USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kocaeli tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin merkezi olma yolunda

Katma kıymeti faziletli tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğini motivasyon şartıyla ekilen tıbbi nane, biberiye ve mahdum otunun hasadı hanımlar çeşidinden yapılıyor.

Kocaeli tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin merkezi olma yolunda
09-10-2021 15:13
Kocaeli

Kocaeli'de ekleme kıymeti efdal tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğini motivasyon buyurmak gibi şehrin 75 noktasında ekilen tıbbi nane, biberiye ve mahdum otunun hasadı başladı.

Büyükşehir Belediyesince hazırlanmakta bulunan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) ile "sanayi kenti" Kocaeli, tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin de merkezi olma uğrunda ilerliyor.

Proje kapsamında çiftçiler kabilinden 1500 dekar bölgede ekilen tıbbi nane, biberiye ve mahdum otunun hasadı, eş işçiler kabilinden yapılıyor.

Toplanan ürünler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iş donanmasında 8 milyon teklik yatırımla oluşturulan Sekapark AŞ Süper Kritik Akışkan Ekstraksiyon Tesisi'nde aromatik bitki antagonist adına işlenerek ihraç edilecek.

"Köylerde seçenek ürünleri üretmeyi amaçlıyoruz"

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, AA muhabirine, TABİP emekleri kapsamında 75 tarlada hasat işlemi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu yıl toy diktikleri fidelerle alanın 1500 dekara ulaştığını aktaran Aydınlık, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın ortaya koyduğu görünüm çerçevesinde köylerde seçenek ürünleri üretmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Aydınlık, ekleme kıymeti efdal ürünler ile köylünün hasılatının köyde yaşamaya kafi gelecek bir vaziyete gelmesini getirmek düşüncesince dizge oluşturmayı hedeflediklerini belirterek şu şekilde bitmeme etti:

"Daha evvela bu bitkilerin ekleme kıymetini ülkemizden aut devletlere götürücü birlikte dizge vardı. Bunlar kozmetik ürün, derman ve besin takviyesi olarak, ekleme değerinin iri yönünü diyar haricinde boşamak şekli ile art dönüyordu. Bu sebeple ilkin Sekapark AŞ şirketimizin faaliyetlerini, tıbbi aromatik bitki bilimi dair yoğunlaştırdık. TÜBİTAK MAM ile yaptığımız teşrikimesai protokolüyle, onların ürettiği teknolojik bitki paketiyle bu mamüllerin en yukarı teknolojiyle süper ciddi karbondioksit yöntemiyle ekstraktlarını çıkarıyoruz. Gördük ki çıkan ürünler, muhteva açısından dünyada en birinci sınıf mahsulat arasına girmeyi adalet ediyor. Bu ürünlerimizin içinde ne olduğu TÜBİTAK kabilinden da tescillenmiş oluyor."

"Bitki ve istihsal sayısını tasarruf buyurmak düşüncesince çalışmalarımız bitmeme ediyor"

Proje düşüncesince 10 milyon liraya DOĞRU birlikte envestisman yaptıklarını dile getiren Aydınlık, İzmit ilçesinde çözüm binasının arkasındaki alanda, mayıs ayında hidrodistilasyon (uçucu yağ elde etme) ünitesinin de inşaatının tamamlanacağını anlattı.

Aydınlık, Kocaeli'nin endemik yapısına mucibince geçmiş aşamada biberiye, tıbbi nane ve kovan otu üretimine başladıklarını, bitki ve istihsal sayısını tasarruf buyurmak düşüncesince çalışmalara bitmeme ettiklerini vurguladı.

Çiftçilerin projeye ilgisinden bahseden Aydınlık, şu şekilde konuştu:

"Ekonomik sürdürülebilirliği bulunan bu çeşit 5, 10, 15 dekar arazilerde getirimli birlikte ırgatlık yapmanın da geçmiş örneği olacak Türkiye'de. Sadece ilimizde değil, kâffesi Marmara, DOĞRU semt illerinin de bu çeşit ürünlerinin el işi kapasitesini oluşturacağız. Sakarya, Bolu ve Düzce ve Yalova'da dikilen bitkilerin birçoğunu burada işlemiş olacağız. TÜBİTAK ile bunları bundan sonra devletimizde işleyip ekleme değerin kalmasını sağlayacak birlikte dizge kurduk. Bu çeşit uygulamaların belediyeler kanalıyla çoğalması lazım. Biz belediyeler, köylünün yapamadığı bölümü yaparak, burada kazançlı katkıyı artırıyoruz. Bunu da şu şekilde sloganlaştırdık; dayanak büyükşehirden, iş ve huzur teri çiftçiden."

"Kadınların istihdamı açısından da elleme oldu"

Üretici Rıfat Dursun da belediyenin fidanları parasız verdiğini ve gelişigüzel muhtelif takım desteğini sağladığını söyledi.

Yaklaşık 10 dönüm bölgeye tıbbi aromatik bitki ektiğini aktaran Dursun, "Daha evvela tarlamda karpuz, mısır, buğday ekiyordum. Tıbbi aromatik bitkilerin adını duymuştum lakin ekmemiştim. Belediyeye güvendik ve müfit olacağını düşündük. Şu anda 20 iştirakçi çalışıyor tarlada. Onlar düşüncesince de iri birlikte sağlık deposu oluyor." dedi.

İşçilerden Aysun Yılmaz, hasat periyodunun elleme geçtiğine ayraç ederek, "Kadınların istihdamı açısından da elleme evet bu proje. Bizim düşüncesince sağlık kaynağı." ifadelerini kullandı.

Hasibe Bayır da projenin yaşama geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler