USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kooperatiflere organizasyon getiren teklif TBMM Genel Kurulunda ikrar edildi

Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda onama edildi.

Kooperatiflere organizasyon getiren teklif TBMM Genel Kurulunda ikrar edildi
21-10-2021 23:39
TBMM

Kanuna göre, işteş çatı başvurusu yapıldıktan sonradan kooperatif yönetim kurulu, başvuruyu müşterek ay ortamında sonuçlandıracak ve müracaat malikine bildirecek. Yönetim kurulu, anne sözleşmede tamlanan koşulları taşıyanları ortaklığa kabulden kaçınamayacak.

Ortaklık payının değeri, kooperatiflerin gaye ve çalışkanlık mevzularına mucibince alakalı bakanlıkça artırılabilecek.

Sigortacılık Kanunu kapsamında sigortacılık faaliyetinde bulunacak kooperatifler düşüncesince en baş döndürücü hisse üstlenme sınırı uygulanmayacak ve işteş çatı payının kıymeti alakalı kurumun görüşü alınarak belirlenecek.

Yönetim oturmuş salname çalışkanlık raporu, dirimlik harcama farkı hesapları, dengelem ve kontrol raporları, şürekâ çeşidinden elektronik ortamda da incelenebilecek.

Seçimlerde sözlü bulunan kişilere, umumi astronomi toplantısına iltihak hakkını taşıyan ortakları gösterir listeye ihraz olanağı sağlanacak.

Genel astronomi toplantılarını birleştirebilme süresi, dalavere ve teftiş oturmuş fariza süresinin fevk sınırıyla ahenkli bir duruma getirilerek 3 yıldan 2 yıla indirilecek.

Genel astronomi toplantısı, anne sözleşmede egemenlik bulunması şartıyla elektronik ortamda da yapılabilecek.

Çalışma konusu, eş sayısı ve iş hacmi neredeyse kıstaslara mucibince belirlenen kooperatiflerin dalavere oturmuş ile bakı organı üyeleri ve yedekleri, seçilmelerini arkasından en geç 9 ay ortamında kooperatifçilik yetişek programını tamamlayacak.

Yönetim oturmuş kişi tutanakları, umumi astronomi tutanakları, eş listeleri, gelir-gider hesapları ve salname bilançonun usulüne akla yatkın şekilde hazırlanması ve saklanmasından, inceleme olunmak neredeyse denetçilere verilmesinden mesul olacak. Ayrıca rolü sona ermiş dalavere oturmuş üyeleri çeşidinden sorumlulukları altında mevcut para, mal, defter, doküman ve öbür kooperatif varlıkları seçimlerin yapıldığı umumi astronomi güruh tarihinden itibaren 3 emek haset ortamında tutanakla toy seçilenlere doğrulama edecek.

Genel astronomi tarafından, bakı organı şekilde fariza gerçekleştirmek neredeyse en müşterek tomar 4 sene düşüncesince minimum müşterek yahut elan müşterek tomar kontrol seçilecek.

Denetçi, umumi astronomi kendisine kooperatifin etraflı muamelat ve hesaplarını inceleme edecek.

Denetçi tutanağı umumi kurula sunulmayan kooperatiflerde, mali tablolar, dalavere oturmuş salname çalışkanlık tutanağı ve aklama kendince tahsil edilen kararlar çürük olacak.

Kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil bulunan kooperatifler ile amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık fail kooperatiflerin dalavere oturmuş üyeleri, bunların ortağı bulunduğu fevk kuruluşlarda fariza alsalar bile sadece müşterek sevap yahut hayat hakkı alabilecek.

Dış denetim

Kooperatiflerin aut teftiş sisteminin baştan düzenlenmesi ve çalışan teftiş sistemi kurulması hedefleniyor.

Buna göre, bakanlıkça emek vermek konusu, eş sayısı ve iş hacmi neredeyse kıstaslar dikkate alınarak belirlenen kooperatif ve fevk kuruluşları aut denetime editör olacak. Dış denetim, mali tabloların denetimi şeklinde olacak. Yönetim kurulunun salname çalışkanlık tutanağı ortamında arazi düzlük mali bilgilerin, denetlenen mali tablolar ile düzgün olup bulunmadığı ve doğruyu yansıtıp yansıtmadığı da aut denetimin kapsamı ortamında arazi alacak.

Dış denetim, umumi kurulca tahsil edilen değişmeyen doğrultusunda Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen özgür denetçiler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'na editör cümle mensupları, alakalı bakanlıkça aut denetimle yetkilendirilen, değgin olunan özek birlikleri yahut özek donanması kurulamamışsa değgin olunan birliklerce yapılabilecek.

İlgili bakanlıkça aut denetimle yetkilendirilen bütünlük ve özek birlikleri, Türk Ticaret Kanunu'nun alakalı hükümlerine mucibince özgür denetime editör olacak. Dış teftiş meydana getirecek denetçiler ile teftiş yetkisi maruz bütünlük ve özek birliğinin denetimle görevlendirilen personeli, görevleri haysiyetiyle işledikleri suçlardan ötürü fiillerinin özelliğine mucibince Türk Ceza Kanunu'nun amme görevlilerine ilişik hükümleri gereğince cezalandırılacak.

Kooperatifler, kooperatif birliklerine, kooperatif birlikleri de özek donanmasına eş bulunmadığı takdirde amme kaynaklarından desteklenen kredilere kefillik sağlayamayacak, amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık yapamayacak, bu kapsamdaki başvurularda birlikler kooperatifleri, özek donanması de birlikleri ortaklığa kabulden kaçınamayacak.

Genel astronomi düşüncesince naiplik mümessili zorunluluğu

Yapı kooperatifleri, anne sözleşmede yayınlanan işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların yahut iş yerlerinin şürekâ hesabına tescil edilmesiyle amacına kazanmış sayılacak ve dağıtılacak fakat tescil işleminden sonradan usulüne akla yatkın halde anne anlaşma değişikliği yapılarak kooperatifin amacının değiştirilmesi biçiminde dağılmaya değgin egemenlik uygulanmayacak.

Kooperatifler, kooperatif birlikleri, özek birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, umumi astronomi toplantılarından minimum 15 devir ilk alakalı bakanlıktan ajan talebinde bulunacak. Genel astronomi toplantıları, naiplik temsilcisinin nezdinde açılacak ve bitmeme edecek. Temsilci, toplantının kanunlara, anne sözleşmeye ve gündeme mucibince yürütülmesine görü edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler