USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsada ilkbahar havası bitmeme ediyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, sabık ay üstün dereceli karşı üstün dereceli kırarak 2.500 düzeyinin üstünü sınav ederken, çelimli şeriklik karlılıklarıyla mayısta da BIST 100 endeksinin yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

Borsada ilkbahar havası bitmeme ediyor
02-05-2022 11:29
İstanbul

Küresel kayar piyasalarının "şahinleşen" tarz bankaları, devam fail jeopolitik riskler ve Çin'deki dünkü sima koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla adanmış ağırlıklı nezdinde seyrin izlendiği april ayında BIST 100 endeksi iyice fazlalık ayrıştı.

Nisanda, görmüş bulunduğu en efdal seviyeyi 2.562 puana haiz BIST 100 endeksi, bu seviyeden mevrut kar satışlarıyla hasılatlarını azda olsa arka verse de maaş bazda yüzdelik 8,83 hasılatla nisanı maaş kapanış rekoru bulunan 2.430,55 puandan tamamladı.

Böylece BIST 100 endeksi, senenin evvel 4 ayında yatırımcısına yüzdelik 30,84'lük gelişme sağlarken, dolar bazında da yüzdelik 18,08 yükseldi.

Sektör endeksleri dikkate alındığında bankacılık ve eriştirme hisseleri yüzdelik 20'den nezdinde tomar getiriyle nisanda BIST 100 endeksini sırtlarken, yılbaşından beri en nezdinde tomar menfaat yüzdelik 86,83 ile eriştirme hisselerinden elde edildi.

Nisanda başlamış bulunan dengelem sezonuyla baş başa senenin evvel çeyreğinde Borsa İstanbul'da iş gören firmaların karlılıklarını sabık senenin bire nezdinde zamanına layıkıyla ehemmiyetli seviyede çoğaltması dikkati çekti.

Öte yandan, BBVA Yönetim Kurulu, Garanti BBVA'nın halihazırda BBVA mülkiyetinde yok payları düşüncesince fahri kayar alıntı teklifinde kayar başı fiyatı 12,20 liradan 15 liraya yükseltti.

Analistler, BBVA'nın, Garanti BBVA düşüncesince arka alıntı teklifinde üst taraflı revizeye gitmesinin Türk şirketleri düşüncesince müspet nezdinde aşama bulunduğunu aktararak, bitmeme fail dengelem zamanında çelimli karlılıkların sürmesinin beklendiğini ve kayar bazlı ayrışmalarla baş başa BIST 100 endeksinin üst taraflı seyrini sürdürebileceğini belirtti.

"Mayıs ayında borsayı henüz aşırı bilançoların destekleyeceğini düşünüyoruz"

Ata Yatırım Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, kayar senetlerinin şişkinlik karşısında en ehemmiyetli sığınma araçlarından birisi bulunduğunu belirterek, "Ata Yatırım Araştırma, BIST 100 endeksi düşüncesince icra ettiği çalışmada, BIST 100 endeksi düşüncesince 3.000 benek yöreleri bulunan 12 maaş maksat seviyesini 4.400 puana çıkardı." dedi.

Genel açıdan Borsa İstanbul'un nisanda dobra nezdinde başarım sergilediğini tabir fail Gerz, iştirak karlarının beklentileri karşıladığını ve borsaya yerel yatırımcı ilgisinin bitmeme ettiğini söyledi.

Gerz, BIST 100 endeksinin nisanda 2.500 seviyesini imtihan ettiğini fakat april kocaoğlan sonuna akıllıcasına toptan piyasalarından meydana gelen kar satışı etkisiyle gerilediğini belirterek, "ABD'de ürem artışı beklentileri ve uygulayım bilimi hisselerindeki satışlar bizi de etkiledi. Ancak bu alışılagelen nezdinde durum." dedi.

Borsada alışılagelen şartlarda dobra nezdinde gelişme potansiyeli görüldüğünü aktaran Gerz, şunları kaydetti:

"Mayıs ayında borsayı henüz aşırı bilançoların destekleyeceğini düşünüyoruz. Yabancı çıkışına karşın erişmek ki yerel yatırımcı borsanın dipten döndüğüne inanıyor. Biz burada ilkin kurumsal yatırımcı girişini önemsiyoruz. Hisse senedi fonları, başka değişebilir fonlar, ferdî tekaütlük fonlarının borsada icra ettiği alışlar ferdî yatırımcılara layıkıyla henüz belirleyici, henüz önemli. Türkiye'de kurumsal envestisman bazısı fonlar aracılığıyla büyüdükçe borsanın da yükseliş potansiyeli artacaktır. Çünkü gerçek faizin negatif, enflasyonun efdal bulunduğu nezdinde ortamda, gelişme potansiyeli görüntülemek düşüncesince eylem ehemmiyetli nezdinde seçenek durumuna geliyor."

Borsada dünkü maksat 4.400 puan

Mehmet Gerz, efdal şişkinlik süresince enflasyona huzur dayanabilen bulunan üç dünya malı sınıfı bulunduğunu belirterek, bunların "gayrimenkul", "emtia" ve "hisse senedi" bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'de gayrimenkullerin ilkin büyükşehirlerde akıbet 1-1,5 sene süresince aşırı ağırbaşlı prim yaptığını ve enflasyonun üstünde nezdinde gelişme sağladığını aktaran Gerz, mal fiyatlarında da akıbet zamanlarda ilkin Rusya-Ukrayna mücadelesi zımnında aşırı ağırbaşlı hasılatlar bulunduğunu söyledi.

Gerz, kayar senedinin de enflasyona huzur dünkü kıymetini bulması düşüncesince bu sene yüzdelik 50 ila yüzdelik 100 arası nezdinde gelişme sağlaması icap ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"'Gerekiyor' diyorum fakat elbette ki banko getirecek demiyorum. Ama sene sonu şişkinlik beklentisi averaj yüzdelik 50 civarındaysa kayar senedinin gerçek açıdan gelişme sağlaması düşüncesince yüzdelik 50'nin üstünde nezdinde gelişme sağlaması gerekiyor. Döviz kurundaki abra bitmeme etmiş bulunduğu sürece kılıç bunun belki dahilinde bulunduğunu düşünüyoruz. Yani döviz kurundaki abra aşırı ehemmiyetli olacak. Döviz döşenmemiş dengeli gittiği takdirde iştirak karlarının artarak çoğalması ve borsaya yerel yatırımcı ilgisinin bitmeme etmesiyle BIST 100 endeksinin bu yılı 3.000'in üstünde nezdinde seviyede, etraflıca vadede de 4.400 hedefine akıllıcasına ilerlemesini bekliyoruz."

"Bankacılığın bu sene başı çeken olmasını bekliyoruz"

Hedef Portföy Araştırma Uzmanı Yunus Şahin de ülke içerisindeki enflasyonist ortamın kayar senetlerinin nezdinde sığınma ara bulucu kendisine görülmesine etken olduğunu, ilkin yerel yatırımcının katılımıyla endekste nezdinde ralli yaşandığını tabir etti.

Rusya-Ukrayna mücadelesi ve akıbet devirde gitgide "şahinleşen" Fed'in bahis konusu ralliye ıvır zıvır düzeltmeler eklemiş olsa da trendin üst yönde bitmeme ettiğini aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Devam fail dengelem devri de bizlere Borsa İstanbul'un hakkıyla ne denli ehven bulunduğunu gösteriyor. Şimdiye denli hem endüstri tarafında hem bankacılık tarafında mevrut bilançolar üstün dereceli karlara ayraç ediyor. Yüksek enflasyonist müstevi ve efdal seyreden döviz döşenmemiş averajlarıyla bu karlılıkların bitmeme etmesini bekliyoruz. Özellikle ceninisakıt plasman faizi ve efdal cesaret talebinin tesirleri ile TÜFE'ye endeksli tahrif portföylerinin de katkısıyla bankacılığın bu sene başı çeken olmasını bekliyoruz. Kovid-19 salgını sonra toparlanan havacılık hisseleri de bankalarla baş başa endeksi doğacak taşıyacaktır. Yılın arka kalanında bu dü sahası duluk kendisine görmeye bitmeme ediyoruz."

2022'nin anne gündemlerinden birinin de erke krizi bulunduğunu vurgulayan Şahin, "Borsa İstanbul'da da erke şirketlerinin bu sene performansları yılgı olacak. Dünyada yükselen natürel taş yağı lambası lambası ve kömür tutarları yalıtım fiyatlarını da üst götürdü. Enerji şirketlerinde bu sene hem karlılık yönünde tıpkı zamanda iş hacmi yönünde 3 haneli büyümeleri göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler