USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Nisan ayı ihracatında 23,4 milyar dolar ile rekor kırıldı

Nisan ayında ihracat, geçtiğimiz senenin bire bir ayına layıkıyla yüzdelik 25 artışla, 23,4 milyar dolar oldu. Bu rakamla beraber, Cumhuriyet tarihinin maaş bazında en erdemli ihracat rakamına ulaşılarak sonuç 20 ayın 18'inde maaş rekor münkesir oldu.

Nisan ayı ihracatında 23,4 milyar dolar ile rekor kırıldı
05-05-2022 14:00

Yılın eskiden çeyreğinde Cumhuriyet tarihinin en erdemli eskiden çeyrek performansına ulaşan, Türk ihracatçısı, müşterek zamanı rekora hâlâ imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla Nisan ayına bağlı aut tecim verilerini, Ankara'da planlı toplantıyla açıkladı.

İhracat ailesi geçtiğimiz senenin bire müşterek ayına göre, yüzdelik 25 artışla, 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamlarla beraber, ihracatta maaş en erdemli ihracat rakamına erişilmiş oldu. Ayrıca bu ay eskiden el müşterek ülkeye 2 milyar doların üstünde ihracat yapıldı. Nisan ayında erişilen 23,4 milyar dolar ihracat ile sene sonu 250 milyar dolarlık ihracat hedefine revan yolda baş döndürücü ehemmiyetli müşterek eşik geçilmiş oldu.

Nisan ayında ihracat, yüzdelik 25 artışla, 23,4 milyar dolar oldu

İhracatta alıngan zamanı rekorları detaylarıyla baş başa halkoyu ile paylaşan TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracat ailemiz zamanı müşterek başarım göstererek, geçtiğimiz senenin bire müşterek ayına göre, yüzdelik 25 artışla, 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamla beraber, maaş en erdemli ihracat rakamımıza erişmeyi başardık. Böylece sonuç 20 ayın 18'inde maaş rekor kaydedilmiş oldu. 12 maaş ihracatımız ise 240 milyar doları aştı. Yıl sonu 250 milyar doları hedefine inşallah yılı tamamlamadan ulaşacağız” dedi.

8 bölüm rekoru kırdı

25 bu sektörün ihracatını artırdığını ve 21 bu sektörün ihracatında yüzdelik 10'dan müşterek tomar çoğalma kaydedildiğini tamlayan Gülle, en baş döndürücü ihracat meydana getiren sektörleri şu biçimde sıraladı: “Bu ay 3,3 milyar dolar ile ihracatını rekor müşterek düzeye haiz kimya sektörümüz eskiden mükemmel toprak alırken, 2,7 milyar dolara vasıl otomotiv sektörümüz ikinci ve 2 milyar dolar ihracat meydana gelen hazırgiyim sektörümüz ise üçüncü oldu. Bu sektörlerimizin yanı sıra, sektörel manada en nazarıitibar işveli artışlar, çıpa ve çıpa Dışı metaller ile polat sektörlerimizde yaşandı. Tam 8 sektörümüz april ayında ihracat rekoru kırdı. Farklı sektörlerde bire müşterek anda kaydedilen bu başarılar Türkiye'nin topyekün müşterek istihsal ve ihracat hamlesi süresince bulunduğunun ispatıdır”.

Nisan ayında 61 il ihracatını artırırken 16 il tarihlerinin en erdemli ihracatını gerçekleştirdi

Nisan ayında 61 ilin ihracatını açık açık çoğaltma başarısı gösterdiğini anlatım fail Gülle, en baş döndürücü ihracat meydana getiren eskiden 3 ili sırası ile yüzdelik 30 çoğalma ile 9,4 milyar dolarla İstanbul, yüzdelik 48 çoğalma ile 1,9 milyar dolarla Kocaeli ve yüzdelik 41 çoğalma ile 1,4 milyar dolarla İzmir gibi sıraladı. TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracat artışıyla nazarıitibar işveli öbür illerin ise ihracatını 200 milyon dolar çoğaltan Ankara ile 94 milyon dolar çoğaltan Denizli bulunduğunu belirtti.

16 ilin tarihlerinin en erdemli ihracatını gerçekleştirdiğini tamlayan Gülle, “Yeni yatırımlar devreye girdikçe Anadolu'da ihracatımız çabucak artmaya bitmeme ediyor. Nisan ayında, Yozgat'ın ihracatını 4 katına, Nevşehir'in ihracatını 2,5 katına çıkardığını hassaten vurgulamak istiyorum. Bu güzel başarım düşüncesince topu topu illerimizi kutlama kartı ediyorum” dedi.

“Bu ay eskiden el müşterek ülkeye 2 milyar doların üstünde ihracat gerçekleştirdik”

İhracat ailesinin Türk bayrağını 214 dünya ve alanda dalgalandırmayı başardığını ve 155 ülkeye ihracatını açık açık çoğaltma başarısını gösterdiğini kail İsmail Gülle, şöyleki bitmeme etti: “İhracatçılarımızın en baş döndürücü ihracat gerçekleştirdiği eskiden 3 ülke; yüzdelik 21 çoğalma ile 2 milyar dolarla Almanya, yüzdelik 50 çoğalma ile 1,8 milyar dolarla Amerika ve yüzdelik 12,4 çoğalma ile 1,2 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. Aralarında Almanya, ABD, İsrail ve İspanya'nın da engelleme bulunduğu birlik 27 ülkeye ihracatta rekor kırdık. İsrail ve İspanya'da güzeşte ay derin müşterek katılımla tecim heyetleri gerçekleştirmiştik. Akabinde mevrut bu muvaffakiyet biz düşüncesince şenlik deposu oldu. İspanya'ya ihracatımız 270 milyon dolar, İsrail'e ihracatımız 190 milyon dolar çoğalma kaydetti. Bu ay eskiden el müşterek ülkeye 2 milyar doların üstünde ihracat gerçekleştirdik”.

Avrupa Birliğine ihracat yüzdelik 29 artışla, 10 milyar dolara ulaştı

Ülke gruplarına uyarınca ihracata bakılınca ise, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne bulunan ihracatının yüzdelik 29 artışla, 10 milyar dolara ulaştığını anlatım fail Gülle, “AB'nin ihracatımızdaki oranı ise, yüzdelik 42 oldu. AB haricindeki öbür Avrupa topraklarını de engelleme ettiğimizde, Avrupa kıtasının april ayı ihracatımızdaki oranı yüzdelik 55 oldu. Diğer dünya gruplarında ise, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,9 milyar dolar, Afrika kıtasına 2,9 milyar dolar, Kuzey Amerika'ya 2 milyar dolar ve Uzak Doğu ülkelerine 1,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Sahra altı Afrika'ya ihracatımız ise yüzdelik 68'in üstünde çoğalma kaydederek eskiden el müşterek ay arasında 1 milyar doları aştı” gibi konuştu.

İhracat mesabesinde yüzdelik 20'lik artış

İhracat ünite fiyatında fazlalık ivmenin bitmeme ettiğini dile getiren Gülle, “Birim ihracat değerimiz geçtiğimiz senenin bire müşterek zamanına uyarınca yüzdelik 20 artışla 1,44 dolara yükseldi. Miktar bazında ihracatımız ise, yüzdelik 4 artarak 16,2 milyon titrem kendisine gerçekleşti” bilgilerini verdi.

2 bin 80 şirket bu ay eskiden el ihracat gerçekleştirdi

Firmaların ihracata duydukları derin talebin 2022 senesinde da dış satımcı şirket sayısına yansımaya bitmeme ettiğini tamlayan Gülle, “2 bin 80 firmamız, bu ay eskiden el ihracat yaparak ihracat ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, april ayında 123,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ay ihracat önleyen şirket sayımız ise 48 bin 938 oldu” diyerek konuştu.

“Türk Lirası ile ihracat yüzdelik 55 arttı”

Türk Lirası ile meydana gelen ihracattaki yükselişin bitmeme ettiğini vurgulayan Gülle, “Türk lirası ile oluşturulan beyannamelere göre, 162 ülkeye hep 8,7 milyar TL ücretinde Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. Nisan ayında Türk Lirası ile ihracat yüzdelik 55 arttı. Bir öbür beşaret ise ihracat ailemizin en ehemmiyet verdiği başlıklardan bulunan “Dış Ticaret Dengesi”nden geldi. Rakamlara erke dışarı bakılınca bu ay aut tecim dahası vermeyi başardık. Enerji dışarı ihracatımızın ithalatı tekabül oranı yüzdelik 101'e yükseldi. Artık kemiksiz müşterek biçimde görüyoruz ki, Türkiye ihracatta icra ettiği bu atılımın meyvelerini toplamaya başlamıştır. Enerji engelleme aracısız “Dış Ticaret Fazlası” vereceğimiz eyyam ise Allah'ın izniyle yakındır. Bunu muvaffak kızarmak düşüncesince kenetlenmiş, 100 bin şahsiyet iri müşterek ihracat ailesi var” dedi.

Gülle'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a teşekkür
Hükümetin sefa öncesinde tecim diplomasisinin sahadaki neferleri bulunan ihracatçılara
çok ehemmiyetli müjdeler verdiğini kail Gülle konuşmasını şöyleki bitmeme etti:

“Son müjdeler neticesinde, bayramdan ilkin TBMM'ye verilen anayasa teklifi ile, fuar alanlarındaki anons ve reklamlar vergiden affedilmiş olacak, İhracatımızın biçim üssü Dış Ticaret Kompleksi'nde ihracatçılar çeşidinden geçer not bölümler TİM'e devrolunacak. Ayrıca batkınlık eden, ticareti bırakma fail ve sonuç 5 yılda ihracat yapmayan üyelerin borçları, umumi kurullarda alınacak kararla terkin edilebilecek. Diğer taraftan ihracatımızın yükseliş ivmesine ivme katacak, acemi yatırımlarla hâlâ erdemli ihracat rakamlarına fırsat olacak acemi dayanaklık etmek paketi de açıklandı. Sayın Cumhurbaşkanımız ihracatçılara 150 milyar TL'lik güven desteği müjdesi verdi. Ayrıca KOBİ'ler düşüncesince de 250 milyon liralık ve KOBİ dışı şirketler düşüncesince 1,5 milyar liralık sınır öngörülmesi de sonuç evre önemli. dışsatım ailemiz bu destekle baş döndürücü hâlâ iri hedeflere yürüyecek. Sizlerin huzurunda, ihracat ailemize vermiş oldukları iri desteklerden dolayı Sayın Bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Ne bahtiyar ki, ihracatçımızın derdiyle dertlenen müşterek hükümetimiz, ihracatçıları biçim arkadaşı kendisine addeden müşterek Cumhurbaşkanımız var”.

“Nisan ayında ulaştığımız 23,4 milyar dolarlık ihracat, sene sonu 250 milyar dolar ihracat hedefimize revan yolda baş döndürücü ehemmiyetli müşterek etap oldu”

Genel ihracat rakamlarında, senenin eskiden çeyreğini sonuç evre güzel müşterek performansla kapatmış, çeyreklik ihracatı 60 milyar doların hakkında taşımayı kazanmış olduklarını kaydeden TİM Başkanı İsmail Gülle, bu başarının ivmelenerek bitmeme edeceğini esbak aylar da anlatım etmiş olduklarını söyledi. TİM Başkanı İsmail Gülle, “Nisan ayında ulaştığımız 23,4 milyar dolarlık ihracat sene sonu 250 milyar dolar ihracat hedefimize revan yolda baş döndürücü ehemmiyetli müşterek etap oldu. Bu başarıların global ölçekte ağır belirsizliklerin bulunduğu müşterek devirde kaydedildiğini hassaten vurgulamak istiyorum. Bu süreçte ihracatçılarımız devletimizin gelişigüzel kademesiyle eş güdüm biçiminde çalışabiliyor” diyerek konuştu.

TİM Export Talks ile ihracatçılar T.C. Büyükelçileri çeşidinden bilgilendiriliyor

Geçen hafta gerçekleştirdikleri TİM Export Talks programıyla ihracatçıları mevhum görüşmeyle Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ile müşterek araya getirdiklerini tamlayan TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracatçılarımız aracısız Büyükelçimizden bilgelik kabul etme imkanı elde ettiler. Kriz dönemlerinde hükümetimiz ve devletimizle eş idman hastalıkların hâlâ sansasyonel müşterek biçimde çözümüne fırsat oluyor. Belirsizlik ticaretin önündeki en iri engeldir. Ancak ihracatçılarımız bu ipham süresince fena acemi rekorlara ulaşmayı başarıyor, istihsal ve ihracatta kesintiye katiyen izin etmiyorlar. Nitekim bu gestalt istatistiklerde de kendini gösteriyor. İmalat sahasının ekonomiye müteallik beklentilerini yayınlayan Reel Kesim Güven endeksi müşterek esbak taban uyarınca 1,2 benek artarak 109,7 oldu. İmalat endüstri genelinde yetenek kullanma oranı ise esbak taban uyarınca 0,5 benek artarak 77,8'e ulaştı. Sanayi istihsal endeksinde sonuç gelişmelerle salname bazda yüzdelik 13,3 seviyesine çoğalma kaydedildi. Türkiye, sonuç evre çelimli müşterek istihsal performansı gösteriyor. Bu tablodan iyice kıvançlı edinmek hemen hemen hem istihsal bununla beraber ihracat yönünü baş döndürücü hâlâ ilerilere giymek icap ettiğini biliyoruz ve doğacak planlamalarımızı bu doğrultuda hazırlıyoruz. Çünkü biliyoruz ki ülkemizi hâlâ gönençli yarınlara taşıyacak olan, Türkiye'yi dünyanın en iri 10 ekonomisi arasına sokacak bulunan üretimdir, para ve misyon ihracatıdır” dedi.

“Ticaretin önündeki engelleri kaldıran lehçe yakınlaşmaları sonuç evre ehemmiyetli buluyoruz“

Küresel ölçekte ardı gerisi kesilmeyen krizlerin ve Türkiye'nin kesintisiz, devim bilimi istihsal yapısının “Güvenilir Tedarikçi Liman” olma niteliklerini pekiştirdiğini kail TİM Başkanı İsmail Gülle, “Pandemi aşamasıyla başlayan, harp hasebiyle bitmeme fail global hazırlık zincirindeki transformasyon ve yükselen yakından hazırlık hevesi Türkiye'nin jeopolitik manzara avantajını hâlâ çalışan kullanacağımız müşterek zamanın habercisidir. Son devirde düet ilişkilerdeki yakınlaşmanın gerisi sıra ihracat ailesi olarak, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail'le baş döndürücü ehemmiyetli temaslarda bulunduk. Bu devletlerde bizlere yayınlanan hazzetme ve Türk mallarına bulunan ilinti sonuç evre yüksek. Sayın Cumhurbaşkanımızın açmış bulunduğu kapılardan tahavvül etmek ihracatçılarımızın işidir. İnşallah benzeyen müşterek dönemde, benzer mesail yaşadığımız öbür devletlerde de ağır müşterek ihracat atılımı başlatacağız. Ticaretin önündeki engelleri kaldıran lehçe yakınlaşmaları sonuç evre ehemmiyetli buluyoruz. Bu yakınlaşmaları bünye eden, ihracatçılarımızın önünü açan hassaten Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız edinmek hemen hemen topu topu hükümetimize ihracat ailesi kendisine şükranlarımızı sunuyoruz” diyerek konuştu.

“250 milyar dolara revan yolda 15 milyar dolar artıdayız”

2022 senesinde belirledikleri maksat bulunan 250 milyar dolara erişmek düşüncesince ihracatı güzeşte yıla uyarınca gelişigüzel ay 2,1 milyar dolar artırmalarının icap ettiğinin altını çizen TİM Başkanı İsmail Gülle, ”Biz bu ay, ihracatımızı bu rakamın az hâlâ dü sert genişliğinde artırdık. Son rakamların neticesinde, 250 milyar dolara revan yolda 15 milyar dolar artıdayız. Mevcut ivmenin yükselişle bitmeme ediyor olması, sonuç evre önemli. Tüm hedeflerimize iri müşterek azim ve inançla yürüyoruz. dışsatım artışından meydana gelen erdemli müşterek zenginlik seviyesi hedefliyoruz. Çünkü ihracatla yükselen Türkiye, ihracatla yükselen 84 milyon demek” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler