USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dünya endüstriyel biyoteknoloji pazarının büyüklüğü 350 bilyon dolar

Biyoteknoloji firması LIVZYM Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Serdar Uysal, "Dünyada endüstriyel biyoteknoloji pazarı 2020 sonu bakımından tahminî 350 bilyon dolarlık ortak sektör." dedi.

Dünya endüstriyel biyoteknoloji pazarının büyüklüğü 350 bilyon dolar
08-02-2022 11:58
İstanbul

AA muhabirine açıklamalarda mevcut Biyoteknoloji firması LIVZYM Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Serdar Uysal, 350 bilyon doların içerisinde vitaminler, antibiyotikler, aminoasitler, enzimler, probiyotikler ve prebiyotikler bulunduğunu halis muhlis bu kimyasalların bire indinde bina altında değerlendirildiğini söyledi.

Dünyada endüstriyel biyoteknoloji pazarının 2020 sonu bakımından kestirmece 350 bilyon dolarlık indinde kesim bulunduğunu tamlayan Uysal, "Endüstriyel biyoteknolojinin en güç uygulaması enzim üretimi." ifadelerini kullandı.

Uysal, şunları kaydetti:

"Sitrik hamız düşüncesince indinde mikroorganizma anık ederken enzim düşüncesince 20,30 yahut 50 mikroorganizma anık etmeniz gerekiyor. Organik asitlerde laktik asit, sitrik asit, süksinik hamız önümüzdeki 15-20 içerisinde petrokimyanın iri miktarda polimer endüstrisinde alacak. Bu uzvi asitler hoppadak birer uzviyet ile üretiliyor ancak günün böylece 300-500 tonluk reaktörlerde meydana getirilen üretimler. Toplam endüstriyel enzim pazarı dünyada 10 bilyon dolar. Afrika ve Rusya engelleme bölgede 2 bilyon dolarlık indinde sektör."

Enzimin indinde uzviyet olmadığının altını çizen Uysal, "Dolayısıyla GDO'dan bahsedemeyiz. Enzimler insülin kabil antikor kabil proteinlerdir. Amino asitlerden oluşur. 3 boyutlu yapıları vardır. Reaksiyonları katalize eder. Normalde yüzlerce sene sürmesi müstelzim reaksiyonları dakikalara indirir. Dakikalara indirdiği düşüncesince endüstride baş döndürücü ağırbaşlı indinde yararlanma bölgeyi var." niteleyerek konuştu.

Uysal, sütün pıhtılaştırılarak kazeinin çöktürülmesi zımnında peynire revan biçim enzimlerden geçtiğini, cilt sanayisinde tüylerin katılması enzimlerle yapıldığını, tekstilde kumaşı ve ipliği nişastaya yatırıldığını buna haşıllama denildiğini belirterek, "Haşıl sökümünde enzim kullanılır ve en ehemmiyetli pratikte unların iyileştiricisi kendisine enzimler kullanılır." açıklamasında bulundu.

"Önümüzdeki 30 sene içerisinde evren 150 trilyon dolar yıkmacı teknolojilere servet ayıracak"

Uysal, sıfırdan enzim üretip sektöre arz etmek düşüncesince minimum 6-7 salname indinde Ar-Ge ve istihsal hazırlığı sürecinden geçmek, nice engeli buyurmakyürümek ve bu müddet zarfında ayakta kalacak finansmana cemaat edinmek icap ettiğini belirtti.

Biyoteknoloji ve çıkar biçim kabil bölgelerde kılavuz kaptan bulunan kimi benzeyen mekân devletlerde bile şu anne denli girişilen denemelerin tümünün başarısızlıkla sonuçlandığının bilindiğinin altını çizen Uysal, "Dünyanın gittiği yöne bakarsak şayet kılıç çevre, istinas ve popülasyon ile ilgili baskıdan ötürü önümüzdeki 30 sene içerisinde sürdürülebilirlik ve yediğimiz sütten, yumurtadan, etten giydiğimiz giysiden tercih ettiğimiz araçlara denli baş döndürücü yıkmacı teknolojilerle halis muhlis alışkanlıklarımız değişecek. misal verecek olursak; hayvancılıktan mevrut etin hesabına kullanılabilecek et üreten indinde ortaklaşa iş var. En akıbet indinde ortaklaşa iş bununla ilgilendiren 300 milyon dolar envestisman aldı. Önümüzdeki 30 sene içerisinde evren 150 trilyon dolar yıkmacı teknolojilere servet ayıracak. Sürdürülebilirlikle alakalı." ifadelerini kullandı.

Uysal laflarını şöyleki sürdürdü:

"Tabi bu hem baş döndürücü iri indinde baskı. Bir yandan fırsatlar sunuyor. Bu insan ürünleri üretebilecek kuruluşların sahibi bulunan devletler indinde bolluk oluşturacak bunu yakalayamayan devletler ile ortada baş döndürücü hâlâ iri indinde ayırt oluşacak. Bu teknolojilerin en ehemmiyetli saç ayağını kılıç biyoteknoloji kendisine öngörüyoruz. Diğer saç ayağı mühendislik öteki saç ayağı ise bireşimli zeka kendisine konumlanıyor.

Dolayısıyla bizim gerçek gerçekleştirmek istediğimiz enzim üretimi. 50 senedir bu semt Hollanda, İngiltere, Danimarka ve Amerika'nın ürettiği enzimleri kullanıyor. Bu dört iklim dünyanın tamamını domine etmiş. Türkiye önce el toy indinde yetiştirici kendisine kendisini öne çıkıyor bu baş döndürücü ehemmiyetli ancak kılıç gerçek bu yıkmacı teknolojilerle gelişecek trilyon dolarlık pazarın en ehemmiyetli saç ayağı olacak bulunan biyoteknolojiyle ilgili ülkemize indinde mükemmellik kazandırıyoruz. Türkiye rastgele sene 150 milyon dolar endüstriyel enzim ithalatı yapıyor. LIVZYM bu endüstriyel enzim dalında ithalatı ehemmiyetli seviyede ikame etmeyi hedefliyor."

"Enzimde dışa bağımlılık azalacak"

Serdar Uysal, 2014 senesinde yapı emek harcamaları süregelen ve Tuzla Deri Organize Sanayi'de 4 bin metrekare bağlı bölgeye cemaat indinde tesiste üretime süregelen LIVZYM Biyoteknoloji'nin, Türkiye'nin enzimde dışa bağımlığını azaltırken, Türkiye'nin akan açığının kapanmasına da müspet ulama iletmek az daha yola çıktığını söyledi.

Kuruluşuna Şubat 2019'da başlanan ve Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi içerisinde toprak düzlük fabrikanın resmi açılışının, 26 Haziran 2020'de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla gerçekleştirildiğini hatırlatan Uysal, tesisin odağında ise besin endüstrisi bulunduğunu belirtti.

Uysal, Türkiye'de besin sektöründe makbul enzimin ehemmiyetli indinde kısmının üretimi düşüncesince yola çıkan tesisle baş başa Türkiye'nin ithalatını ehemmiyetli seviyede ikame etmeyi başarırken, bu bölgede Türkiye'yi dış satımcı devletler ortada da konumlandıracağını vurguladı.

Ziraat Katılım'ın kapital ortaklığıyla verdiği desteklere de yer veren Uysal, "Katılım bankacılığında az rastlanılan örneklerden bir tanesi olarak, Ziraat Katılım ve Genel Müdürü Metin Özdemir, ülkemize toy teknoloji kazandıran LIVZYM'a inanarak, istihsal ve satışa mürur etabında katılım ve finansman desteği sağlamanın yanı sıra, mal ve tecim bilgisi yönünde da deneyim paylaşımında bulunmuştur." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler