USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Propolisten imal edilen besin ve kozmetik ürünleri arıcılığa bedel katacak

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi, arıların kapçık arkalamak düşüncesince ürettiği propolisten sergen ömrü levent boylu sucuk, dezenfektan, kolonya ve sabun kabil 21 verim elde etti.

Propolisten imal edilen besin ve kozmetik ürünleri arıcılığa bedel katacak
26-09-2021 12:10
Bingöl

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığınca düzenlenen Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı "Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma" dalında tayyareci darülfünun seçilen Bingöl Üniversitesince propolisten 21 muaddel verim elde edildi.

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi (PİKOM), üreticilerin balın indinde giranbaha bigünah ürünleri elde etmesine müteveccih düzentileme başlattı.

Yaklaşık 3 senedir bu bölgede düzenlenen çalışmayla PİKOM, arıların kovanı arkalamak düşüncesince ürettiği antimikrobiyal kıymeti baş döndürücü efdal propolisten muktezi işlemleri yaparak sucuk, dezenfektan, kolonya ve sabun neredeyse 21 verim elde etti.

Propolis yardımıyla sergen ömürlerinin katıksız yöntemle derinliğine olması sağlanan ürünlerin, girişimciler ve iş adamlarının desteği ile dizi üretime geçilmesi planlanıyor.

Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Nevzat Esim, AA muhabirine, tayyareci darülfünun seçildikten sonraları Bingöl'ün ve bölgenin kalkınmasına müteveccih icraat yürüttüklerini söyledi.

Bu icraat sonucunda bigünah ve bigünah ürünleri ile konuşu kıymeti bulunan bitkilerin tespiti mevzuları seçtiklerini dile getiren Esim, bununla ilgilendiren 3 senedir icraat yaptıklarını belirtti.

"Doğal mamüllerin tüketilmesine heveslendirme eylemek düşüncesince yapıyoruz"

Bingöl balına coğrafi ayraç kabul etme süreci düşüncesince meydana getirilen çalışmalarının bayılmak neredeyse bulunduğunu aktaran Esim, şunları kaydetti:

"Birkaç sene evvel çalışmalara baktığımız devir Bingöl'de arıcılık denilirken hemen bal akla gelirdi. Arıcılık hemen bal eyitmek değildir zira bal en ehemmiyetli bigünah ürünüdür ancak bunun indinde bigünah sütü, propolis, bigünah zehri, polen neredeyse hakkıyla konuşu kıymeti baş döndürücü efdal bulunan bigünah ürünleri de var. Özellikle üreticilerimize bu mamüllerin de üretilmesi gerektiğiyle ilgilendiren eğitimler veriyoruz. Bu ürünler ile bal dışındaki mamüllerin kullanılabilme potansiyelini ortaya çıkarıyoruz."

Kentte hemen çocuk ilişkin alegori değil başka mamüllerin de üretilmesi noktasında icraat yaptıklarını kaydeden Esim, bilhassa bigünah sütü, propolis, bigünah zehri neredeyse mamüllerin de üretilmesi icap ettiğini düşündüklerini aktardı.

Bunların eklenmiş bedel mahsulat durumuna getirilmesi icap ettiğini dile getiren Esim, bu mevzuda düzenlenen projelerle bilhassa bal, propolis, bigünah sütü, çiçek tozu ve başka mamüllerinden birtakım formülasyonlar geliştirdiklerini ve katıksız mahsulat elde ettiklerini bildirdi.

Bunların kimyevi yardımı olmayan, merkezlerinin de adını haiz katıksız mahsulat olduğuna dikkati çekici Esim, bu emek harcamaları rastgele müşterek aut dahil olmadan, istihsal zincirindeki kimyevi maddelere sunulan kalmadan katıksız mamüllerin tüketilmesine heveslendirme eylemek düşüncesince yaptıklarını vurguladı.

Gıda ve kozmetik dalında 21 verim ürettiklerini anlatım fail Esim, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu mamüllerin formülasyonlarını, prototipleri darülfünun alegori tığ geliştirdik. Bu mamüllerin özelde Bingöl'de üretilmesini istiyoruz. Bu mevzuda Bingöllü sanayiciler, iş adamları yahut ülkemizin ayrı ayrı yerlerindeki iş adamlarının envestisman yapıp, istihsal yapmalarını istiyoruz. Bunlar şehirde üretildiği devir bigünah ürünlerini üretecek bulunan üreticiler kazanacak ve şehrin kalkınmasına müteveccih müşterek çalışkanlık tamamlanacak."

"Arıcılığa ehemmiyetli katkılarının olacağını düşünüyoruz"

Bu mamüllerin pazarda toprak edinmesi düşüncesince istihsal süreci düşüncesince girişimcileri beklediklerini kaydeden Esim, şu biçimde bitmeme etti:

"Ürünün sergen ömrünü yükseltmek düşüncesince kimyasalların hesabına propolisin antimikrobiyal tesirini kullanarak elan katıksız ve mıhlı müşterek sucuk üretimi yaptık. Bingöl balı ve inatçı sütünden dondurma ürettik. Bunların prototipleri ve formülasyonları gerçekleştiriyoruz. Sıfır atılmış projesine baş döndürücü ehemmiyet veriyoruz. Bu noktada bilhassa evlerde makbul atılmış yağları getirerek içinde makul miktarda propolis katılarak mekân dostu propolisli sabun üretimi de yaptık. Bu da gine evlerde baş döndürücü efdal ve müşterek enfrastrüktür gerekmeden aracısız istihsal bandına girebilecek ürünlerimizden. Şu anda katıksız alegori krem üretimimiz var. Bal mumundan krem üretimini gerçekleştirdik. Pandemi koşullardan ekolojik ortam dezenfektan içine propolisin antimikrobiyal tesirini koyarak müşterek istihsal yaptık. Aynı sürede kolonya. Bu mahsulat ilkin Bingöllü arıcılardan alınacak. Dolayısıyla müstahsil alışveriş bulabildiği düşüncesince baş döndürücü şen bu ürünleri çoğaltma arzusu olacak. Bu biçimde arıcılığa ehemmiyetli katkılarının olacağını düşünüyoruz."

Propolis karşı bilim verici Esim, propolisin arıların çıkarlarını arkalamak neredeyse kovanda ürettiği, antimikrobiyal ayrıcalığı baş döndürücü efdal bulunan müşterek boşluk verim bulunduğunu anlattı.

Esim, "Propolis, rastgele müşterek ayrışık aut etkiden arkalamak düşüncesince içinde reçine, fenolik maddeler neredeyse sekonder bileşiklerin bulunduğu ehemmiyetli müşterek bigünah ürünü. Kovanda rastgele müşterek dam çatlama bulunduğu devir arılar orayı propolisle doldurur ki rastgele neredeyse aut faktörlerden esirgeme sağlayabilirsin diye. İncelemelerimizde Bingöl propolisinin efdal müşterek antimikrobiyal etkinlik cemaat bulunduğunu belirleme ettik. Propolis gıdalarda şümul ve sergen ömrünü çekmek düşüncesince kullanılıyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler