USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Kirişci: Bu sene 128,6 milyon titrem nebati üretimle kâffesi zamanların rekorunu kıracağız

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Türkiye'nin kâffesi ihracatının 2002'de 36 bilyon dolar olduğunu, 2022'de ise 254,2 bilyon dolara yükseldiğini belirterek "Bu sene 128,6 milyon titrem nebati üretimle kâffesi zamanların rekorunu kıracağız." dedi.

Bakan Kirişci: Bu sene 128,6 milyon titrem nebati üretimle kâffesi zamanların rekorunu kıracağız
08-01-2023 15:09
Ankara

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kızılcahamam'da yanında otelde planlı "Tarım ve Orman Gençlik Konseyi Tanıtım Toplantısı"nda icra ettiği konuşmada, gençliğin önemine dikkati çekti.

Türkiye'de eskiden gençliğin dinamizminin boşa harcandığını kail Kirişci, gençliğin, inovatif düşünmeyi sağladığı, enerjisi bulunduğu düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunun altını çizdi.

Savunma sanayi, ulaştırma, edep bilimi bilimi ve afiyet sahalarında atık adımlara, ulusal ve domestik planlara yer veren Kirişci, şu şekilde konuştu:

"İstişare kültürü önemli, komuta etmek değil yönetişim anlayışı zarfında peyda geçirmek önemli. Biz, sizlerle oturacağız baş başa değerlendireceğiz ve tartışacağız. Ortak yanında sefer haritası bulacağız. Çünkü çağ ekincilik sektöründe ve ormancılıkta bulunanların gözyaşı averajı 54'ün altında değil. Buradan inovatif yanında bilinçlilik çıkmaz. Genç olmanın, o kıray dimağlara eş olmanın, bu dinamizmin sektörümüze, tarıma, ormana katacağı aşırı bilinçlilik var."

Türkiye Yüzyılı'nda ekincilik sektörüne müteveccih hedeflerin olması icap ettiğini dile getiren Kirişci, üreticilerin dijitalleşmeden ve teknolojiden faydalanma hakkı bulunduğunu belirtti.

Bakan Kirişci, "Tarım Orman Gençlik Konseyi şekilde proses ve son odaklı hedefleri baş başa belirleyeceğiz ve bu belirlediğimiz hedefler üstünde ne yürüyeceğimizi göstereceğiz. Güçlü ekonominin temelinde tarımda ve ormanda çelimli peyda geçirmek yatıyor. Biz ormanlarımızı, topraklarımızı, suyumuzu koruyacağız. Daha nitelikli, dişi ve artağan istihsal yaparak dünyada uydurma sahibi olacağız." sanarak konuştu.

Kirişci, Türkiye Yüzyılı'nın anne eksenin ekincilik ve ormancılık bulunduğunu tabir ederek, tarımın mühim yanında meydan bulunduğunun bilinmesi icap ettiğini vurguladı.

Türkiye'nin tamamı ihracatının 2002'de 36 bilyon dolar olduğunu, 2022'de ise 254,2 bilyon dolara yükseldiğini özetleyen Vahit Kirişci, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Tarım ürünleri ihracatı da 30 bilyon doları bulmuş oldu. Gelecek sene bunu 36 bilyon dolara çıkarmış olacağız. Artan nüfusa, kalan gezmen sayısına karşın 30 bilyon dolarlık ihracatı fail bu ülkenin eli öpülesi üreticileridir. Bu sene 128,6 milyon titrem nebati üretimle tamamı zamanların rekorunu kıracağız. Bu ülkenin ürettikleriyle kıvanma edin. Tohumculukta geldiğimizde noktada 117 ülkeye dış satım yapıyoruz ve 215 milyon dolar dirimlik elde ediyoruz. Tarımı yanında ulusal düzenlilik meselesi, orman varlıklarımızı dem kabul geçirmek yerine akciğerlerimiz şekilde görüp bunları korumak, geliştirmek, güçlendirmek, kuvvetlendirme geçirmek ve orman köylüsünü ormanla geniş bir duruma getirmek, ekincilik sektöründe verimliliği, kaliteyi, rekabeti bildirmek lazım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler