USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren yasa teklifi Meclis'te

Öğrenim kredisi alanlar borçlarını, yetkilendirilmiş olduktan yada okuldan rastgele müşterek biçimde ilişiğini kestikten 2 sene sonra, aldıkları hacim denli ödemeye başlayacak.

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren yasa teklifi Meclis'te
07-10-2022 18:02
TBMM

AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan ve AK Parti'li milletvekillerinin imzasını haiz Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Yenilenebilir enerjide mevhibe muafiyeti 25 kW'den 50 kW'ye çıkarıldı.

Elektrik Piyasası Kanunu mucibince lisanssız yürütülebilecek ameliyat kapsamında yenilenebilir erke kaynaklarına mebni cazibe enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları yahut kiraladıkları konutların yapı ve/veya cephelerinde kurmuş oldukları müesses gücü maksimum 50 kW'a denli (50 kW dahil) bulunan (kat maliklerince anne gayrimenkulün kuma cazibe enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan dahil) mutlak tek numara istihsal tesisinden imal edilen cazibe enerjisinin gerekseme fazlasını, akıbet eşme tedbir şirketine satanlar esenlik vergisinden affedilmiş olacak.

Gelir vergisinden istisnalar kapsamında, işverenlerce, iş muhik yahut müştemilatında kemirmek verilmemiş hallerde çalışılmış bulunan günlere ilişik tek numara günce kemirmek ücretinin 51 Türk Lirası'nı aşmayan bölümü ayrıklık kapsamında olacak. Ödemenin bu ücreti aşması biçiminde aşan devre ile bu amaçla sağlanan öbür menfaatler, ecir kendisine vergilendirilecek.

Yurt haricinde meydana getirilen inşaat, onarım, kurup takma işleri ile fen hizmetlerde etkin işlev erbabına, çalışarak emlak dışındaki emekleri karşılığı işverenin emlak dışı hasılatlarıntan karşılanarak meydana getirilen ecir ödemeleri esenlik vergisinden ayrıklık tutulacak.

Bireysel şeriklik yatırımcısı dört dörtlük yükümlü hafriyat kişiler, kazanma ettikleri dört dörtlük yükümlü çok ortaklı şirketlere ilişik şeriklik hisselerini, minimum 2 sene elde tutmaları şartıyla Vergi Usul Kanunu'nun değerlemeye ilişik hükümlerine mucibince hesapladıkları hisselerin tutarlarının yüzdelik 75'ini salname beyannamelerine molekül çıkar ve iratlarından hisselerin kazanma edilmiş olduğu devirde indirebileceklerine müteveccih düzenleme, 31 Aralık 2027'ye uzatılacak.

Yıllık tenzilat ücreti ise 1 milyon liradan 2,5 milyon liraya yükseltildi. Bu hüküm, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edilmiş esenlik yahut hasılatlara uygulanmak az daha yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Öğrenim kredisi borcu faizsiz ödenecek

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, toplama kredisi alanlar, borçlarını, aldıkları hacim denli ifa yapacak.

Öğrenim kurumundan yetkilendirilmiş bulunan yada rastgele tek numara sebeple tedrisat kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 sene sonradan neşet etmek üzere, itimat almış olduğu denli müddette ve maaş dönemler biçiminde borcunu ödeyecek.

Borçlu borcunu tecil talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının SGK'den doğrulama edilmesi halinde, civar sene rastgele tek numara arttırma olmadan, ahir senelerde ise rastgele sene düşüncesince maruz miktara yüzdelik 10 ilave edildikten sonra itimat borcu hesaplanacak. Ancak ek yılda TÜFE'nin yüzdelik 10'dan az olması biçiminde bu ilgi uygulanacak. Erteleme işlemi en çok üç kez yapılabilecek.

Ödemenin askeriye zamanına emsal gelmesi halinde, borçlunun talebi üstüne rastgele tek numara arttırma olmaksızın askeriye periyodunun sonuna denli itimat borcu ertelenecek.

Maddi yahut türel nedenlerle takibinde kazanım namevcut ve yılları bütçe kanunlarında yayınlanan miktarları aşmayan itimat borçları terkin edilecek.

Katkı kredisi borcu ödemelerinde de bu esaslar uygulanacak.

Süresinde ödenmeyen taksitlere, vadesinden itibaren teehhür zammı hesaplanacak. Taksitlerin, akıbet taksitin mehil geçmişine denli ödenmemesi yahut az ödenmesi halinde, ödenmeyen taksit fiyatları kovuşturulma yapılmak az daha ek mevhibe dairesine bildirilecek. Taksitler düşüncesince devir aşımı süresinin belirlenmesinde, akıbet taksitin mehil vakti esasi alınacak. Vergi dairelerince bu alacaklarla ek kendisine meydana getirilen tahsilatlar, kovuşturulma fail ayın sonuna denli Gençlik ve Spor Bakanlığına aktarılacak.

Öğrenimi esnasında yahut eğitimden sonradan ölenlerin yahut yüzdelik 90 ve boyun bariyer sahibi oldukları dört dörtlük teşekküllü tek numara hastanenin afiyet müesses kabilinden saptama edilenlerin artan borçları terkin edilecek.

Kredi meydan yahut itimat borcunun ifa vakti daha başlamamış kişilere, toplama ve yardım kredisi kendisine maruz tutarlara dizin hesaplanmayacak. Kredi arka ödemesi devam eden yahut borçları mevhibe dairesine kovuşturulma düşüncesince deklare bulunan kişilere, toplama ve yardım kredisi kendisine maruz tutarlara arttırma edilmiş dizin fiyatları terkin edilecek.

Bu maddenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten ilkin toplama edilen tutarlar iadeli edilmeyecek ve mevhibe dairesine kovuşturulma düşüncesince bildirildiği biçimde daha toplama edilmemiş itimat taksitleri içindeki dizin fiyatları terkin edildikten sonradan kalıntı taksitler vadesinde ödenmediği takdirde kovuşturulma edilmeye bitmeme olunacak.

Tıp ve dişçilik fakülteleri öğrencilerine minimum ücret

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'da meydana getirilen değişiklikle, gerçeğe makul sıfır afiyet müesses tutanağı kullanması hasebiyle meydana getirilen ödemeler hariç, bu kanun kapsamındaki bireylere bu maddenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihe denli gereksiz ödenen ve arka katılması müstelzim aylıklar ile bunlardan doğan ukubet ve faizler silinecek.

İlgililer kendisince rastgele adli, yönetimsel ve icrai kovuşturulma yapılmayacak. Yersiz ödemeler kapsamında maddenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten ilkin dalavere kabilinden meydana getirilen tahsilatlar, ilgililerine iadeli edilmeyecek.

Yükseköğretim Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle, tababet fakültelerinin 5. yılını tamamlayıp 6. yılına sabık öğrencileri ile dişçilik fakültelerinin 4. yılını tamamlayıp 5. yılına sabık öğrencilerine kullanışlı eğitimleri zarfında ve 12 kocaoğlan geçmemek üzere, ek kurumların bütçesinden ödemenin yapıldığı tarihteki kemiksiz minimum ecir ücretinde maaş ecir ödenecek. Bu ödemeden rastgele tek numara mevhibe kesilmeyecek.

Turizmi Teşvik Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı kabilinden meydana getirilen parasız girişli gayrimuntazam tesisler, özellikle Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü yahut iştiraki firmalar kabilinden işletilebilecek, üçüncü bireylere devredilemeyecek ve işlettirilemeyecek.

Sosyal Hizmetler Kanunu'na dahil bulunan muvakkat maddeyle, gerçeğe makul sıfır doküman ve afiyet müesses tutanağı kullanması hasebiyle meydana getirilen ödemeler hariç, bu maddenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihe denli bu kanun kapsamında fazla, gereksiz ödenen ve arka katılması müstelzim evde bakım katkısı ödemeleri ile bunlardan doğan faizler terkin olunacak. Bu maddenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten ilkin bu kapsamda toplama edilmiş bulunan tutarlar bakımından ek eşhas lehine tek biçimde borç hakkı doğmayacak ve mamul bulunan tahsilatlar iadeli edilmeyecek.

Kısa çalışmaya ilişkin işlemlere düzenleme

İşsizlik Sigortası Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle Kovid-19 yardımıyla işverenlerin icra ettikleri zorba etken gerekçeli çelimsiz düzentileme başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler ile nakdi ecir desteği işlemleri kendisince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş ve İşçi Bulma Kurumu personeline rastgele tek numara yazık yüklenemeyecek.

Bu kapsamda Kovid-19 yardımıyla ödenen çelimsiz düzentileme ödeneği ile nakdi ecir desteği ödemelerinde kusurlu işlemlerden meydana gelen çok ve gereksiz ödemelerden bu maddenin meriyet vakti bakımından toplama edilmemiş olanlar terkin edilecek. Tahsil edilenler iadeli yahut mahsup edilemeyecek.

Bu alacaklarla ek başlatılmış kovuşturulma ve toplama işlemlerine bitmeme edilmeyecek, kaymakamlık mercilerine geçiş etmiş bulunan dosyalarda gurur ve bakma aleyhine muhakeme giderine hükmedilmeyecek. Kısa düzentileme geçerli devirde çalıştıran kabilinden iştirakçi çıkarılmasına güvenerek oluşan çok ve gereksiz ödemeler ile ukubet soruşturmasına yahut takibine molekül reşit çelimsiz düzentileme ödeneği ile nakdi ecir desteği ödemeleri bu molekül kapsamı haricinde olacak. Ceza soruşturması yahut kovuşturması neticesinde kovuşturmaya arazi olmadığına değgin değişmeyen yahut aklanma neticesinde verilenler kendisince bu molekül mucibince terkin hükümleri uygulanacak.

Gümrük Kanunu'nda meydana getirilen düzenlemeyle muvakkat dış çekicilik diyeti kapsamında şahsi kullanıma muhtemelen ecnebi plakalı taşıtları Türkiye Gümrük Bölgesi'ne getiren adalet malikleri kabilinden gümrük idaresine bilim verilmeden taşıtsız emlak dışına çıkılması muhik uygunsuzluk cezası uygulanacak.

Kur Korumalı Mevduat uygulamasının süresi 31 Aralık 2023'e denli uzatılacak

TBMM Başkanlığına maruz Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, tek numara kasacı yada kasacı grubu düşüncesince çalışkanlık mevzuları bazında sınırlama yahut engellemeler iletmek şekli ile çalışkanlık izni vermeye salahiyetli olacak.

Bankaların müşterilerine sundukları hizmetlerin emniyetli ve akıcı tek numara biçimde sürdürülmesinde ehemmiyetli noktayı bulunan işlev sağlayıcıların uymaları müstelzim kökler ve esasları saptama yetkisi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna veriliyor.

En az iptidai kasacı yada mali yapılış kabilinden kurulacak firmaların yayıncı olabileceği kökler ve esasları saptama yetkisi de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunda olacak.

Mevduat bankaları, şeriklik fonu kabulü, mali isticar işlemleri; şeriklik bankaları, plasman kabulü; kalkınma ve envestisman bankaları ise plasman kabulü ve şeriklik fonu kabulü kabilinden faaliyetlerde bulunmaları ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kabilinden getirilen çalışkanlık sınırlamaları yahut kısıtlamalarına uymamaları halinde, tek numara milyon Türk lirasından az olmamak ve çıkar sağlanmış olması biçiminde sağlanan menfaatin dü katından az olmamak üzere, dedikodu konusu kısıtlılık ve sınırlamalara ihtilaf oluşum fail tutarın yüzdelik yüzüne denli yönetimsel müeyyide uygulanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumunun taşınmazlarının elektronik ortamda satışı da müdahale kazanma etmek az daha rastgele çeşit satışı ve öbür iş ve işlemlerin yürütülmesine ilişkin kökler ve esaslar, Kurumca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

Kovid-19 salgınıyla uğraş sürecinde darülfünun afiyet hizmeti sunucuları kabilinden verilecek afiyet hizmetlerinin seyrindeki başlamış bulunan kapalılık hasebiyle 2022 yılı bütün gerçekleşme tutarlarının, 2021 yılı verilerine mucibince belirlenen 2022 yılı maktu değer kontrat tutarlarına mucibince az olması bekleniyor.

Bu sebeple teklif, 2022 senesinde maktu değer üstünden işlev alıntı sözleşmesi mamul amme darülfünun afiyet hizmeti sunucularının Sosyal Güvenlik Kurumuna 31 Aralık 2022'ye denli bu kontrat kapsamında verdikleri otama hizmetlerine ilişkin bütün gerçekleşme ücretinin maktu değer kontrat tutarından az olması durumunda, aradaki farkın terkin edilmesini öngörüyor. Terkin edilen tutar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı maddi durumuna bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karşılanacak.

Sermaye azaltımında vergileme düzenleniyor

Teklifle, sermayesi, işletmeden çekilmesi biçiminde vergilendirilmeyecek bulunan ayni yahut nakdi sermayenin haricinde ayrımlı unsurları da barındıran firmaların sermayelerini azaltmaları durumunda, sermayenin ne unsurunun ne denli tutarda azalacağı ve azaltıma molekül edilen bu unsurlar üstünden kesinlikle vergileme yapılacağı hususunun netleştirilmesi amaçlanıyor.

Sermayeye dökme muhtelif kaynakları, aktarıldığı tarihten itibaren iptidai sene zarfında kapital azaltımı yapmayan kurumlarda, bu sürenin böylecene kapital azaltılmışsa, işletmeye konulmuş bulunan nakdi yahut ayni kapital ile ana paraya dahil bulunan öbür unsurların bütün ana paraya oranlanması şekli ile azaltıma molekül edilen meblağ içindeki kapital unsurları saptama edilerek vergilendirme yapılacak.

Beş yıldan ilkin kapital azaltımı karşıcı kurumlarda ise azaltılan sermayenin ilk evvela ana paraya arttırma haricinde bambaşka tek numara adisyona nakledilmesi, işletmeden çekilmesi yahut kapital hesabından bambaşka hesaplara aktarımı kurumlar vergisine ve kar dağıtımına ilişkin mevhibe kesintisine yayıncı tutulacak hesaplardan, hâlâ sonradan hoppadak kar dağıtımına ilişkin tevkifata yayıncı hesaplardan, vergiye yayıncı sıfır nakdi ve ayni ana paradan oluştuğu bildirme edilerek vergilendirme yapılacak.

Yapılan kapital azaltımında ana paraya dahil bulunan kaynakların bazılarının iptidai salname süreyi aşması, bazılarının ise aşmaması muhik ise dedikodu konusu kaynaklardan rüçhan kendisine ana paraya arttırma edilme vakti iptidai yılı geçmemiş olanların çekilmiş olduğu bildirme edilecek.

Böylelikle ana paraya arttırma olunan kaynakların minimum iptidai sene zarfında sermayede kalması özendirilerek, işletmelerin öz kaynaklarının çelimli kalması motivasyon edilecek.

Geçmiş sene hasarlarının mahsubu şekli ile kapital azaltılması durumunda, azaltıma molekül edilen kapital unsurları da kapital azaltımında vergilemeyi düzenleyen bu ahkâm kapsamında saptama edilecek. Ancak bu tutarlar üstünden kar dağıtımı yahut anne merkeze dökme meblağ kapsamında mevhibe kesintisi yapılmayacak.

Kur Korumalı Mevduat uygulaması 31 Aralık 2023'e denli uzatılıyor

2022 yılı sonuna denli ecnebi paraların ve değerli hesabı bakiyelerinin Türk lirası plasman ve iltihak hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında, inkılap fiyatı üstünden Türk lirasına çeviren mükelleflerin bu kapsamda açılacak mevduata gerçekleşme ettirilecek repo ve kar payları ile öbür hasılatları ayrıklık kapsamına alınıyor.

Düzenleme ile Türk lirasına çevrilmesi müstelzim ecnebi paraların ve değerli hesabı bakiyelerinin Türk lirası plasman ve iltihak hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında inkılap fiyatı üstünden Türk lirasına çevrilmesi müstelzim akıbet gün 31 Aralık 2023 kendisine belirlenecek.

Cumhurbaşkanına, istisnayı, 31 Aralık 2023 geçmişine denli rastgele tek numara muvakkat mevhibe yahut salname matematik dönemleri sonu bakımından kurumların bilançolarında arazi meydan ecnebi nukut düşüncesince değişik yahut beraberce uygulatma üstüne mezuniyet veriliyor.

Kaçak akaryakıtın tasfiyesine ilişkin işlemler, strateji ve eş güdüm başkanlıklarınca yapılacak

Kaçak akaryakıtın tasfiyesine ilişkin iş ve işlemler, Hazine ve Maliye Bakanlığının dışarlık teşkilatı bulunan defterdarlıklar hesabına envestisman strateji ve eş güdüm başkanlıkları kabilinden hesabına getirilecek.

Satışı yapılarak likidasyon edilen gümrüksüz akaryakıtın bedeli, ek il hususi idaresinin yahut envestisman strateji ve eş güdüm başkanlığının maddi durumuna esenlik kaydedilecek.

Numune çözümleme neticeleri fen düzenlemelere makul sıfır ve en DOĞRU rafinericiye satılan gümrüksüz akaryakıtın adanmış bedeli de ek il hususi idaresinin yahut envestisman strateji ve eş güdüm başkanlığının maddi durumuna esenlik kendisine kaydedilecek.

Kanun teklifinin yürürlüğe girmiş olduğu tarihte defterdarlıkların yahut Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüklerinin mülkiyetinde bulunan ve gümrüksüz akaryakıtın tasfiyesi düşüncesince geçer rastgele çeşit tesis, depo, anahtar ve materyal ile öbür tamamı fen donatı tek el işi lazım kalmaksızın en geç üç ay içre bulunmuş olduğu yerdeki envestisman strateji ve eş güdüm başkanlığına devredilecek.

Söz konusu edvar gerçekleşene denli fuel oil tasfiyesi düşüncesince lazım işlemler ek defterdarlık yahut çevre, kentçilik ve vatan değişikliği il müdürlüklerince yürütülmeye bitmeme edilecek.

Borçlarını 1 Haziran 2023'e denli ödeyenlerin menfi kayıtları dikkate alınmayacak

Karşılıksız çıkan tenasüp gıcırtı edilmiş, senet, itimat kartı ve öbür itimat borçlarını eskiden ödeyemedikleri düşüncesince Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen şahısların ve itimat müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının 1 Haziran 2023'e denli tamamının ödenmesi yahut baştan yapılandırılması biçiminde önceki ifa performanslarına ilişkin menfi kayıtları dikkate alınmayacak. Bu borçların resülmal yahut taksit ifa vakti 1 Ekim 2022'den ilkin olacak.

Kredi kuruluşları ve mali kuruluşların bulunan kredileri baştan yapılandırması yahut acemi itimat kullandırması, bu kuruluşlara türel ve cezai yazık doğurmayacak.

İçme sularının Sağlık Bakanlığınca meydana getirilen yahut yaptırılan rastgele çeşit tetkik ve çözümleme bedellerinden il hususi idarelerince 30 Eylül 2022'ye denli ödenmemiş bulunan borç fiyatları ferileriyle beraberce terkin edilecek. Bu alacakların tahsili düşüncesince küşade davalarda değişmeyen verilmesine arazi olmadığına, yürütme takiplerinin ise iptaline değişmeyen verilecek. Karar verilmesine arazi olmadığına yahut takibin iptaline değişmeyen maruz hallerde meydana getirilen masarif etraf üstünde bırakılacak ve vekalet tutarına hükmolunmayacak.

Finansman şirketlerinin, kredilendirecekleri dünyalık yahut hizmetleri gerçekleştirme fail satıcılarla ilkin yazılmış biçimde yapmaları mecburi bulunan sözleşmeleri, engin yazışma araçlarının kullanılması şekli ile mesafeli kendisine da yapılabilecek.

Yurt haricinde oynatılan rastgele çeşit yük piyangosu, kısmet oyunu, eş dedikodu ve benzer oyunlara genel ağ yahut öbür yollarla Türkiye'den oynanmasına olanak sağlayanlara 4 yıldan 6 yıla denli delik ve 5 bin güne denli adli mangır cezası verilecek.

TBMM Başkanlığına maruz Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'na yayıncı şirketlerce yapılış izni düşüncesince aranan yahut ortaklık ortaklarınca kurucularda aranan şartların kaybedilmesi muhik bunların çalışkanlık iznini kaldırabilecek ve tasfiyesine değişmeyen verebilecek.

Hizmet sağlayıcılarınca kurumlar vergisi beyannameleri ekindeki esenlik tablosunun kemiksiz satışlar kısmında tamlanan tutardan firmanın sefer hizmetlerinden elde etmiş olduğu kemiksiz adanmış kazancına darp fail miktarın yüzdelik 2'si, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği kocaoğlan kovuşturulma fail ayın sonuna denli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bildirilecek.

Hizmet sağlayıcıları kabilinden belirlenen yardım payının tahakkukuna esasi bildirimlerin süresinde yapılmaması yahut eksik/yanlış yapılması yada tamlanan müddet içre yardım payının ödenmemesi/eksik ödenmesi biçiminde Bakanlık kabilinden işlev sağlayıcısına yapılacak tebliğle bildirimin ve/veya ödemenin bildiri tarihinden itibaren 1 ay içre yapılması istenecek. Bu müddet içre yardım payının tahakkukuna esasi bildirimin dört başı mamur ve akilane yapılmaması, yardım payının ödenmemesi yahut az ödenmesi hallerinde Bakanlığın bildirimi üstüne Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca işlev sağlayıcısının yetkilendirmesi bozma edilecek.

Hizmet sağlayıcılarınca, 2022 yılı Ekim-Kasım-Aralık devri sefer hizmetlerinden elde edilmiş kemiksiz adanmış kazancına darp fail miktarın yüzdelik 2'si doğacak sene Mart sonuna denli Bakanlığa bildirilecek.

Hizmet sağlayıcılarına müteveccih düzenlemeler 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek.

Turizm payı

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da meydana getirilen değişiklikle yönetimsel mangır cezası ast ve fevk sınırları güncelleniyor. Alt ve fevk sınırları tamlanan yönetimsel mangır cezalarının uygulanmasında Ticaret Bakanlığınca ukubet ücreti saptanırken işlenen kabahatin hayıf içeriği, tekrarı ve sayısı, töhmet hasebiyle elde edilmiş menfaatin ve bozukluk olunan zararın büyüklüğü ile failin kusuru ve hesaplı hali kabilinden hususlar dikkate alınacak.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının değişmeyen bildirme etme organı bulunan Yönetim Kurulu Başkanı, Tanıtma Genel Müdürlüğünden mesul Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olacak. Kamu-özel bölüm teşrikimesai ile yönetilen ve ağırlıklı kendisine seçimle işbaşına mevrut hususi bölüm mümessillerinden oluşan Yönetim Kurulunun Bakanlık gezim işletmesi belgeli mürekkep tesisler ve konaklama tesislerinin bulundukları bölgelerdeki rakamları dikkate alınarak Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinin dil avcısı rakamları artırılıyor. Turizm pres belgeli yiyecek içmece ve canlılık tesisleri ile derya turizmi tesisleri de vatan çapında seçimle 3 sene süreyle belirlenecek tek numara üyeyle özümleme edilecek.

Turizm oranı alınan işletmelerin gezim oranı oranları azaltılıyor. Buna göre, gezim payı, mürekkep tesisler ile konaklama tesislerinden, Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve canlılık tesislerinden ve derya turizmi tesislerinden binde 7,5 hesabına binde 5; gezi acenteleri ve vatan yolu işletmelerinden on binde 7,5 hesabına on binde 5 oranında alınacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığından gezim pres belgeli derya turizmi araçlarından gezim oranı alınmasına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılıyor. Ancak bu araçlardan 31 Aralık 2022 geçmişine denli gezim oranı alınacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihte Ajans Yönetim Kurulu uzuv seçimlerinin yapılmasına 30 günden az müddet kalması biçiminde intihabat dü ayak tabanı denli ertelenecek. Seçime ilişkin kökler ve esaslar, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek.

Şans oyunları

Milli Piyango Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de meydana getirilen değişiklikle, yük piyangosu ve keşide ayarlamak talip müracaat sahiplerince alınan müsaade bedelleri düzenleniyor.

Buna göre, karşılığı akçe sıfır piyango düzenleme izni düşüncesince 2 bin teklik müracaat bedeli alınacak. Yapılan tetkik kararında müsaade verilmesi kararlaştırılan piyangolarda üstenme edilen ikramiye, ihsanıhümayun yahut benzer menfaatlerin bütün rayiç ücretinin yüzdelik 15'i düşüncesince başkaca müsaade bedeli alınacak. Yurt dışından ithal edilen yahut bambaşka hafriyat ve hukuksal eşhas kabilinden üretilen, gerçekleştirme edilen yada ticaretine molekül edilen dünyalık ve hizmetlerin ikramiye kendisine konulması biçiminde bu ilgi dü sert kendisine uygulanacak. Kamu gurur ve kuruluşları ile mevhibe muafiyeti maruf evkaf ve amme yararına etkin cemiyetler kabilinden düzenlenecek piyangolardan ise müracaat yahut müsaade bedeli alınmayacak. Başvuru bedeli, baştan valüasyon oranında takvim yılı gene makbul kazanma etmek az daha artırılarak uygulanacak.

Kanun teklifinin gerekçesinde, "idare kabilinden planlı kısmet oyunları ve çekilişleri kendisince hile, usulsüzlük, uygunsuzluk yapıldığı, faaliyetlerinin şaibeli olduğu" şeklinde salık ve içtimai komünikasyon araçları paylaşımların kısmet oyunlarına hissedilen itimatı menfi biçimde etkilediği, bunun da yasa dışı kısmet oyunlarına müteveccih ilginin artmasına bozukluk olduğuna ayraç edildi.

Teklifle, yasa dışı kısmet oyunlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bu bağlamda rastgele çeşit yük piyangosu, kısmet oyunları ve eş dedikodu yahut benzer oyunları oynatanlar yada oynanmasına arazi yahut olanak sağlayanlar, 3 yıldan 5 yıla denli delik ve on bin güne; emlak haricinde oynatılan rastgele çeşit yük piyangosu, kısmet oyunu, eş dedikodu ve benzer oyunlara genel ağ eliyle ve vesair suretle muvasala sağlayarak Türkiye'den oynanmasına olanak sağlayanlar 4 yıldan 6 yıla denli delik ve 5 bin güne; rastgele çeşit yük piyangosu, kısmet oyunları ve eş dedikodu yahut benzer oyunlarla irtibatlı kendisine mangır nakline vasıtalık edenler, 3 yıldan 5 yıla denli delik ve 5 bin güne; insanları reklam özgülemek ve vesair surette rastgele çeşit yük piyangosu, kısmet oyunları ve eş dedikodu yahut benzer oyunları oynamaya motivasyon edenler, 1 yıldan 3 yıla denli delik ve 3 bin güne denli adli mangır cezasıyla cezalandırılacak.

Fiziki yahut elektronik ortamlar üstünden üçüncü kişilerce planlı rastgele çeşit yük piyangosu, kısmet oyunları ve eş dedikodu yahut benzer oyunları oynayanlara, mahallin en iri mülki dalavere amiri kabilinden 5 bin liradan 20 bin liraya denli yönetimsel mangır cezası verilecek.

Gerekli izni meydan fakat çekilişleri yapmayanlar, keşide neticelerini anons etmeyenler, taahhütlerini hesabına getirmeyenler 2 aydan 2 yıla denli delik ve 3 bin güne denli adli mangır cezasıyla cezalandırılacak.

Belirlenen suçların işlendiği iş bölgeleri mahallin en iri mülki dalavere amiri kabilinden ihtarda bulunulmaksızın 3 ayak tabanı denli süreyle mühürlenerek kapatılacak. İş noktayı açım ve düzentileme ruhsatına erbap iş yerlerinin ruhsatları, mahallin en iri mülki dalavere amirinin bildirimi üstüne ruhsatname vermeye salahiyetli dalavere kabilinden 5 mesai haset içre bozma edilecek.

Bu suçlarla irtibatlı kendisine kısmet oyunları, rastgele çeşit yük piyangosu, eş dedikodu yahut benzer oyunların oynanmasına tahsis edilen yahut oynanmasında geçer yada suçun konusunu meydana getiren yük ile bu oyunların oynanması düşüncesince ortaya konulmuş bulunan yahut oynanması şekli ile elde edilmiş rastgele çeşit dünyalık varlığı değeri, Türk Ceza Kanunu hükümlerine mucibince zor alım edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler