USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Resmi İstatistik Programı düşüncesince sayımlama üretecek kurumların düzentileme esasları belirlendi

Resmi İstatistik Programı kapsamında, imal edilen ve üretilmesi planlanan resmi istatistiklerin, ait kasıntı ve kuruluşlarca üretilmesi, yürütülmesi, yayımlanmasıyla koordinasyonuna bağlı düzentileme kökler ve esaslar mahsus oldu.

Resmi İstatistik Programı düşüncesince sayımlama üretecek kurumların düzentileme esasları belirlendi
12-02-2023 11:09
Ankara

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanmakta olan "Resmi İstatistik Programı Hazırlama ve Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, Resmi İstatistik Programı kapsamında millî ve arsıulusal kurda gerekseme mahsus mevzularda imal edilen ve üretilmesi planlanan resmi istatistiklerin Türkiye İstatistik Sistemi ortamında arazi düzlük topu topu gurur ve kuruluşlarca, üretilmesi, yürütülmesi, yayımlanması ve koordinasyonuna bağlı emek vermek kökler ve esaslar belirlendi.

Buna göre, Resmi İstatistik Programı kapsamında mevcut topu topu gurur ve şirketler ile görevliler, tamlanan resmi sayımlama ilkelerine uymakla işyar olacak.

Resmi istatistikler, TÜİK ve programda tamlanan gurur ve şirketler kabilinden üretilerek, yayımlanacak ve dağıtılacak. Kurum ve kuruluşların, fariza alanlarıyla alakadar resmi istatistiklere bağlı data derleme, değerlendirme, yayımlama fariza ve yetkisi programda açık açık belirtilecek.

Bu gurur ve kuruluşlar, istem edildiğinde derlenen verileri matlup sürede TÜİK Başkanlığına verecek. Başkanlık, gurur ve şirketler kabilinden derlenen resmi istatistikleri de yayımlayıp, dağıtabilecek.

Oluşturulan, Resmi İstatistik Programı emek vermek grupları, gerekseme mahsus ve üretilmesi planlanan resmi istatistikleri arsıulusal standartlara makul namına üretecek. Grup, resmi istatistiklerde data kalitesinin artırılmasına müteveccih icraat yapacak, imal edilen resmi istatistiklerin arsıulusal standartlara uygunluğunu sağlayacak.

Çalışma grupları, programda arazi düzlük yahut arazi alması planlanan özellik başlıklarındaki istatistiklerin üretilmesiyle yayımlanmasından mesul ve alakadar gurur ve yapı mümessillerinden oluşacak. Gruplar, reislik birimleri yahut gurur ve şirketlerin kayıtlı teklifi üzerinde TÜİK Başkanının (Konsey Başkanı) onayıyla kurulacak. Çalışma grupları, programda arazi düzlük ve imal edilen resmi istatistikler düşüncesince yılda minimum 1, üretilmesi planlanan istatistikler ve icraat düşüncesince yılda minimum 3 defa toplanacak.

Grubun reis bey ve üyeleri, görevleri kapsamında öğrendikleri ve elde ettikleri duyurulmayan verilerle alakadar mahremiyet hükümlerine uyacak. Çalışma grubu başkanı, grubun fariza ve sorumluluklarının hesabına getirilmesinden kurul başkanına gönül rahatlığı mesul olacak.

Programın hazırlanması

Resmi İstatistik Programı, TÜİK Başkanlığı koordinasyonunda Türkiye İstatistik Sistemi'ndeki topu topu gurur ve şirketlerin katılımıyla izlence ve aksiyon planı emek vermek gruplarında meydana getirilen değerlendirmeler kararında insan salname dönemler düşüncesince değişik hazırlanacak.

Program tedbir çalışmalarında, en önce programda arazi borç mevzular belirlenecek. Çalışma gruplarınca hazırlanmakta olan eskiz program, gurur ve kuruşların görüşleri alındıktan sonradan Başkanlık kabilinden İstatistik Konseyine sunulacak.

Taslak program, yapılacak geçmiş Konsey toplantısında oy çokluğuyla karara bağlanacak. Program, Konseyin istişari görüşleri alındıktan sonradan Cumhurbaşkanlığına sunulacak. Program, Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonradan alakadar Program yılının başlangıcında 5 salname devre düşüncesince yürürlüğe girecek. Programın yürütülmesinden Başkanlık mesul olacak.

Programın izlenmesi

Başkanlık, gurur ve şirketlerin izlence kapsamındaki görevlerinin hesabına getirilmesini gelmek ve kıymetlendirmek düşüncesince Programın uygulanmasına bağlı herhangi müşterek sene derneşik salname izlem raporları hazırlayacak, Konseye sunacak ve kamuoyuna duyuracak.

Her senenin mart ayında müşterek eski yıla ilgilendiren izlem ve değerlendirmeleri içeren salname izlem tutanağı hazırlanacak.

Yıllık izlem raporunda, mesul ve alakadar gurur ve kuruluşlarca izlence çerçevesinde ölçülü faaliyetlerin ne seviyede gerçekleştirildiği ve aksaklıkların giderilmesi düşüncesince katılması müstelzim tedbirler belirtilecek.

Programda arazi düzlük gurur ve kuruluşlar, izlence devri düşüncesince programa müteveccih fark taleplerini gerekçeleriyle en geç o senenin 15 Eylül geçmişine derece Başkanlığa gönderecek. Programda yapılacak değişiklikler, Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılacak ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Resmi İstatistik Programı çerçevesinde imal edilen istatistiklerin millî nitelik ilkelerine uygunluğu, "Resmi İstatistiklerde Ulusal Kalite İlke ve Standartları" doğrultusunda değerlendirilecek. İstatistiklerde nitelik değerlendirmesi emekleri Başkanlıkça düzenlenecek.

Uluslararası Veri Gönderim Sistemi (UVGS) ile gurur ve şirketlerin arsıulusal kuruluşlara data gönderiminin düzenlenmesi, ne gurur ve kuruluşun ne arsıulusal kuruma ne zaman, ne çeşit bilgiler gönderdiğinin kovuşturma edilmesi ve raporlanması sağlanacak.

Kurum ve kuruluşlar, müşterek ahir sene arsıulusal kuruluşlara gönderimi yapılması planlanan verilere bağlı bilgileri, Başkanlıkça istem edilen makul formül ve vesait üstünden herhangi müşterek sene ara ayında Başkanlığa bildirecek.

Program kapsamındaki koordinasyon, izleme, kovuşturma ve arsıulusal data gönderimi süreçleri, Resmi İstatistik Programı Koordinasyon, İzleme ve Takip Platformu (RİPİZ) üstünden yürütülecek. ​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler