USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Dönmez: TANAP'ın kapasitesini dü katına denli açık açık çoğaltma sonucu çıktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Şu anda TANAP yılda 16 bilyon metreküp doğal kavara taşıyor. İnşallah bu kapasiteyi endamsız müddet zarfında dü katına, şu demek oluyor ki 32 bilyon metreküpe çıkarmış olacağız." dedi.

Bakan Dönmez: TANAP'ın kapasitesini dü katına denli açık açık çoğaltma sonucu çıktı
06-10-2022 18:01
İstanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) kapasitesinin Türkiye ve Azerbaycan arasındaki görüşmeler sonucunda dü katına çıkarılmasına değişmeyen verildiğini belirterek "Şu anda TANAP yılda 16 bilyon metreküp katıksız taş yağı lambası taşıyor. İnşallah bu kapasiteyi çelimsiz müddet süresince dü katına, kısaca 32 bilyon metreküpe çıkarmış olacağız." dedi.

Dönmez, Türkiye-Azerbaycan II. Enerji Forumu sonra meydana getirdiği matbuat açıklamasında, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki planların erke güvenliğine ulama yaptığını dile getirdi. İki ülkenin cumhurbaşkanlarının görüşmelerinde ilkin erke güvenliğinin ehemmiyetli ruzname maddelerinden birisi bulunduğunu dile getiren Dönmez, şöyleki konuştu:

"Sayın Bakan (Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov) ile de görüştük. TANAP borazan hattı kapasitesini dü katına denli açık açık tezyit sonucu çıktı. Şu anda TANAP yılda 16 bilyon metreküp katıksız taş yağı lambası taşıyor. Bunun 10 bilyon metreküplük bölümü Avrupa'ya, 6 bilyon metreküpü Türkiye'ye geliyor. İnşallah bu kapasiteyi çelimsiz müddet süresince dü katına, kısaca 32 bilyon metreküpe çıkarmış olacağız. Şüphesiz bu yetenek artışından Türkiye de yararlanma edecek, bire birlikte sürede Avrupa'nın erke bildirme güvenliğine ulama sağlayacak."

BOTAŞ ve SOCAR'ın eş firması faaliyetlerine başlayacak

Dönmez, toplu tartışma kapsamında meydana getirdiği konuşmada ise sabık sene Bakü'de planlı önce toplantısının dü dünya arasındaki dünkü teşrikimesai alanlarını gösterdiğini ve diyaloğun artarak ilerlemesine fırsat bulunduğunu söyledi. Bugünkü derinti kapsamında belirlenen dünkü hedefler doğrultusunda çalışmaya bitmeme edileceğini anlatım fail Dönmez, "Tüm bu süreçte, ülkelerimizin çelimli siyasal iradesinin yanı sıra, şirketlerimizin mücahede ve kabiliyetlerinin de tesiri büyük. Bu noktada, SOCAR'ın Türkiye'deki en iri ecnebi yatırımcı olmasından duyduğumuz memnuniyeti dile iletmek isterim. SOCAR'ın devletimizde gerçekleştirdiği faaliyetlere verdiği çelimli dayanak noktası ve teşvikin birlikte benzerinin Azerbaycan'da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) de verilmesi temennisini bu vesileyle birlikte defa şimdi dile iletmek isterim." niteleyerek konuştu.

Dönmez, dü ülkenin hidrokarbür dalında iş birliğinin yenilenebilir erke sahasına da taşınmasıyla bulunan ilişkilerin dünkü birlikte ivme kazanacağını aktardı.

Türkiye'de erke dönüşümünün sert temellere dayanan, öngörülebilir ve uygulanabilir birlikte tarz haritasıyla gerçekleşmesini hedeflediklerini dile getiren Dönmez, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Önemli hidrokarbür kaynaklarına erbap birlikte dünya bulunan Azerbaycan'ın da erke dönüşümü düşüncesince benzeri hedefleri bulunduğunu biliyoruz. Her evresinde desteğimizi çelimli halde gösterdiğimiz Vatan Muharebesi ile işgalden kurtarılan alanlarda yaşama geçirilmesi planlanan 'Yeşil Enerji' konseptinin uygulanmasında lazım amme lazım hususi sektörümüz namına rastgele devir Azerbaycan'ın beraberinde olmayı sürdüreceğiz. Ülkelerimiz ortada yaşama geçirilen ve yaşama geçirilmesi muhtemel projeler, rastgele seferinde bizleri şimdi doğacak taşıyacak dünkü fırsatlar yaratıyor. Yakın zamanda, erke sektörümüzdeki iş birliğini şimdi da ileriye taşıyacak hükümetler arası anlaşmaya imza atmayı planlıyoruz. Yine aşırı yaklaşan birlikte sürede BOTAŞ ve SOCAR’ın kurduğu eş firmanın faaliyetlerine başlamasıyla ilişkilerimizi şimdi da ileriye kullanmak düşüncesince ehemmiyetli birlikte hamle atmış olacağız."

Dönmez, hususi kol temsilcilerine de rastgele dü ülkenin yararına planlar ortaya koymaları ve dü dünya arasındaki kardeşliği güçlendirmeleri çağrısında bulundu.

Türkiye'den Nahçıvan'a natürel katıksız taş yağı lambası tedariki sağlanacak

Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ise konuşmasında, enerjide çelimli Azerbaycan-Türkiye iş birliğinin zamanı birlikte lüzum bulunduğunu belirterek "Bu iş birliği, diyalekt ve Avrupa ölçeğinde güvenli, sürdürülebilir erke arzının garantörüdür." dedi.

Şahbazov, Azerbaycan'ın Türkiye'deki sermayesinin 21 bilyon dolara ulaştığını bildirdi.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerinin bildirme güvenliğinin simgesi durumuna geldiğine ayraç fail Şahbazov, şu detayları paylaştı:

"Azerbaycan ve Türkiye, Avrupa ülkelerinin paydaşlık kurmaya çalışmış olduğu erke güvenliğinin daim sağlanmasında ciddi çıkarları bulunan devletler durumuna geldi. TANAP, Türkiye'yi natürel katıksız taş yağı lambası arzının ehemmiyetli birlikte halkası durumuna getirmiştir ve katıksız taş yağı lambası ihtiyacının ehemmiyetli birlikte bölümünü karşılıyor. Türkiye'ye Temmuz 2018'den Ekim 2022'ye denli TANAP ile 18 bilyon metreküp natürel katıksız taş yağı lambası hazırlık edildi. Bu senenin 9 ayında Türkiye'ye vasıl 6,1 bilyon metreküp natürel gazın 4,2 bilyon metreküpü TANAP çeşidinden karşılandı. 2023'e denli Türkiye'ye katıksız taş yağı lambası ihracatımız 9,3 bilyon metreküpe ulaşacak. TANAP ve TAP'ı arttırma planlarımız var. 2027'ye denli Avrupa'ya natürel katıksız taş yağı lambası arzını ikiye katlayarak erke güvenliğini ihya ve arzı çeşitlendirme misyonumuzu yenilemeyi amaçlıyoruz.

Şahbazov, şu anda dü ülkenin eş gündemindeki konulardan birinin de Türkiye'den Nahçıvan'a natürel katıksız taş yağı lambası tedarikinin sağlanması bulunduğunu aktararak Iğdır'dan Nahçıvan'a salname 500 milyon metreküp natürel katıksız taş yağı lambası taşıyacak borazan hattı ile ilişik süreçlerin tamamlanmasını ve natürel katıksız taş yağı lambası hattının yapımını sabırsızlıkla beklediklerini anlatım etti.

İş donanmasında hidrokarbür planlarına yenilenebilir erke projeleri eklenecek

Ayrıca, Nahçıvan'dan Türkiye'ye canlılık enerjisi ihracatı, 100 megavat yel ve 150 megavat yapı devir enerjisi planlarında teşrikimesai potansiyellerinin değerlendirildiğini dile getiren Şahbazov, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda Azerbaycan, ortakları düşüncesince emin birlikte 'yeşil enerji' deposu olmaya hazırlanıyor. Bu amaçla, Hazar Denizi'nin 157 gigavatlık yel potansiyelinin kullanması da engelleme kazanmak üzere, iri ölçekli istihsal tesislerinin, 'yeşil enerji' koridorunun ve başka dış satım yollarının oluşturulması dair iri ölçekli icraat yapılıyor."

Forumun peşi sıra bakanlar Türkiye-Azerbaycan Enerji Forumu protokolünü imzaladı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler