USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun: Halka sunma başvurusundan önceki de şirketlere dayanak noktası veriyoruz

Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun, "Borsa namına iş ika modelimizi değiştirdik. Sadece bölüt bildirme başvurusundan sonradan müracaat değerlendiren ortak borsa değiliz. Başvurudan evvel de değişmeyen ve tedbir etabında şirketlerimize dayanak noktası veriyoruz." dedi.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun: Halka sunma başvurusundan önceki de şirketlere dayanak noktası veriyoruz
01-12-2022 13:09
İstanbul

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, iş ika modelini değiştirdiklerini, bundan böyle çabucak bölüt sunma başvurusundan sonraları müracaat değerlendiren birlikte borsa olmadıklarını belirterek, "Başvurudan evvela de değişmeyen ve tedarik etabında şirketlerimize dayanak sağlayan birlikte borsayız." dedi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) çeşidinden bu sene "Finansın Ötesi: Dünyanın Geleceğine Yatırım" temasıyla melez adına planlı 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi başladı.

Kongrenin açılışında mütekellim Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun, Borsa İstanbul adına kuruluşların ve yatırımcıların kapital piyasalarının sunmuş olduğu imkanlardan elan çok faydalanması düşüncesince çalıştıklarını söyledi.

"Borsa İstanbul'umuzun asliye misyonlarından bir tanesi ülkemizin sürdürülebilir büyümesi için, şirketlerimizin finansmanını sağlayıcı ekosistemin ehemmiyetli birlikte parçası olmasıdır" diyen Ergun, bu çerçevede ülkenin 1.000 iri endüstri şirketinden borsada iş görmeyenleri görüşme ettiklerini bildirdi.

Ülkenin 15 ehemmiyetli endüstri şehrinden 152 şirketle görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktaran Ergun, şöyleki bitmeme etti:

"Aynı sürede gittiğimiz illerin endüstri odalarında da toplantılar yapıyoruz. Çünkü borsa adına iş ika modelimizi değiştirdik. Artık çabucak bölüt sunma başvurusundan sonraları müracaat değerlendiren birlikte borsa değiliz. Başvurudan evvela de değişmeyen ve tedarik etabında şirketlerimize dayanak sağlayan birlikte borsayız. Son 2 yılda borsamızda 85 şirketimiz iş görmeye başladı. Bu kuruluşların ahali arzından 36 bilyon TL eşme sağlandı. Son 2 senede borsamızda iş görmeye süregelen istikraz ara bulucu sayısı 3 bin oldu. Bu ihraçlardan da 581 bilyon TL eşme sağlandı. 2 sene evvela günce sayı farkı iş hacmimiz 26 bilyon TL iken, 2022 yılı günce sayı farkı iş hacmimiz 63 bilyon TL oldu. 2 sene evvela borsamızda iş gören şeriklik sayısı 394 iken, dakika 478'e ulaştı. 2 sene evvela yatırımcı sayımız 1,3 milyon iken, dakika 3,3 milyona yükseldi. İşte bu halde birlikte taraftan piyasalar ve borsamız büyürken, öteki taraftan sunduğumuz mali hizmetlerin ve mamüllerin çeşitliliğini artırmaya bitmeme ediyoruz."

Ergun, bu kapsamda yaklaşan sürede mal pazarını kurduklarını, Darphane Altın Sertifikası'nın borsada iş görmeye başladığını, BIST Antrepo'yu oluşturduklarını, böylelikle gümrük sektörü haricinde arsıulusal birlikte hıfız merkezine ehil olduklarını, mavera yandan, sürdürebilirlik dalında hesapladıkları endekslere birlikte üçüncüsünü eklediklerini, BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi'nin borsanın iri ve müheyya para şirketlerinden oluştuğunu, 13 Ocak'ta bu endeksin ilişkin birlikte vadeli iş sözleşmesi açacaklarını bildirdi.

- "İstanbul'un arsıulusal mal merkezi olması pozisyonuna kuvvet katmayı sürdüreceğiz"

Borsada iş gören şirketlere yetişek verdiklerini, başkaca borsada iş gören şirketlere delalet etmesi düşüncesince Sürdürülebilirlik, Entegre Raporlama Hazırlama ve İklim Raporlama Hazırlama Rehberi hazırladıklarını tabir fail Ergun, şu değerlendirmede bulundu:

"Hesapladığımız sürdürülebilirlik endekslerimizin ilişkin müesses 21 skor görüntü bulunmaktadır. Katılım mal dalında ise 12 Kasım 2021'den itibaren 5 dizin hesaplamaya başladı. Bu endekslerimizin ilişkin müesses 34 skor görüntü bulunmaktadır. Diğer taraftan, 25 Kasım 2022'de 6. endeksimizi de hesaplamaya başladık. BIST Katılım Temettü Endeksi. Bu halde hem paydaşlık finansı kriterlerine akla yatkın halde envestisman gerçekleştirmek isteyen, bire birlikte sürede derneşik kazanç dağıtan şirketlere envestisman gerçekleştirmek talip yatırımcılara toy birlikte misyon elan sunmuş olduk."

Devlet iç istikraz senetleri ilişkin vadeli iş sözleşmeleri açtıklarını, vadeli iş ve ek süre sanayisine açım seansı oluşturduklarını tamlayan Ergun, Borsa İstanbul adına İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi devletlerin borsalarının oluşturduğu Borsalar Forumu'nun Genel Sekreteryası'nı yürüttüklerini söyledi.

Ergun, organ devletlerin oluşturduğu eş fona yatırımlar düşüncesince topu topu organ devletleri çağırma ettiklerini ve 2 Ağustos'ta işlemi açtıklarını aktararak, "Diğer taraftan borsa adına bu sene Abu Dabi borsasına geçmiş uygulayım bilimi ihracatımızı gerçekleştirdik. Ticari ilişkimizi burada da bırakmadık. Abu Dabi borsasında, çabucak Borsa İstanbul'da iş gören şirketlere envestisman gerçekleştirmek kabilinden birlikte görüntü kuruldu ve bu fon, Abu Dabi borsasında 9 Ağustos'ta iş görmeye başladı." diyerek konuştu.

Yakın sürede Karbon Piyasası ve Girişim Sermayesi Pazarı'nı oluşturmayı planladıklarını tabir fail Ergun, konuşmasını şöyleki tamamladı:

"Karbon piyasası, ülkemizin 2053 kesin el değmemiş çıkarma amacı ve Avrupa Birliği sınırda karbon ticareti mekanizmasının en ehemmiyetli bileşenidir. Girişim Sermayesi Pazarı ise bölüt sunma potansiyeli bulunan fakat bölüt arza daha müheyya başarısız şirketlerimizin çabucak kapital artışı kanalıyla kalifiye ve kurumsal yatırımcılara yapacakları ihraçla borsamızda iş görmeye başlamasıdır. Bu halde şirketlerimiz birlikte taraftan büyümeleri düşüncesince lüzumlu bulunan fona ehil olurken, birlikte taraftan borsamızda iş görerek kurumsallaşmalarını da tamamlayacaklar ve bölüt arza müheyya bir duruma geleceklerdir. Arz tarafında elan çok şirketimizin ayrışık eşme temini olanağına kavuştuğu, istem tarafında ise elan açık birlikte yatırımcı tabanına ulaştığı, ezcümle piyasalarımızın büyümesine, gine mali hizmetlerin ve mamüllerin geliştirilmesine odaklandığımız birlikte hedefle İstanbul'un arsıulusal mal merkezi olması pozisyonuna kuvvet katmaya bitmeme edeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler