USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonomistler, büyüme verilerini değerlendirdi

Türkiye ekonomisi, senenin üçüncü çeyreğinde mal ve görev sektörleri öncülüğünde yüzdelik 3,9 ile beklentiler paralelinde büyürken, ekonomistler, senenin tamamında yüzdelik 5'lik büyüme hedefinin yakalanabileceğini belirtiyor.

Ekonomistler, büyüme verilerini değerlendirdi
30-11-2022 15:09
Istanbul

Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) açıklayan GSYH verilerine göre, Türkiye ekonomisi, üçüncü çeyrekte salname yüzdelik 3,9 büyüme kaydetti. Yılın ikinci çeyreğine bağlı büyüme verisi yüzdelik 7,6'dan yüzdelik 7,7'ye rötuşlu edilirken, bu nicelik evvel çeyrek düşüncesince yüzdelik 7,5 düzeyinde korundu.

AA Finans'ın anketine eklenen ekonomistler, büyümenin üçüncü çeyrekte yüzdelik 3,9 düzeyinde gerçekleşeceğini öngörüyordu.

Beklentiler paralelinde açıklayan büyümeye en ehemmiyetli ulama yüzdelik 21,6 ile para ve sigorta sektöründen geldi. İkinci çeyrekte hizmetler sektöründe yüzdelik 18,2 düzeyinde gerçekleşen büyüme, üçüncü çeyrekte yüzdelik 6,9'a gerilese de enerjisini korudu. Sanayi sektöründe ise salname büyüme çaba kesti ve ikinci çeyrekteki yüzdelik 7,9 seviyesinden üçüncü çeyrekte yüzdelik 0,3'e geriledi.

Bu devirde yapım sektöründeki daralma bitmeme ederek yüzdelik 14,1 oldu. İkinci çeyrekte büyümeyi aksi etkileyen ekincilik endüstrisi ise üçüncü çeyrekte pozitife dönüp büyümeye 0,1 puanlık ulama sağladı.

Büyümeyi; stoklar 9,6 nokta alçak çekti, kesin aut arzu ise 0,7 nokta fevk taraflı etkiledi.

Gayrisafi çakılı kapital oluşumu ayrıntılarına bakıldığında, üçüncü çeyrekte yatırımların makine-teçhizat ayağında yükselmeye bitmeme etmiş olduğu görüldü. Bu devirde yapım yatırımları yüzdelik 19,9 daralırken, hususi yatırımların işareti bulunan makine-teçhizat yatırımları yüzdelik 14,3 artarak fevk caba 12. çeyrekte de yükseliş kaydetti.

"Yüzde 5'lik büyüme hedefine iktiran etmek belkili görünüyor"

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, beklentiler paralelinde gerçekleşen büyümeyi hususi ve amme istihlak harcamalarının fevk çektiğini, kesin aut ilginin ise sınırlanmış ulama verdiğini söyledi.

Büyümede senenin akıbet çeyreği düşüncesince evvel sinyallerin ise aut arzu kaynaklı çelim kaybının sürdüğüne ayraç ettiğini tamlayan Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"Başta Amerika edinmek az daha mütekâmil devletlerde akçasal sıkılaşmanın hızlanmasının resesyona kez açabileceği yönündeki beklentiler güçlenmişe benzemekte. Ayrıca, akıbet devirde emlak içre sıkılaşma anlamında tahsil edilen makroihtiyati kararların firmaların kredilere erişebilirliğine zararlı yönde ağırlık meydana getirdiği da gözlendiğinden konuşu aktivitedeki yavaşlamayı çabuklaştırma olasılığı kalık bulunmaktadır. Buna karşılık, üçüncü çeyrekte konuşu aktivitede ivme kaybı gözlendiğine ayraç fail Merkez Bankası, mali koşulların müzahir olmasını getirmek az daha siyaset faizinde mecmu 500 temel nokta indirime gitmiş, cesaret faizleri ile siyaset faizi arasındaki makası durdurmak az daha ticari cesaret faizlerini sınırlamaya müteveccih acemi kararlar almıştır. Bu doğrultuda, evvel üç çeyrekte sabık senenin ayrımsız zamanına layıkıyla yüzdelik 6,2 büyüme kaydedilmesi ve ulusal dirimsel endeksinin zamanı zirvesinden sınırlanmış çekilmesi dolayısıyla ekim-aralık çağında çeyrekten çeyreğe yüzdelik 0,5'ten çok daralma görülmezse 2022'nin tamamında yüzdelik 5'lik büyüme hedefine iktiran etmek belkili görünüyor."

"Büyümenin lokomotifi bulunan aut arzu ve müstesna satım yerini iç öğrenci bırakmış görünüyor"

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu da üçüncü çeyrek büyüme verilerinin beklentilere koşut gerçekleştiğini, ortak şaşırtı yaşanmadığını anlatım etti.

Türkiye'nin, nüfus bilimi ve coğrafi nitelikleri ile devim bilimi ortak iklim bulunduğunu tamlayan Aslanoğlu, bu yüzden büyümenin evren ortalamalarının üzerinde çıkabildiğini söyledi.

Aslanoğlu, "Kovid-19 salgını aslında bu senenin evvel yarısına denli büyümenin lokomotifi bulunan aut arzu ve müstesna satım yerini iç öğrenci bırakmış görünüyor. dışsatım ivme kaybetse üstelik muhtemelen ortak gücü korumasına karşı ithalatın giderek güçlenmesi aut ilginin büyümeye tesirini frenlemiş görünüyor. Son çeyrekte ve doğacak senenin evvel 6 ayında da benzeri ortak nabız olabileceği düşüncesindeyim." niteleyerek konuştu.

"Dış öğrenci büyümeyi sağlayacak siyaset çerçevesini oluşturmamız gerekiyor"

İç ilginin enerjik olması ve büyümeye ulama vermesinin beş altı sebebi bulunduğuna ayraç fail Aslanoğlu, aksi gerçek faizin olanağı olanları öğrenci yöneltmesi, yaz aylarındaki ecir ayarlamaları ve müstevli sonrası ötelenen işlev talebinin ağırlıklı gezim endüstrisi edinmek az daha artarak çoğalması kabilinden faktörlerin iç talepte artışı birlikte getirdiğini söyledi.

Aslanoğlu, doğacak senenin evvel yarısında da iç talebi müzahir politikalarla benzeri ortak nabız olabileceği değerlendirmesinde bulunarak, "Sürdürülebilirlik açısından artırım açığı bulunan ortak iklim yerine aut öğrenci büyümeyi sağlayacak siyaset çerçevesini oluşturmamız gerekiyor." dedi.

"Yılın yüzdelik 5 yöreleri büyümeyle kapatılması beklentimizi koruyoruz"

VakıfBank Ekonomik Araştırmalar çeşidinden üçüncü çeyrek büyüme verilerine bağlı piyasaya çıkan raporda ise ulusal dirimsel içre yüzdelik 57,12 ile en erdemli paya cemaat hizmetler dalının büyümeye katkısının azalsa da 4,7 nokta ile büyümenin en şişman destekleyicisi olmaya bitmeme etmiş olduğu bildirildi.

Hizmetler sektörüne en erdemli katkının turizmden geldiğine ayraç edilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Üçüncü çeyrek büyümede hanehalkı tüketimi belirleyici olurken, erdemli para şişkinliği düşüt ürem ortamına karşı yatırımların büyümeye aksi taraflı katkıda bulunması ilgi çekti. Bu durumun yaşanmasında amme otoritelerince akıbet zamanlarda cesaret büyümesinin yavaşlaması anlamında tahsil edilen kararlar çarpıcı oldu. Ekonomi yönetiminin en ehemmiyetli önceliğinin büyüme bulunduğunu delik önüne aldığımızda müstesna satım kaynaklı baskıların aut talebi azaltacağını, bunun kararında iç arzu destekli ortak büyüme zamanına girileceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda akıbet devirde amme otoritelerinin kredilerle ilgilendiren kısıtlılık taraflı almış olduğu kararlarda gevşemeye gitmesi ve gider kanalını kullanarak maliye politikalarıyla desteklemesi kararında aut talepteki yavaşlamayı kompanse edici ortak iç arzu ortamı yaratılacaktır. İlk üç çeyrek gerçekleşmesi temel alındığında, açıklayan önceki ve uran üretimi verilerine göre, akıbet çeyrekte yüzdelik 2 yakınlarında büyüme yaşanması yerinde Türkiye ekonomisinin yılı yüzdelik 5 yöreleri büyümeyle kapatılması beklentimizi koruyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler