USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Varank: Türkiye’deki iş dünyasının da Türkiye’de girişimcilik ekosistemine eğilmesi lazım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Artık ecnebi fonlar, 'Türkiye'ye gelmiş olarak tığ nerelere envestisman yapabiliriz' bunun ardına sakıt durumdalar." dedi.

Bakan Varank: Türkiye’deki iş dünyasının da Türkiye’de girişimcilik ekosistemine eğilmesi lazım
02-02-2023 23:10
İstanbul

Bakan Varank, "Türkiye Yüzyılı Zirvesi ve Para Sohbetleri" adlı programda icra ettiği konuşmada, Türkiye Yüzyılı kapsamında bugün planlı topu topu panellerin, ülkeye acemi boşluk açıları kazandıracağına inandığını belirterek, organizasyonda alın teri dökenlere teşekkürlerini iletti.

Son senelerde önemlice gelişmelerin, acemi sınamaların demin evvela tek yepyeni müşterek süratte yaşandığı dönemlere tanıklık edildiğini anlatım fail Varank, bu sınamaların küreselleşmenin de etkisiyle bundan böyle çabucak topu topu dünyayı tesiri dibine alabildiğini, muhacir sorunu, memleket krizi, koronavirüs salgını derken yarık verici Rusya-Ukrayna Savaşı'nın da maatteessüf hala bitmeme ettiğini söyledi.

"Teknolojiyi gitmek düşüncesince gerçekte emlak dışına gitmeye lüzum yok"

Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı şekilde gelişimleri cankulağı izleme ettiklerini, proaktif müşterek yaklaşımla ayrımlı politikalar ortaya koyduklarını anlatarak, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Sayın Cumhurbaşkanımız ilk teşrin ayında Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu milletimizin takdirine sundu. Ne dedik Türkiye Yüzyılı vizyonunda; sayısal dedik, sürdürülebilirlik dedik, bereket dedik, kalkınma dedik, mekân dedik, erke dedik ve ayrıksı başlıkları gündeme getirdik. İşte eksiksiz bu bölgelerde reis olabilmek istiyorsak bilimi, teknolojiyi ve inovasyonu odağımıza kabul etmek mecburiyetindeyiz. Bakınız aykırılık bizi çoğunlukla neyle suçlama ediyor? 'Bu ülkede faziletkâr uygulayım bilimi yok' diyorlar. Çünkü 20 yıl öncede kalmışlar? Bilim merkezi gitmek düşüncesince emlak dışına gidiyorlar. Ben bugün Gaziosmanpaşa'daydım.

Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi'nin resmi açılışını gerçekleştirdim. İçerisinde ne ararsanız var. Tasarımdan matematiğe, astronomiden kodlamaya denli nice atölyesi mevcuttu. Teknoloji ve plan ihya kalıcı yetişek programlarından bugüne denli müşterek senede 45 bin Çocuğumuz faydalanmış. Şimdiye denli Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Üsküdar, Elazığ ve Antalya iktisap etmek şartıyla 7 bilgelik merkezinin demin Türkiye’de açılışını yaptık. 7 tanesi de şu anda açılmayı bekliyor. Sanko burada, birtanesi inşallah gelecek aylarda Gaziantep’te açılacak. Yani anlayacağınız teknolojiyi gitmek düşüncesince gerçekte emlak dışına gitmeye lüzum namevcut lakin bazıları görüntülü görüşmeyi, en sonuç uygulayım bilimi sanarsa Türkiye'de uygulayım bilimi varmı namevcut mu katıksız bilemezler."

20 yıl esbak Türkiye ile bugünkü Türkiye arasındaki farka yer veren Bakan Varank, 20 yıl evvela Türkiye'de araştırı ve geliştirmenin fakat kısıtlanmış kurda yapıldığını, teknoparkların sayısının çabucak 2 adet olduğunu, teknoparklara verdikleri 2,2 bilyon liranın üstünde destekle bu rakamı 97’ye çıkardıklarını, acemi teknoparkların kurulması düşüncesince de desteklerinin bitmeme ettiğini, 90 bine DOĞRU araştırmacının çabucak teknoparklarda fariza yaptığını dile getirdi.

Varank, 2002 senesinde iktidara geldiklerinde teknoparklarda çabucak 680 bireyin çalıştığını anımsatarak, 680 insan nerede, 90 bin insan nerede sanarak sordu.

Geçen yıl Bilişim Vadisi İstanbul’u faaliyete geçirdiklerini, Bilişim Vadisi İzmir’in aslını attıklarını hatırlatan Varank, "İstanbul-İzmir-Kocaeli üçgeninde adeta müşterek uygulayım bilimi koridoru oluşturduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı şekilde yaptığımız işlerde değme devir devim bilimi müşterek yaklaşım sergilemeye çalışıyoruz. Mevzuatlarımızı son zamanların gereklerine gereğince daima güncelliyoruz. mesela hassaten gençlerin fikirden ürüne giderken derin biçimde kullandıkları gurk merkezi desteklerimizin kapsamını genişlettik.

Artık teknoparkların haricinde kurulan gurk merkezleri de eksiksiz AR-GE teşviklerimizden yararlanabiliyorlar." sanarak konuştu.

Varank, açıktan emek vermek imkanlarını geliştirdiklerini, müstevli devrinde açıktan emek vermek gündeme mevrut en ehemmiyetli konuların başlangıcında bulunduğunu belirterek, bundan evvela teknoparklara fiziksel şekilde gitme mecburiyeti olduğunu, bundan böyle açıktan da teknoparklarda çalışıp desteklerden faydalanılabildiğini aktardı.

20 yıl evvela şirketlerin AR-GE kültürünün az demin tek olmadığını anlatım fail Varank, "Sadece şişman istidatlı şirketler özlük olanakları dahilinde AR-GE yapıyorlardı. Biz firmalarımızın özlük bünyelerinde kurmuş oldukları AR-GE ve Tasarım Merkezlerini de desteklemeye başladık. Bugün 1500'ün üstünde şirketin bizlerden dayanak düzlük AR-GE ve Tasarım merkezleri var. Buralarda da 81 bin araştırman şu anda fariza yapıyor." halinde konuştu.

"Bayraktar TB2'leri satın alabilmek düşüncesince onlarca memleket şu anda sırasını bekliyor"

Bakan Mustafa Varank, Türkiye'nin bundan böyle defans sanayisinde müşterek bellik durumuna geldiğini, Bayraktar TB2'leri satın alabilmek düşüncesince onlarca ülkenin şu anda sırasını beklediğini söyledi.

Geçmişi de unutmadıklarını vurgulayan Varank, şunları kaydetti:

"Daha evvela Türkiye'de insansız memleket araçlarına 'Heron' denilirken, demin ayrıksı devletlerde 'Bayraktar' adıyla şarkılar yazılmaya başlandı. 60 salname hayalimiz bulunan Türkiye'nin otomobili, sebep demin evvela değil de Türkiye’nin 100’üncü senesinde yapılabildi? Bunu müşterek erişmek lazım. Tabii ilkin Sayın Cumhurbaşkanımızın çelikten iradesi, defa göstermesi ve sonuna denli esirgemediği desteği var. Bu siyasal dilek yapılmaksızın Togg’un güzel olma şansı yoktu. Ancak bununla bu arada sonuç 20 yılda Türkiye’de bilim, uygulayım bilimi ve inovasyon dalında aşırı ehemmiyetli gelişmeler yaşadık. İnsan deposu yetkinliğimizi artırdık. Teknofestlerde, Deneyap uygulayım bilimi atölyelerinde geleceğin trendlerini bilen, teknolojiye tanıdık çoluk çocuk yetiştirdik. Geleceğin Aziz Sancarlarını kılıç şu anda yetiştiriyoruz. Bilim merkezleriyle, âlem müşahede etkinlikleriyle vatandaşlarımızı astronomiyle buluşuyoruz. Bilime bulunan nazarıitibar ve heyecanı artırmaya çalışıyoruz. Bu verdiğimiz destek sunar ve uyguladığımız programlar sebebiyle teknolojik yeteneklerimiz emniyetsiz derecede yükseldi."

Varank, bundan böyle Türkiye'nin özlük ibdai başı çeken motorunu, elektrikli otobüsünü, memleket defans roket sistemlerini, lazer algılayıcı çiplerini kendisi tasarlayıp, üretebildiğini vurgulayarak, dünyanın gittiği yönü görerek özlük elektrikli arabasını ürettiğini söyledi.

Aslında elektrikli taşıt üretildiğinde çabucak müşterek alet üretilmediğini, ekosistemi de köklü dönüştürmüş olunduğunu aktaran Varank, "Yarışa en başından engelleme reşit oluyorsunuz. Dolayısıyla kılıç ihtimal 100 senedir özlük markamızla makine üretmiyoruz lakin elektrikli arabalarla tüketicilere girdiğimizde öbür ülkelerle ayrımsız çizgiden yarışa girmiş oluyoruz ve bu yarışta öne derkenar şansını ele geçirmiş oluyoruz. Bunlarla bu arada katıksız ki ekosistemi dönüştürdüğünüz düşüncesince de yükleme istasyonu ve pil şartıyla mamüllerin üretilmesinde de gerçekte müşterek etap öne geçebiliyorsunuz." sanarak konuştu.

"Turcornlarımızın sayısı 6'ya ulaştı"

Varank, Türkiye'nin demin nice bölgede özlük teknolojisini geliştirmeye, özlük istihsal yeteneklerini artırmaya bitmeme edeceğini vurgulayarak, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Ancak burada sormamız müstelzim müşterek istifham var. Neden bugüne denli demin müşterek tomar uygulayım bilimi üretemedik? Evet sonuç çağda şişman müşterek ivme yakaladık. Her bölgede yeteneklerimizi konuşturabiliyoruz. Burada kaçırmamamız müstelzim ehemmiyetli müşterek bekçi var. 2002 öncesinde maatteessüf inovasyon ekosisteminin gelişme göstermesi namına vatanımızda akıllıcasına aklık tek etap atılmamış. Böyle olunca da adeta AR-GE kültürü bu ülkede tek oluşamadı. Söylenenin bilakis 20 sene, müşterek firez peydahlamak düşüncesince kifayetli müşterek müddet değil. Bakınız mazeret aramıyoruz lakin Türkiye’de AR-GE kültürünün acemi gıcır oluştuğu ve bunun kazanımlarını acemi gıcır elde ettiğimiz de müşterek gerçek. Bundan sonradan vatanımızda faziletkâr teknolojili mahsulat aşırı demin aceleci geliştirilecek. Bakınız ayrımsız şeyi uygulayım bilimi tabanlı girişimcilikte de yaşadık."

Son çağda Teknoloji ve İnovasyon Fonunu, Bölgesel Kalkınma Fonunu, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Fonunu kurduklarını anımsatan Bakan Varank, çabucak bu fonların büyüklüğünün 1,5 bilyon liraya ulaştığını bildirdi.

Varank, fonların fonu Tech-InvesTR programı çerçevesinde 2,8 bilyon müfret deposu harekete geçirdiklerini belirterek, şu biçimde bitmeme etti:

"Şu ana denli 57 girişim, bu fonlardan 677 milyon liranın üstünde envestisman aldı. Sadece sonuç 4 yılda kapital endüstrisine mukayyet 1,3 bilyon dolar büyüklüğünde 86 görüntü vatanımızda kuruldu. İşte çarpan etkisiyle girişimcilik ekosistemine meydana getirilen yatırımların miktarı da sonuç senelerde katlanarak artıyor. 2020 senesinde Türk start-up’larının almış olduğu envestisman 154 milyon dolardı. 2021’de bu nicelik 10 kattan müşterek tomar artarak 1,6 bilyon dolara ulaştı. 2022 senesinde da 1,7 bilyon doları yakaladık. 4-5 yıl geçmiş unicorn, kısaca 1 bilyon dolar değerlemeye vasıl Türkiye’de tek şeriklik yokken, sonuç çağda Turcornlarımızın sayısı da 6’ya ulaştı."

2019'da Sanayi ve Teknoloji 2023 stratejisini anons ettiklerinde ve 2023 yılına denli Türkiye’den minimum 10 unicorn derkenar dediklerinde kendileriyle dalavere geçildiğini kail Bakan Varank, "Dediler ki ‘Bu ekosistemden unicorn falanca çıkmaz.’ İşte bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin 6 adet unicornu mevcut ve inşallah bu yıl içinde bu rakamlar artmaya bitmeme edecek. Biz şurası biliyoruz ve inanıyoruz ki Türkiye’de bundan böyle girişimcilik acemi müşterek etaba geçiyor. Geçtiğimiz haftalarda Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisini ve Turcorn100 programını kamuoyuna anons ettik. Hedefimiz dünyanın en kaslı 20 ekosistemi ortada toprak alabilmek. Yine 2025 yılı düşüncesince 5 bin ferişte yatırımcı, 2,5 bilyon teklik kitlesel fonlama, 5 bilyon teklik amme desteği ve 2,5 bilyon dolar atılım sermayesi yatırımı, 15 turcorn ve 5 decacorn gayesi koyduk.”

"Türkiye’deki iş dünyasının da Türkiye’de girişimcilik ekosistemine eğilmesi lazım"

Bakan Mustafa Varank, uygulayım bilimi tabanlı girişimlerin Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında, Türkiye Yüzyılını düz yazı etmede başı çeken rolü göreceğini, yeniliğe ve dönüşüme, ibdai ve yenilikçi mamüllerin imal edilmesine önderlik edeceğini dile getirdi.

Girişimcilik ekosisteminin yazdığı muvaffakiyet hikayesinin emlak haricinde ağır anlamda nağme getirdiğini vurgulayan Varank, "Artık ecnebi fonlar, ‘Türkiye’ye gelmiş şekilde kılıç nerelere envestisman yapabiliriz’ bunun ardına sakıt durumdalar lakin şurası da itiraf etmemiz lazım; emlak dışından bu denli nazarıitibar varken, Türkiye’deki anadan görme iş müşterilerini bunun bu denli bilincinde mı? Maalesef bu denli bilincinde değil. Zaman devir müşterek araya geldiğimizde buradaki imkanları, fırsatları kendilerine (yabancı fonlar) anlatıyoruz lakin gerçekte Türkiye’deki iş dünyasının da Türkiye’de girişimcilik ekosistemine eğilmesi lazım." sanarak konuştu.

Varank, 2 yıl evvela Almanya ziyaretinde Siemens’e gittiğini, Siemens’in çabucak özlük içinden derkenar acemi start-uplar düşüncesince dört dörtlük 3 bilyon dolarlık görüntü ayırdığını vurgulayarak, "Bizim iş insanlarımızın da bu bölgeye kesinlikle envestisman yapması lazım. Bu fırsatları değerlendirmesi lazım. Biz bu anlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı şekilde girişimcilik ekosisteminin önünü açmaya bitmeme edeceğiz. Bu bölgede kılavuz kaptan olmaya bitmeme edeceğiz. Verdiğimiz desteklerle, teşviklerle, mevzuatta yapacağımız düzenlemelerle Türkiye Yüzyılı'nı ayrımsız sürede müşterek 'girişimcilik yüzyılı' inşallah yapacağız." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler