USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Varank: Geçtiğimiz sene Ar-Ge masrafları yüzdelik 20 artarak 55 bilyon liraya yükseldi

Bakan Varank, "Geçtiğimiz sene Ar-Ge harcamaları, hususi piyasanın öncülüğünde birlikte esbak yıla layıkıyla yüzdelik 20 artarak 55 bilyon liraya yükseldi. Hükümetlerimiz döneminde, Ar-Ge harcamalarının ulusal gelire payı binde 5'ten yüzdelik 1,09'a çıktı." dedi.

Bakan Varank: Geçtiğimiz sene Ar-Ge masrafları yüzdelik 20 artarak 55 bilyon liraya yükseldi
12-11-2021 14:09
12-11-2021 14:09
Kocaeli

Bilişim Vadisi'nde planlı 8. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nde mütekellim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, , sabık sene acemi insan koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla bu organizasyonu yapamadıklarını, Türkiye'nin inovasyon üssü Bilişim Vadisi ev sahipliğinde aşırı şimdi çelimli ortak halde ortak araya geldiklerini söyledi.

Ödül törenini, ekosistemin katettiği mesafeyi göstermesi itibarıyla değerli bulduğuna ayraç fail Varank, ortak esbak törende Ar-Ge merkezleri ve uygulayım bilimi ihya yerleri ödüllerini birleştirdiklerini, bu sene ihsanıhümayun törenine dizayn merkezlerini de müdahale ettiklerini kaydetti.

Varank, hususi bu sektörün Ar-Ge ve inovasyon yeteneklerini aşırı şimdi ati noktalara haiz altyapıların, hasep ve kantite namına gelişigüzel sabık gündüz büyüdüğünü dile getirerek, "Sizlerin faik gayretleriyle buralarda, toptan rekabetçiliğimizi artıracak nice teknolojik verim ve ihtimam geliştiriliyor. Pandeminin gölgesinde sabık akıbet 2 yılda bunu filhakika belirgin ortak halde gördük. Acil gerekseme mahsus keyif ekipmanlarından yazılıma denli nice alandaki güzel planlar buralarda avlu buldu. Amacımız; göğsümüzü kabartan bu muvaffakiyet hikayelerinin artarak bitmeme etmesi. Tabii maliyetini ve zahmetini düşündüğünüzde Ar-Ge ve inovasyona envestisman gerçekleştirmek hem sıkıntılı bununla beraber riskli ortak süreçler barındırıyor. Verilen emeklerin ve elde edilmiş sonuçların bu açıdan görünür kılınması ve kamuoyuna dünyalık edilmesi de hakkıyla önemli. Ne demişler, hüner iltifata tabidir. Onun düşüncesince ehemmiyetli ortak fariza ödeme ettiğini düşündüğümüz bu törenlerimizi derneşik namına gerçekleştiriyoruz. Böylece hem paydaşlarımızın motivasyonunu şimdi da artırmış bununla beraber hâlâ bu işlere başlamamış firmaları heveslendirme etmiş oluyoruz." diyerek konuştu.

Aslında Ar-Ge ve inovasyon dair elini taşın dibine koyan gelişigüzel işletmenin ödülü sonuna denli doğruluk ettiğini lakin süreci ortak yarış havasına büründürdüklerinde oluşan sinerjiden oldukça kıvançlı olduklarını aktaran Varank, bunun düşüncesince de afaki ve ilmî yöntemlere ait ortak dizin oluşturarak ayrışık kategorilerde sıralamalar yaptıklarını, bu sıralamalarda önce 3'e girenlere ödüllerini sunma ettiklerini tabir etti.

"Ülkemiz, Ar-Ge ve inovasyon dair aşırı ehemmiyetli ilerlemeler kaydetti"

Bakan Varank, zaman de Ar-Ge ve dizayn merkezleri düşüncesince 10 kategoride 30 ödül, teknoparklar düşüncesince ise 4 kategoride 12 ihsanıhümayun edinmek kıl payı toplamda 42 ihsanıhümayun sunma edeceklerini belirterek, istihdam, plan kapasitesi, iş birliği, ticarileşme ve düşüncesi sahiplik denli mevzuları içeren bu endeksle, ortak nevi başarım değerlendirmesi de yaptıklarını, böylelikle altyapılardaki gelişime bariz yönleri belirleme ika ve mukteza iyileştirmeleri masnu fırsatı yakalandıklarını vurguladı.

Ödül almaya doğruluk elde eden Ar-Ge dizayn merkezleri ile teknoparkları kutlama fail Varank, laflarını şu halde sürdürdü:

"Pandemi ve hava değişikliğiyle giriş başa toptan rekabetin aşırı şimdi değişik ortak boyuta taşındığını izleyebiliyoruz. Bu durum, teknolojik gelişmelerin öncüsü bulunan Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini de gelişigüzel zamankinden şimdi ehemmiyetli ortak duruma getirmiş oluyor. Bunun bilincindeyiz ve hepsi çalışmalarımızda Ar-Ge'yi, inovasyonu giriş tacı ediyoruz. Hükümet namına 19 senedir bunun mücadelesini veriyoruz. Tabii gönül, göreve geldiğimizde güçlenmiş ortak ekosistem bulmayı istek ederdi. Ancak maatteessüf kılıç hakeza ortak düz bulamadık. Bu nedenden dolayı adeta sıfırdan ortak ekosistem bina buyurmak düşüncesince kollarımızı sıvadık. Sağladığımız desteklerle hoppadak 5 bulunan Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısını 89'a çıkardık. Teknoparklar memleketimizdeki yenilikçi ve uygulayım bilimi tabanlı girişimciliğin adeta kalbi pozisyonuna yükseldi. Bugün geldiğimiz noktada teknoparklar, millî ve arsıulusal yatırımcıların ağırbaşlı yatırımlar yaptığı, milyonlarca dolarlık ihracatın gerçekleştiği bileşimli zeka, keyif ve drone teknolojileri denli izlemsel bölgelerde eleştiri planların yürütülmüş olduğu yerler pozisyonuna geldi. Teknoparklarla giriş başa Ar-Ge ve dizayn merkezleri de inovasyon ekosistemimizi besleyici ortak ilke namına ehemmiyetli altyapılar. İlk daire bizim dönemimizde süregelen bu yapıların sayısı zaman 1600'ün üstüne çıkmak durumda. İşte bu altyapılar ve buralarda siz değerli ziyaretçilerimizin icra ettiği özveren icraat sebebiyle ülkemiz, Ar-Ge ve inovasyon dair aşırı ağırbaşlı ilerlemeler kaydetti. Geçtiğimiz sene Ar-Ge harcamaları, hususi bu sektörün öncülüğünde ortak esbak yıla layıkıyla yüzdelik 20 artarak 55 bilyon liraya yükseldi. Hükümetlerimiz döneminde, Ar-Ge harcamalarının ulusal gelire payı binde 5'ten yüzdelik 1,09'a çıktı. Ar-Ge istihdamı 6 büküm artarak 200 bine, domestik buluş belgesi sayısı da 20 büküm artışla 8 bin 200'e ulaştı."

Varank, ilkin buluş belgesi dalında hayattaki gelişimleri de aşırı yakından strateji ettiklerini vurgulayarak, buluş belgesi mevzusundaki yaklaşımlarından bahsetti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler