USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BDDK depremlerden etkilenen vatandaşların borçlarına müteveccih esnekliklerin kapsamını genişletti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerden etkilenen vatandaşlara müteveccih cesaret kartı limitlerinin artırılması, minimal borçların ve cesaret vadelerinin ötelenmesi müdahale nice arttırma değişmeyen aldı.

BDDK depremlerden etkilenen vatandaşların borçlarına müteveccih esnekliklerin kapsamını genişletti
11-02-2023 02:06
İstanbul

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerden etkilenen vatandaşlara müteveccih itimat kartı limitlerinin artırılması, minimum borçların ve itimat vadelerinin ötelenmesi müdahale nice arttırma değişmeyen aldı.

BDDK, "asrın felaketi" yerine vasıflandırılan depremlerin menfi etkilerini dökmek amacıyla alanda beledi şahıslara müteveccih almış olduğu Kurul kararlarını, resmi genel ağ sitesinde yayımladı.

Buna göre, itimat kartlarında geçerli limite ilişikli yüzdelik 20 ve yüzdelik 40 oranındaki minimum meblağ ayrımı kaldırıldı. Bu kapsamda rastgele müşterek sınır ile ilişkilendirilmeksizin minimum tutar, devre borcunun yüzdelik 20'si yerine belirlendi.

Kredi yetişkin limiti belirleme edilirken bankalarca dikkate tahsil edilen sınırlar yükseltildi. Yeni organizasyon ile bankalarca bütün yetişkin limiti, ilkin sene düşüncesince ilgilinin maaş averaj kesin gelirinin 4 katını, ikinci ve ahir seneler düşüncesince ise 8 katını aşamayacak.

Asgari ücreti ödenmeyen itimat kartlarının akçe kullanımına, servet ve görev alımına kapatılmasına, iptaline ve borcun kâffesi ödeninceye denli acemi itimat kartı düzenlenmemesine ilişikli özellik bankaların ihtiyarına bırakıldı. Kart borçlarının ötelendiği müddet süresince minimum meblağ da müdahale iktisap etmek az daha bankaların alacaklarını arzu etmeyerek ödemesiz dönemler tanımlayabilmelerine olanak sağlandı.

Kredi teminatlarının değerlemesine ilişikli süreler ertelendi

Aylık yahut salname averaj dirimlik seviyesinin belirleme edilememesi yerinde esas şahısların edinebilecekleri itimat kartlarının bütün limiti 2 bin liradan 5 bin liraya çıkarıldı.

Bankalar, mali kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince kullandırılan mahveden ve araç kredilerinin anamal ve getiri ödemelerinin alıcıların talebi üzerinde ertelenmesi şeklinde tecil süresinin, ilgilendiren mevzuatta belirlenen önel sınırlarında dikkate alınmamasına değişmeyen verildi.

Kredi müşterilerinden katılması müstelzim itimat derecelendirme notları ile katılması mecburi bulunan arttırma belgelerin temini de bankaların ihtiyarına bırakıldı.

Deprem felaketinden etkilenen müşterilere kullandırılan kredilerin taşınmazlar niteliğindeki teminatlarının değerlemesi ile ilgilendiren süreler ertelendi.

Anapara ve getiri ödemeleri minimum 6 ay müddet ile ötelenebilecek

Kredi kullandırımına ilişikli serbest denetime editör bulunan firmalar kabilinden bankalara verme edilmesi müstelzim bilgelik ve belgelere ilişikli süreler yer sarsıntısı bölgesindeki illerdeki firmalar düşüncesince uzatıldı.

Müşterilerin talebi halinde, anamal ve getiri ödemelerinin minimum 6 ay müddet ile ötelenmesine ve ötelemenin faiz/kar oranı arzu edilmeksizin yapılması yerinde alıcı talebinin aranmamasına değişmeyen verildi.

Ayrıca BDDK mevzuatı ile bankacılık umde ve teamüllerine ahenk hususunda maksimum uyanıklık gösterilerek, bu süreçte alıcıların mağduriyetine yer verilmemesi ve arttırma finansman müdahale benzer bulunan rastgele müşterek çeşitli kolaylığın sağlanması anlamında yapılış birliklerine yönerge gönderilmesi kararlaştırıldı.

Söz konusu kararlar, 6 Şubat 2023'ten 1 Ocak 2024'e denli muteber olacak.

Kredi vadeleri ve itimat kartı taksit sınırlarına müteallik esnekliklerin süresi uzatıldı

Bu arada BDDK, hafta başlangıcında almış olduğu kararlar ile yer sarsıntısı bölgesindeki beledi şahıslara acemi kullandırılacak yahut baştan yapılandırmaya editör tutulacak kredilerin vadelerinin, ödemesiz dönemlerin uygulanması da müdahale iktisap etmek az daha bankalarca ve mali kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince belirlenebilmesinin önünü açmıştı. Ayrıca itimat kartları ile gerçekleştirilecek servet ve görev satımlarında, elan ilkin heyet kararıyla mahsul bazında farklılaştırılan taksitlendirme sürelerinin de müşterek kata denli ilerletilmesini sağlamıştı.

Bugün açıklayan arttırma kararlar ile bahis konusu itimat vadeleri ve itimat kartı taksit sınırlarına müteallik sağlanan esnekliklerin süresi de 1 Ocak 2024'e uzatıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler