USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dijital bankalar sektörde envestisman ve rekabeti artıracak

Deloitte Türkiye Üst Yöneticisi Başak Vardar, yenilikçi teknolojilerin katkısıyla kullanıcılara enerjik ve kullanıcı dostuhizmetler sunması beklenilen sayısal bankaların mal dünyasında rekabeti de müspet manada artırmasını beklediklerini belirtti.

Dijital bankalar sektörde envestisman ve rekabeti artıracak
28-02-2022 14:56
İstanbul

Deloitte Türkiye açıklamasına göre, Deloitte Türkiye'nin gerçekleştirdiği "Dijital Banka" etkinliğinde, sayısal banka ve servis modeli bankacılığı mevzuatının, sektörlerle ekosistemdeki paydaşlar açısından kesinlikle değerlendirildiği ve son kullanıcıların hayatında neleri değiştireceği, ekonomiye kesinlikle bedel yaratacağı ele alındı.

Açıklamada görüşlerine arazi sunulan Deloitte Türkiye CEO'su Başak Vardar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) dünkü yönetmeliğiyle Türk bankacılık sektöründe dünkü indinde sayfanın açıldığını belirterek, "Mevzuat ile bankacılığa iri indinde akıntı gelecek, küsurat envestisman ve rakiplik topu topu para ekosistemine yarar sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Sektörün akıbet 30 yılına bakılınca Türk bankalarının inovatif iş modelleriyle nice bölgede yenilikler gerçekleştirdiğini aktaran Vardar, "Tüm bu icraat dünyada tavsiye yayınlanan kalıp icraat oldu. BDDK da aranjör sulta adına bu bölgede yavaş yavaş getirmiş bulunduğu düzenlemelerle bu sektörün önünü açtı, bu sektörün çabuk ve çelimli büyüme göstermesine katkıda bulunmuş oldu ve son kullanıcıların haklarını korumuş oldu. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle Türk bankacılık sektöründe dünkü evlat bankacılık adına şubesiz bankacılığın önü açıldı. Aynı sürede bankaların aralık beniz sağlayıcılara sunmuş bulunduğu bariz bankacılık servisleri yardımıyla topu topu alıcıların açıktan ve aracısız bağlanak kurarak bankacılık işlemlerini gerçekleştirebildikleri inovatif iş modellerine de İmkan sağlandı." ifadelerini kullandı.

Vardar, servis modeli bankacılığını, mali hizmetlerin hâlâ indinde tomar tabana yayılması, yenilikçi iş modellerine punt yaratması ve fintek ekosisteminin gelişimine imkân sağlaması açısından atılan ehemmiyetli indinde aşama adına yorumladıklarını aktararak, blok zinciri, bireşimli zeka, düşünce bilişimi kadar yenilikçi teknolojilerin katkısıyla kullanıcılara çevik, kullanıcı dostu ve insana özelleştirilmiş hizmetler sunması beklenilen sayısal bankaların para dünyasında rekabeti de müspet manada artırmasını beklediklerini kaydetti.

"Türk bankacılığı dünkü indinde devre girdi"

Deloitte Türkiye Finansal Hizmetler Lideri Yaman Polat da Türk bankacılığının halihazırda sayısal bankacılık yönünde dünyada ön sıralarda arazi aldığını belirterek, BDDK'nın getirmiş bulunduğu mevzuatla Türk bankacılığının dünkü indinde devre "merhaba" söylediğini aktardı.

Bu yönetmeliğin ayrımlı indinde tarif getirdiğini aktaran Polat, "Dijital bankacılıkla sayısal bankayı birbirinden ayırdı. Dijital banka bizlere neyi anlattı, şubesi olmayan, seçenek dağıtma kanalları üstünden ürünlerini pazarlayan ve ferdî yada KOBİ kadar anlaşılan segmentlerle lokalize ürünleri pazarlayabilen indinde banka adına konumlandırıldı. Diğer yandan bizi hâlâ geçmiş Türk bankacılığında sıfır servis modeli bankacılık ile tanıştırdı. Bu modelle, esasta aralık beniz sağlayıcıların da katkısıyla, bankalar ürünlerini ayrımlı aralık yüzler üstünden tüketicilere iblağ imkanını buldu." değerlendirmesinde bulundu.

Etkinlikte, Deloitte Global Finansal Hizmetler Hukuk Lideri Dr. Mathias Hanten ile beraberce Avrupa Birliği ile Türkiye mevzuatlarını mukayeseli adına değerlendiren DL Avukatlık Bürosu Ortağı Lerzan Nalbantoğlu, AB ve Türk yasalarının bu bölgede benzerlik gösterdiğini belirtti. Hanten ise BDDK'nın mevzuatının Avrupa'daki öteki örneklerle kıyaslandığında "daha öncü" özellikte bulunduğu yorumunu yaptı.

Etkinliğin ikinci oturumunda mütekellim Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce ise, "Dijital Banka ve Servis Bankacılığı dalında akıllıca adımları atan oyuncuların ve zımnında pazarın da büyümesi ile ekosistemde güzel değiş ve gelişmenin mübrem olduğu, bütünleşmiş para pratiklerini bolca göreceğimiz eyyam bizi bekliyor diyebiliriz. Biz de bu doğrultuda çalışmalarımızı dip indinde halde sürdürüyor, düzenleyicinin bizlere açmış bulunduğu bu bölgede hem bankaya, hem iş ortaklarımıza, hem müşterilerimize ve tabii ülkemize bedel katacak iş modellerini aşırı geçenlerde yaşama geçirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

MOX Kurucu CEO'luğu ile Platform XIT'nin CEO'luğu görevlerini tay tay arabası Deniz Güven de BDDK'nın mevzuatı yardımıyla Türkiye'de sayısal bankacılık dalında akıbet aşama ergonomik indinde ortam oluştuğunu ve bu platformun nice punt barındırdığını kaydetti.

Aktif Ventures CEO'su Yakup Sezer ise doğacak çağda başta fintek dalında küsurat rekabette servis bankaları, bulunan bankalar ve servis bankalarına aralık beniz çözümleri sunan firmaların yaşama geçirecekleri inovasyonlarla rakiplerine ayırt atacaklarını tabir etti.

Etkinliğin akıbet oturumunda Deloitte Türkiye Risk Danışmanlığı Lideri Cüneyt Kırlar'ın sorularını cevaplayan BDDK Bilgi Sistemleri Uyum Dairesi Başkanı Mustafa Aydın de hazırladıkları yönetmeliğin tüketicilere getirmiş bulunduğu yenilikleri ve bunların etkilerine bağlı görüşlerini paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler