USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Merkez Bankasının asliye rolü paha istikrarını sağlamaktır'

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Merkez Bankasının esas görevinin eder istikrarını bildirmek bulunduğunu belirtti.

'Merkez Bankasının asliye rolü paha istikrarını sağlamaktır'
12-11-2021 22:54
TBMM

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Dünyanın 1929 buhranından ahir en iri şokla erinç karşıya kaldığını dile getiren Elvan, "Bizim hayret senaryolarımızda caba toprak almayan gerçeklerle erinç karşıya kaldı. Sadece Türkiye değil, evren ülkeleri, kâffesi devletler çetince nezdinde süreçten geçiyor. Hep beraberce bu süreci güzel halde atlatacağımıza içten inanıyorum." sanarak konuştu.

Elvan, cari açık mevzusundaki değerlendirmelere cevap verirken, "Öncelikle şurası anlatım edeyim, Merkez Bankasının esas rolü paha istikrarını sağlamaktır. Cari açıkta strüktürel problemimiz var. Yapısal cari açığın azaltılması noktasındaki fariza hükümetin görevidir, strüktürel cari açığın azaltılması mevzusundaki fariza hükümete aittir. Dolayısıyla saygınlık politikasında uygulanacak vasıtalar bellidir. Bu araçları da Merkez Bankası uygular. Buna duruluk gelmek istedim." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ithalatının yüzdelik 70'ini boşluk malı, yüzdelik 20'sini envestisman mülkü ve yüzdelik 10'unu da istihlak malının oluşturduğuna dikkati çekici Elvan, "Burada bizim esas yaklaşımımız şu; ilkin boşluk mülkü ve envestisman mülkü ithalatını aşağılık çekebilecek, haricen efdal teknolojiyi getirebilecek nezdinde enfrastrüktür ve ortamın bu ülkede oluşturulması lazım. Bunda kalburüstü olduğumuz alanlar tabii var. Savunma sanayindeki başarımız var." dedi.

"Orta ve derinliğine vadede cari açık problemini çözeceğiz"

Elvan, Ekonomi Reform Programı'nda Sağlık Endüstrileri Başkanlığının oluşturulması hedefinin toprak aldığını anımsatarak şu halde bitmeme etti:

"Bunu niçin söyledik? Sağlık endüstrilerinde maatteessüf domestik istihsal dair istediğimiz noktaya ulaşamadık. Savunma sanayindeki kip bizim düşüncesince önemli. Benzer nezdinde örneği afiyet endüstrileri düşüncesince de oluşturmalıyız ve bunu yapacağız. Yazılım ve tesisat dalında da Türkiye ehemmiyetli merkez olabilir. Halen bizim ithal ettiğimiz baş döndürücü sayıda yazılım var. Bunları kılıç yapabilecek konumda değil miyiz? Elbette yapabilecek konumdayız. Yapısal cari açığı ıskat etmek baş döndürücü çelimsiz vadede kabil olacak nezdinde obje de değil. Bunun sizler de farkındasınız. Bizim buradaki esas yaklaşımımız, ılımlı ve derinliğine vadede Türkiye'nin bu strüktürel cari açık problemini çözmek. Bizim çalışmalarımız bu yönde."

Türkiye'nin petro kimya ile kuvvetli polat ürünlerinde de dış alımcı konumunda bulunduğunu anlatım fail Elvan, "Daha biraz çağ ilk dü iri yatırımcıyla nezdinde araya geldik. Sanayi Bakanımız, Ticaret Bakanımız ve ben. Türkiye'de rastgele birisi düşüncesince 8-10 bilyon dolarlık iri yatırımların yapılması gerekiyor. Bu yatırımları muktedir olmak düşüncesince yerini konuştuk, neler yapılması icap ettiğini konuştuk. Bu yatırımları kılıç yaptırmaya çalışıyoruz. İnanın inkişaf de sağladık. Yumurtalık'ta Adana'da nezdinde yatırımın temeli atıldı, DOĞRU sürede 2022'nin ikinci yarısında ikinci nezdinde esas atılacak. Bu alanlardaki bizim problemimizi köklü çözebilecek nezdinde yaklaşım içindeyiz. Bunları da çözeceğiz. Bizim hususi kesimdeki firmalarımız bu yeteneğe, bu beceriye sahipler. Gerekirse ecnebi kuma da alarak bu yatırımları gerçekleştireceğiz. Yapısal cari açık problemini köklü çözebilecek adımları tekerlek tekerlek atıyoruz. Bundan sonraları da atmaya bitmeme edeceğiz." sanarak konuştu.

Elvan, Dünya Bankası bütünüyle nezdinde araya gelmiş olarak Paris Anlaşması'nın imzalanmasından sonraları 3,1 bilyon dolarlık anlaşmaya imza attıklarını, Dünya Bankasından, izlence kredisi karışma iri ölçekli yatırımlar düşüncesince 2,5 bilyon dolar yöresinde az faizli, derinliğine vadeli dayanak alacaklarını söyledi.

Kamu İhale Kanunu'nun değiştirilmesi ve sektörel amme münakasa yasası çıkarılması noktasında emek vermek yürüttüklerini dile getiren Elvan, bu emek harcamayı elden elden tamamladıklarını, ait kurumlarla sonuncu görüşmeleri yaptıklarını anlatım etti.

"Eşel mobille 64 bilyon teklik vergiyi almadık"

Elvan, sıvıyakıt tutarları ve eşel taşınabilir sistemi ile ait değerlendirmede bulunurken şunları kaydetti:

"Geçmişe baktığımızda sıvıyakıt tutarları Avrupa'da 1 ekü ise Türkiye'de de 1 ekü düzeyindeydi. 2011-2012 yıllarında benzinin litre fiyatının 2,5 dolara emsal geldiği dönemler mevcut fakat şu anda sıvıyakıt tutarları 0,7-0,8 ekü civarında. Bugüne denli 64 bilyon teklik eşel taşınabilir sistemi üstünden alacağımız vergiyi almamız gerekirken almadık. Çünkü vatandaşımız üstünde baş döndürücü nezdinde tomar nezdinde ağırlık olsun istemedik. Eşel taşınabilir sisteminde meydan kalmaması nedeniyle, zira manzume benzinin 7,75 liraya denli bulunan bölümüne dayanak veriyordu, şu an bundan böyle eşel taşınabilir daima devreden çıktı, zira sıvıyakıt tutarları baş döndürücü yükseldi. Biz kabil bulunduğu seviyede vatandaşımıza yansıtmamaya çalışıyoruz."

Elvan, natürel gazda da şu anda konutlara müteveccih ağırbaşlı nezdinde dayanak bulunduğunu, tahminî 100 liraya dünyalık bulunan natürel gazı vatandaşın 25 liraya kullandığını belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler