USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Dönmez'den esnafa elektrik müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ortak numara kademede esnafın elektrik faturasına yüzdelik 25'lik ortak tenzilat olacağını açıkladı.

Bakan Dönmez'den esnafa elektrik müjdesi
17-02-2022 15:20

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ortak göstergeç kanalında elektrik mevzusundaki soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın acemi kabin toplantısı sonrası meydana getirdiği açıklamaları anımsatan Dönmez, Erdoğan'ın vatandaşa bulunan desteğini sürdüreceğini tabir ettiğini belirtti.

Kabine toplantısı sonrası atılacak adımların da kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatan Bakan Dönmez, "210 kilovatsaatin altındaki ve üzerindeki ünite fiyatlara bağlı yerine da Sayın Cumhurbaşkanımız yönerge verdi. Burada ‘Vatandaşımızın lehine ne olabilir? Tekrar çalışalım' dendi. Biz de şu anda o emek vermeyi yapıyoruz" sanarak konuştu.

Dernek ve evkaf ev grubuna müdahale edildi

Sivil maşer kuruluşları, cemiyet ve vakıflardan mevrut koyu ortak ilginin bulunduğunu dile getiren Dönmez, "Biz cemiyet ve vakıf kabil çırçıplak maşer kurumlarının ev sürdürümcü grubuna müdahale edilmesi anlamında ortak değişmeyen almış olduk. Bu sürdürümcü grubunda arazi düzlük cemiyet ve vakıfların yöneticileri elektrik üleştirme şirketine derece derece bu durumlarını bildirecekler. Cemevleri de bu grupta değerlendirilecek. Bu sürdürümcü grubundan yararlananların sayısını artırmış olduk. Dernek ve vakıf statüsünde olanların ahali bundan yararlanabilecek. Dolasıyla ev grubuna girmiş olacaklar. Belki kilovatsaat başına tahminî 1 teklik averaj ortak indirimden faydalanmış olacak" ifadelerini kullandı.

"Vatandaşın lehine olana çalışacağız"

Ocaktaki istihlak verilerine gereğince Türkiye'deki hanelerin yüzdelik 64'ünün 210 kilovatsaatin altında elektrik kullandığına ayraç fail Dönmez, senenin ön ayının elektrik ve katıksız katıksız taş yağı lambası tüketiminde en koyu ay bulunduğunu vurguladı. Birinci bakımevi bulunan 210 kilovatsaati şubatta da izlemeye bitmeme edeceklerini tamlayan Dönmez, "Ama esas üstünde çalıştığımız 210 kilovatsaate denli bulunan dilimde fiyatlar açısından vatandaşın lehine olanak kabil mi, ona çalışacağız" dedi.

Esnafa yüzdelik 25 indirim

Ticarethane grubunda arazi düzlük esnaf, zanaatkarlar ve başka ıvır zıvır işletmelere müteveccih de icraat bulunduğunun altını çizen Dönmez, şunları kaydetti:

"Konuttakine benzeri ‘ticarethane tarifesi' içre ortak tenzilatlı prospektüs üstünde çalışmaya başladık. Buradaki miktarı daha belirleme etmedik. Ama konutta tenzilatlı prospektüs altında kalanların sayısı yüzdelik 64. Amacımız, ahali ticarethaneler içre tenzilatlı tarifeden yararlanacakların oranının bu seviyelerde olacak halde belirlenmesi. Bazı verileri sahadan istedik. Çalışıyoruz. Tabi ki konuttaki 210 kilovatsaatten aşkın olacak. Özetle baktığımızda bakkal, manav, berber, kırtasiye, kahvehaneler kabil bunların şişman ortak bölümü tenzilatlı tarifeden yararlanabilir bir vaziyete gelecek. Bunu da en endamsız müddette açıklayacağız. Amacımız 1 Mart'ta denli bu değişimleri tamamlayıp yetiştirmek. 1 Mart itibarıyla bu uygulamaya önceki olmayı hedefliyoruz. En endamsız müddette kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Birinci kademede yüzdelik 25 iskonto bahis konusu olacak" ifadelerini kullandı.

Dönmez, Türkiye'nin enerjide dışa yayımcı bulunduğunu belirterek, global erke fiyatlarında 10 kata denli küsurat ortak fiyatın bulunduğunu tabir etti. Sadece Türkiye'nin değil, enerjide dışa yayımcı bulunan etraflı devletlerde benzeri mesail bulunduğunu dile getiren Dönmez, Türkiye'nin de vatandaşını değer artışından arkalamak düşüncesince muhtelif adımlar attığını söyledi. Elektrik ve katıksız gazda 2021'de toplamda 100 bilyon teklik tutma yapıldığına dikkati çekici Dönmez, "Bu yılda bundan hâlâ az olmayacak. Öyle ki rakamlar hazinemizin yüklenmiş bulunduğu bedelin geçtiğimiz yıldan hâlâ aşkın olacağını gösteriyor" dedi.

Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) ehven fiyattan elektrik satmasının sebebinin piyasayı dun döşemek olduğuna aksan önleyen Dönmez, "Elma ile armudu kıyaslıyorlar. Bunu isteyerek yahut körlemeden yapıyor olabilirler" sanarak konuştu.

Elektrik desteğinin kapsamının genişlediğine ve 2,1 milyon haneden 4 milyon haneye çıktığına dikkati çekici Dönmez, katıksız katıksız taş yağı lambası yardımından da tahminî 4 milyon hanenin faydalanacağına belirtti. Isparta'da koyu şita şartlarından kaynaklı elektrik kesintisine bağlı de Bakan Dönmez, şehirde 3 Şubat haset akıbet yıllardaki en alevlenmiş kar yağışının yaşandığını tabir etti.

Meteorolojik verilere gereğince Isparta genelinde metrekareye 89 kilo yöresinde ortak yağmur düştüğünün altını çizen Dönmez, kendisinin de dünya dışından döndükten elden sonraları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp Isparta'ya gittiğini aktardı. Isparta'daki yağmur sonrası şebekelerde ağır hasarlar olduğuna yer veren Bakan Dönmez, "Isparta genelinde salname 1000-1200 aralığında ortak aksaklık suç duyurusu alınırken, o çağ oluşan bu hasarların sayısı 10 bin, 12 bin civarına ulaştı. Yani az hâlâ 10 katına. Başka ortak tabir ile 10 yılda yağan ortak yağmur oluşan ortak arızayı ortak günde oluşuk oldu” dedi.

Çevre illerden de elden dayanaklık etmek ekiplerin gönderildiğine ayraç fail Dönmez, "Ekip sayısını az hâlâ 10 kıvrım artırdık ve çabucak de evvela il, kaza merkezlerimizde, sonraları da kırsalda iktisap etmek amacıyla çalışmalara başladık" sanarak konuştu.

“Isparta'da gereği yapılacak”

Elektrik üleştirme şirketleriyle ortak araya gelmiş şekilde acele hareket planlarını yeniden gözden geçirdiklerini tamlayan Dönmez, "Isparta genelindeki afetle ilişik üleştirme şirketine müteveccih TEDAŞ ortak tetkik başlattı. Öncesindeki hazırlıklar ve facia sonrası meydana getirilen bu müdahalelere bağlı gerçekleşen vakalara ilişkin. Buradan çıkma sonuca gereğince şirketin, yetkililerin var ise ortak eksik, ağırlık yitimi noktaları belirleme edilecek ve şayet ortak yaptırım uygulanacaksa gereği de yapılacak” sanarak konuştu.

Mustafa Cenik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler