatçılarımızı mevhum birlikte görüşmede birlikte araya getirdik. İhracatçılarımız direkt Büyükelçimizden bilgelik kabul etme imkanı elde ettiler. Kriz dönemlerinde hükümetimiz ve devletimizle eş idman hastalıkların elan can alıcı birlikte biçimde çözümüne punt oluyor. Küresel ticarette belirsizliği çoğalma birlikte öbür etmen ise Çin’de bilhassa 25 milyon sözü geçen Şangay’da muteber müstevli tedbirleri. Belirsizlik ticaretin önündeki en şişman engeldir. Ancak ihracatçılarımız bu kapalılık boyunca fark dünkü rekorlara ulaşmayı başarıyor, istihsal ve ihracatta kesintiye katiyen izin etmiyorlar."

Bu durumun istatistiklerde de kendini gösterdiğini tamlayan Gülle, imalat sektörünün ekonomiye ilişkin beklentilerini yayınlayan Reel Kesim Güven endeksinin birlikte esbak taban layıkıyla 1,2 nokta artarak 109,7 olduğunu, imalat endüstri genelinde sığa yararlanma oranının ise esbak taban layıkıyla 0,5 nokta artarak 77,8’e ulaştığını, endüstri istihsal endeksinde sonuç gelişmelerle salname bazda yüzdelik 13,3 seviyesine artma kaydedildiğini bildirdi.

"Ticaretin önündeki engelleri kaldıran lehçe yakınlaşmaları sonuç etap ehemmiyetli buluyoruz"

Gülle, Türkiye'nin sonuç etap çelimli birlikte istihsal performansı gösterdiğini anlatarak, "Bu tablodan enine boyuna kıvançlı peyda etmek üzere, hem istihsal bununla birlikte ihracat yönünü baş döndürücü elan ilerilere giymek icap ettiğini biliyoruz ve doğacak planlamalarımızı bu doğrultuda hazırlıyoruz. Çünkü biliyoruz ki ülkemizi elan gönençli yarınlara taşıyacak olan, Türkiye’yi dünyanın en şişman 10 ekonomisi arasına sokacak bulunan üretimdir. Mal ve işlev ihracatıdır." dedi.

İhracatın belirsizliğe, enflasyonist baskıya, faziletli para ve açıklık mülk fiyatlarına karşın azimle dolayısıyla bitmeme yazar zamanı başarılara imza attığını tabir fail Gülle, toptan ölçekte ardı ardı kesilmeyen krizler ve Türkiye'nin kesintisiz, devim bilimi istihsal yapısı “Güvenilir Tedarikçi Liman” olma hususi durumunu öne çıkardığını söyledi.

Gülle, akse dönemlerinin fırsatlar barındırdığını en dobra ihracatçılar bildiğini belirterek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Böyle dönemler, markalar doğurur; işini dobra yapanı, gerçekten yapanı parlatır. Salgın aşamasıyla başlayan, harp nedeniyle bitmeme fail toptan tedbir zincirindeki inkılap ve yükselen yakından tedbir isteği Türkiye’nin jeopolitik pozisyon avantajını elan çalışan kullanacağımız birlikte zamanın habercisidir. Son devirde düet ilişkilerdeki yakınlaşmanın ardı esna ihracat ailesi olarak, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail ile baş döndürücü ehemmiyetli temaslarda bulunduk. Bu devletlerde bizlere yayınlanan hazzetme ve Türk mallarına bulunan alakanın sonuç etap faziletli bulunduğunu vurgulamak isterim.

Cumhurbaşkanımızın açmış bulunduğu kapılardan tahavvül etmek ihracatçılarımızın işidir. Yakın birlikte dönemde, benzeşim mesail yaşadığımız öbür devletlerde de ağırbaşlı birlikte ihracat atılımı başlatacağız. Ticaretin önündeki engelleri kaldıran lehçe yakınlaşmaları sonuç etap ehemmiyetli buluyoruz. Bu yakınlaşmaları organizasyon eden, ihracatçılarımızın önünü açan bilhassa Cumhurbaşkanımız peyda etmek şartıyla tamamı hükümetimize ihracat ailesi adına şükranlarımızı sunuyoruz."

2022 yılı ihracat amacı bulunan 250 bilyon dolara erişmek düşüncesince ihracatı sabık yıla layıkıyla rastgele ay 2,1 bilyon dolar çoğaltmak icap ettiğini anımsatan Gülle, "Biz bu ay, ihracatımızı bu rakamın az elan dü yalçın genişliğinde artırdık. Son rakamların neticesinde, 250 bilyon dolara revan yolda 15 bilyon dolar artıdayız. Mevcut ivmenin yükselişle bitmeme ediyor olması, sonuç etap önemli. Tüm hedeflerimize şişman birlikte azim ve inançla yürüyoruz. dışsatım artışından meydana gelen faziletli birlikte bol bolamat seviyesi hedefliyoruz. Çünkü ihracatla yükselen Türkiye ihracatla yükselen 84 milyon demek." diyerek konuştu.

TİM Başkanı Gülle, 61 dış satımcı birliğinin reislik seçimlerinde güvenlik tazeleyerek görevine bitmeme fail ve başkanlığa dünkü seçilen tamamı bütünlük başkanlarını kutlama kartı etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler