USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Şişecam, Eskişehir'e tahminî 1 bilyon lira toy cam ambalaj fırın yatırımı yapacak

Türkiye'de düzcam ve otocam sahalarında ilkgüz ayında 4 bilyon TL'lik dü dünkü envestisman müjdesi verici Şişecam, Eskişehir'e kestirmece 1 bilyon TL'lik (84 milyon avro) dünkü ortak cam ambalaj fırın yatırımı etme sonucu aldı.

Şişecam, Eskişehir'e tahminî 1 bilyon lira toy cam ambalaj fırın yatırımı yapacak
04-11-2021 11:19
İstanbul

Şirketten meydana getirilen açıklamaya göre, ​​​​​​​Şişecam, Türkiye'ye bedel katan yatırımlarına kesintisiz bitmeme ediyor. Şişecam'ın halihazırda dört fırın ile cam ambalaj üretimi gerçekleştirdiği Eskişehir’de yaşama geçireceği salname 155 bin titrem kapasiteli acemi fırın yatırımın 2023 yılı başlangıcında tamamlanarak devreye katılması hedefleniyor.

Şirketin toptan cam ambalaj istihsal kapasitesini 3,2 milyona ulaştırması hedeflenen yatırım, boyasız ve yeşil cam ambalaj üretimi yaparak nice tüketicilere girdi sağlayacak.

Açıklamada görüşlerine arazi sunulan Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, anne çalışkanlık sahalarında dünyanın en iri üç üreticisinden birisi olma hedefiyle yatırımlarını sürdüren Şişecam'ın, düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj, cam yünü ve otomotiv camları kabilinden camın kâffesi esas alanları ile soda ve krom bileşiklerini havi iş kollarında evren cam sanayine doğrultu sağlayan kılavuz oyunculardan birisi bulunduğunu belirtti.

Türkiye'ye bedel katan envestisman müjdelerine bitmeme ettiklerini tamlayan Kırman şunları kaydetti:

"Bugün, dört kıtada 14 ülkede 22 bin çalışanımızla çalışkanlık gösteriyor, yenilikçi ürünlerimizi 150'den yanında tomar ülkede müşterilerimizle buluşturuyoruz. Dünyada cam ev eşyasında ikinci, cam ambalaj ve düzcamda beşinci iri yetiştirici konumundayız. Bunun yanı esna dünyanın en iri sekizinci soda üreticisiyiz ve krom kimyasallarında da evren lideriyiz. Bugün, acemi envestisman planımızı açıkladığımız cam ambalaj alanında, halihazırda 4 ülkede bütün 10 istihsal tesisimiz ile çalışkanlık gösteriyoruz. Bu sene Eylül ayında Türkiye'ye otocam ve düzcam dalında 4 bilyon TL'lik dü acemi float yatırımı müjdesi sağlayan Şişecam, cam ambalaj alanındaki bu sonuç envestisman hamlesi ile birlikte, Türkiye'ye müteveccih açıklamış bulunduğu acemi yatırımların tutarını 5 bilyon TL'ye çıkarmış oldu."

"Global cam ambalaj istihsal kapasitemiz 3,2 milyon tona ulaşacak"

Prof. Dr. Ahmet Kırman, Şişecam'ın, halihazırda Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan'da sürdürdüğü salname 2,6 milyon tona vasıl cam ambalaj istihsal kapasitesi ile baş döndürücü çelimli yanında aktör konumunda bulunduğunu vurguladı.

Haziran ayında, Macaristan'da realizasyon sonucu aldıkları salname 330 bin titrem istihsal kapasitesine ehil acemi green-field bünye yatırımı ile de cam ambalaj dalında Avrupa pazarındaki varlıklarını güçlendirecek ehemmiyetli yanında hamle attıklarını hatırlatan Kırman, "Bu envestisman ile Avrupa’daki istihsal kadem izimize cam ambalaj bölgesini da eklemiş olduk. 2023 senesinde operasyona başlamasını ve 2025 yılı bakımından dört dörtlük kapasiteye ulaşmasını hedeflediğimiz acemi bünye yatırımımız ile 3 milyon tonu aşacak toptan cam ambalaj istihsal kapasitemiz, Eskişehir’de gerçekleştireceğimiz sonuç envestisman kararımız ile 3,2 milyon tona ulaşacak." ifadelerini kullandı.

Kırman, kalan kapasitelerin, kâmilen müstevli sürecinde hâlâ da yükselen afiyet ve hıfzıssıhha bilinci doğrultusunda ivmelenen cam ambalaj taleplerine karşılık vermelerini sağlayacağını bildirdi.

Şişecam'ın anne çalışkanlık sahalarında dünyanın en iri üç üreticisinden birisi olma hedefiyle faziletkâr performansa ait envestisman politikası doğrultusunda büyümesini sürdürdüğünün altını çizen Kırman, "Türkiye cam ambalaj pazarı, evren averajına nazaran faziletkâr çoğalma hızı ve doygunluğa ulaşmamış isim başı cam ambalaj tüketimi ile faziletkâr potansiyele sahiptir. Batı Avrupa'da isim başı cam tüketimi 45 kilo seviyelerine ulaşırken, bu istihlak Türkiye'de 18 kilo seviyelerinde kalmaktadır. Bu da, Türk cam ambalaj pazarının çoğalma potansiyelini gözler önüne seren ehemmiyetli yanında göstergedir." değerlendirmesinde bulundu.

"Cam ambalaj dalında faziletkâr çoğalma potansiyeli görüyoruz"

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, 2020 yılında, müstevli etkisine karşın bulunan hacmini iri seviyede korumuş bulunan Türkiye cam ambalaj pazarının, 2021 yılının ikinci yarısında acemi insan koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı önlemlerin gevşetilmesi, otel, restoran, kafeler (HORECA) kanalının iri miktarda açılması ve turizmin artı tesiri ile bu arada müspet yanında ilerleyiş izlediğini belirtti.

Pazarın 2021 senesinde çabuk yanında çoğalma göstermesinin beklendiğini tabir fail Kırman, şu şunları kaydetti:

"Çinli üreticilerin Amerika pazarında etkinliğinin azalması beklentisi, Avrupa pazarının büyümeye bitmeme etmesi ve Şişecam’ın Avrupa’da yeğleme edilen tedarikçilerden birisi olması, dış satım potansiyelinin hâlâ da faziletkâr olduğuna ayraç ediyor. Beşinci fırın yatırımıyla beraberce kalan istihsal kapasitesi ve ehil bulunduğu gelecek uygulayım bilimi altyapısı, Eskişehir'in cam ambalaj istihsal üssü statüsünü güçlendirecek.

Eskişehir, izlemsel yanında cam ambalaj istihsal üssü olmasının yanı sıra, alışveriş ulaşım potansiyeli doğrultusunda, acemi yatırımımız düşüncesince akıllıcasına lokasyon namına öne çıktı. Yurt içi alışveriş taleplerine çabucak karşılık verilebilmemizi sağlayacak bulunan acemi yatırımımız, taşınmazlar haricinde oluşabilecek ek adanmış taleplerinin değerlendirilmesi bakımından da avantajlar sunacak. 2023’ün evvel çeyreğinde devreye katılması planlanan acemi fırının taşınmazlar içre ve dış satım pazarlarında özellikle meşrubat ve besin ambalajı edinmek neredeyse baş döndürücü sayıda tüketicilere girdi vermesini planlıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler