USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: Vatandaşlar yapılandırılan borçlarını 48 taksitte ödeyebilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden cemaziyelevvel açıklayan "borç konfigürasyon paketi"nin bilgileri dair bilgelik verdi.

Bakan Nebati: Vatandaşlar yapılandırılan borçlarını 48 taksitte ödeyebilecek
24-01-2023 18:10
İzmir

Bakan Nureddin Nebati, İzmir'de ortak otelde planlı İzmir İş Dünyası Buluşması'nda icra ettiği konuşmada, amme alacakları dair Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sava verdiğini hatırlattı.

Konunun en çelimsiz müddette meclisin gündemine geleceğini aktaran Nebati, "Kanun hem konfigürasyon hükümlerini bununla beraber mevhibe mevzuatında ayrışık yeniliklerin bulunduğu hükümleri kapsayacak. Yapılandırmaya bağlı hükümlerle Vergi Daireleri, Gümrük Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler ile il hususi idareleri ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına ödenmesi müstelzim amme alacaklarının baştan yapılandırılmasına bağlı tensikat yapıyoruz." sanarak konuştu.

Teklifle mevhibe ve prim borçları ilkin gelişmek üzere, aşırı sayıda amme gurur ve kuruluşun süresinde ödenememiş borçların cezalarını kaldırılarak ödenmesini getirdiklerini tabir fail Bakan Nebati, şöyleki bitmeme etti:

"Şunu da belirtmem icap eder ki bu güne derece öteki konfigürasyon yasalarında şümul alınmayan adli servet cezaları engelleme gelişmek kıl payı yönetimsel servet cezalarını da konfigürasyon kapsamına alıyoruz. Tabii bunların faizlerini de düşüt ortak kemiyet ile güncelleyerek ödenmesini hâlâ bedava duruma getiriyoruz. Bu konfigürasyon kanununda mevhibe dairesine ödenmesi müstelzim ne cins namus borcu olursa olsun yapılandırılacak. Bir pare istisnamız var o da 2022 yılı düşüncesince ödenmesi müstelzim arızi vergiler. Onlar da doğrusu bildirge bırakma süresinde derece ödenmezse terkin edilmiş bulunduğu düşüncesince şümul almadık."

"Vatandaşlar borçları 48 taksitte ödeyebilecek"

Davalı bulunan mevhibe ve prim dosyalarındaki ihtilafları sonlandırarak ifa olanağı da getirdiklerini tabir fail Nebati, şunları kaydetti:

"Teklifte, matrah artırımı ve pres kayıtlarının düzeltilmesine İmkan sağlayıcı düzenlemelere de arazi veriyoruz. İşletmelerimiz, 2018 ila 2021 yılları düşüncesince gelir, kurumlar, KDV ve dirimsel ön kesinti vergilerinde matrah ve mevhibe artırımı yaparak mevhibe incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacak. Bu mevzuda da şurası önceden belirteyim; arttırılan matrahların vergilerini spot öderlerse o hin mevhibe gerçekte da yüzdelik 10 tenzilat sağlanacaktır. Bu teklifteki ehemmiyetli ortak teceddüt de taksit ifa sürelerini 4 yıla çıkarmamızdır. Böylece yurttaşlarımız yapılandırılan borçlarını 4 yıla yayılan maaş taksitler biçiminde 48 taksitte ödeyebilecekler. Ödeme süresini derinliğine tuttuk fakat hâlâ çelimsiz müddette ifa etmek isteyenlere de başkaca avantajlar getiriyoruz. Yapılandırılan düyun spot ödenirse, doğrusu ıvır zıvır oranlar uygulayarak hesapladığımız yerleşme içi ÜFE ücretinin yüzdelik 90'ından da vazgeçiyoruz. Eğer yapılandırılan namus borcu yönetimsel servet cezası ise gerçek alacaktan da yüzdelik 25 oranında tenzilat sağlıyoruz."

Nebati, 2 bin lirayı aşmayan icralık borcu bulunan vatandaşların bu borçlarını likidasyon edecek ortamı hâlâ ilkin hazırladıklarını, deminden de vergi, ceza, ürem kabil ne türden olursa olsun borcu bulunan vatandaşların 2 bin lirayı aşmayan borçlarını silineceğini aktardı.

31 Aralık 2022'den ilkin ödenmesi müstelzim borçlarının toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu aranjman kapsamında ortak kereye duyulan gelişmek kıl payı tek durum aramadan borçların silineceğini ve alacaktan vazgeçileceğini bildiren Nebati, şu ifadeleri kullandı:

"Böylece bu düyun hasebiyle mevhibe dairelerimiz izleme işlemleri yapmayacak, vatandaşımız da takibe muhatap olmayacaktır. Gelelim teklifte arazi düzlük öteki bazısı düzenlemelere. Gelir Vergisi Kanunu'nunda arazi düzlük canlı müteşebbis istisnasının tutarını artırıyoruz. Mevcut düzenlemeye gereğince ayrıklık kapsamında ön kez işe başlamış bulunan dirimsel vergisi mükelleflerinin üç aritmetik devri kazançlarının salname 75 bin lirası dirimsel vergisinden ayrıklık ediliyor. Söz konusu ücreti 2023 yılı düşüncesince 150 bin liraya çıkarıyor ve herhangi ortak sene Gelir Vergisi tarifesinin ikinci dilimi ücretine koşut şekilde artmasını sağlıyoruz. Böylece, izleyen yıllarda, epizot tutarlarında baştan valüasyon oranında çoğalma oldukça, bu ayrıklık da yanı sıra artacak."

TOKİ çeşidinden mesken ve konutla baş başa tenkis edilen imal işlerine bağlı şekilde bu sene sonuna derece uygulanmak kıl payı kaşe vergisi istisnası getirdiklerini bildiren Nebati, sonunda hassaten mutedil ve ast dirimsel grubuna müteveccih konutların hâlâ akıllıca şartlarla imal edilmesine İmkan sağlandığını aktardı.

Nebati, ortaklığın giderilmesi davaları kanalıyla emlak satışlarında tahsil edilen minimal kabala harcın toplamının muhtemelen ortak tutarla sınırlandırıldığını tabir etti.

"Turizm sektöründe etkin personelin tamamı sene çalışabilmesi acemi ortak dayanak noktası sistemi düzenliyoruz"

Turizmi isteklendirme amacıyla, gezim tesislerinin yaz ve şita sezonlarında emek harcamaları DOĞRU SGK prim desteği sağlayacaklarını özetleyen Nebati, şöyleki bitmeme etti:

"Turizmin 12 taban ve diyar çapına yaygınlaştırılması gayesi doğrultusunda gezim sektöründe etkin personelin tamamı sene çalışabilmesi ve kalifiye personel istihdamının temelli duruma getirilmesi düşüncesince acemi ortak dayanak noktası sistemi düzenliyoruz. Yıl süresince çalışkanlık yayınlayan gezim işletmesi belgeli ve Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamındaki ve bu izlence kriterlerinden üçüncü etap sertifikasına eş konaklama tesisi ofislerde etkin sigortalılar düşüncesince şita yahut yaz turizmi kapsamında belirlediğimiz aylarda prim desteği vereceğiz. Bu dayanak noktası kapsamında prime asal menfaat ast sınırının dü katını geçmemek şartıyla, bildirilen prime asal menfaat üstünden hesaplanan sigortalı ve çalıştıran hissesi primlerinin tamamını hazinece karşılayacağız. AR-GE dizayn ve dayanak noktası mensubunun tarz ve semt dışı emek vermek sürelerinin yüzdelik 100'e çıkarılmasına İmkan veriyoruz. Bağ-Kur sigortalılık sürelerinin durdurulması ve diriltme edilmesine imkân sağlıyoruz. İştirak hissesi ve hisse alımı hasebiyle meydana getirilen finansman giderlerinin, hin sonrası hin düzlük gurur çeşidinden harcama yazılabilmesi imkanını getiriyoruz. Öte taraftan eşdeğer yük ve baştan kullanılabilir parçaların sigorta sektöründe kullanılabilmesinin de alternatifini açıyoruz. Tüm bu şümullü ve milletimizin kendilerini gözeten düzenlemelerimizin ülkemize yararlı olmasını diliyorum."

"Tarihi kurultay birlik 100 sene sonraları bire ortak DOĞRU düzenleyecek"

Bakan Nebati, akıbet 20 yılda, hem İzmir bununla beraber ülkemizin ciharıyek köşesi adeta ortak kalkınma seferberliği yaşandığını, kent hastaneleri, yerel ve ulusal otomobil, mega enfrastrüktür projeleri, sayısı 200'ü aşan üniversiteler, imrenilecek boyutlara vasıl defans endüstri ve sayımsız öteki kazanımların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde elde edilmiş kazanımlar bulunduğunu aktardı.

Türkiye'nin namına başmaklık gerekseme ve koşullarını gözeterek hesaplı fetihler doğrultmak düşüncesince Türkiye Ekonomi Modelini uyguladıklarını tamlayan Nebati, ortak numara İzmir ekonomi Kongresi'nin bundan birlik 100 sene önceki Cumhuriyetin hâlâ yapılış aşamasındayken İzmir'de gerçekleştiğini, o dönemki ekonomi politikaları anne hatlarının bu kongrede belirlendiğini anımsattı.

Şimdi Türkiye Yüzyılı'na akıllıcasına ilerledikleri bu dönemde, bire ortak inam ve bire ortak heyecanla, gine İzmir'de enli katılımlı ortak ekonomi Kongresinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayeleri ve teşrifleriyle zamanı kongreden birlik 100 sene sonraları esasen bire ortak DOĞRU düzenleyeceklerini vurgulayan Nebati, "Esasen bu kongre, bulunan tamamı toptan çalkantılara ve risklere rağmen, ülkemizi muvazeneli ve dimdik ortak biçimde abartmak ve güçlendirmek, insanımızın refahını herhangi ortak güzeşte çağ hâlâ da bırakmak düşüncesince bire ortak liberalizm ve iradeyle çalıştığımızın dosta düşmana belirgin ortak ilanı niteliğindedir." dedi.

Nebati, kongrenin 17 Şubat-4 Mart 2023 tarihlerinde bire ortak DOĞRU ve aslına ağız ağıza sadakatli kalınarak mensur edilen binada gerçekleşeceğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler