USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

EPDK Başkanı Yılmaz, elektrikli araç şarj istasyonu altyapısına bağlı bilgileri AA'ya açıklad

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye'de kurulacak elektrikli araç şarj istasyonu altyapısının defa haritasını açıkladı.

EPDK Başkanı Yılmaz, elektrikli araç şarj istasyonu altyapısına bağlı bilgileri AA'ya açıklad
25-11-2021 11:24
istanbul

Mustafa Yılmaz, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Türkiye'de 6 bin elektrikli araç ve 2 binin üstünde şarj istasyonu bulunduğunu anlatım etti.

Gelecek sene böylecene TOGG'un istihsal bandından inecek olması ve Paris Anlaşması'nın Türkiye'de yürürlüğe girmesiyle elektrikli araç sayısının çabucak artacağını özetleyen Yılmaz, "En konservatör gösterim bile 2030'da elektrikli araç sayısının vatanımızda 1 milyon adede çıkabileceğini gösteriyor. Ülkemizde, 2023'te 75 bini fazla elektrikli araç ve 12 bin 500 şarj soketi olmasını öngörüyoruz. Şu an 818'i hususi kullanma peyda etmek neredeyse 3 bin 36 şarj soketimiz bulunuyor." diyerek konuştu.

Yılmaz, şarj hizmetine müteveccih hükümlerin de ortamında bulunmuş olduğu anayasa teklifinin dü güneş evvela TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda ikrar edildiğini anımsatarak, teklifte sekunder mevzuatın hazırlanması düşüncesince 3 maaş müddet öngörüldüğünü belirtti.

İkincil mevzuatın yayımlanmasından sonradan halihazırdaki şarj istasyonlarına, durumlarını kanuna uyumlaştırmaları düşüncesince 4 maaş müddet verileceğini anlatım fail Yılmaz, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu sürecin hâlâ çelimsiz müddette tamamlanacağını öngörüyorum. 2022'nin evvel ½ si bitmeden şarj hizmetine dair mevzuat altyapısını tamamlamış ve bu doğrultuda şarj hizmetine başlamış olacağımızı düşünüyorum. Şarj hizmeti lisansa editör müşterek çalışkanlık olacak. Lisans, şarj ağını işletecek insana verilecek. Şarj istasyonları ise lisansa editör olmayacak. Şarj istasyonlarını lisans sahibi kurup işletebileceği gibi, lisans sahibi sertifikalandırdığı üçüncü taraflara alakadar istasyonlarda da bu işlev sunabilecek. Şarj acı pres lisansları sıvıyakıt tevzi lisanslarına gibisi müşterek biçimde olacak. Herhangi müşterek münakasa yahut münhasırlık kaçınan lakin motivasyon yahut ayrıksı yollarla istasyon kurdurulma yöntemi düşünülebilir. Yapılacak sekunder düzenlemeleri halkoyu görüşüne açacağız. Konuyla alakadar herhangi müşterek kesimden ulama ve önerileri de bekliyoruz."

EPDK gerekseme biçiminde fiyatlarda madun ve yukarı sınır belirleyebilir

Yılmaz, EPDK'nin şarj hizmetine dair tutarları izleyeceğini, gerekseme olması biçiminde madun ve yukarı sınır belirleyebileceğini bildirdi.

EPDK kabilinden elektrik araç ve şarj hizmeti altyapısının gelişimine müteveccih bakanlıklardan düşünüm alınarak gösterim hazırlanacağını aktaran Yılmaz, "Projeksiyona layıkıyla şarj ağının yaygınlaştırılması düşüncesince alınabilecek tedbirleri ve motivasyon ihtiyacını alakadar bakanlıklara bildirebileceğiz. Gerektiğinde istasyonların kurulması ve kurulum hızının elektrikli araç satı hızına yetişememesi ihtimaline rağmen en herşeyden ilk olarak motivasyon metoduna başvurulabilir. gereksinim biçiminde şarj acı işletmecilerine arttırma şarj istasyonu ihdas yükümlülüğü getirebileceğiz." dedi.

Elektrikli araç kullanıcısı şarj ağını online ortam üstünden görebilecek

Yılmaz, şarj acı işletmecilerinin çok ortaklı yahut limited şeriklik yerine kurulabileceklerini belirtti.

Lisans başvurusunda mevcut firmaların elektrik piyasasında çalışkanlık yasağının olmamasının araç bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, şu biçimde bitmeme etti:

"Lisans maruz şarj acı işletmecisinin makul müddet içerisinde minimal sayıda şarj istasyonunu ağına putrel yükümlülüğü olacak. Bir şarj istasyonunda hizmete başlanabilmesi düşüncesince iş noktayı açım ve düzentileme ruhsatıyla alakadar tevzi şirketinden müspet düşünüm istenebilecek. Şarj istasyonlarının ünitelerinin kurulum ve güvenliğinde uyulacak standartlar TSE kabilinden çıkarıldı. Bu ve gibisi uygulayım standartlara ek yerine kılıç işlev sunumuna dair bazısı standartlar, kavait koyacağız. Bir şarj ağındaki şarj ünitelerinin makul müşterek oranının aceleci şarj edebilme kapasitesine ehil olmasını isteyeceğiz. Kullanıcıların bilgiye erişimini kolaylaştırmak amacıyla müşterek başıboş muvasala platformu kuracağız. Bu ortam üstünden şarj istasyonlarının coğrafi konumları ve yerleri, şarj istasyonunda mevcut ünitelerin tipleri, şarj hizmeti tutarları ve izlem fail 24 zaman içindeki talimata amadelikleri kabil bilgilere erişilebilecek. Böylece, kullanıcı şarj ağlarına dair istasyonlarda makbul fiyatlar kıyas edilebilecek. Kullanıcıya güzergahı üstündeki istasyonların emramadeliklerine bakarak ilkin şarj birimi rezervasyonu yapması olanağı getirilecek. Böylece hem paradan aynı zamanda vakitten artırım yapılabilecek."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler