USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Varank, ABD'de Türk girişimcilerle birlikte araya geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dünyanın en şişman Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2023'e eklenmiş olan Türk uygulayım bilimi girişimcileriyle birlikte araya geldi.

Bakan Varank, ABD'de Türk girişimcilerle birlikte araya geldi
07-01-2023 11:07
Las Vegas

CES 2023'e eklenmek neredeyse ABD'de mevcut Bakan Varank, buradaki temaslarına Türk girişimcilerle ortak araya gelmiş şekilde başladı.

Varank, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda etkin İSTKA'nın desteği ile CES 2023'e dahil bulunan Türk uygulayım bilimi girişimcileri ile danışma toplantısı gerçekleştirdi.

Bakan Varank, burada meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'nin akıbet devirde başta uygulayım bilimi tabanlı girişimcilikte şişman ortak ivme yakaladığını söyledi.

Yıllardır bitirdikleri yatırımların karşılığını aldıklarını tamlayan Varank, "Biz 2002 senesinde iktidara geldiğimizde Türkiye'de hemen 2 pare teknopark vardı. Bu teknoparklarda etkin sayısı hemen 683'tü. Şu anda Türkiye'nin rastgele tarafında 96 teknoparkımızda kısaca 90 bin araştırman hız gösteriyor, girişimlerini ticarileştirmeye çalışıyor, AR-GE yapıyor. Bizim sağladığımız desteklerin de katkısıyla bu 20 yılda oluşturduğumuz altyapıların karşılıklarını aşırı çabuk ortak biçimde almaya başladık." dedi.

"Bu yıl 50'ye andıran girişimimiz CES'e geldi"

Varank, evren ekonomisinin lokomotifinin girişimcilik olduğuna ayraç ederek, bakma yerine bu sektörü radarlarına aldıklarını ve Türkiye'de girişimciliği beslemek düşüncesince aşırı ayrımlı destek sunar sağladıklarını anlattı.

Maddi desteklerin beraberinde Türkiye'deki ekosistemi ayakta tutabilmek, kaynak yapmaya çalışmak, girişimcilere gerekseme duydukları mevzuatları yaşama geçirebilmek ve mentorluk iletmek kabilinden gündemleri bulunduğunu tamlayan Varank, bunlarla ilgilendiren icraat yaptıklarını aktardı.

Varank, "Onlardan ortak tanesi de gerçekte akıbet devirde gündemimize aldığımız CES. Bu küresel uygulayım bilimi şovuna kılıç kesinlikle girişimlerimizi getirebiliriz, burayı adeta ortak vitrinimiz durumuna getirebiliriz, bununla ilgilendiren de akıbet 2 senede yaptığımız icraat var. İşte bunların da değişik hâlâ şişman ortak ivme yakaladığını görüyoruz. Önceki zamanlarda aşırı hâlâ az katılımcıyla buradaydık, bu yıl 50'ye andıran girişimimiz Türkiye'den buraya geldi." diyerek konuştu.

Girişimcilik denli şişman kuruluşların da burada menfaatlerini vitrine koyabilmelerinin önemine yer veren Varank, "TOGG'un en ehemmiyetli paydaşlardan biri durumuna gelmesi gerçekte Türkiye'nin potansiyelini de göstermesi açısından değerli." dedi.

Sadece akıbet 4 senede girişimler düşüncesince kısaca 1,5 bilyon dolarlık kaynak kuruldu

Varank, Türkiye'de girişimlere meydana getirilen yatırımlara da değinerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'den girişimler 2021'de 1,6 bilyon dolarlık envestisman edinmeyi başardılar. Dünyadaki trend dun taraflı olsa da 2022'de de Türkiye'de gene 1,6 bilyon doları yakalayabileceğimize inanıyoruz. Sadece akıbet 4 senede tümüyle girişimlere envestisman gerçekleştirmek neredeyse Türkiye'de kısaca 1,5 bilyon dolarlık kaynak kuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yerine bizlerden icap lehçe kalkınma fonuyla icap uygulayım bilimi fonuyla, İstanbul Kalkınma Ajansımızın fonların fonu mekanizmasıyla, Tech-InvestTR programıyla ağırbaşlı ortak kaynak kurmayı başardık. Bunların hepsinin yatırımları peyderpey bitmeme ediyor ve bu kültürün de değişik yaygınlaştığını görebiliyoruz."

"İnsanlarımıza, gençlerimize envestisman yapmaktan katiyen vazgeçmeyeceğiz"

Türkiye'nin aşırı güzel gençleri bulunduğunu vurgulayan Varank, Türkiye'nin bu potansiyelini başarıya ulaştırabilmesi düşüncesince girişimcilerin amme ile aşırı yoğun düzen iş birliğinin ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti.

Varank, "İnşallah Türkiye uygulayım bilimi tabanlı girişimcilikle aşırı ayrımlı noktalara gelecek. Biz geleceğimizin sizde bulunduğunun farkındayız. Çok encam teknolojik faaliyetlerin gerçekleştirileceğine inanıyoruz. Yıkıcı teknolojiler dediğimiz bölgelerde da çıkaracağımız girişimlerle gerçekte hemen Türkiye'ye ulama sağlamayacağız bire ortak sürede hayattaki uygulayım bilimi yarışında da ayırt oluşturabilecek işleri ortaya koyabileceğiz." dedi.

Farklı bölgelerde yapılacak aşırı iş bulunduğunu tamlayan Varank, "Biz insanlarımıza, gençlerimize inanıyoruz, güveniyoruz. Onlara envestisman yapmaktan katiyen vazgeçmeyeceğiz." diyerek konuştu.

Toplantıda, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Sinan Kuzum, Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Cahit Çelik, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Zeki Durak ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz da apiko bulundu.

Bakan Varank'ın Amerika ziyareti

Öte taraftan Bakan Varank, Amerika ziyareti kapsamında, CES Üst Yöneticisi (CEO) Gary Shapiro ve Plug & Play CEO'su Saeed Amidi ile düet müzakere gerçekleştirecek.

Varank, CES 2023'te Togg ve bakanlığına ilişkin Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü desteği ile fuarda toprak düzlük Türk startup firmalarının stantlarını görüşme edecek.​​​​​​​

Ayrıca Varank, Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Temsilcileri ve Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC) üyeleriyle biraraya gelecek.

ABD ziyaretinin akıbet ayağında Silikon Vadisi'ne geçecek bulunan Varank, burada Tesla Fabrikası ile Google'ın umumi merkezini görüşme edecek.

Stanford Üniversitesi'ndeki araştırı laboratuvarlarında da araştırmalarda bulunacak bulunan Varank, Türk diasporası ve arsıulusal adım sermayesi temsilcileriyle toplantılar gerçekleştirecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler