USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İtalyan şirketler Türkiye'de envestisman arayışında

Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan İtalyan tecim ve endüstri dünyasının temsilcileri, başta müstevli zamanında İtalyan firmaların Türkiye'de envestisman arayışının arttığını tabir etti.

İtalyan şirketler Türkiye'de envestisman arayışında
08-11-2021 15:35
İstanbul

Türkiye, cemaat bulunduğu coğrafi konum, geçmiş görev imkanları, nitelikli iş gücü, sanayide istihsal esnekliği kabilinden avantajlarla başta müstevli döneminde Çin'e seçenek arayan şirketlerin dikkatini çekmeye bitmeme ediyor.

İtalyan iş ve endüstri dünyasının temsilcileri, İtalya'dan Türkiye'ye yatırımcı ilgisinin tedricen arttığını belirtiyor.

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, İtalya ve Türkiye arasındaki ithalat-ihracat düzeyinin bu sene esasen 20 bilyon doları bulacağını bildirdi.

Manzini, "Tabii bu miktar ehliyetsiz adına görülebilir. Biz de ehliyetsiz görüyoruz. 5 sene içerisinde 30 milyara denli gelebileceğini düşünüyoruz. Ama İtalya ile Türkiye arasındaki ithalat-ihracat kütlesinin müşterek ayrıcalığı var; o da muvazeneli olması. Yani deminden siz müşterek ülkeden 20 bilyon dolarlık para ithal ederseniz, karşılığında da 2 bilyon dolarlık para ihraç ederseniz ki deminden Çin sayıları ihtimal bu şekildedir. Bu az buçuk denyo müşterek aut tecim hacmidir. İtalya-Türkiye arasındaki tecim kütlesi ise 20 bilyon dolar; 10 bilyon Türk tarafı, 10 bilyon İtalya tarafı. Bu da ticari ve endüstri ilişkilerinin ne denli dip bulunduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, sermayeyi ihraç fail müşterek iklim biçimine geldi"

Türkiye'deki İtalyan yatırımlarının arttığını ve ehemmiyetli yatırımlar yapıldığını dile getiren Manzini, şunları kaydetti:

"Bu hakeza doğrusal müşterek çizik izlem etmez. Bazı zamanlarda iri envestisman olur, müşterek dü milyarlık yatırım. Sonra devrisi sene ayrımsız büyüklükte müşterek envestisman olmayabilir. Ama çizik pozitiftir ve elleme bulunan tarafı, deminden bundan hakeza Türk firmaları da İtalya'da envestisman yapıyorlar. Artık Türkiye, sermayeyi ihraç fail müşterek iklim biçimine geldi. Bu da enteresandır ve elbette İtalya, Türk sermayesini tefriş etmek talip müşterek ülke. Türk firmaları çeşidinden İtalya'da baş döndürücü elleme yatırımlar yapıldı. Mesela, Şişecam, bunlardan ihtimal en önemlilerden müşterek tanesi. Dolayısıyla burada da şu anda ehliyetli muvazeneli demeyebiliriz ancak dü tarafın da birbirine envestisman yaptığını görüyoruz. Tabii ehemmiyetli olan, envestisman dediğiniz devir ülkeye getirdiğiniz know-how'dır. Çünkü müşterek Türk firmasını satın kabul etmek da yatırımdır ancak Türkiye'ye gidip burada şahıslara müşterek şeyler üretmek, arttırma müşterek mükemmellik bildirmek bu ülkenin yararınadır. Bunun da şu etapta oluştuğunu, bu tip yatırımların bulunduğunu da görüyoruz. Bu da bence Türkiye düşüncesince ehemmiyet bildirme ediyor."

"İtalyan kuruluşların envestisman takdirini ihtimal en müşterek tomar ölçebilecek bizleriz ve bu özen var"

Livio Manzini, müstevli senesinin baş döndürücü hususi müşterek sene olduğunu, kâffesi dünyanın kapanmaya gittiğini ve nice faktörlerden ötürü Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin az buçuk durağanlaştığını anımsattı.

O devirde İtalya'dan Türkiye'ye gelmenin ve buradan da İtalya'ya gitmenin muhtemel olmadığını vurgulayan Manzini, şu halde bitmeme etti:

"Her şeyi Zoom üstünden de yapamıyorsunuz. Çok hususi müşterek durumdu. Ticaret kütlesi haliyle geriledi. Güzel bulunan taraf, deminden tecim kütlesi çabucak 20 bilyon dolara çıktıysa ki 16 bilyon dolarlara düşmüştü, asıl anlamda bu ilişkilerin derinliğini gösteriyor. Çünkü ciro hazırdı orada ve normale dönünce elden arka döndü. Bu bence enikonu önemli. Şimdi envestisman fırsatını muhafız şirket var mı? Çok var. Bizim doğrusu İtalyan Sanayi ve Ticaret Odası adına görevimiz onlara destekte bulunmak. İtalya'nın System Italia dedikleri müşterek ekosistem hâlâ var. Bunların zarfında İtalyan Ticaret Ataşeliği var, İtalyan Ticaret Odası var, apayrı erkek oyuncular var. Büyükelçilik örneğin baş döndürücü dayanak noktası veriyor. O bakımdan Türkiye'de iş gerçekleştirmek talip müşterek İtalyan firmasına dayanak noktası verebilecek bu kurumlar var. Belki de en önemlisi İtalyan Sanayi ve Ticaret Odası'dır, 135 yıldır bu işi yapıyoruz. İtalyan kuruluşların envestisman takdirini ihtimal en müşterek tomar ölçebilecek bizleriz ve bu özen var. Hiç görüş kırpmadan bu özen var."

"Toplama baktığımız devir Türkiye baş döndürücü rekabetçi"

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Manzini, Çin'e envestisman yapmaktan vazgeçip Türkiye'de istihsal etmek yahut bulunan üretimini Türkiye'ye kaydırmak talip şirketler ortada İtalyan firmaları da olduğuna ayraç ederek, "Buna benzeşim şirketler var. Tabii deminden geçmiş görev anlamda Çin'den açıklık işlenmiş bildirmek makul müşterek boyuta ulaştı. Çin'in ihracatını burada konuşmaya icap yok. Birçok mevzuda kadran ekonomisinden dolayı, maliyet avantajlarından ötürü Çin ehemmiyetli müşterek alışveriş oranı kaptı ancak pandemi esnasında görüldü ki bu mesafeler esasen müşterek cılız noktadır. Ayrıca elbette Çin'le bulunan siyasal çekişmeler ikinci müşterek riziko faktörü meydana getirmeye başladı. Firmalar, arsıulusal firmalar, 'bu tedbir zincirlerine esasen müşterek delik atalım' dediler. Bazıları malsız kaldı. Şu anda o da bitmeme ediyor ancak pandemi esnasında malsız kalanlar, açıklık malsız kalanlar esasen bunu kıymetlendirmek istediler. Baktığınızda rekabetçi, ihtimal Çin denli ehven olmayabilir ancak rakiplik yalnızca malın ucuzluğu değil. İçinde görev var, ısmarlama boyutu var, elastikiyet var, nice bap var. Fiyat bunun yalnızca müşterek tanesi. Toplama baktığımız devir Türkiye baş döndürücü rekabetçi." halinde konuştu.

Türkiye'nin, nice avantajıyla Doğu Avrupa devletleri ortada rakiplik açısından öne çıktığını vurgulayan Manzini, laflarını şu halde tamamladı:

"Çin'le aramızda 'başka iklim namevcut mu?' derseniz elbette Doğu Avrupa da rekabetçi, ona diyecek müşterek bilinçlilik yok. Ama hâlâ apayrı yok. Doğu Avrupa ülkelerinde, Balkanlar vatanlarında müşterek de popülasyon problemi yaşanıyor, ehemmiyetli müşterek barhana dalgası oldu. Bugün Balkanlarda üretimlik ihdas etmek arzu ettiğiniz devir eş bulamıyorsunuz. Halbuki Türkiye'de makul müşterek balans var. Nüfus olarak, popülasyon bilimsel adına ve yetenekler olarak... Mühendisleri de buluyorsunuz, işçileri de buluyorsunuz, nitelikli öge da buluyorsunuz. Dil konuşabilen insanoğlu da buluyorsunuz. Çin'le Avrupa ortada apayrı müşterek iklim yok. O bakımdan enikonu katıksız müşterek seçme olmaktadır buraya gelmek. Ayrıca, elbette Türkiye dört başı mamur müstevli süresince açıkça kaldı, ihtimal müşterek dü güneş dışarı ancak havaalanı açıkça kaldı. Türk Hava Yolları, dehşetli müşterek stratejiyle geçici taşıyamayacağı uçakları kargo uçağına döndürdü. Onun düşüncesince malların ulaşmasında baş döndürücü asistan oldu. Türkiye'nin dört başı mamur bu avantajları da var."

"İtalyan şirketler Türkiye'de yatırımlarına bitmeme ediyor"

İtalya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ofisi Müdürü Gianluca Guerrier de, "İtalya, Akdeniz sahasında Türkiye'nin en iri ticari partneri, evren genelinde de üçüncü en iri partneri. 2021 yılının geçmiş 8 ayına baktığımızda İtalya ve Türkiye arasındaki dış satım ve dış alım rakamlarının baş döndürücü muvazeneli gittiğini, az hâlâ ayrımsız rakamlarda seyrettiğini, müşterek geçmiş 2020 ve 2019 yıllarına gereğince de ötede bulunduğunu ve baş döndürücü hâlâ iri sayılara ulaştığını görüyoruz. Bu anlamda İtalya ve Türkiye arasındaki iş birliklerinin doğacak devirde de süreceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de nice sektörde çalışkanlık yayınlayan tahminî 1.600 İtalyan şirketi bulunduğunu aktaran Guerrier, "Bunların ortada İtalya'daki baş döndürücü iri gruplar da arazi alıyor. İtalyan firmalar, Türkiye'de yatırımlarına bitmeme ediyor, bu iş birlikleri ve yatırımlar da bitmeme edecek." dedi.

Guerrier, baş döndürücü etraflıca bilgiye cemaat olmamakla beraberce Bianchi firmasının başta İzmir sahasında üretiminin müşterek tarafını gerçekleştirmek amacıyla 10 milyon avroluk müşterek envestisman yapacağını açıkladığını bildirdi.

"Birçok faktörden ötürü Türkiye'nin Doğu Asyalı tedarikçilere gereğince hâlâ elleme bulunduğunu anlıyorlar"

İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) İstanbul Ofisi Müdürü Riccardo Landi ise İtalya Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda çalışkanlık gösterdiklerini, kâffesi dünyada 70'e andıran ofisleri bulunduğunu ve İstanbul ofisinin dünyanın en ehemmiyetli ofislerinden bir tanesi bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de envestisman önleyen ağırlıklı adına önemsiz ve ölçülü ölçekli İtalyan şirketlere dayanak noktası olduklarını, İtalya'ya ecnebi envestisman tefriş etmek kabilinden görevleri de bulunduğunu aktaran Landi, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz ay süresince Türkiye'de envestisman yapmakla ilgilenen önemsiz ve ölçülü ölçekli İtalyan şirketlerinden küsurat sayıda arzu alıyoruz. Küçük ve ölçülü ölçekli diyorum. Çünkü iri şirketler gelişigüzel şeyi kendileri yapıyor. Bu sebeple çoğu kez baş döndürücü hususi ahval haricinde desteğimize gerekseme duymazlar. İtalyan şirketler, yalnızca Türkiye pazarının önemi zımnında değil, ayrımsız sürede Türkiye'nin müşterek biçim olarak, Doğu Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ​gibi nice ayrımlı pazardan oluşan baş döndürücü iri müşterek alanda arazi alması zımnında Türkiye'ye envestisman gerçekleştirmek istiyorlar. Ayrıca, eskiden bulunduğu için baş döndürücü hâlâ müşterek tomar iletişime geçerek bizlere Türk şirketlerinden para satın kabul etmek istediklerini, Türk tedarikçi bulmalarında onlara asistan olup olamayacağımızı soruyorlar. Çünkü şu anki hale gereğince Türkiye'den tedarikçi bulmanın nice faktörden ötürü Doğu Asyalı tedarikçilere gereğince hâlâ elleme bulunduğunu anlıyorlar."

"Türk iş adamlarıyla teşrikimesai gerçekleştirmek İtalyanlar düşüncesince enikonu kolay"

Lojistik maliyetlerinin bu etapta ehemmiyetli müşterek aktif fiil bulunduğunu vurgulayan Landi, "Türkiye, İtalya'ya, Avrupa'ya yakın, denizden, karadan ve elbette ki açıktan baş döndürücü elleme linklere cemaat ve Türk iş adamlarıyla teşrikimesai gerçekleştirmek İtalyanlar düşüncesince enikonu kolay. Yani İtalyan ve Türk ekonomisi, geçmişe gereğince hâlâ da bütünleşmiş bir hale geliyor ve tecim kütlesi de kusursuz müşterek halde dengeleniyor. Türk hükümetinin arsıulusal ticarette balans dair telaşlı bulunduğunu anlayabiliyorum ancak menfi faktörün İtalya'dan gelmediğini söylemeliyiz." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler