USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bursa'da "Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezi" kurulacak

Elektrikli vesait dalında Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun ve anne piyasasının kalifiye personel ihtiyacının karşılanması hedefiyle açılacak merkez, 615 bin avroluk yatırımla yaşama geçirilecek.

Bursa'da
29-11-2021 12:26
Bursa

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Eğitim Vakfı içerisinde çalışkanlık yayınlayan Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezinde (BUTGEM) 615 bin avroluk yatırımla kurulacak "Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezi" ile Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ve anne piyasasının kalifiye personel ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve BUTGEM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karahan, AA muhabirine, BUTGEM'in ayrımlı bölgelerde ilin gereksinim duyan sektörlerde insanoğlu deposu geliştiren ortak biçim bulunduğunu söyledi.

Geçen sene Avrupa Birliği İnsan Kaynakları Geliştirme Programı bağış yardımıyla sektörel mükemmellik merkezleri çağrısının açıldığını aktaran Karahan, BUTGEM ve BUÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ortaklığı kendisine "Hibrit ve Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezi" projesiyle müracaat yaptıklarını belirtti.

Projenin ikrar gördüğünü tabir fail Karahan, boşluk ayında sözleşmenin imzalanacağını ve bundan ahir süreçte eğitim materyalleri ile faaliyetlerinin hazırlanacağını kaydetti.

TOGG'un yatırımının Bursa'da olması, otomotiv anne endüstri firmalarının hibrit ve elektrikli vasıtalar yatırımına girmesiyle bu sektörün baş döndürücü çabuk büyüyeceğini vurgulayan Karahan, "Böyle ortak eğitim alanının hem Bursa bununla birlikte türkiye düşüncesince insanoğlu deposu ihtiyacına hal sağlayacağını düşünüyoruz. Bu projeyi, bu gereksinimi öngörerek başlatmış olduk." dedi.

"Ani ortak insanoğlu deposu gereksinimi doğacağını düşünüyoruz"

Otomotiv sahasının transformasyon süreci içerisine girdiğini özetleyen Karahan, taşıl yakıtlardan çoğalma hâlâ baş döndürücü elektrikli araçlara akıllıcasına revan ortak heves olduğuna ayraç etti.

Karahan, "Bu da bu bu sektörün andıran gelecekte birden büyümesi anlamına geldi. Bu bölgeye hususi insanoğlu deposu yetiştirme ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Biz de bunu ayırt ettik. İlk etapta BUÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda 'Hibrit ve Elektrikli Araçlar' 2 salname ön lisans programı açtık. Bu izlence hem istihsal sektörüne bununla birlikte taraf sanayiye boşluk öge ihya amacını taşıyor. Bu bu sektörün servis ağları, yükleme istasyonları tarafı da var. Burada da baş döndürücü ağır manada ansızın ortak insanoğlu deposu gereksinimi doğacağını düşünüyoruz." sanarak konuştu.

Hibrit ve elektrikli araçlarda baş döndürücü efdal voltajlı akümülatör ve ya pil bulunduğunu bildiren Karahan, elektrikli vasıtaların özişler ve elektroniğinin taşıl yakıtlı araçlardan ayrımlı bulunduğu düşüncesince hâlâ ayrımlı eğitim programlarına gerekseme duyulduğunu dile getirdi.

Yurt dışındaki örneklere bakılınca bu bölgede kur 1, kur 2 ve kur 3 halinde sınıflandırılmış öge yetiştirildiğini kaydeden Karahan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Seviye 1 ​​​​​​​doğrudan​​​​​​​ efdal voltajın toprak almış bulunduğu sistemlere ve bataryaya dahil eden, kur 2 yalıtım akımının geçmiş bulunduğu kısımlara dahil eden, kur 3 de otomobilin mekanik aksamlarına dahil fail uygulayımcı personel sanarak adlandırılıyor. Bu vasıtaların elektrikli ve içre efdal voltajlı sistemler olmasından ötürü vasıtaya dahil edecek bireyin kesinlikle onaylama programından geçmesi gerekiyor. Bu sebeple bu sektördeki beceri personelin ulaşması düşüncesince hususi ortak eğitim altyapısı ve arasında ne bulunduğu gerekiyor. Biz de bunu görerek bu projenin hazırlanmasıyla ilgilendiren çalışmalara başladık."

İlk etapta hibrit ve elektrikli araçlarla ilgilendiren eğitim altyapısı oluşturulacak

Projenin eğitim materyalleri kısmında hibrit, elektrikli ve özerk araçlarla ilgilendiren eğitim materyallerinin olacağını, hibrit ve elektrikli araçlarda kur 1, kur 2 ve kur 3 personel uygulayımcı bakmak düşüncesince eksiksiz arasında ne bulunduğu oluşturacaklarını aktaran Karahan, kimi derslerin mevhum hakikat zarfında verilmesini sağlayacaklarını belirtti.

Karahan, onaylanan projenin doğacak ay sözleşmesinin imzalanacağı bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Projemiz toplamda 615 bin avroluk ortak envestisman içeriyor. Projemizin 3 anne ayağı var. Birinci ayağı hibrit ve elektrikli araçlarla ilgilendiren eğitim altyapısı oluşturmak. Sertifikalı eğitimleri verebileceğimiz ve BUTGEM'in bu bölgede da daima dizge edindirme ve dizge ihya kurslarını açabileceği ortak eğitim altyapısı oluşturacağız. Eğitim içeriklerinin oluşturulmasının arkası sıra kursiyerlere müteveccih çalışmaya başlayacağız. Proje süresince 2 salname süreçte kısaca 400 kursiyerin şehadetname almasını sağlayacağız. İşin öbür tarafında ise eğiticilerin eğitimi olacak. Eğiticilerin eğitiminde de Türkiye genelinde 165 dizge lisesi öğretmeninin şahsen BUTGEM'e gelip burada parçalı eğitimlerden geçirilmesi sağlanacak. Bunun maksadı da şu, ayrımlı şehirlerde de buna benzeri eğitim programlarının andıran gelecekte açılabileceğini öngörüyoruz. Bu amaçla da o şehirlerde mevzuyla ilgilendiren disiplinlerden dizge lisesi öğretmenlerinin bu eğitimleri almasını sağlayıp öz illerinde benzeri programları başlatmasını hedefliyoruz. Gerek eğitim materyallerinin hazırlanmasında gerekse eğiticilerin eğitimi programlarında Teknik Bilimler MYO talim elemanlarımızın yardımı şişman olacak. Projenin devamında da BUTGEM, dizge edindirme ve dizge ihya kurslarına bitmeme edecek."

Karahan, bu eğitimlerle servis ağlarında oluşacak gereksinimi endamsız vadede karşılayabilmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Kurulacak merkeze yer veren Karahan, "Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezi, Türkiye'de bu bölgede meydana getirilen geçmiş yürütüm oluyor. Sektör büyüdükçe bu çeşit merkezlerin sayısı da artacaktır. Biz burada proaktif davrandık ve 1-1,5 sene evvela bu projenin hazırlığıyla ilgilenmeye başladık. Çünkü elektrikli vasıtaların piyasa payının endamsız müddette artarak çoğalması bekleniyor. Bu biçim bu alandaki öge ihtiyacına karşılık verebilecek eğitimlerin açılmasıyla ​​​​​​​BUTGEM, TOGG yatırımı özellikle kazanmak kabilinden bu tüketicilere ulama koyacak." değerlendirmesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler