USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Teşvikler, güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarının artmasını sağlayacak

Güneş ve rüzgar enerjisi alanındaki kol temsilcileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rüzgar ve güneş yatırımlarına müteveccih açıklamış olduğu acemi teşviklerin bu bölgelerde öz istihlak uygulamalarına ve yatırımlara müspet yansıyacağı görüşünde birleşiyor.

Teşvikler, güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarının artmasını sağlayacak
17-02-2022 14:05
Ankara

Erdoğan, rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti hemen hemen bulunan desteklerin kapsamını genişleterek, güneş ve rüzgar enerjisinden canlılık üreten lisanssız ameliyat kapsamındaki yatırımların dördüncü semt desteklerinden yararlanmasının önünü açtıklarını açıklamıştı.

Böylece güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarına KDV istisnası ve gümrük vergisine arttırma adına yüzdelik 30 oranında mevhibe indirimi, 6 sene süresince sigorta prim çalıştıran hissesi desteği sağlanacak.

"Bu bilgi sahası heyecanlandırdı"

Ankara'da çalışkanlık yayınlayan güneş enerjisi takım üreticisi ELİN Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı, AA muhabirine, mevcutta güneşte gümrük vergisi ve KDV muafiyeti bulunduğunu ve buna arttırma teşviklerin tüketicilere çabukluk getireceğini söyledi.

Yalı, yatırımcı düşüncesince ek pınar bulunan bu gelişimin yatırım sayısını ve standardını artıracağını belirterek, "Gümrük vergisi, KDV muafiyeti hemen hemen destek sunar yanı sıra buna arttırma adına demincek yüzdelik 30 mevhibe indirimi ve 6 sene iştirakçi sigortasına dayanak getirildi. Bu boyut yatırımcı düşüncesince ek ortak kaynak, iyi ortak gelişme. Güneş enerjisi yatırımlarını teşvik edici ortak adım. Bu bilgi sektörümüzü heyecanlandırıyor. Bizim hemen hemen yatırımcıları da heyecanlandırdı." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söyleminde sektörde ithal açık oturum düşüncesince ortak azatlık hemen hemen ortak algının da olduğunun altını çizen Yalı, şunları kaydetti:

"Mevcut desteklerin haricinde hemen hemen ortak tabir kullanması, onları bulunan desteklerden saydığını gösteriyor. Şu an düşüncesince bu sektörün hâlâ da hızlanacağını gösteriyor bu durum. Güneşe hâlâ ortak tomar yatırım yapılacak. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı projeleri dışında, öz istihlak haricinde plan yapılamıyor. Bu mevhibe indirimi öz istihlak projelerini tetikleyecek. Bu boyut mevhibe üreten sanayicinin bu yatırımları mevhibe indiriminde kullanılabilmesini sağlayacak. Öz istihlak güneş enerjisi yatırımlarını baş döndürücü hızlandıracak. Bir hesapla anlatacak olursak, diyelim ki 1 milyon müfret kar etmiş kurumun 250 bin müfret firmalar vergisi var. Bu ferdin 1 milyon müfret yatırım yaptığını düşünürsek. Yüzde 30 mevhibe indirimi diyince bu 250 bin müfret verginin yüzdelik 30'unu devlete ifa etmek hesabına yatırımda kullanacak. Çok ağır ortak rakam. Devlete vereceği vergiyi gidip yatırımda kullanacak, baş döndürücü ağır ortak teşvik."

Güneş ve rüzgar sektöründe çalışkanlık yayınlayan Enisolar Enerji San. Tic. AŞ'nin kurucusu Enis Fakioğlu da acemi teşviklerin cümbüş oluşturduğunu ve gelecek günlerde açıklayan bu desteklerin infaz detaylarının hâlâ da anlaşılır olacağını aktardı.

Güncel enerji maliyetleri ile kişi elektriğini üretip arsıulusal rekabetçiliğini çoğaltmak talip sanayici düşüncesince acemi teşviklerin şişman punt yaratacağını tamlayan Fakioğlu, "Lisanssız rüzgar yatırımları Türkiye'de maatteessüf art planda kaldı bu güne kadar. Bu organizasyon ile lisanssız rüzgar sahası de gayret kazanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Rüzgar ve güneş yatırımcısı Solarçatı ve ÇATIGES Üst Yöneticisi Utku Korkmaz ise canlılık fiyatlarının dünyada bulunduğu hemen hemen Türkiye'de de artmasıyla öz istihlak uygulamalarının enerji gündeminde fevk sıralarda bulunduğunu anımsatarak, açıklayan acemi teşviklerin güneş ve rüzgar yatırımlarını yaygınlaştırıp artıracağını aktardı.

Korkmaz, yatırım yapılması düşüncesince ayrımsız sürede repo desteğinin de verileceğini belirterek, "Sadece repo desteğinin fevk limiti 600 bin lira. Güneş ve rüzgar yatırımları hemen hemen şişman planlar düşüncesince az buçuk ceninisakıt kalık hemen hemen gözüküyor. Bu yatırımlar baş döndürücü şişman yatırımlar. 600 bin liraya genişliğinde lirada dört benek dövizde de 1 benek iskonto görünüyor. Bunlar oldukça iyileştirilebilir. Güneş panellerinde ağır ortak gümrük vergisi ödeniyor, dışardan mevrut ithal panellerde, o devir bu madde hakkıyla ehemmiyetli ortak bulaşık yaratır sektörde. Küresel manada mal tutarları ve yükselen döviz döşenmemiş içinde Türkiye'nin kişi içinde kişi elektriğini üretmekten bambaşka ortak şansı yok."diye konuştu.

Dernekler acemi teşviklerden memnun

Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, canlılık fiyatlarının gine gözden geçirileceği müjdesinin yanı sıra güneş ve rüzgar sektörlerine sağlanan acemi teşviklerin bu bölgede çalışkanlık yayınlayan kâffesi ölçekteki firmaları destekleyeceğini söyledi.

Küresel manada enerji sahası karışma ortak baş döndürücü bu sektörün acemi sima koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sekteye uğradığını hatırlatan Dilek, şunları kaydetti;

"Ekonomik tahribatların yoğunlaştığı bu dü senenin arkası sıra hakeza ortak teşvik sahası rahatlatacaktır. Elektriği ucuzlatmasını da bekliyoruz. Teşvik detaylarıyla ilgilendiren netlik sağlandıktan sonraları değerlendirmemiz hâlâ dosdoğru olacak. Santral sayımızın çoğalması topluluğun bol bolamat seviyesine yardım sağlayacaktır. Yerli kaynaklardan canlılık çıkmak bundan sonraları bizim düşüncesince ülkü demiyorum bundan sonraları ortak ıztırar durumuna geldi. Özellikle sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir gelişme düşüncesince akıbet aşama önemli. Bizim yurt adına saf kavara kontrol faaliyetleri yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarımız da artmalı."

Dilek, Türkiye'nin takım istihsal maliyetleri bazında baş döndürücü akla yatkın fiyatlarda istihsal yaptığını, ayrımsız sürede mühendisliği ile nice ülkeye işlev verdiğini anımsattı.

Türkiye'nin enerjide yeğleme edilen ortak yurt olduğuna dikkati çekici Dilek, "Ama ortak bu sektörün toptan pazarda arazi alabilmesi düşüncesince geçmiş kişi ülkesinde yeğleme edilmekte olması lazım, kişi ülkesinde kullanılmaktadır olması lazım. Bu manada yatırımlar ve teşvikler akıbet aşama önemli. Cumhurbaşkanımız bu manada açıklaması akıbet aşama muştulu bölüm açısından. Çünkü bu destekten dolayı ilkin açık oturum ithalatı türbin ithalatı azalır." diyerek konuştu.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, bu teşviklerle az hâlâ Türkiye'de kişi elektriğini üretmeyen yatırımcının kalmayacağını söyledi.

Türkiye'de 7 bin 800 megavat güneş yerleşmiş gücü olduğuna yer veren Demirdağ, "Emin olun 7 bin 800 megavat hâlâ güneş yerleşmiş gücümüz olsaydı devletimizde yaşanmış bulunan canlılık sıkıntılarının çokları yaşanmazdı. Bu genişliğinde saf kavara ve ithal kömüre gerekseme duymazdı. Yeni teşviklerle artacağına inandığımız güneş yatırımları bu manada akan açığın kapatılmasına araştırma görevlisi olacak. Çok durumunda ve iyi ortak etap adına değerlendiriyoruz. Sadece KDV muafiyetinden yatırım maliyeti yüzdelik 18 hâlâ akla yatkın bir duruma geliyor. Diğer yandan da dördüncü semt mevhibe indirimleri tahminî hesaplanınca, yüzdelik 30 yöresinde ortak girdisi olacak. Hem KDV el değmemiş olacak, hem yatırımcı yatırımının tahminî yüzdelik 30'unu dördüncü semt teşvikleri ile art almaktadır olacak. Bugünkü canlılık fiyatlarıyla bu teşviklerle güneş enerjisi yapmayan sanayici kalmayacak hemen hemen gözüküyor. " ifadelerini kullandı.

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök ise kararın sanayiciye sağlanan dayanak açısından akıbet aşama müspet ortak etap bulunduğunu kaydetti.

Elektrikte istem artışının en baş döndürücü sanayide görüldüğünü dile getiren Özkök, "Bilindiği hemen hemen canlılık gereksinimi küsurat dış satım ile üstün dereceli hesabına üstün dereceli kırmaktadır. Bu sebeple lisanssız kurulumun desteklenmesi de dikkate alındığında yerleşmiş ancak istihlak tesisinin bağlanak anlaşması söz gücü ile sınırlandıran hükmün de kaldırılması akıbet aşama müspet ortak etap olacaktır. Bu hem yenilenebilir enerji kapasitemizin çabucak artmasını sağlayacak hem dışa bağımlılığımızı azaltıcı bulaşık yapacaktır." dedi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Ebru Arıcı, 2022 yılının rüzgarda "lisanssız" yılı olması icap ettiğini düşündüğünü belirterek, "Doğru sürede meydana getirilen akilane teşvikin rüzgarda yerleşmiş gücümüzü 11 bin 000 megavat düzeyine getirdiğini biliyoruz. Hem hava değişikliğinin önemi ve sınırda karbon mevhibe düzenlemelerinin doğmak hemen hemen olması hem de sanayici açısından rekabette enerji fiyatlarının belirleyici bulunduğu bu dönemde meydana getirilen düzenlemeyi baş döndürücü ehemmiyetli buluyor ve lüzumlu tali mevzuat düzenlemeleri ile yatırımların ortak an geçmiş yaşama geçmesini, 2022 yılının lisanssız rüzgar enerji yatırımlarının yılı olmasını umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler