USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İMİB'den "tarım ve madencilik baş başa mümkün" değerlendirmesi

İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, "Maden veya mekân niteleyerek intihap yapmadan, ikisinin de birlikte arada yapılabileceğini biliyoruz. Ancak devletimizde madencilik hakkında meydana getirilen tamamı algılar, birtanesini ayıklamak hakkında kurgulanıyor." dedi.

İMİB'den
06-10-2022 17:00
İstanbul

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetimi, İtalya’da madencilik faaliyetlerinin yapıldığı yerlere ziyarette bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya ve Yönetim Kurulu Üyeleri, alkan mermerleriyle ünlü İtalya'nın güneyinde mevcut Carrara bölgesini, Domodossola ve Bergamo’da arazi düzlük alkan zehir sahalarında araştırmalar yaptı.

Ziyarette konuşan, Çetinkaya, İtalya’da, tarım, madencilik, mekân ve turizmin fark yapılmada yürütülebildiğini gördüklerini söyledi.

Tarım ve Madencilik sektörlerinin çatışan değil taraf yana revan dü kesim bulunduğunu vurgulayan Çetinkaya, "Maden veya mekân sanarak intihap yapmadan, ikisinin de müşterek arada yapılabileceğini biliyoruz. Ancak devletimizde madencilik üstüne meydana getirilen tamamı algılar, bir tanesini öğürtlemek üstüne kurgulanıyor. Birini öğürtlemek mecburiyetinde değiliz. İkisini birden, muhtemelen kriterlere uyarak müşterek arada yapabiliriz.” sanarak konuştu.

Çetinkaya, ülkenin gelişimi düşüncesince saf kaynakların çıkarılıp işlenmesinin araç bulunduğunu belirterek, "Çin karışık ulusal hasılasının yüzdelik 20'sini madenlerden elde ediyor. Rusya’da bu kantite yüzdelik 14. Bir ülkenin müşterek deposu var ise o deposu boşaltmak zorundasınız.

Ülkemiz doğalgaz, arazi yağı adına cılız müşterek noktada. Bu sebepten dolayı ülkenin aykırı kaynaklarını en dişi halde kullanmalıyız. Bu sebepten dolayı İMİB adına madenlere gönül rahatlığı bulunan ayrışık yapılış ve evkaf ile temasa geçtik. Kendileriyle müşterek araya neşet etmek istediğimizi resmi yazılarla bildirdik. Ancak art devir alamadık. Bir kat şimdi çağrımızı tekrarlıyoruz. ‘Madencilik ve mekân müşterek arada olabilir’ diyoruz." biçiminde konuştu.

Endişeleri ilmî müşterek çerçevede münakaşaya hazırız

Toplumun ve firmaların endişelerini ilmî müşterek çerçevede münakaşaya amade olduklarını aktaran Çetinkaya, "Biz de ayrımsız endişeleri taşıyor, buna uyarınca akıntı ediyoruz. Unutulmasın ki mekân duyarlılığı en müşterek tomar bulunan bizleriz. Maden bölgeyi adına ‘önce insan, sonraları çevre, sonraları maden’ diyoruz. İtalya'daki örnekler denli dünyada bu işin nite yapıldığını her insana ifşa etmek istiyoruz. Tüm bunları gördükten sonraları madenlere gönül rahatlığı bulunan ilgilendiren tamamı vakıf ve kuruluşlarla yanında madenciliğin kurallarını baş başa ayarlamak isteriz.” ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir ve çevreci müşterek madencilik anlayışının muhtemel bulunduğunu vurgulayan Çetinkaya, laflarını şu halde sürdürdü:

"Doğa ile iç içe madencilik faaliyetlerinin yapıldığı müşterek semt burası. Şehrin mükemmel ortasında madencilik yapılıyor. Şehirle iç içe bulunan alkan zehir sahalarının elden tanıdığından İsviçre Alpleri’nden mevrut akarsular geçiyor. Madenin zarfında kontrollü müşterek halde patlatma işlemi yapılabiliyor. Madenin gine yanı başlangıcında 300 salname müşterek kilisecik arazi alıyor. Hatta bu şapelin sunulan izinle taşınacağını öğrendik. Eğer Türkiye'de hakeza müşterek boyut olsaydı regülasyonlar gereği, zamanı im 300 metrelik himaye bandına alınacaktı.

Maden sahası da 300-400 metrelik müşterek bölgeyi kapsadığı düşüncesince o bölgede madencilik yapılamayacaktı. Madenlere müsaade verilmesi noktasında arazi düzlük tamamı bakanlıklar ve ilgilendiren kuruluşlar bu sahada alkan zehir emek vermesi yapılmasına ‘red’ verecekti. Ancak, çağ İsviçre sınırına yalnızca 20 dakika mesafede, kalkmak müşterek düzlük içerisinde, kentin dibinde alkan zehir emekleri yapılabiliyor. Günde 3-4 kat patlatma işlemi bile gerçekleştiriliyor. Hatta gittiğimiz bambaşka müşterek alkan zehir branşında beğenilen cihannüma vinçler, evlerin çatısının üstünden geçiyordu."

Yasal ameliyat baskıyla durduruluyor

Çetinkaya, "Yine Verona civarlarında Lombardiya bölgesindeki huy harikası gölün elden el değmemiş noktasında mevcut alkan zehir ocağının 2035'e denli ruhsatı bulunduğunu öğrendik. Maden ruhsatının süresinin dolmasının peşi sıra faaliyetin sona ereceğini düşündük. Ancak Avrupa Birliği'nin Horizon 2020 projesinden bağış emniyet düzlük şirket, faaliyetlerine bitmeme edebilecek. Bu kredinin verilmesinin sebebi ise şimdi dobra madencilik yapabilmesi.” dedi.

İtalya'da mekân bilincinin baş döndürücü erdemli bulunduğunu özetleyen Çetinkaya, "Böyle müşterek ülkede bile zeytin veya mermeri birbiriyle kıyaslamadan ekonomiye ulama sağlanıyor. Maden sahalarında meydana getirilen emekleri görüyoruz. Söz konusu yerler tamamı bu faaliyetlerinin haricinde yüzbinlerce gezmen ağırlıyor. Göllerin, nehirlerin bulunduğu yerlerde madencilik faaliyetleri bitmeme ediyor. Tonlarca mermer bloklarını haiz kamyonlar, kentin içerisinden geçebiliyor. Ancak Türkiye’de kamuoyu, toplumdaki örgütler, kimi çevreler çeşidinden hata yönlendiriliyor.

Karar vericiler de bu baskının altında eziliyor. Tüm raporlar ve bilimsel niteliği bulunan çalışmalara karşın değişmeyen vermekten çekiniyor. Yasal adına izinler kırgın bulunmasına karşın Türkiye’de emekleri çevresel baskılar kararında durdurulan alkan zehir ocakları var. Hatta fariza sahalarında olmamasına karşın belediyeler bile sorun açıyor." ifadelerini kullandı.

Çetinkaya, Avrupa Birliği vatanlarında tamamı faaliyetlerin müşterek planlama çerçevesinde yürütüldüğünü kaydederek, "Merkezi değişmeyen kabul etme mekanizması ve yerli yönetimler katılması müstelzim önlemleri sıralıyor, derhal sonra denetliyor. Burada madenci edinmek hatırlı müşterek dizge fakat bizde mekân katilliği adına görülüyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler