USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Varank: Türkiye'ye envestisman işleyen katiyen kaybetmez

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye'ye envestisman fail katiyen kaybetmez. Aksine misliyle kazanır ve ülkesine de misliyle kazandırır. Bundan sonraları da inşallah bu artarak bitmeme edecek." dedi.

Bakan Varank: Türkiye'ye envestisman işleyen katiyen kaybetmez
10-09-2022 22:00
Bilecik

Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in de katılımıyla Bilecik'in Söğüt ilçesinde "Serel Seramik Fabrika Temel Atma Töreni"nde meydana getirdiği konuşmada, 81 ili, kaza kaymakamlık dolaşarak çecik en elleme hizmeti arz etmek düşüncesince aralıksız demeden çalıştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan im ve görev siyaseti anlayışını çecik görev ika namına öğrendiklerini tamlayan Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Ecdadımızdan aldığımız çelim ve cesurca geleceğimizi şekillendirmeye çalışıyoruz. Bu ülkede istiklal yoluna Yunan ile şişman mücadeleler verdik. İşte 30 Ağustos Zafer Bayramı ile baş başa esasen vatanımızda Milli Mücadelenin zirveye eriştiği ahali bu bağımsızlık, halas günlerini şehirlerimizde kutluyoruz. Yunan'ın bu ülkede meydana getirdiği mezalimi katiyen unutmadan, gençlerimize o günleri de anarak nereden geldiğimizi göstermeye çalışıyoruz. Bakıyorsunuz esbak de İzmir'de 9 Eylül İzmir'in yağı işgalinden, Yunan mezaliminden halas gününü kutladık. Ama kürsüye çıkanlar borda bordaya yol caba 'Yunan' demedi, borda bordaya yol caba 'Yunanistan' demedi; güya kılıç bu ülkede bu mücadeleyi Yunan'a gönül rahatlığı yapmamışız gibi. Osmanlı'dan yakınma edenler oldu. Bu şuurla bizim ülkemizi ileriye sevk şansımız olamaz. Biz bin senedir bu topraklara kadem bastığımızdan beri, Alpaslan'dan buyana ecdadımızın kurduğu dört başı mamur ülkelere eş çıkarsak fakat ileriye gidebiliriz. Bu ülkenin kaderini fakat anca çizebiliriz."

Varank, Bilecik'in sonuç çağda almış bulunduğu şişman yatırımlarla Türkiye'nin seramik sektörüne doğrultu verici merkezlerden bir tanesi durumuna geldiğini anlattı.

Bilecik'ten güzeşte sene meydana getirilen 132 milyon dolarlık ihracatın yarısını yakınını seramik alanının gerçekleştirdiğini aktaran Varank, şöyleki bitmeme etti:

"Bu 132 milyon dolarlık hariç satım esasen buradan meydana getirilen mukayyet ihracat. Yoksa burada istihsal yapmış olup tecim merkezleri İstanbul'da, İzmir'de bulunan fabrikaları dikkate aldığınızda bura 1 bilyon doların üstünde hariç satım işleyen borda bordaya şehrimiz. Bünyesindeki 22 şirkette 3 bin 200'ün üstünde istihdam sağlayıcı Elginkan Topluluğu ülkemizin ekonomisine şişman katkılar sağlıyor. Biz de çıkarlarını takdirle strateji ediyor ve yapacakları yatırımlarda gerekseme duydukları destekleri sağlamaya uyanıklık gösteriyoruz. Çünkü kılıç bu ülkeye bedel katan her insanın indinde olduk. Bundan sonradan da indinde olmaya bitmeme edeceğiz.

Gaye Hanım (Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı Gaye Akçen) borda bordaya okulla ait yerden bahsetti. Ben arkadaşlarımıza sordum. Burada bulunan Organize Sanayi Bölgesinde borda bordaya terbiye parseli ayrılmamış fakat tevessü sonrası borda bordaya arazi verebiliriz. Şu anda bulunan bayındırlık planında ticari alan, idari, toplumsal yapı parseline çevirebiliriz. Gaye Hanım'a buradan söylüyorum, şayet Organize Sanayi Bölgesi kendisinden borda bordaya mülk isterse de faturayı bana gönderebilir. Ben o faturayı öderim. Siz kâfi ki buraya eğitimle ait borda bordaya envestisman yapın."

"Ekonomik coğrafyamız adeta baştan şekilleniyor"

Türkiye'nin nema rakamlarıyla Avrupa ve OECD devletleri ortada ikinci tam arazi aldığını tamlayan Varank, endüstri alanının büyümede başı çektiğini vurguladı.

Salgın, harp üzere nedenlerle dünyada tekaüt eyyam yaşandığını dile getiren Bakan Varank, şunları tabir etti:

"Türkiye evcil ve ulusal istihsal anlayışıyla bu koşullara en elleme uyarlanmış ihtimalî yurt konumunda. Tüm bu toptan etkenler nedeniyle kazançlı coğrafyamız adeta baştan şekilleniyor ve türkiye bu dünkü düzenin ışıldak borda bordaya yıldızı namına şu anda dikkati çekiyor. Son dü yılda endüstri üretiminde ve ihracatta yaşadığımız koskoca artışlar da bunun en şişman kanıtı. Ama ölçüm edersiniz ki bu işler de anca kendinden olmuyor. 20 yılda endüstri altyapımıza, erişim altyapımıza, insanoğlu kaynağımıza yaptığımız devasa envestisman ve akse dönemlerinde yürüttüğümüz akliyeci aut siyasa yardımıyla kılıç bunları elde edebiliyoruz. Cumhurbaşkanımızla baş başa Bosna Hersek'i, Sırbistan'ı, Hırvatistan'ı görüşme ettim. Eğer izlemediyseniz bu kürsüden ego borda bordaya kardeşiniz namına başvuru etmiş olayım. Lütfen Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın matbuat toplantısında Türkiye ve Cumhurbaşkanımızla ait meydana getirdiği konuşmayı internetten borda bordaya bulun ve dinleyin. Sırbistan Cumhurbaşkanı kameraların karşısında diyor ki 'Biz Türkiye'den Bayraktar İHA'sı satın kabul etmek istiyoruz fakat biliyoruz ki şişman borda bordaya arzu var. Biz sıramızı bekleyeceğiz. Seneye bunları kabul ika imkanımız doğabilir.' İşte kılıç bu ülkeyi havadan düz yazı etmedik. Bu noktalara havadan gelmedik."

Avrupa Birliği'nin şişman borda bordaya akse zarfında bulunduğu değerlendirmesini işleyen Varank, "Bırakın 'Nasıl istihsal yapacağız, nite hazırlık zincirlerini sürdüreceğiz?' demeyi şu anda Avrupa Birliği 'Acaba kılıç bu kışı nite geçireceğiz?' derdinde. Bakıyorsunuz siyasiler vatandaşlarına odun yakarak nite ısınılır, bununla ait tavsiyelerde bulunuyorlar. Ama hamdolsun kılıç akliyeci aut siyasa yardımıyla bu süreci dobra borda bordaya halde yönetmeyi başardık. Bakıyorsunuz Rusya-Ukrayna ortada borda bordaya harp var ve bu muharebede aklıselimi, barışı ki başvuru ediyor? Türkiye başvuru ediyor. Bu dü ülkeyi nite borda bordaya araya getiririz? Nasıl diplomatlık masasını kurarız niteleyerek sorduklarında Batılı ülkelerin aklına İstanbul geliyor." niteleyerek konuştu.

"Enerji tedariğinde borda bordaya başağrısı yaşayacağımızı düşünmüyoruz"

Bakan Mustafa Varank, endüstri altyapısını ahali şehirlere yaygınlaştırdıklarını ve düzenleme endüstri bölgelerinin sayısının öz dönemlerinde 190'dan 340'a çıktığını aktardı.

Türkiye'nin yatırımcı çekici borda bordaya yurt pozisyonuna geldiğini tamlayan Varank, "Türkiye'ye envestisman işleyen katiyen kaybetmez. Aksine misliyle kazanır ve ülkesine de misliyle kazandırır. Bundan sonradan da inşallah bu artarak bitmeme edecek. Türkiye'yi kalkındırmanın yolu ekleme kıymetli üretimden geçiyor. Bunu meydana getirecek bulunan kim? hususi sektör. Zaman devir gündeme getirenler oluyor, 'Devletin fabrikası namevcut diyenler oluyor, siz devletin fabrikalarını sattınız diyenler' oluyor. Değerli ihvan şu anda Sümerbank kemre pazen imal ederek dünyayla rakiplik edebilir mi? Şu anda Türkiye'nin gelişigüzel tarafında 500 adet Sümerbank var. Tekstil sektöründe etkin yüzlerce firmamız var." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Varank, 340 düzenleme endüstri sahasına ek namına 44 düzenleme endüstri bölgesinin arazi intihap süreçlerini bitmeme ettirdiklerini bildirdi.

Dünyada enerjiyle yaşanmış bulunan sorunlara yer veren Varank, laflarını şöyleki tamamladı:

"Rusya'nın Avrupa'ya bulunan doğal kavara arzını ağız ağıza kesmesiyle demin fenomen alelacayip borda bordaya boyuta dönüşmüş durumda. Şu anda Avrupa bırakın sanayisi düşüncesince erke hazırlık etmeyi ısınma, ışıklandırma bununla ait boyuna formüller düşünüyor. İşte görüyoruz, devir hin haberlerde okuyoruz. Kışın Türkiye'ye gelip Türkiye'de konaklamayı yeğleme edecek Avrupalılar var. Özellikle demir, çelik, cam, seramik üzere erke koyu sektörlerde bu erke krizi, Avrupa'yı ağırbaşlı miktarda etkilemeye başladı. Bu fabrikaların ahali şu anda Avrupa'da kapanmaya başladı. Yani bizde erke maliyetleri dü kıvrım arttıysa emniyetli olun oralarda 50 kıvrım arttı. Ya da on paralık erke bulamaz duruma gelip şu anda üretimlerini kapatmak mecburiyetinde kalıyorlar. Biz şu an düşüncesince erke tedariğinde borda bordaya başağrısı yaşayacağımızı düşünmüyoruz."

Temel atma töreninde, Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı Gaye Akçen ve Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Vecdi Gönül de katılımcılara seslenme etti.

Konuşmaların peşi sıra Akçen çeşidinden bakanlar Fatih Dönmez ve Mustafa Varank'a sim işlemeli birer Kur'an-ı Kerim armağan edildi. Daha sonradan fabrikanın temeli düşüncesince butonlara basılarak geçmiş masraf döküldü.

Programa, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ile tören düzeni üyeleri ve başka ilgililer katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler