USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

KDV indiriminin ikinci el el telefonu fiyatlarına yansıması bekleniyor

Yenileme merkezleri kabilinden satışa maruz ikinci el cep telefonlarında KDV payı yüzdelik 1'e düşürülürken, Ticaret Bakanlığının mezuniyet verdiği restorasyon merkezi sayısı 8'e çıktı.

KDV indiriminin ikinci el el telefonu fiyatlarına yansıması bekleniyor
01-10-2021 09:30
01-10-2021 09:30
Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, oluşacak bağış pozitif yanlarının fiyatlara yansıyacağından son kullanıcıların elan akla yatkın fiyatlarla revize el telefonu satın alabileceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Kararı ile restorasyon merkezleri ve bunlara dair çıkışlı satıcılar kabilinden satışa maruz revize cep telefonlarında KDV payı yüzdelik 1'e düşürülürken, ikinci el cihazlarda güvence sisteminin nite işlediği de nikbet konusu oldu.

AA muhabirinin, Ticaret Bakanlığından edinmiş bulunduğu bilgilere göre, Bakanlık kabilinden hazırlanmakta olan ve Ağustos 2020'de yürürlüğe giren Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelikle el telefonu ve tablet denli ikinci el teknolojik mamüllerin makul birlikte standartta yenilenmesi, sertifikalı ve güvenceli birlikte biçimde yeni baştan satışa sunulmasına müteveccih yürütüm kökler ve esasları düzenlenmişti.

Düzenlemeyle çıkma cep telefonları ve tabletlerin, Bakanlıkça musaddak merkezler kabilinden yenilenmesi öngörülürken getirilen sistemle, restorasyon merkezleri ve restorasyon işlemlerinin standartları TSE kabilinden belirlendi. Yenilenmiş ürünlere minimum 12 ay güvence verildi.

Söz konusu düzenlemeyle son kullanıcıların ikinci el cihazları alırken yahut satarken emniyetli biçimde alım satım yapmalarının sağlanması, satın tahsil edilen cihaza dair karşılaşılan sorunlarda hem garantiden bununla birlikte ayıplı maldan kaynaklı hakların kullanılması hedefleniyor. Ayrıca ithal girdi kalemlerinde sağlanacak artırım ile akan açığın azaltılması ve hesaplı ömrü dolmayan mamüllerin baştan ekonomiye katkısının sağlanması amaçlanıyor.

Yenileme yapılıp yapılmadığına bakılmadan ikinci el el telefonu ve tabletlerin bilgilendirme etiketiyle satılması zorunluluğu bulunuyor. Ayrıca, standartlara akla yatkın restorasyon işlemi yapılmayan malların revize mahsul algısı oluşturacak biçimde reklam ve satışı yasaklanırken mahveden mağduriyetlerinin önlenmesi öngörülüyor.

Bu doğrultuda, şu anne denli Ticaret Bakanlığı 8 şirketin restorasyon merkezi şekilde yetkilendirilmesini akla yatkın görürken, bu şirketler hesabına "yenileme bitirme belgesi" düzenlendi. Söz konusu firmalar, Garantili Teknoloji İletişim Hizmetleri Ltd. Şti, Easycep Bilişim ve Ticaret AŞ, HB Bilişim Servis Hizmetleri dışalım dışsatım İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti, Ouno Teknik Servis Hizmetleri AŞ, Vestel Ticaret Aş Avcılar Venüs Onarım Şubesi, KVK Teknik Servis Hizmetleri ve Ticaret AŞ, BDH Bilişim Destek Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ şekilde sıralandı.

Piyasada 12 milyonu satışa maruz kestirmece 20 milyon ikinci el cep telefonunun el değiştirdiği düşünülüyor. Söz konusu ikinci el cep telefonlarının hesaplı büyüklüğünün ise salname 20 bilyon teklik bulunduğu öngörülüyor.

"Kararla 'yenilenmiş ürün' sisteminin heveslendirme edilmesi amaçlanmıştır"

Konuya dair değerlendirmede mevcut Bakan Yardımcısı Sayan, bahis konusu KDV indiriminin, ikinci el/yenilenmiş cep telefonlarında KDV indiriminin ilkin revize cep telefonlarının ekonomiye baştan kazandırılması düşüncesince aşırı dobra birlikte evolüsyon bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı Kararı ile restorasyon merkezleri ve bunlara dair çıkışlı satıcılar kabilinden satışa maruz revize cep telefonlarında KDV payı yüzdelik 1'e düşürülmüştür. Bu kararla restorasyon merkezlerine bağış pozitif yanları sağlanarak 'yenilenmiş ürün' sisteminin heveslendirme edilmesi amaçlanmıştır. Oluşacak bağış avantajı, fiyatlara da yansıyacağından tüketiciler elan akla yatkın fiyatlarla revize el telefonu satın alabileceklerdir. Karar, sektörümüz düşüncesince faydalı olsun."

Yenileme merkezlerinden tahsil edilen ikinci el telefonda tüzel dava yaşanmıyor

İkinci el el telefonu harcamak talip tüketiciler, izinli restorasyon merkezlerine kargo yada doğrudan cep telefonlarını konfirmasyon ediyor. Yenileme merkezleri, inceledikleri telefon düşüncesince birlikte eder teklifi sunuyor. Satıcının akla yatkın görmesi halinde, telefonlar bu eder üstünden restorasyon merkezinin genel ağ sitesinde satışa çıkıyor. Kullanılmış cep telefonları makul birlikte standartta yenilenerek, güvenceli ve sertifikalı biçimde dünkü kullanıcılara sunuluyor.

İkinci el el telefonu kabul etmek talip vatandaşlara cihazlar, güvence belgesiyle, restorasyon merkezinin kutusunda topu topu fonksiyonları meşgul biçimde konfirmasyon ediliyor. Kutuda, telefon, veri kablosu, yükleme adaptörü ve güvence vesikası arazi alıyor.

Yetkilendirilmiş restorasyon merkezlerden tahsil edilen cep telefonlarında IMEI geçmişinden müşteriler mesul tutulmuyor ve bu telefonlarda tüzel birlikte dava yaşanmıyor. Bu merkezlere satılan cep telefonlarında da ferdî bilgiler sürekli şekilde siliniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler