USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Helal mahsul ve görev pazarında HAK'ın etkinliği değişik artıyor

Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu, "HAK'ın akredite etmiş olduğu helal belgelendirme müesseselerinin faaliyetleriyle nihai tüketicilerin verim ve hizmetlere tehlikesiz yetişmesi sağlandı." dedi.

Helal mahsul ve görev pazarında HAK'ın etkinliği değişik artıyor
15-11-2021 14:19
Ankara

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Başkanı Zafer Soylu, akredite ettikleri helal belgelendirme müesseselerinin faaliyetleriyle nihai tüketicilerin verim ve hizmetlere emin erişiminin sağlandığını belirterek "Türkiye, tarihî köklerinden sönümsüz itibarı, degaje hissedar firez coğrafyasına bulunan erişimi, ümranlı nitelik altyapısı ve tecrübesiyle global helal pazarında önder ve maniple iklim olma uğrunda ilerliyor." dedi.

Soylu, AA muhabirine, ihracatçıların gaye pazarlara emin ürünler ile girmesi, "Türk Malı" ibareli mamüllerin haysiyet kazanması ve tüketici itimatını realizasyon kılmak düşüncesince icraat yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda, kurumca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarınca sunulan helal belgelerinin, Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB'in sağlamış bulunduğu desteklerin kapsamına alındığını anlatım fail Soylu, "Ticaret Bakanlığının 'Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar Eki'nde toprak düzlük 'Destek Kapsamındaki Pazara Giriş Belgeleri' sıralamasında belirtildiği az daha hemen HAK çeşidinden akredite edilmiş büyüklenme ve kuruluşlarca planlı helal belgeleri, ihracata müteveccih doküman desteği kapsamında değerlendirilmekte. KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı çerçevesinde ise HAK'tan ve HAK çeşidinden akredite edilmiş büyüklenme ve kuruluşlardan alınacak belgeler, KOSGEB desteğinden yararlanabilmektedir." sanarak konuştu.

Soylu, helal belgelendirme dair Türkiye'nin pozisyonuna yer vererek "Helal" teriminin yasaklanmamış, müsaade sunulan ve kurallara makul anlamının indinde sağlık, mertlik ve hıfzıssıhha şartlarına uygunluğu da içerdiğini bildirdi.

Gıdanın indinde sağlam baş döndürücü verim ve hizmetin de helal piyasa içre toprak aldığına ayraç fail Soylu, şu değerlendirmede bulundu:

"Helal belgelendirmesi dalında Müslüman devletler arasında eş hissedar kıstak oluşturulamadığı görülmekte. Küresel kurda helal verim ticaretinin artması, değişik helal standartlarının ve belgelendirme sistemlerinin arsıulusal tecim üstünde yarattığı engellerin belirginleşmesine kez açmıştır."

Ürün ve görev standartlarını ve belgelendirme kurallarını belirlemenin istihsal yapmak derece ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Soylu, helal verim ve hizmetlere bağlı tüketici ve pres farkındalığının da tedricen arttığını dile getirdi.

"Türkiye pazarda önder ve maniple iklim olma yolunda"

Atılan adımların önemine dikkati çekici Soylu, "Türkiye, tarihî köklerinden sönümsüz itibarı, degaje hissedar firez coğrafyasına bulunan erişimi, ümranlı nitelik altyapısı ve tecrübesiyle global helal pazarında önder ve maniple iklim olma uğrunda ilerliyor. Bu maksat doğrultusunda yapılmış HAK, hem devletimizde helal müsavat dalında faaliyette mevcut olmak hem de arsıulusal platformlardaki helale müteveccih girişimlerde ülkemizi anabolizma yazar planlı çalışmaların öncülüğünü deruhte kılmak düşüncesince güç harcama ediyor. HAK'ın akredite etmiş bulunduğu helal belgelendirme müesseselerinin faaliyetleriyle nihai tüketicilerin verim ve hizmetlere emin yetişmesi sağlandı. Ayrıca Türkiye'nin global düzeydeki helal belgelendirme ile helal belgeli verim ve görev pazarından alacağı payın artırılmasına yardım sunuldu." ifadelerini kullandı.

İslam dünyasında ticareti kolaylaştırıcı, güvenilir, eş hissedar helal belgelendirme mekanizmasının inşasına yardım sağlandığını da hatırlatan Soylu, şu şekilde bitmeme etti:

"Dünyadaki 1,8 bilyon Müslüman nüfusun istihlak alışkanlıklarına bakıldığında, mal sahası da engelleme edildiğinde 6 trilyon dolara andıran hissedar piyasa büyüklüğü görülmektedir. Helal belgeli mamüllerin dosdoğru ve temiz olması yardımıyla hemen Müslümanlar çeşidinden değil, gayrimüslimler tarafında da istem görmüş bulunduğu bilinmekte. Buna karşın evren genelinde helal belgelendirme dalında eş hissedar kıstak oluşturulamamış olup, baş döndürücü modüler çatı hakim. Bu gestalt da sonuncu üründe maliyet artışı, devir ve maddesel kayıp, tüketici güveninin zedelenmesi denli sorunları indinde getirmektedir."

Türkiye'de helal belgelendirmenin, seçimlik hissedar bölgede toprak aldığına ayraç fail Soylu, bu alanın tüketici tercihlerine uyarınca şekillendiğini bildirdi.

Soylu, bu nedenle evren genelinde bulunduğu denli Türkiye'de de benzeri hastalıkların bulunduğunu anlatım ederek, "Özellikle ihracatçılar açısından değerlendirildiğinde gaye sektöre uyarınca mütebeddil belgelendirme yöntemi ürüne arttırma maliyet adına yansıyor. Diğer taraftan, mecburi olmayıp seçimlik bölgede bulunması yardımıyla belgelendirme faaliyetinin olgun ve ehliyetli eşhas çeşidinden yapılıp yapılmadığının denetlenmiyor olması da mamüllerin itibarına dokunca vererek tüketici itimatını zedeliyor." dedi.

Soylu, helal belgelendirmeyi yaygınlaştırmak düşüncesince yapılması gerekenlere de değinerek, gıda el işi teknolojisinin gelişimiyle gıdalarda ağırbaşlı hissedar helallik endişesinin ortaya çıktığını söyledi.

Kamuoyunda helallik denildiğinde akla arı içki yahut helal sıfır hayvanların etinin tüketilmemesinin geldiğini kail Soylu, şu şekilde konuştu:

"Tükettiğimiz mamüllerin helalliğinin sağlanması, tarladan çatala derece kâffesi etapları direkt ilgilendirmektedir. Bu nedenle helallik meselesinin İslami boyutunun yanı esna ayrımsız sürede uygulayım eksperlik da müstelzim hissedar iş bulunduğu aşikardır. Helal belgelendirme faaliyetlerinin güvenilirliği ve bu güvenin ait kâffesi paydaşlar gözetiminde yaygınlaştırılması hem İslami hem de uygulayım mevzularda olgun büyüklenme ve şirketlerin sevimsiz kuvvetiyle muhtemel olabilir. Bu noktada, en makul çalışkanlık çerçevesini sunduğuna inandığımız ve ülkemizce de millileştirilmiş bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartlarının İslam dünyasınca benimsenmesi, hem helal belgelendirmeyi henüz emin hissedar yürütüm çerçevesine taşıyacak hem devletler arası değişik uygulamaların önüne geçecek hem de nihai tüketicilerin ve amme otoritelerinin kafalarında belgelendirmenin güvenilirliğine müteveccih istifham işaretlerini giderecektir."

"Helal nitelik altyapısına bağlı çapraz tanışıklık mekanizması kurulmalı"

Soylu, helal kavramının, gıda ürünlerinin üretiminden tüketiciye ulaşana derece değme evrede sağlıklı, temiz ve nitelikli olma niteliklerini içermesi dolayısıyla tüketicilerce önemsenen hissedar madde durumuna geldiğine ayraç ederek, dünyaca maruf nice imalatçının helal doküman almasının ve özgür hissedar velayet çeşidinden denetlenip izlenmesinin ehemmiyetli bulunduğunu dile getirdi.

HAK olarak, SMIIC çatısı altında helal nitelik altyapısına bağlı hissedar çapraz tanışıklık mekanizmasının kurulmasını önemsediklerini vurgulayan Soylu, şunları kaydetti:

"Bunun hem arsıulusal ticaretin önündeki uygulayım engelleri ortadan kaldıracağı hem de global açıdan tüketici güveninin tesisine iri katkılar sağlayacağı inancıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca memleketimiz içerisindeki helal belgelendirme faaliyetlerinin güvenilirliğinin, bu faaliyetlerin ülkemizin helal alanındaki ulusal standartları bulunan SMIIC standartları çerçevesinde yürütüldüğünün Kurumumuz akreditasyonu aracılığıyla ortaya konulmasıyla sağlanabilir. Ülkemizde helal belgelendirme mecburi değil, seçimlik hissedar alandır. Bu helal belgelerinin emin olup bulunmadığı ise fakat olgun hissedar müsavat kurumunun denetimiyle anlaşılabilir. Ülkemizde çalışkanlık yayınlayan firmalarımızın, helal müsavat dair biricik resmi velayet bulunan HAK çeşidinden akredite edilmiş emin belgelendirme kuruluşlarından helal belgelerini almaları önemli. Bu şirketlerin listesine 'https://www.hak.gov.tr/helal-akreditasyon/helal-akredite-kurulus-arama' genel ağ adresinden ulaşılabilir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler