USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Marketlerde satılan oyun şifreleri ebeveynlerin cebinden "para çalmaya" yöneltiyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, zincir marketlerde satılan harp oyunu şifrelerinin evlatları oyun bağımlısı durumuna getirerek ebeveynlerden sellemehüsselam servet almaya yönettiğini, bu yüzden 18 gözyaşı dibine satılmaması icap ettiğini belirtti.

Marketlerde satılan oyun şifreleri ebeveynlerin cebinden
04-01-2022 11:23
İstanbul

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, zincir marketlerde satılan harp oyunu şifrelerinin evlatları oyun bağımlısı durumuna getirerek, ebeveynlerden müsaadesiz servet almaya yönettiğini, bu yüzden 18 gözyaşı dibine zincir marketlerde oyun şifrelerinin satılmaması icap ettiğini belirtti.

Şahin, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, bağımlılıkla mücadelede akıllara hoppadak sigara ve uyuşturucunun gelmemesi icap ettiğini söyledi.

Bazı bağımlılıklar evlatları gaye alıyor

İnsanların bilincinde olmadığı, kurnaz bağımlılıkların bulunduğunu tamlayan Şahin, "Bazı bağımlılıklar çocuklarımızı gaye alıyor. Çocukları gaye meydan bağımlılıkların başlangıcında oyun bağımlılığı toprak alıyor. Oyun bağımlılığı minimum sigara ve narkotik derece baş döndürücü tehlikeli." dedi.

Asosyalleşme ve şiddete meyli arttırıyor

Şahin, evlatların sonuç zamanlarda ilkin harp oyunlarına baş döndürücü basıcı duruma geldiğini anlatarak, "Bağımlılık özne harp oyunlarında şiddet, acımasızlık, rastgele çeşitli gönül rahatlığı tarafa dokunca ödeme duygusu var. Çocuklar, bu oyunları denet olmaksızın ferah ferah oynayabiliyorlar. Çocuklar bilgisayarın başlangıcında baş döndürücü derinliğine devir geçirdikleri derece asosyalleşme ve şiddete meyilleri de derece derece artıyor. Bu gidişat evlatların apayrı yerlerde gürültü çıkarmalarına bozukluk oluyor. İşte bunun temelinde bu oyunlar var." sanarak konuştu.

Şifre düşüncesince ebeveynlerin cebinden bihaber servet alıyorlar

Çocukların harp oyunlarına baş döndürücü şen ortak halde erişebildiğini dile getiren Şahin, şöyleki bitmeme etti:

"Çocukların bu oyunlara şen kavuşması birtakımı sorunları da ortaya çıkarıyor. Çocuklar harp oyunlarında kıymetlendirmek düşüncesince birtakımı şifreleri zincir marketlerden servet karşılığı ailesinden bihaber alabiliyor. Bu şifreleri oyunlarda kullanarak silah, materyal derece ayrımlı şeyler alarak oyun oynuyor. 18 gözyaşı dibine sigara harcamak yasaksa, sağlığımızı, gençliği, neslimizi dayanaklık etmek olmak düşüncesince bu oyun bağımlılığının banko teftiş dibine katılması gerekiyor. Marketler oyun şifrelerini satarken sattığı bireyin yaşına, velinin müsaade verip vermemesine ilgi etmiyor. Çocuk, harp oyunu şifrelerine iktiran etmek düşüncesince henüz baş döndürücü servet harcıyor. Bu parayı masrafından velinin haberi yok. Çocuklar oyun şifresi alabilmek düşüncesince ana babanın cebinden servet çalmaya başlıyorlar. Bağımlılık, evlatları hakeza ortak noktaya getiriyor. Bu tehlikenin farkına varılması ve lazım önlemlerin katılması gerekiyor. 18 yaşın altındaki küçüklere bağımlılık yapan, şiddete götürücü oyunların şifreleri ferah ferah zincir marketlerde satılmamalıdır. Satılan bölgeler de teftiş altında olmalıdır."

Şahin, ailelerin, oyun şifresi kabul etmek düşüncesince evlatların ceplerinden müsaadesiz servet aldığını sonra ayırt ettiğini tabir ederek, "Aileler bu vaziyeti çöpten buldukları fişlerle ayırt etmişler. Bazı füru velisinin icar parasını caba oyun şifresi almaya harcamış." dedi.

Uzman Klinik Psikolog Dilara Boztepe de oyun bağımlılığının rastgele gözyaşı grubunda görülse de ilkin çocuklarda ve akil baliğ gözyaşı grubunda henüz ortak tomar bulunduğunu tabir etti.

Çocukların oyun oynama süresini kamufle etmek düşüncesince asılsız gelir davranışına yöneldiğini aktaran Boztepe, "Oyun bağımlılığı çocuklarda ilkin ilgi ve alaka toplaşımı eksikliği, dürtüsellik ve sertliği de arttırmaktadır." ifadelerini kullandı.

Boztepe, çocuklarda oyun bağımlılığının sebepleri ortada familya içi çıtırbom ve aliteli olmayan yazışma ile ailenin çocuklarla ortak tomar ilgilenmemesinin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ailelerin evlatların oynadığı oyunlara ilgi etmesi gerekiyor. Özellikle kuvvet muhtevalı harp oyunları, sakıncalı ve vicdansız sahnelerin olduğu, yumruklama, katil derece oyunlar çocuklarda sertliği arttırmakta ve sertliği normalleştirmektedir. Bu normalleşmeyle beraberce füru ve gençlerde gayz kontrolü bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bunu karşılamak yerine familya ortamında nitelikli ve tam ortak yazışma olmalıdır. Anne ve ağababa devir ortamında çocuklarıyla saat geçirip günün ne geçtiğini çocuklarına sormalıdır. Hem ev ortamında bununla ortak ev haricinde çocuklarında engelleme bulunduğu aktiviteler planlanmalıdır ve aileler evlatların ne oyunları oynadığı dair bilgelik sahibi olmalıdırlar. Oyun bağımlılığı behemehâl ciddiye alınmalıdır. Ayrıca oyun bağımlılığı çocuklarda ailesinden müsaadesiz 'para alma' derece hallere da bozukluk olabilmektedir. Çocuklarda ruh bilimsel şekilde henüz çirkin neticeler oluşmaması yerine aileler behemehâl ruh bilimsel dayanaklık etmek de almalılardır. "

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler