USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım, ormancılık ve arıcılık 'bal ormanında' buluştu

BM Gıda ve Tarım Örgütü ile Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenen plan kapsamında Konya ve Karaman'da kurulan bal ormanlarıyla hem üretim arttı bununla beraber civar halkına istihdam sağlandı.

Tarım, ormancılık ve arıcılık 'bal ormanında' buluştu
20-06-2022 12:02
Konya

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı kabilinden Küresel Çevre Fonu (GEF) yardımıyla planlı "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi" kapsamında Konya ve Karaman'a ilişkin 2 köyde kasılma edilen bal ormanı, hem nitelikli ve efdal doğurgan bal üretimine yardım sağlamaktadır bununla beraber civar halkının durumunda istihdamına dayanak noktası oluyor.

"Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi", Konya Kapalı Havzası’nda; orman, tarım alanları ve meraların sürdürülebilir yönetiminin güçlendirilmesi, biyoçeşitliliğin korunması, sürdürülebilirlik yönetimi, odun dışı orman ürünü üretiminin yer yararlanma projelerine entegrasyonu, hava değişikliğiyle savaşım düşüncesince düşüt karbonlu teknolojilerin benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.

Proje kapsamında belirlenen bu hedefler doğrultusunda Konya'nın Halkapınar ilçesine ilişkin İvriz ve Karaman'ın Ayrancı ilçesine ilişkin Kıraman köyünde herhangi müşterek birisi 30 hektar bulunan dü bal ormanı kasılma edilerek çevresinde canlı arıcıların kullanımına sunuldu.

AA muhabirinin sorularını yanıt veren FAO Ormancılık ve Mera Uzmanı Mehmet Demir, 2000’lerin başlarında, ilkin arıların, ekosistemlerin dimdik işlemesindeki anahtar rollerine binaen ormancılar ve arı yetiştiricileriyle meydana getirilen istişareler kararında geliştirilen bal ormanlarını, "Arıların henüz şen konaklayabildikleri ve henüz aşırı çiçek çeşidi bulabildikleri açık sahalarda arıcılığın ön plana çıkarıldığı müşterek kavram" biçiminde tanımladı.

Bal ormanına dikilen yemişli türlerin ıssız yaşamı ve ilkin kuşlar düşüncesince tagaddi ve tahaffuz olanağı sunduğunu, dirim bilimsel çeşitliliğe katkıda bulunduğunu, türlerin tıbbi hoş kokulu özelliklere erbap olması yardımıyla başkaca müşterek ek dirimsel deposu sağladığını ve karbon putrel fonksiyonuyla da hava değişikliğiyle mücadeleye dayanak noktası bulunduğunu tabir fail Demir, kâffesi bu nitelikleri nedeniyle bal ormanlarının plan amaçlarıyla uygun örtüştüğünü tabir etti.

Proje kapsamında köylere arılı kapçık ve takım dağıtıldığını ve eş anlı yerine köylülere kılgılı eğitimler verildiğini aktaran Demir, bu eğitimlerin yaz süresince bitmeme edeceğini vurguladı.

Bal ormanında öne çıkan noktanın, etrafının çevrilmesi ve civarda yetişen türlerle nebati yerine zenginleştirilmesi bulunduğu bilgisini verici Demir, "Bu bitki bilimi alıç, ahlat, badem, kekik, lavanta, adaçayı kabilinden türler. İvriz Bal Ormanı'na 20 bin nebati tür, 9 bin fidan ve çiçek verici ağaççık çeşitleriyle bu yöreye has kuraklığa dayanabilen çeşitler dikildi. Geçtiğimiz sene dikim tamamlandı. Bu seneden itibaren de bundan hakeza arıcılığa misyon etmeye başlayacak." dedi.

Üretim artacak, civar halkına istihdam sağlanacak

Var bulunan varlıklı floranın yanı esna müşterek de kendilerinin arttırma etmiş bulunduğu bitkilerle beraberce henüz aşırı üretim yapılabileceğini ve çevresi lif örgüyle çevrildiği düşüncesince otlatma kısmının azaltılarak bunların hasarlarının baskılanacağını özetleyen Demir, "Dolayısıyla henüz aşırı bal üretimi sağlanmış olacak." sanarak konuştu.

Arıcılığın desteklenmesiyle civar halkına dirimsel deposu sağlandığını vurgulayan Demir, şu biçimde bitmeme etti:

"Arıcılıkla ait henüz sürdürülebilir müşterek eşme yönetiminin ne sağlanabileceği dair icraat yürüttük. Entegre biçimde tarım ve ormancılık müşterek arada neler yapılabilir, bunların muayeneleri gerçekleştirildi ve hakeza müşterek eş müşterek zeminde buluşuldu. Bu projeyle civar halkının istihdam edilerek durumunda kalması sağlandı. Kurduğumuz bu bal ormanı çerçevesinde 200’e DOĞRU aileye 2 bin yöresinde arılı kovanı vererek onlara müşterek ek dirimsel elde etmiş olduk. Proje çerçevesinde ad çekme çekimi kararı köylülere dağıttığımız arılardan müşterek bölümü burada. Dönem fasıl gene bu arı malikleri arılarını getirip burada konaklatıyorlar."

Değişik türlerle bitkilendirildiği düşüncesince bal ormanında ayrımlı zamanlarda ayrımlı bitkilerin çiçek açtığını ve etraflıca müşterek periyotta, yaz boyu, ayrımlı çiçeklerin bulunduğunu kaydeden Demir, bu sayede arıların herhangi müşterek fasıl bu çiçeklerden faydalanabildiğini söyledi.

Sürdürülebilir yer yönetimi dair 5 sene süresince doyurmak müşterek düzentileme yürüttüklerini dile getiren Demir "Bu sene akıbet yılımız. Bu çalışmaların, bundan sonrakilere de dobra misal yapılanma edeceğini düşünüyoruz." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler