USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bankalar engelli müşterilerinin hizmetlere rahatlıkla erişebilmesi düşüncesince çalışıyor

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, "Engelli alıcıların bankacılık hizmetlerine erişimlerinin iyileştirilmesine müteveccih emek harcamaları mevzunun kâffesi taraflarıyla teşrikimesai içre sürdürmeye bitmeme edeceğiz." dedi.

Bankalar engelli müşterilerinin hizmetlere rahatlıkla erişebilmesi düşüncesince çalışıyor
02-12-2021 11:55
İstanbul

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Çakar, meydana getirdiği açıklamada, engelli banka müşterilerinin bankacılık hizmetlerine erişebilmesi ve kullanabilmesi şartıyla sektörde TBB koordinasyonunda icraat yapıldığını belirtti.

TBB çatısı altında bu mevzuya odaklanmış indinde düzentileme grubu ve göreve getirilmiş indinde departman bulunduğunu anlatım fail Çakar, banka temsilcileriyle bu düzentileme grubunda, engelli yurttaşlar ve ilgilendiren derneklerden kendilerine ulaştırılan talepleri titizce değerlendirerek analizör üretilmesi hususunda kuma icraat yaptıklarını kaydetti.

Çakar, müşteriler çeşidinden bankaların sistemlerine tanımlanan engeller kapsamında yapılanlara ilişkin, “Engelleri beraberce aştığımız indinde doğacak düşüncesince çalışıyoruz. Çalışmalarımızın anne odağında üç asliye engelli grubu arazi alıyor; işitme, rüyet ve ortopedik engelliler. Bankalar da hizmet ve ürünleri planlarken, hususi gereksinimleri dikkate alıyor. Engelli alıcıların verilen hizmetlerden faydalanabilmesi düşüncesince engel halleri karşı bankalara bilim verilmesi ve banka sistemlerinde yanay oluşturulması ehemmiyet taşıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

İşitme engelli müşteriler özelinde henüz çalışan enformasyon kurulabilmesi şartıyla bankaların çalışanlarına müteveccih ayraç dili eğitimi verildiğini aktaran Çakar, birtakımı bankaların sema engellilerin kayıp, ganimet büyük işlemleri ve öbür mevzularda engin dayanak alabilmesi şartıyla çalışkan ve görüntülü dayanak uygulamalarının bulunduğunu, tahsil edilen arzu doğrultusunda sema engelliler düşüncesince telekart kod belirlemesi işleminin telefon adına bundan sonra ATM’lerden yapılabildiğini bildirdi.

Çakar, başkaca şubelerden videoteyp konuşma kanalıyla enformasyon merkezine bağlanarak ayraç dili bilici müşteri temsilcileri kanalıyla ayraç dili ile de hizmet alınabildiğini belirtti.

"Bankalar, gelişigüzel 100 ATM’sinden minimal dü tanesini ortopedik engelli alıcıların kullanımına akıllıca bir vaziyete getirdi"

Alpaslan Çakar, rüyet engelliler düşüncesince ATM’lerin çevrelerinde rölyefli mefruşat yönlendirmelerinin yapıldığını aktararak, "ATM ekranlarına uyarılar, yönergeler, müşterinin girdilerine bağlı matlup onay, vebal mesajları kadar bilgilerin sağlanmasına müteveccih ünlü yemek listesi fonksiyonları eklendi. ATM’lerin birçoğunda ünlü menü, kulaklık girişi yahut telefon ahizesi bulunuyor. Kullanıcı isterse işlemini ATM ekranını bağlı pozisyona getirme seçeneğiyle yapabiliyor. Böylece çevresindekiler işlemlerini izleme edemiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Hizmet sözleşmelerinin, matematik özetinin, PIN, parola kadar alıcıya gıcırı bükme dokümanların, rüyet engelli müşterilere Braille alfabesi, ünlü bilgilendirme kadar değişik biçimlerde sunulduğunu tamlayan Çakar, benzeyen çağda kıraat yuvarlak bilici rüyet engellilerin şubeden matematik açma, mülk çekme/yatırma, emniyet yahut emniyet kartı başvurusu kadar işlemleri esnasında ve anlaşma imzalarken yanlarında tutanak bulundurmadan iş yapabilmelerinin sağlandığını bildirdi.

Çakar, ortopedik engelli müşteriler düşüncesince tekerli iskemle kullanan alıcıların gereksinimleri cezaevi uğrunda tutularak, ATM önlerinde sandalyelerine tatbikat yaptırabilecekleri alanlar bırakıldığına ayraç ederek, ATM klavyeleri erişilebilmesi düşüncesince belirlenen standartlarda, yüksekliklerde ayarlandığını, ATM uğrunda adım yahut blucin farkı varsa, ATM’ye erişim düşüncesince akıllıca indinde rampa yahut akıllıca öbür indinde aranjman oluşturulduğunu aktardı.

Çakar, "Bankalar, gelişigüzel 100 ATM’sinden minimal dü tanesini ortopedik engelli alıcıların kullanımına akıllıca bir vaziyete getirdi." ifadelerini kullandı.

Türkiye Bankalar Birliği’nin "www.tbb.org.tr" adresli genel ağ sayfasında ortopedik ve rüyet engellilere hizmet sağlayan ATM ve şubelerin belirtildiği indinde harita uygulamasının da hizmete sunulduğunu hatırlanan Çakar, haritalarda, tanımlanmış kriterlere mucibince ATM ve ofis adreslerinin sorgulanabildiği bilgisini paylaştı.

Çakar, engellilere verilen hizmetlere bağlı dijital istatistikleri tuttuklarını ve derneşik namına birliğin genel ağ sitesinde yayımladıklarını belirterek, "Bu istatistiklere mucibince Haziran 2021 bakımından banka sistemlerinde mukayyet ortopedik engelli banka alıcısı sayısı 10 bin 330, rüyet engelli müşteri sayısı 3 bin 222, sema engelli müşteri sayısı ise kısaca 8 bin kişidir." ifadelerini kullandı.

"Engelli alıcıların bankacılık hizmetlerine erişimlerinin iyileştirilmesine bitmeme edeceğiz"

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Çakar, ayrımsız çevrim düşüncesince ortopedik engellilere hizmet sağlayan ATM sayısının kısaca 5 bin, ofis sayısının kısaca 6 bin, POS sayısının 1 milyon 423 bin 220, rüyet engellilere hizmet sağlayan ATM sayısının kısaca 32 bin, ofis sayısının 6 bin 485, POS sayısının ise kısaca 2 milyon 750 bulunduğunu aktardı.

Çakar, “Engelli alıcıların bankacılık hizmetlerine erişimlerinin iyileştirilmesine, hizmet ve ürünleri kullanırken karşılaştıkları hastalıkların en örgen indirilmesine müteveccih emek harcamaları mevzunun tamamı taraflarıyla teşrikimesai zarfında sürdürmeye bitmeme edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler