USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Global Yatırım 2022'de liman yatırımlarını hızlandıracak

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kutman, "2022'de anne maksadımız liman sayımızı 30'a çıkarmak. Karayipler’de toplanmış 3-4 limanı, Akdeniz'de minimum 2 limanı ve Uzak Doğu'da birlikte limanı portföyümüze eklemeyi düşünüyoruz." dedi.

Global Yatırım 2022'de liman yatırımlarını hızlandıracak
14-01-2022 12:44
İstanbul

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, güzeşte senenin sonuç aylarında liman sayılarını 19'dan 25'e çıkardıklarını belirterek, "2022'de anne amacımız liman sayımızı 30'a çıkarmak. Başta Porto Riko edinmek bu şeklinde Karayipler’de hep 3-4 limanı, Akdeniz'de minimum 2 limanı ve Uzak Doğu'da ortak limanı portföyümüze eklemeyi düşünüyoruz. Çeşitli izlemsel metodları de değerlendiriyoruz." dedi.

Mehmet Kutman, İş Dünyası Sohbetleri kapsamında AA muhabiri ile 2021 değerlendirmelerini ve 2022 beklentilerini paylaştı.

Geçen sene başlangıcında Antalya Limanı'nın satışını gerçekleştirdiklerini, bu dışarı tutulduğunda anne ortaklık yerine konsolide gelirlerinin yüzdelik 50'nin üzerine arttığını özetleyen Kutman, takım açısından ise liman işletmeciliği faaliyetlerindeki gelirin az şimdi sıfıra benzeyen olmasından çevre 2021'in dayanıklı geçtiğini söyledi.

Kutman, buna mukabil Antalya Limanı satışı ve kapital artırımı kabilinden birtakımı izlemsel adımlar atarak 2021 yılını tahminlerinden şimdi güzel kapattıklarını vurgulayarak, "Normal koşullarda hep gelirimizin yüzdelik 40-45'ini meydana getiren liman işletmeciliği iş kolumuz bu zamanda hep gelirimizin sadece yüzdelik 16,5'ini oluşturdu. Biz 2022'de kruvaziyer sektöründeki toparlanmayla liman grubunda yaşanacak artma yardımıyla Holding yerine Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karımızın (FAVÖK) yüzdelik 250 yöresinde artmasını ve aceleci ortak faiz ivmesi yakalamayı bekliyoruz." niteleyerek konuştu.

Liman grubundaki düzelmeyi destekleyen sinyalleri güzeşte senenin sonuç çeyreğinde aldıklarını ve müstevli önceleri seviyeleri yakaladıklarını aktaran Kutman, şunları kaydetti:

"Bu sene kruvaziyer turizminde beklenir toparlanmayla liman işletmeciliği iş kolumuzda ciromuzun, grubun hep konsolide cirosunun kestirmece yüzdelik 35'ini oluşturmasını öngörüyoruz. Tüm bulunduğumuz sektörlerde yüzdelik 50-100 arası, liman grubunda ise 40 katı ortak faiz beklemekteyiz. Varlık yönetimi, katıksız gürültü yağı lambası yağı dağıtımı, canlılık üretimi ve beyaz zehir işkollarımızda bu sene ortak toparlanma görüldü. Varlık yönetimi şirketimiz devralındığı tarihten itibaren hakkıyla faziletli başarım göstererek bankalardan sonradan Türkiye'nin en şişman özgür yabancılar malı dümen firması pozisyonuna yükseldi. Portföyümüze baktığımızda sektöründe reis firmalar yaratmayı sevdiğimizi söyleyebiliriz. Bu toparlanma doğacak sene da bitmeme edecek."

"2022'de anne amacımız liman sayımızı 30'a çıkarmak"

Mehmet Kutman, evren kurvaziyer turizminden en faziletkâr oranı yüzdelik 40-45 ile Karayipler'in aldığını, daha sonra da Akdeniz Çanağı'nın geldiğini tabir etti.

Kendilerinin de Karayipler ve Akdeniz Çanağı'ndaki limanlara odaklandığını tamlayan Kutman, "Geçen senenin sonuç aylarında liman adedimizi 19'dan 25'e çıkardık. 2022'de anne amacımız liman sayımızı 30'a çıkarmak. Başta Porto Riko edinmek bu şeklinde Karayipler’de hep 3-4 limanı, Akdeniz'de minimum 2 limanı ve Uzak Doğu'da ortak limanı portföyümüze eklemeyi düşünüyoruz. Çeşitli izlemsel metodları de değerlendiriyoruz." dedi.

Kutman, takım düşüncesince 2022'nin en şişman avantajın, kruvaziyer turizmindeki müeccel alakanın yaşama geçmesi olacağından bahsederek, şunları söyledi:

"Kruvaziyer piyasası bu senenin sonuna genişliğinde anne pazarlarında normale dönmeyi bekliyor. Mevcut rezervasyonlar alakanın çelimli bulunduğunu ve şahısların esasen yolculuk etmeye iştahlı bulunduğunu gösteriyor. Mevcut ayırtma hacmi, ilkin yaz başı itibarıyla 2022 düşüncesince bizlere itimat veriyor. Bizim portföyümüzdeki limanlara 2022 düşüncesince şimdiden 10 milyon 563 bin şahsiyet ayırtma yüzdelik 100 doluluk oranıyla yaptırılmış durumda. Liman grubu haricinde da katıksız gürültü yağı lambası yağı dağıtımı, erke üretimi, yabancılar malı yönetimi ve madencilik tarafında da ortak eski çağa kıyasla ehemmiyetli ortak ivme bekliyoruz. Burada ecnebi mal bazında ikiz haneli ortak faiz öngörümüz var. Bunun TL dönüşümü 3 haneli ortak büyümeye bedel geliyor. Bu büyümenin lokomotifi elbette ki limanların senenin ikinci yarısından itibaren 2019 rakamlarına yaklaşması olacak."

"Consus Enerji'yi evvel yarıda bölüt bildirme etmeyi planlıyoruz"

Mehmet Kutman, erke alanının göbek grado önemi küsurat ve izlemsel ortak meydan biçimine geldiğine ayraç ederek, kendilerinin Consus Enerji'yi 2022'nin evvel yarısında bölüt bildirme etmeyi planladıklarını bildirdi.

Enerji üretiminde dü ayrımlı faiz planladıklarından bahseden Kutman, "Enerji istihsal şirketimiz Consus ile taşınmazlar süresince çağ enerjisinde büyümeyi hedefliyoruz. Yurt dışı fırsatları da değerlendiriyoruz. Verimliliği faziletkâr alanlara odaklanmış durumdayız. Bu kapsamda trijenerasyon, kojenerasyon projelerini yakından izlem ediyoruz. Şirketin 2022'de lazım ciroda gerekse FAVÖK'te TL bazında kestirmece yerine yüzdelik 110'lara benzeyen büyüyeceğini öngörüyoruz." biçiminde konuştu.

Kutman, taşınmazlar dışındaki büyümelerinin ise Türkiye'den şimdi aceleci olma ihtimalinin aşırı faziletkâr olduğunu, ilkin Karayipler'de erke maliyetleri ve yeşil enerjiye bulunan ihtiyacın bölgedeki liman varlıkları yardımıyla kendilerine izlemsel fırsatlar sunduğunu anlattı.

Bu açıdan Avrupa'dan da biraz öneri geldiğini aktaran Kutman, "Onları da değerlendiriyoruz fakat orada kompetitif ortak avantajımız yok. Afrika ülkelerine, ilkin Libya'ya yakından bakıyoruz." dedi.

"Hisse fiyatımızın olması müstelzim arazi 20 liralık civarı"

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kutman, müstevli devrinde anne iş kollarından liman işletmeciliğinde gelirlerin az şimdi sıfıra indiğini, burada müeccel alakanın arka gelmesi ve evvel 32 acemi kruvaziyer gemisinin dünyada seyre çıkma olması zımnında 2022'de 40 katlık ortak FAVÖK artışı beklediklerini belirterek, bunun pay performansına da müspet el edebileceğini dile getirdi.

Dünya borsalarında kruvaziyer turizmi dışarı gelirlerini sıfırlayan tek müşareket olmadığına dikkati çekici Kutman, konuşmasını şu halde sürdürdü:

"Buna mukabil liman grubumuz aşırı kalburüstü ortak halde maliyetlerini arama ederek bu dar rüzgarı geride bıraktı fakat benim düşüncesince en ehemmiyetli nokta, borçluluk oranları kâffesi şirketlerimizde sürdürülebilir bir duruma geldi. Liman grubumuz, aşırı kalburüstü ortak halde 250 milyon dolarlık bonosunu vadesinden evvela ve Türkiye'den eşme kullanılmadan ödedi, 2026 senesinde arka ödenecek halde 185 milyon dolar finansman sağladı. Hisse fiyatımızın olması müstelzim arazi kesin canlı kıymeti açısından şimdi evvela de belirttiğim kabilinden 20 liralık civarıdır. Ancak kapital artırımı esnasında birtakımı ortaklarımızın zat imkanlarından çevre kapital artırımına katılamamaları nedeni ile pay fiyatının üzerine katıksız ortak bası oluştu ve bu boşta mütebaki esham sanırım piyasada cemaat buldu. Ben de zatî yerine hem kapital artırımına katıldım aynı zamanda piyasadan alımlarla çağ itibarıyla pay oranımı yüzdelik 30'lara çıkardım. Bu sene ve daha sonra bu rakamı yüzdelik 50'lere akilane çıkarmayı düşünüyorum."

"Türkiye yerine bu sene çelimli ortak faiz yakalayabiliriz"

Mehmet Kutman, konuşmasında Türkiye ekonomisine bağlı de değerlendirmelerde bulunarak, 2022’nin en ehemmiyetli riskinin koronavirüs (Kovid-19) salgını olmaya bitmeme edeceğini söyledi.

Yeni varyantların tesirinin ne olacağı, aşıların beklenir acemi varyantlara tesiri ve devletlerin alacağı tedbirlerin toptan ekonomiyi ve turizmi yakından etkileyecek unsurlar olacağını özetleyen Kutman, "Türkiye'nin ihracatla büyümesi gerekiyor fakat ihracatın kilo değerinin de faziletkâr olması şart. Burada ihracatçılarımıza şişman hata düşüyor. Diğer yandan Türkiye'de 250 bilyon dolara benzeyen yatırım gır konusu. Bunun TL'ye dönmesi Türkiye açısından aşırı müspet olur. Burada da balans ve itimat önemli." ifadelerini kullandı.

Kutman, acemi konuşu modelin itidalli vadede kalburüstü olacağına inandığını dile getirerek, şu halde bitmeme etti:

"Bu sene yahut en geç 2023'ün evvel 6 ayında akan ortak tomar ita şansımız ince yüksek. Rekabetçi seviye Türkiye kabilinden devletler açısından aşırı önemli. İhracatın ithalatı istikbal oranı yüzdelik 90'lara dayanmış durumda. Merkezi dümen bilançosu ve borçluluk oranları sonuç aşama sert ve dünyanın önde mevrut nice ülkesinden şimdi başarılı. Ekonomik manken yerine da bu bilançonun büyümesi doğrudur. Burada az evvela de belirttiğim kabilinden balans ve itimat oluştuktan sonradan arkası çorap söküğü kabilinden gelecektir. Türkiye ekonomisi, toptan ekonominin seyrine gereğince ortak faiz yakalayacak. Salgın şartlarındaki salah sürerse müeccel alakanın devreye girmesi ve Türkiye'ye kayan hazırlık zincirlerinin etkisiyle çelimli ortak faiz rakamı yakalayabileceğimize inanıyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler