USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası: Para politikası duruşu enflasyonun mihman kendisine düşürülmesi odağında belirlenecek

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde "Para politikası duruşu davranışlarında ölçülü müşterek yaklaşımla enflasyonun sürekli yerine düşürülmesi ve değer istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir." denildi.

Merkez Bankası: Para politikası duruşu enflasyonun mihman kendisine düşürülmesi odağında belirlenecek
25-11-2021 16:09
İstanbul

Para Politikası Kurulu'nun 18 Kasım'daki toplantısına ilişikli ekspoze yayımlandı. Özette, evvel teşrin ayında mahveden tutarları yüzdelik 2,39 arttığı, salname enflasyonun 0,31 benek yükselişle yüzdelik 19,89 adına gerçekleştiği hatırlatıldı.

Bu gelişmede, erke ve esrar gruplarındaki hediye artışlarının tesirinin öne çıkmış yer aldığı tamlanan özette, bu dönemde, arsıulusal erke fiyatlarında kayda bedel artışlar izlenirken, Türk lirasındaki görünümle bu arada gayrimenkul içi erke fiyatlarında faziletkâr hediye artışlarının gözlendiği kaydedildi.

Özette, müstahsil firmalarının sigara fiyatlarında artışa gitmeleri dolayısıyla esrar ürünlerinin fiyatlarında yaşanmış bulunan yükselişin mahveden enflasyonuna tesirinin tahminî 0,30 benek yer aldığı bildirildi.

Gıda grubu salname enflasyonunda müşterek hacim ricat gözlenmesine mukabil faziletkâr seviyelerin korunduğu dökme özette, "Türk lirasındaki gelişmeler, başlayan mal hediye artışları ve bildirme kısıtlarının devamıyla müstahsil enflasyonu ast gruplar genelinde yükselmiştir. Bu vizyon altında, B ve C endekslerinin salname enflasyonları hudutlu müşterek miktarda gerilemiş, yaklaşan devre eğilimlerinde ise müşterek hacim yavaşlama gözlenmesine mukabil faziletkâr seviyeler korunmuştur." değerlendirmesine toprak verildi.

Piyasa Katılımcıları Anketi teşrinisani kocaoğlan sonuçlarının, şişkinlik beklentilerinin fevk cepheli güncellendiğine ayraç ettiğine işaret edilen özette, şunlar kaydedildi:

"Öncü göstergeler global ekonomideki çelimli toparlanmanın, bazısı alanlarda müşterek hacim mücahede kaybetmekle birlikte, bitmeme ettiğine ayraç etmektedir. Yakın çağda salgının etkisiyle ABD’de mahveden emniyet endeksleri ceninisakıt seyrederken, bazısı Avrupa devletlerinde mahveden güveninde bölümsel müşterek düzelme görülmektedir. Küresel hesaplı faaliyette senenin evvel yarısında yaşanmış bulunan toparlanma ve ilkah oranlarındaki artışa mukabil salgında toy varyantlar global hesaplı çalışkanlık üstündeki dun cepheli riskleri çalışkan tutmaktadır.

Küresel talepteki toparlanma, mal fiyatlarındaki faziletkâr seyir, bazısı sektörlerdeki bildirme kısıtları ve nakliyat faaliyetlerindeki artım arsıulusal ölçekte müstahsil ve mahveden fiyatlarının yükselmesine kere açmaktadır. Başlıca zirai mal ihracatçısı devletlerde yaşanmış bulunan hava koşullarının global besin tutarları üstünde menfi yansımaları görülmektedir. Yüksek global enflasyonun, şişkinlik beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle birlikte, mütekâmil memleket biçim bankaları küsurat erke tutarları ve arz-talep uyumsuzluğuna ilişikli adına enflasyonda tanıdık yükselişin beklenenden derinlemesine sürebileceğini değerlendirmektedir. Bununla birlikte, nice biçim bankası enflasyondaki artışın iare unsurlardan kaynaklandığı değerlendirmesine ilişikli adına enflasyondaki yükselişin bulaşıcı yer aldığı kanaatindedir. Bu çerçevede mütekâmil memleket biçim bankaları sponsor akçasal duruşlarını sürdürmekte, dünya malı alıntı programlarına bitmeme etmektedir."

"Yurt içre hesaplı çalışkanlık aut alakanın de etkisiyle güçlü"

PPK özetinde, evvel teşrin ayının ikinci yarısından itibaren büyümekte bulunan memleket istikraz senedi piyasaları eğri müşterek ilerleyiş seyrederken hareket piyasalarında girişler gözlendiği belirtildi.

Gelişmiş devletlerde derinlemesine vadeli tahrif faizlerindeki oynaklık ve global mali koşulların seyrinin büyümekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarına ilişikli riskleri çalışkan tuttuğu vurgulanan özette, "Söz konusu risklerin Türkiye’ye müteveccih portföy alışkanlıkları eliyle yaratabileceği etkilerin, gayrimenkul haricinde yerleşiklerin portföy pozisyonlanmalarındaki bulunan seviyeler dikkate alındığında şimdi hudutlu kalabileceği değerlendirilmektedir." ifadelerine toprak verildi.

Üretici enflasyonunun, Türk lirasındaki görünüm, ilkin erke kazanmak neredeyse başlayan mal hediye artışları ve bildirme kısıtlarına ilişikli adına evvel teşrin ayında yükseliş kaydettiği hatırlatılan özette, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Öncü göstergeler gayrimenkul içre hesaplı faaliyetin aut alakanın de etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmektedir. Sanayi üretimi ilkgüz ayında hazırlık sıkıntıları kaynaklı üretimlik tatilleri ile tarihî adına faziletkâr oynaklık sergileyen kalemler kaynaklı müşterek eski taban mucibince yüzdelik 1,5 azaldı. Buna karşın, üçüncü çeyrekte uran üretimi ikinci çeyreğe mucibince yüzdelik 1,6 artım kaydetti ve yükseliş eğilimini korudu. Ciro endeksleri üçüncü çeyrekte gayrimenkul dışı alakanın uran üretimini desteklemeye bitmeme ettiğine ayraç etmektedir. İmalat uran firmalarının doğacak on dü maaş çağa ilişikli envestisman eğilimlerindeki güçlenme bitmeme etmektedir.

Aşılamanın camianın geneline yayılması salgından menfi etkilenen hizmetler, gezim ve irtibatlı sektörlerin canlanmasına ve hesaplı faaliyetin şimdi istikrarlı müşterek bileşimle sürdürülmesine imkân tanımaktadır. Perakende satı kütlesi ve misyon iş kütlesi endeksleri bilhassa gezim irtibatlı kalemlerin yardımıyla üçüncü çeyrekte donanımlı müşterek artım kaydetti. Aşılamadaki çelimli ivme ile beraberce kısıtlamaların hafifletilmesi, gezim faaliyetindeki ve ilgilendiren misyon kalemlerindeki toparlanma eğiliminin belirginleşmesinde gösteriş oynadı. Dayanıklı istihlak malları talebi yavaşlarken, güçsüz istihlak mallarında müşterek toparlanma gözlenmektedir. "

- "Olumlu aut istem şartları akan işlemler dengesini zait etkilemektedir"

Para Politikası Kurulu derinti özetinde, istihdamın üçüncü çeyrekteki seyrinin açılma, turizmdeki toparlanma ve çelimli seyreden ihracatla beraberce hesaplı faaliyette gözlenmekte bulunan dengelenme ile mevzun yer aldığı vurgulandı.

Üçüncü çeyrekte ekincilik dışı istihdam artışının yüzdelik 2,5 ile müşterek eski çeyreğe mucibince hızlandığı tamlanan özette, şunlar kaydedildi:

"Hizmet istihdamı lokanta-oteller ve perişan tecim sektörleri öncülüğünde ikinci çeyreğe mucibince yüzdelik 3 artarken, uran ve yapım sektörleri de istihdam artışına yardım verdi. İş gücüne ortaklık oranındaki yükselişe mukabil istihdamdaki çelimli artışla başıboşluk payı ilkgüz kocaoğlan bakımından yüzdelik 11,5’e geriledi. Anket göstergeleri ve faziletkâr frekanslı veriler, istihdam görünümündeki iyileşmenin ve iş gücü piyasasındaki müspet seyrin sürdüğüne ayraç etmektedir.

Olumlu aut istem şartları akan işlemler dengesini zait etkilemektedir. Geçici aut tecim verileri, mevsimsellikten arındırılmış kalburüstü dışarı dış satım ve ithalatın evvel teşrin ayında ihracatta şimdi donanımlı kazanmak neredeyse arttığına ve ihracatın ithalatı mukabele oranının yükseldiğine ayraç etmektedir. Turizm gelirlerinde ise toparlanma eğiliminin belirginleştiği izlenmektedir. İhracattaki çelimli artım eğilimiyle senenin arka kalanında yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenmekte, bu eğilimin güçlenerek bitmeme etmesi hediye istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet bildirme etmektedir."

"Geçici etkilerin 2022 yılının evvel ½ si süresince da tesirini sürdürmesini beklemektedir"

Özette, mülk politikası duruşunun, şişkinlik görünümüne müteveccih risklerin kaynağına, kalıcılığına ve mülk politikası ile ne seviyede arama dibine alınabileceğine ilişikli değerlendirmeler dikkate alınarak, davranışlarında ölçülü müşterek yaklaşımla enflasyonun mihman adına düşürülmesi ve hediye istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirleneceği belirtildi.

Bu doğrultuda yöntem duruşunun, şişkinlik gelişmeleri, şişkinlik beklentileri ve bunlar üstünde çelimsiz vadede can alıcı olabileceği öngörülen bulaşıcı unsurlar da dikkate alınarak dezenflasyon dönemini en çelimsiz müddette kasılma edecek ve ılımlı vadeli hedeflere ulaşıncaya derece bunun sürekliliğini sağlayacak müşterek cimrilik düzeyinde belirlenmeye bitmeme edileceği vurgulanan özette, şu değerlendirmelere toprak verildi:

"Enflasyonda akıbet çağda gözlenen yükselişte; besin ve ilkin erke kazanmak neredeyse dış çekicilik fiyatlarındaki artışlar ile hazırlık süreçlerindeki aksaklıklar neredeyse bildirme cepheli unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve istem gelişimleri can alıcı olmaktadır. Para politikası duruşunda meydana getirilen güncellemenin ticari krediler üstünde müspet tesirleri görülmeye başlamıştır. Bunun yanında, ferdî kredilerle ilgilendiren gelişmeler yakından strateji edilmektedir. Kurul, mülk politikasının etkileyebildiği istem unsurları, atom çekirdeği şişkinlik gelişimleri ve bildirme şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına müteveccih analizleri değerlendirerek yöntem faizinin 100 baz benek indirilerek yüzdelik 15 adına belirlenmesine değişmeyen verdi. Kurul, bildirme cepheli ve mülk politikası el sahası dışındaki faktörlerin hediye artışları üstünde oluşturduğu bulaşıcı etkilerin 2022 yılının evvel ½ si süresince da tesirini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin anıştırma etmiş yer aldığı hudutlu alanın kullanımını açıklık ayında tamamlamayı değerlendirecektir."

"Enflasyon üstündeki istem ve maliyet cepheli etkisinde bırakır yakından izlenmektedir"

PPK özetinde, TCMB'nin, hava ve öteki mekân kaynaklı riskleri hudutlandırmak amacıyla, mülk politikasının anne hedeflerinde müşterek değişikliğe kere açmadan sürdürülebilir mal uygulamalarını derinlemesine vadeli müşterek yöntem adına terviç sonucu kapsamında "Yeşil Ekonomi ve İklim Değişikliği Müdürlüğü" ismi altında toy müşterek ünite ihdas sonucu almış yer aldığı hatırlatıldı. Söz konusu birimin, hava değişikliğinin mali manzume arasında ortaya çıkarabileceği kırılganlıkları ve fırsatları belirleme edebilme ve ilgilendiren riskleri ıskat etmek amacıyla icraat yapmasının hedeflendiği belirtildi.

Özette, enflasyonun çelimsiz dönemde, ilkin mal tutarları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar kazanmak neredeyse bildirme ve istem cepheli türlü unsurların etkisiyle aşüfte müşterek ilerleyiş izlemesinin beklendiği kaydedildi.

Bununla birlikte, bulaşıcı etkilerin ortadan kalkmasıyla enflasyonun baştan azalış eğilimine dönmesini sağlayacak sıkılıktaki akçasal duruşun; şişkinlik beklentileri, fiyatlama davranışları ve mali pazar gelişimleri bağlamında haricî ve bulaşıcı oynaklıklara gönül rahatlığı ehemmiyetli müşterek tampon işlevi göreceği vurgulanan özette, şu değerlendirmeler yapıldı:

"TCMB, hediye istikrarı asliye maksadı doğrultusunda enflasyonda mihman düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve ılımlı vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya derece elindeki kâffesi araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir. Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, memleket riziko primlerindeki düşüş, namüsait mülk ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artım eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin mihman adına gerilemesi aracılığıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının dosdoğru ve sürdürülebilir müşterek biçimde devamı düşüncesince akıllıca döşeme oluşacaktır.

Kredi piyasası, hesaplı faaliyet, bildirme cepheli unsurlar ve dış çekicilik fiyatlarındaki gelişmeler doğrultusunda şişkinlik üstündeki istem ve maliyet cepheli etkisinde bırakır yakından izlenmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki mülk politikası ile global riziko iştahına ilişikli görünüm, büyümekte bulunan devletlere müteveccih portföy alışkanlıkları üstündeki riskleri çalışkan tutmaktadır. Kurul, mülk politikasında hediye istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri de gözeten müşterek yaklaşım sergilemeyi sürdürecektir. Bu bağlamda makroihtiyati politikaların krediler üstündeki tesiri ile TCMB fonlamasının APİ ve swap işlemleri arasındaki kompozisyonu yakından strateji edilmektedir."

Özette, Kurul'un, hediye istikrarının sağlanması için, çelimli müşterek yöntem koordinasyonuyla kâffesi paydaşları içeren totaliter müşterek büyük yöntem bileşimine gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesini yinelediği ve kararları şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı müşterek çerçevede almaya bitmeme edeceği vurgulandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler