USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: Esasen Türkiye Ekonomi Modeli, Türkiye Yüzyılı'nın da teminatı niteliğindedir

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Esasen Türkiye Ekonomi Modeli, istihsal odaklı ve etraflı ortak büyümeyle mensur etmeye bitmeme ettiğimiz çelimli yarınlarımızın, kısaca Türkiye Yüzyılı'nın da teminatı niteliğindedir." dedi.

Bakan Nebati: Esasen Türkiye Ekonomi Modeli, Türkiye Yüzyılı'nın da teminatı niteliğindedir
03-02-2023 01:09
İstanbul

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Türkiye Yüzyılı Zirvesi ve Para Sohbetleri" adlı programda meydana getirdiği konuşmada, bundan 100 yıl evvel, kesinlikle ki milletin gelişigüzel yanında ferdiyle topyekun yanında İstiklal Mücadelesi verildiyse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış bulunduğu Türkiye Yüzyılı ekranların da aslında ülkenin İstikbal Mücadelesi bulunduğunu belirtti.

Salgının, savaşın, besin ve erke krizlerinin, nekahet beklentilerinin, hava krizi ve jeopolitik gerilimlerin ardı peşine yaşandığı, adeta yanında krizler çağlarında bile ekonominin, az elan topu topu geniş göstergelerde öteki ülkelerden zait ayrışarak güçlenmeye bitmeme ettiğini vurgulayan Nebati, Türkiye'nin 2022'nin geçmiş 3 çeyreğinde, nice mütekâmil ülkeyi geride bırakarak yüzdelik 6,2 büyümeyi başardığını dile getirdi.

Makine ve donatı yatırımlarındaki geceli gündüzlü büyümeyi de 3 yıla çıkarmayı başardıklarını tabir fail Nebati, yatırımların GSYH'ye oranının 2002'de yüzdelik 17,1 düzeyinden 2021'de yüzdelik 25,2 seviyesine çıktığını söyledi. Nebati, "Biz bu gelişimleri dikkate alarak ulusal gelirimiz bundan sonraları faize değil yatırıma gidiyor diyoruz, bazıları çıkmak bütçenin envestisman ve nema masrafını karşılaştırıyor. Onu da gidip hata hesaplıyor. Bütçedeki envestisman harcamasının, kapital giderleri ve kapital transferlerinden oluştuğunu bile ezbere yahut bilmezlikten gelmiş şekilde hemen kapital giderlerine bakıyor. Bakan kim? Uzmanlar." diyerek konuştu.

Bütçedeki nema giderlerinin payının 2002'deki yüzdelik 43'lerden ahit yüzdelik 10'lara denli indirmeleri sebebiyle eğitime, sağlığa, ulaşıma aşırı elan yanında tomar eşme ayırdıklarından tek fakat tek bahsedilmediğini, bütçedeki envestisman masrafının hemen yanında kısmının nema giderinden elan bağan bulunduğunu gündeme getirerek esas başarıların üstünün örtülmeye çalışıldığını tabir fail Nebati, şunları kaydetti:

"Bunlar, kılıç nakdî istikrarı yükseltmek düşüncesince Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesaplarını uygulamaya aldığımızda da 'Hazine'nin dibine heyecan koydunuz, nakdî disiplini namevcut ettiniz.' deyip durmuşlardı. Şimdi dönerek 1 senenin muhasebesine bakıyoruz, elhamdülillah bütçemiz sonuç yılların en dobra performanslarından birisine ulaşmış. 2022 yılı, konuşalım. Biz faizi, ulusal gelirin bütçe içerisindeki payını uyguladığımız politikalarla elan da azaltacağız. Yine biz, bağan nema süresince vatandaşımızın birikimleri yatırıma gitsin, ülkemizin refahı elan da artsın diyoruz, ihtilaf ise nema lobilerinin sözcüsü kabil davranmaya bitmeme ediyor. İşte bizimle ihtilaf arasındaki esas ayırt budur. Uyguladığımız bu politikaların etkisiyle, endüstri ekleme değerinin GSYH'deki oranı sonuç devirde ehemmiyetli yanında çoğalma kaydetmiştir. Büyüme, envestisman ve dış satım artışları sebebiyle istihdamda da iri başarılar elde ettik. Yıl 2022. 2022'den bahsediyoruz. Ülkemizde istihdam edilen isim sayısı 31,6 milyon kişiyle zamanı zirvesine ulaşmıştır. Salgın ve daha sonra toparlanma emareleri başlangıç gösterirken savaşın halis muhlis dünyayı tesiri dibine almış bulunduğu yanında yıldan, sonuç 100 senenin en çetin yıllarından bir tanesi bulunan 2022 yılından bahsediyoruz. Öyle oturup konuşmak, anca atıp tutmakla olmaz. İhracattaki rekorlarımızın da ardı gerisi kesilmiyor. Bugün de hanuman kocaoğlan ihracatımız sabık senenin bire yanında zamanına uyarınca yüzdelik 10,4 çoğalma kaydederek 19,4 bilyon dolarla en erdemli hanuman kocaoğlan rakamına ulaştık. Yıllıklandırılmış ihracatımız böylecene 256 bilyon dolara yükselmiştir."

Turizmde de Rusya-Ukrayna Savaşı'na karşın zamanı zirveleri aşmayı başardıklarını, 2022'deki 46,3 bilyon dolarlık gezim gelirleriyle turizmin kalburüstü yılı bulunan 2019'un da üstünde yanında başarım sergilendiğini özetleyen Nebati, bundan sonraları da gastronomi, esenlik ve firez turizmi kabil bölgelerde ülkenin potansiyelini yaşama geçirmeye bitmeme edeceklerini söyledi.

"Enflasyonu inşallah aşırı elan aşağılara da indireceğiz"

Bakan Nebati, bu başarıların peşinde soluksuz yanında gayret, adanmışlık ve cesaret, 20 yıldan beri oluşturdukları etkin, çelimli ve sarsılmaz temeller bulunduğu kabil sabık yıl devreye aldıkları Türkiye Ekonomi Modeli bulunduğunu dile getirerek şöyleki bitmeme etti:

"Ülkemizin bu başarılarının gelişigüzel yanında aşaması, Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın çelimli ve vizyoner liderliğiyle örgülü ve bayındırlık edilmiştir. Kimse bunun aksini kanıt edemez. Esasen Türkiye Ekonomi Modeli, istihsal odaklı ve ayrıntılı yanında büyümeyle nesir etmeye bitmeme ettiğimiz çelimli yarınlarımızın, kısaca Türkiye Yüzyılı'nın da teminatı niteliğindedir. Bizler yatırımda, istihdamda, istihsal ve ihracatta yanında atılımlar hazırlamaya bitmeme ederken ülkemizi bu kulvarların gelişigüzel birinde aşırı elan ilerilere gene yanında taşıyacağız. Öte yandan, 2022 yılını toptan sarsıntıların gölgesinde erdemli yanında enflasyonla geçirmiş olsak da aldığımız önlemler ve beklentilerdeki iyileşmeyle yanında teşrinisani ayında düşüşe başladı. Bu tandans ara ayında da artarak bitmeme etti. Kasım ayında boynunu, ara ayında belini kırdık. Bu iş sırayla. Milletimiz ve ekonomideki topu topu paydaşlarımızla yanında uğraş vererek, enflasyondaki çoğalma eğilimini alçak taraflı çevirmeyi daima yanında başardık. Enflasyonu inşallah aşırı elan aşağılara da indireceğiz. Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında çalışan dayanak ve motivasyon programları uygulamayı sürdürüyoruz. Gençlerimizden, kadınlarımıza, esnafımızdan, çiftçimize, sanayicimizden turizmcimize kadar, üreten, istihdam oluşturan, ülkemize bedel katan gelişigüzel ki var ise geceli gündüzlü yanında halde desteklemeye bitmeme ediyoruz."

Selektif cesaret politikalarıyla topu topu kaynakları yaratıcı alanlara izleyeceği yolu göstermeye iri yanında uyanıklık gösterdiklerini, 2022'de gerçekleşen ticari cesaret artışının yüzdelik 33'ünün imalat sanayisine, yüzdelik 20'sinin ise tecim sektörüne tahsis edilen kredilerden sağlandığını dile getiren Nebati, Başta KOBİ'ler edinmek amacıyla şirketlerin finansmana erişimini iri seviyede kolaylaştıran kefillik imkanlarını da daima artırdıklarını, benzeyen devirde 14 KGF paketiyle 250 bilyon teklik cesaret tutarını kullanıma sunduklarını, bu kredileri kullandırırken de güvence problemi yüzünden krediye erişmekte meşakkat çekici firmalara evleviyet verdiklerini, kimseyi katiyen geride bırakmadıklarını kaydetti.

Bakan Nebati, mavera yandan, dünkü anons ettikleri Katılım Finans Garanti Fonu'nun kararnamesinin yayınlandığını belirterek çiftçi, sanayici ve esnafın gelişigüzel muhtelif talebini karşılamaya apiko olduklarını tabir etti.

Nebati, vatandaşların ve ekonominin ihtiyaçlarını dikkate alarak kamuya bulunan yükümlülüklere ifa kolaylığı getiren Kanun Teklifini de Meclise atıf ettiklerini, Plan ve Bütçe Komisyonunda bildirme edilen bahis konusu Kanun Teklifinin Genel Kurulda görüşüleceğini aktardı.

Vatandaşların yapılandırılan borçlarını 4 yılda ve maaş taksitler biçiminde 48 taksitte ödeyebileceğini, ifa süresini derinliğine tuttuklarını fakat elan endamsız müddette ifa etmek isteyenlere de başkaca avantajlar getirdiklerini tamlayan Nebati, şöyleki bitmeme etti:

"Yapılandırılan düyun önceden ödenirse elhak ıvır zıvır oranlar uygulayarak hesapladığımız Yurt İçi-ÜFE ücretinin yüzdelik 90'ından vazgeçiyoruz. Eğer yapılandırılan namus borcu yönetsel mülk cezası ise esas alacaktan da yüzdelik 25 oranında tenzilat yapıyoruz. Teklifte, matrah artırımı ve stok, sandık ve ortaklardan alacaklara bağlı kayıtlarının düzeltilmesi olanağı sağlayıcı düzenlemelere de toprak veriyoruz. Bu çalışmayla en ehemmiyetli düzenlemelerden biri de bağış dairelerimize vergi, ceza, nema kabil ne türden olursa olsun borcu mevcut yurttaşlarımızın 2 bin lirayı aşmayan borçlarını siliyoruz. Herhangi yanında müracaat yapmasına da lüzum kalmaksızın. Küresel tutum şümullü değiş ve dönüşümler yaşarken biz de ülkemizi gelişigüzel bakımdan Türkiye Yüzyılı'na en dobra halde hazırlamayı sürdürüyoruz."

İstanbul Finans Merkeziyle ilişik kanuncu düzenlenmeleri yaptıklarını belirterek merkezin önemini aktaran Nebati, "Tam Türkiye Yüzyılı'na ve İstanbul'a yerinde yanında mal merkezi. İstanbul Finans Teknoloji AŞ'yi de kurarak İFM'yi bire yanında vakitte yanında Fintek merkezi biçimine getiriyoruz. Yakın yanında zamanda, hem domestik hem de ecnebi yatırımcıların ilgisiyle lehçe yanında finans, tecim ve uygulayım bilimi üssüne dönüşeceğine yanında şehadet edeceğiz. Bugün orada toprak düzlük önümüzdeki süreçte parlak yanında merkezde toprak almış bulunduğu düşüncesince dobra yanında envestisman yaptığını da görmüş olacak. İstanbul'un bire yanında vakitte inzimam mal dalında da yanında biçim biçimine gelmesi ve inzimam mal dalının gelişimini akıcı sürdürmesi düşüncesince çalışmalarımıza bitmeme ediyoruz. Bu kapsamda kurulacak bulunan Katılım Finans Kefalet Şirketi'ne Hazine ve Maliye Bakanlığımız yerine yüzdelik 4 oranında hisseyle paydaşlık edeceğiz. Diğer yandan, anadan görme envestisman araçlarına sayısal analizör üretmeyi de sürdürüyoruz. Özellikle Darphanemiz çeşidinden meydana gelen Altın Sertifikası ihracı, ferdî yatırımcılarımız çeşidinden iri yanında candan karşılanmıştır." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler