USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İhtisas OSB'lerle sayısal tarım ve besin ekosistemi oluşturuluyor

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB), Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyumlu, sayısal tarım ve besin ekosisteminin oluşturulmasına olanak sağlarken 50 bin insana de iş kapısı olacak.

İhtisas OSB'lerle sayısal tarım ve besin ekosistemi oluşturuluyor
05-03-2022 12:09
Ankara

Tarım sektöründe mamüllerin ek değerinin artırılması, pazarlanması ve istihdama ulama sağlanmasının önemi dünyada tedricen artıyor. Türkiye'de de tarımın kalkınma hedeflerinde öngörülen seviyeye çıkarılması düşüncesince herhangi birlikte bölgede derin emek vermek yapılıyor.

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığından edinmiş olduğu bilgiye göre, tarım dalında yatırımcılar düşüncesince altyapısı tamam TDİOSB'ler kuruluyor.

Bu OSB'ler icap bulundukları bölgelerdeki fonksiyonu gerekse iklim üretimine sağlamış olduğu ek bedel dolayısıyla tarım alanının geliştirilmesinde ehemmiyetli birlikte antipatik çelim kendisine görülüyor.

Türkiye'nin bu açıdan gizil sunma fail herhangi birlikte köşesinde TDİOSB projelerinin geliştirilmesine ve bu planların desteklenerek iklim tarımına ve ekonomisine kazandırılmasına bitmeme edilmesi planlanıyor.

Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 14 Şubat'ta imzaladığı Tarımsal İşbirliği Üzerine Mutabakat Zaptı, bu bölgede apayrı birlikte ülkeyle meydana getirilen teşrikimesai ve fen yardıma sağlam oluşum ediyor.

13 jeotermal TDİSOB projesi

Bakanlık, tarım alanının arsıulusal rakiplik enerjisini tasarruf etmek uğrunda 31'i hayvansal, 24'ü nebati istihsal peyda etmek az daha 38 ilde 55 TDİOSB projesi yürütürken, nebati istihsal mevzulu planlar içre 13'ü jeotermal kaynaklı limonluk TDİOSB projesi de bulunuyor.

TDİOSB projeleri ortada seracılık, cıcık bitkileri-çiçekçilik, tohumculuk, tıbbi ve hoş kokulu bitkiler, göveri ve hasılat yetiştiriciliği hikayelerinde işletmelerin kurulması ve bu üretimin işlenmesine müteveccih tesisler, kurutma tesisi ve ilgisiz iklim depolarının planlanması da arsa alıyor.

Ayrıca kocabaş mazot ve besi sığırcılığı hikayelerinde işletmelerin kurulması ve buralardaki üretimin işlenmesine müteveccih kombina, et bütünleşmiş tesisi, mandıra, mazot el işi tesisi, taraf endüstri kendisine düzen fabrikası, örgensel kemre tesisi, kemre gazı kabilinden tesislerin de ele katılması planlanıyor.

50 bin nefis istihdam potansiyeli

TDİOSB'lerde faaliyete güzeşte 850 istihsal parselinde kısaca 5 bin isim istihdam edilirken, hepsi istihsal parsellerinin faaliyete geçmesiyle toplamda 50 bin nefis istihdam sağlanması öngörülüyor.

Faaliyette bulunan ve doğacak çağda faaliyete geçecek TDİSOB'lerde salname 150 bin titrem et, 250 bin titrem göveri üretilmesi hedefleniyor.

Bugüne derece Tarım ve Orman Bakanlığı envestisman programında arsa düzlük TDİOSB'lere akan fiyatlarla 500 milyon liralık enfrastrüktür kredisi sağlandı.

Bakanlık cesaret yardımı ile 17 bin 300 dekar büyüklüğünde, 7 TDİOSB Projesi'nin yol, içmece suyu, kanalizasyon, rahmet suyu, çarpıcılık kabilinden enfrastrüktür inşaatı tamamlanarak hizmete sunuldu.

Tesislerde en acemi ve kompetitif analizör sunulacak

Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, AA muhabirine mevzuya bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyumlu, sürdürülebilir üretime dayalı, sayısal tarım ve besin ekosistemini oluşturduklarını tamlayan Balta, DigiGreenFoodValley markasıyla sertifikalı verim ihraç ederek evvel aşamada salname 250 milyon dolar döviz geliri sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Balta, "Bu tesislerde en acemi ve kompetitif çözümleri birlikte araya getirerek hepsi sanayicilerin faydalanabileceği kuma fariza piyasası oluşturacağız." dedi.

Gül Akyürek Balta, TÜİOSB yerleşkesi içre mensur edecekleri DigiGreenFoodTower ile hepsi yatırımcılara dijitalleşme ve Yeşil Mutabakat danışmanlığı sağlayarak iklim ve evren haberleşme projelerinde güreşçi köprüsü olacaklarını tabir etti.

TÜİOSB'nin birlikte numara safha kendisine tahsisini tamamladıkları 70 endüstri parselinin bulunmuş olduğu 180 hektarlık bölgede arsa organizasyon ve kez çalışmalarının sonuna geldiklerini tamlayan Balta, şunları kaydetti:

"İçme ve istimal suyu, lağım döşemi şebekesi, atılmış su özleştirme tesisi ve erke altyapısını dört başı mamur kendisine hazırlamış olduğumuz Türkiye'nin acemi soy sop endüstri üssünde altyapısı güçlü, çağdaş ve sakıncasız istihsal merkezlerinin inşaatlarının haziran ayında başlamasını planlıyoruz. Ülkemizde OSB'ler ilkin peyda etmek az daha çevreye hassas ve sayısal istihsal merkezlerinin çoğalmasını istiyoruz. Bunun düşüncesince de bu bölgede tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız. Çünkü bu çeşit uygulayım bilimi derin ve sayısal ağırlıklı istihsal bölgelerinin sayısını artırabilirsek hem ülkemizin kaynaklarını çalışan kendisine kullanmış olacağız bununla beraber ülkemize kazandıracağımız dövizle 'cari açıkça değil akan çok verici iklim olma' hedefine ehemmiyetli ulama sağlayacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler