USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Prof. Dr. Aşan: Körfez devletleri İstanbul Finans Merkezi'nde yerini alacak

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Körfez ülkelerinin İstanbul Finans Merkezi'nde yerini alacağını belirterek, "2022 yılının ortasında İstanbul Finans Merkezi'nin aşırı ehemmiyetli müşterek bölümü etkin duruma gelecek." dedi.

Prof. Dr. Aşan: Körfez devletleri İstanbul Finans Merkezi'nde yerini alacak
23-10-2021 11:45
İstanbul

Aşan, İstanbul Finans Merkezi'ndeki (İFM) gelişmeler ve İFM'nin Katılım Finans’a katkılarına bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı. İstanbul Finans Merkezi'nin konumlandırılmasını ve stratejisini oluştururken, İstanbul'un yegâne özelliklerinden bir tanesi namına hem diyalekt bununla ortak kültürel manada katılım finans dalında ehemmiyetli indinde kapsayıcılığı olacağını tabir fail Aşan, İstanbul'un Balkanlar, Kuzey Afrika, Körfez ve Türk Cumhuriyetlerinin ortasında merkezde indinde konumda bulunduğunu belirtti.

Bu manada bakılınca Türkiye'nin baş döndürücü iri coğrafi pozitif yanları bulunduğuna dikkati çekici Aşan, "Finansal firmalar da müdahale edinmek neredeyse dört başı mamur kuruluşların indinde merkezi var. Kapsayıcılığı konuşurken, esasen dört başı mamur bu bölgelere seslenme edecek mali kurumların İstanbul'u indinde tarz yahut temel namına değerlendirmelerini düşünüyorduk. Kurumların merkezleri düşüncesince en makul toprak İstanbul ve bunu öne çıkarmaya çalışıyoruz. İstanbul, kültürel ve dini namına da İslam coğrafyasının ehemmiyetli indinde merkezidir." niteleyerek konuştu.

Aşan, Katılım Finans dalında bölgenin önderi ve çekicilik merkezi durumuna neşet etmek düşüncesince elzem unsurun türel enfrastrüktür bulunduğunu vurguladı. İyi ve eksiksiz indinde mevzuat altyapısı oluşturulduğunda arsıulusal yatırımcıların çağırma edilmesinin de hâlâ bedava bulunduğunu özetleyen Aşan, şu şekilde bitmeme etti:

"Elbette Katılım Finans dalında halihazırda mevzuatımız mevcut ancak, hoppadak katılım finans sahasını düzenleyen ayrı indinde türel altyapının olması hâlâ doğru. Bankacılık Kanunu içre dercedilmiş orada mevcud düzenlemelerden artma ayrı indinde Katılım Finans Kanunu emek vermesi gerçekleştirmek hâlâ manalı olacak. BDDK ile Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi namına bu anayasa emekleri arasında toprak alıyoruz. Cumhurbaşkanımızın tabir etmiş olduğu kabil ait mevzuatın baş döndürücü çelimsiz müddet arasında Meclis gündemine gelmesini bekliyoruz."

İstanbul Finans Merkezi faaliyete geçecek

Prof. Dr. Aşan, türel altyapının biraz bacağı bulunduğunu, bunlardan birisinin de İstanbul Finans Merkezi'nin özlük kanunu bulunduğunu söyledi.

Bu kanunun divan gündeminde bulunduğunu ve çelimsiz müddette çıkacağını tamlayan Aşan, "Kanunla baş başa İFM'nin nite yönetileceği, orada ne çeşit istisnaların, teşviklerin vs. hizmetlerin olabileceği anlaşılan olacak. Bu çeşit finans merkezlerinde, doğacak bulunan firmalar açısından sizin vereceğiniz teşviklerden baş döndürücü hâlâ ehemmiyetli unsurlardan bir tanesi buranın nite yönetileceğidir. Çünkü bu çeşit finans merkezleri baş döndürücü iri yapılardır ve buranın yönetiminde de rastgele indinde ipham olmaması gerekir." ifadelerini kullandı.

Aşan, İstanbul Finans Merkezi'nin faaliyete intikal takvimine bağlı soruyu, şu şekilde yanıtladı:

"2022 yılının ortasında İstanbul Finans Merkezi'nin baş döndürücü ehemmiyetli indinde bölümü açılıp etkin bir duruma gelecek. Kurumlarımızın ehemmiyetli indinde bölümü göç işlemlerini yapar niteleyerek düşünüyoruz. İnşaat emekleri esasen bu senenin böylecene büyükçe tükenmiş olacak. Bir yegâne Merkez Bankası binası kalıyor. Oranın en iddialı binası olacak. Merkez Bankası'nı da 2022 yılının böylecene taşınacak bir duruma getirmiş olacağız. İFM, doğacak senenin ortasında kapasitesinin ehemmiyetli indinde kısmıyla faaliyete geçecek. Kamu bankalarımız, regülatör ve denetleyici kurumlarımız orada olacak."

Yatırımcıların nazarıitibar odağı: İstanbul

Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, İFM'nin yapım çalışmalarının caba alanda buraya müteveccih indinde nazarıitibar oluşturduğunu belirtti. Körfez bölgesinde gerçekleştirdikleri görüşmelerde katılım finansı dalında ağır talebin bulunduğunu tabir fail Aşan, hem katılım finans dalında Körfez ülkelerinden indinde arzu görüleceğini bununla ortak bahis konusu devletlerin müesseselerinin İstanbul Finans Merkezi'nde merkezleriyle, şubeleriyle yahut değişik ofisler ve departmanlarıyla gelmiş şekilde toprak alacaklarını söyledi.

İstanbul'dan 4 saatlik uçuşla gidilecek bölgelere bakılınca Avrupa'yı, Rusya'yı, Türk Cumhuriyetlerini, Kuzey Afrika'yı ve Körfez vatanlarını içerdiğini hatırlatan Aşan, "Aslına kendince topu topu bu yerler düşüncesince İstanbul nazarıitibar odağı. Görüşmelerimizde müspet dönüşler alıyoruz. Büyük arsıulusal kuruluşların ve mali kurumların değişik finans merkezlerinde bulunan semt merkezlerinin İstanbul’a taşınmalarını öngörüyoruz. Bu kuruluşların semt merkezleri var. Dubai bu ehemmiyetli merkezlerden biri. Oradan İstanbul'a indinde hacim kayma olabileceği ihtimalini de görüyoruz." niteleyerek konuştu.

"'İFM Tahkim Merkezi'ni kuruyoruz"

Göksel Aşan, ecnebi yatırımcılar açısından en ehemmiyetli konulardan birinin de takviye bulunduğunun altını çizerek, "Yabancı yatırımcılar açısından ahbaplık baş döndürücü ehemmiyetli ve bizim de sert indinde ahbaplık sistemimiz var. İhtisas mahkemelerimiz kuruldu. Bir de bunun takviye ayağı var. Biz de 'İstanbul Finans Merkezi markası' arasında 'İFM Tahkim Merkezi'ni kuruyoruz. Bunun altında evvel el 'İslami Tahkim'i oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

Kümelenme projesini indinde iri ekosisteme çevirmeyi başaracaklarını tamlayan Aşan, bunu başarınca kurumların İstanbul'a gelmemeleri düşüncesince hiçbir indinde nedenin kalmayacağını aktardı.

Aşan, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonunda gerçekleştirilen, faizsiz namına çalışkanlık yayınlayan bankacılık, kapital piyasaları, sigortacılık ve toplumsal finans kabil alanları havi katılım finans sisteminde insanoğlu deposu potansiyelini artıracak "Katılım Genç Gelişim" kabiliyet ve kabul programı üzerine da bilim verdi.

İlk aşamada, 1.000 şahsiyet kabiliyet tarzı ve eğitimi gerçekleştirilerek "Katılım Finans Temel Eğitimi Başarı Sertifikası" verildiğini tamlayan Aşan, 420 yöresinde izinli verildiğini ve bu kabil programlarda bu sayının küçümsenmeyecek indinde muvaffakiyet bulunduğunu söyledi.

Aşan, ikinci evrede ise 100 şahsiyet kabiliyet seçiminin ve eğitiminin tamamlamasıyla baş başa "İslami Finans Yetenek Başarı Sertifikası" verilerek istimara periyodunun böylecene hareket programının tamamlanacağını, değerli bulunan gençlere sektörde yetişim olanağı ve istedikleri takdirde sektörde emekleri düşüncesince dayanaklık etmek verileceğini dile getirdi.

Programa iri nazarıitibar bulunduğunu ve bu seneki başarıdan iri büyüklük duyduğunu tabir fail Aşan, "Önümüzdeki yıl bu sayıyı 2 bine çıkartacağız. Başarılı bulunan gençlerimizi gene piyasaya kazandırmayı hedefliyoruz. Katılım finans kuruluşlarını, kapital piyasalarını, tekafül sektörünü mübalağa etmek istiyoruz. 2025 senesinde katılım finansın, mali cümle içindeki payını, şu anki seviyenin 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler