USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Pakdemirli, sözleşmeli üretimi işaret etti

İzmir Bayındır'da Küçük Menderes Havası Tarım ve Orman Sektör Buluşması'nda mütekellim Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dünyada umumi fiyatlama ile ilgilendiren çöküntü bulunduğunu tabir ederek üreticinin de tüketicinin de bu mevzuda değer ödediğini söyledi. Bakan

Bakan Pakdemirli, sözleşmeli üretimi işaret etti
24-09-2021 15:01

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bayındır'da planlı Küçük Menderes Havası Tarım ve Orman Sektör Buluşması'na katıldı. Burada çiftçilerle ortak araya mevrut Bakan Pakdemirli, basına boğunuk yerine bitmeme fail görüşmede çiftçilerin beklentilerini kulaktan sorularını cevapladı.

Dünyada umumi fiyatlama ile ait akse olduğunu, bu mevzuda icraat yaptıklarını tamlayan Bakan Pakdemirli, üreticinin de tüketicinin de bu mevzuda değer ödediğini vurguladı. Bakan Pakdemirli, hal düşüncesince sözleşmeli üretimi işaret etti.

“Genel fiyatlama yapısı ile alakalı umumi ortak akse var”

“Dünyada icap istemez besin fiyatlarında ortak artma var” diyen Bakan Pakdemirli şöyleki bitmeme etti: “Gerek yemde, lüzum gübrede, lüzum zirai hammaddede, gerekse arazi yağı malzemelerinden tutun da çeliğe derece nice fiyatta artma var. Dünyanın besin üretimi ile alakalı ortak derdi yok. Buradaki anne başağrısı şu; pandemi ile ait endişeler, tutarları artırıyor. Bunlar da bizim zirai girdilerimizin fiyatlarını artırıyor. Gübrenin anne hammaddesi doğalgaz. Doğalgazın fiyatı arttıkça icap istemez gübrenin fiyatı da artıyor. Ancak artışlar olması gerekenin baş döndürücü üzerinde lakin endişeler daha dünyadan çekilmemiş olmasının vermiş bulunduğu ortak umumi fiyatlama yapısı ile alakalı umumi ortak akse var. Biz de burada hassaten müstahsil peyda etmek kıl oranı tüketiciyi siper gayesiyle Toprak Mahsulleri Ofisi, hile hammaddeleri satışına temmuzda başladı. 3 yıldır besicimize, üreticimize vadeli halde bunları vermeyi terazi dair aşama atmıştık. Şimdi bunu daha da genişlettik. Bugünkü toplantının sonucunda burada da atılması müstelzim extra adımlar mevcut ise değme daim beraberce atıyor oluruz.”

“Hızlı ortak halde çalışıyoruz”

Küresel belirsizlik, dış satım meydana getirilen ülkelerdeki hava kaynaklı üretim azalışı, girdi maliyetlerinin de yığılım endişeleri ile birleşince maliyet dair artma bulunduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, “Bu, üreticiyi etkilediği kabilinden tüketiciyi de etkiliyor. Gıda fiyatlarındaki artma düşüncesince hal emekleri Gıda Komitemiz hassaten peyda etmek üzere, Ekonomik Koordinasyon Kurulumuz hassaten peyda etmek kıl oranı hepsine aceleci ortak halde çalışıyoruz. Bugün itibarıyla konulan, konuşulan ve meydana getirilen teşhislerin hepsinde hak oranı bulunmaktadır lakin birileri az buçuk yüzeysel. Artık bizim strüktürel ortak nesne yapmamız lazım. Yeni ortak sahife üstünden bu işi götürmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“G20 ülkelerinin anne meselelerinden ortak tanesi bu”

Üreticinin, “En baş döndürücü emeğini ego döküyorum, fakat istediğim derece alamıyorum. Pazarda 20 lira” dediğini, tüketicinin de “Ben istediğim kalitedeki ürünü muhik ortak değer düzeyinden alamıyorum. Üreticideki fiyatla bana geldiği değer ortada iri ayırt var” söylediğini anlatım fail Bakan Pakdemirli, “Bu maslahat yalnızca Türkiye'nin meselesi değil. Geçen hafta G20 toplantıları düşüncesince İtalya'ya gittim ve emin olun dört başı mamur G20 ülkelerinin anne meselelerinden ortak tanesi bu. Tohumdan çatala derece bulunan zincirdeki meseleyi çözmek, aradaki seviyeleri daha dobra noktaya getirebilmek. Çiftçimiz muhik yerine ‘En baş döndürücü emeğini ego döküyorum. Ben aldığı kadar kazanamıyorum' diyor. Aradakilere sorarsanız ihtimal onlar da benzeri şeyler söyler lakin en sonunda burada ortak değer ödeniyor. Bana sorarsanız mahveden kabilinden da ortak değer ödeniyor, müstahsil kabilinden da ödeniyor” niteleyerek konuştu.

Sözleşmeli üretim vurgusu

“Biz ortak iki asırlık metotlarla buradaki zinciri kurmaya çalışıyoruz” diyen Bakan Pakdemirli, laflarına şöyleki bitmeme etti: “Halbuki sözleşmeli üretim niteleyerek ortak terim var. Sözleşmeli üretimi Türkiye'de, baş döndürücü daha yaygın, baş döndürücü daha dobra ortak bir vaziyete getirmemiz lazım. Türkiye'de sözleşmeli üretim, mukayyet yerine yüzdelik 5 lakin söz gelişi Amerika'da nebati üretimde yüzdelik 80-80. Biz bununla ait ortak sayısal ekincilik pazarı ve ortak ortam kurduk. Platforumu yeniliyoruz. Sözleşmeli üretimde bu işin mukayyet bir vaziyete getirilmesi gerek. Sözleşmeli üretim bugün şu yahut bu halde var. Sebze-meyve tacirleri borçlandırma usulü ile üreticileri ortak sözleşmeli üretim içine almaktadır lakin biricik cepheli ortak yazdırım ile biricik cepheli ortak dayatma ile bu iş yürüyor. Sabahki kaza başkanları toplantısında konuşuldu. Efendim, ‘Domates, piyasada sözleşmeli üretimdeki fiyattan daha ehven bulunduğu düşüncesince kabul etmek istemiyorlar' kabilinden ortak vaziyete giriyor mesele. Yani burada sözleşmeli üretimi kesinlikle baş döndürücü daha dobra ortak noktaya getirmemiz gerekiyor. Bunun üreticiye, tüketiciye, devlete faydası var. levent boylu devir içinde enflasyonun düşmesine faydası olacak sözleşmeli üretimi, kesinlikle bu işin içine karışma etmemiz lazım. doğrudan ortak günde kâffesi manzume değişecek niteleyerek ortak nesne namevcut lakin hasbilik esası ile çalışacak ortak meseledir. Çiftçimiz şayet razı olursa o şartlara yeniden girecek lakin ayrımsız sürede finansman da sağlayacak. Gübresini alacak, tohumunu alacak, ilacını takanak ve ortak halde dolayısıyla bitmeme edecek. Hasat haset satacağı ürününü fiyatını yeniden bilecek.”

“En dobra kip diyabet hastalığı pancarında”

Sözleşmeli üretimin önemine değinmeye bitmeme fail Bakan Pakdemirli, “Bu salondakilerin bir aşırı maatteessüf üretim meydana getirdiği mamüllerin fiyatını kazara bu işin üretimini yapıyor. Halbuki mamüllerin fiyatlarını bilsek buna katlanıp katlanmayacağımıza o an değişmeyen özgülemek bizlerin elinde niteleyerek düşünüyorum. Türkiye'de bunun en dobra örneğini diyabet hastalığı pancarında görüyoruz ve son itibarıyla hem üreticiye hem tüketiciye kâr sağlayacak ortak mevzudur. Gıda Fiyatları İzleme Kurulumuz, Ekonomi Koordinasyon Kurulumuz ve Gıda Komitemiz hassaten besin fiyatlarının bu mütebeddil ortamda ve defakto oluşmuş, hem evren tutarları olsun hem de zincirdeki verimsizlikler olsun; bunların üstüne gidiyor ve gitmeye de kararlı” dedi.

“Çiftçimizin ‘Biz dokunca ediyoruz' söylediği ortak mahsul yok”

Bakan Pakdemirli, “Desteklerin ne derece velut bulunduğu tartışılır lakin destekleri ne derece artırırsak bugün üretim de o derece artıyor. Daha verimlisi muhtemel lakin bugün itibarıyla desteklerin artışı ile bu arada Türkiye'nin verimi artıyor. ‘Destek bizden, istihsal etmek sizden, artağanlık de Allah'tan' diyoruz. Son 3 senede, Türkiye zirai üretimde büyüyor ve büyümeye de bitmeme ediyor. Allah'a şükürler olsun bugün itibarıyla piyasada çiftçimizin ‘Biz dokunca ediyoruz' söylediği ortak mahsul yoktur. Besicilik ve yetiştiricilerimizin devir kurnaz maliyetlerin dibine düşmüş bulunduğu dönemler olabiliyor lakin bunlarla ait tedbirleri alıyoruz, almaya da bitmeme edeceğiz. 2021'de 24 bilyon liralık desteğimizi verdik. Bu yıl bu dayanak daha da ortak tomar olacak. Birçok dayanak kaleminde artma oldu. Bu desteklerin 10 mislini özgülemek istiyorum lakin tabii sınırlarımız mevcut lakin bugün itibarıyla baş döndürücü ferah ferah şurası söyleyebilirim; toplumda şayet kayrılan ortak endam mevcut ise dikici kesimidir. Bunu yapmamız gerekiyor. İmkanlar çerçevesinde daha da yapmamız gerekiyor” dedi.

“Sizin ortak derdiniz mevcut ise bizim de derdimiz var”

“İster istemez gözaltı ile dikici ortada devir kurnaz açıklık hissedilebiliyor” diyen Bakan Pakdemirli, laflarını şöyleki sürdürdü: “Biz de dedik ki, ‘Sizin ortak derdiniz mevcut ise bizim de derdimiz var. Siz tün uyumuyorsanız tığ de tün uyumuyoruz.' Bugün itibarıyla ‘Türkiye en dobra günlerini yaşıyor' diyemeyiz. Hepimizin ağzında maskeler var. Zor ortak çağda beraberce yürütme ediyoruz. ‘Pandemi ha bugün gidecek, ha erte gidecek' derken, pandemi daha ne ülkemizi ne de dünyayı bırakma etmiş değil. Belli ortak müddet buna bağlanmak ve bununla berhayat gelişmek durumundayız. Allah'a şükürler olsun hem Türk milleti hem de Türk çiftçisi kendini bu mevzuya baş döndürücü aceleci ortak halde uyarlanmış etti. Geçen yıl, cumhuriyet tarihinde pandemi çağında üretim rekorlarını kırdık. Çiftçimizin eline birer diplomatik geçişlik verdik. Herkes evindeyken çiftçimiz print ve ahırına, serasına, tarlasına girdi. Hasadını yahut dikimini yaptı.”

“Basınçlı sulama sistemlerine kesinlikle başvurun”

Türkiye çapında baş döndürücü ehemmiyetli ortak kuraklıkla gönül rahatlığı karşıya olunduğunu anlatım fail Bakan Pakdemirli, “Yangınlarla da sellerle de uğraş ettik. Kayıplarımız, şehitlerimiz oldu. Mücadeleye bitmeme ediyoruz. Biz ülkemizin çiftçisine, üretimine, bereketine değme devir emniyet duyuyoruz. 2050 yılına derece hava değişikliği dolayısıyla üretimde yüzdelik 10 ile yüzdelik 25 randıman kaybı yaşayacağız. Bunların hepsinin üstesinden kesinlikle geleceğimize beraberce oturup değişmeyen vermemiz lazım. Artık teknolojiyi kullanıyor olmamız lazım. Konuyu bilici sahip çiftçilerimizle bu arada üretimi artırmamız lazım. Basınçlı sulama sistemlerine kesinlikle başvurun. Bunun yüzdelik 50'si hibe. Kuraklıkla ilgili namus borcu ertelemelerini yaptık. Sigortalardaki hasar oranlarını yüzdelik 80'e çıkardık. Su derdi bulunan havzalarda arttırma destek sunar verildi” laflarına arazi verdi.

Toplantıya, başkaca İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, AK Parti İzmir Milletvekilleri Cemal Bekle, Mahmut Atilla Kaya ve Ceyda Bölünmez Çankırı da katıldı.

Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler