USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

APEC Zirvesi, ABD ile Çin'in bölgedeki rekabetine şehadet etti

Güneydoğu Asya ülkesi Tayland'da planlı Asya Pasifik Ekonomik İş Birliği Örgütü (APEC) Liderler Zirvesi, ABD ile Çin'in kalan hesaplı ve jeostratejik rekabette bölgedeki varlıklarını vurgulayan mesajlarına oyunluk oldu.

APEC Zirvesi, ABD ile Çin'in bölgedeki rekabetine şehadet etti
18-11-2022 23:08
Pekin

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, zirvede icra ettiği konuşmada, Washington'ın bölgedeki derinlemesine vadeli yazı ve hedeflerine aksan yaparak "Burada kalıcıyız." mesajı verdi.

Harris, ABD'nin Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklıklarını güçlendirdiğini, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkeleriyle bağlarını şimdi geçmiş yepyeni seviyede genişlettiğini belirterek "Mesajımız açık. ABD'nin Hint-Pasifik bölgesine hesaplı taahhüdü senelerce değil, on senelerce ve kuşaklarca sürecek. Bu semt düşüncesince ABD'den şimdi güzel bir hesaplı kuma yok." dedi.

Washington'ın alana aracısız yatırımlar ile kapital ve tecim akışını tasarruf etmek düşüncesince çalışacağını aktaran Harris, ABD'nin alışveriş müdahalelerini ve adaletli sıfır rakiplik avantajlarını reddedeceğini dile getirdi.

Harris, "ABD, toptan büyümenin motoru olmayı sürdürecek, bölgedeki ekonomilerin ve kuruluşların çelimli bir ortağı olacak, burada kalıcıyız." ifadesini kullandı.

"Asya-Pasifik kimsenin geri bahçesi değil"

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise Asya-Pasifik'in "kimsenin geri bahçesi olmadığını", "büyük çelim mücadelesinin alanına dönüşmemesi gerektiğini" vurguladı.

Şi zirvedeki mesajında, Harris'in kullandığı "Hint-Pasifik" tanımı namına "Asya-Pasifik" ifadesini kullanarak bölgenin on seneler ortamında hesaplı teşrikimesai sebebiyle kalkınma dalında ehemmiyetli ara kaydettiğine dikkati çekti.

Bölgenin hesaplı teşrikimesai sebebiyle aceleci bir modernizasyon ivmesi yakaladığını vurgulayan Şi, "Asya-Pasifik kimsenin geri bahçesi değildir ve iri çelim mücadelesinin endüstrisi olmamalıdır. Yeni bir Soğuk Savaş başlatma çabasına ne semt halkları ne de dönemin eğilimleri müsaade verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Şi, APEC'in hesaplı küreselleşmenin fırsatlarından en güzel biçimde yararlandığını ayraç ederek "Asya-Pasifik bölgesinde seneler ortamında oluşuk uran ve hazırlık zincirlerini bozmaya müteveccih bir girişim, hesaplı iş birliğini çıkmaza sürükleyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Çin'in Asya-Pasifik bölgesinde hesaplı iş donanmasına yardım sunmayı sürdüreceğini tabir fail Şi, "ortak geleceği paylaşan Asya-Pasifik camiası düz yazı etme" çağrısı yaptı.

Şi'nin sözlerinin, ABD'nin ismini anmadan Washington ile Pekin ortada alanda küsurat erk mücadelesine irsal karşıcı mesajlar içermesi dikkati çekti.

Macron'dan "tek evren düzeni" çağrısı

Zirveye dahil olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dü iri çelim arasındaki çelim mücadelesinin "büyük riziko ve alan okuma" bulunduğunu belirterek "cepheleşmeye" sonuç verilmesi çağrısında bulundu.

ABD ve Çin arasındaki küsurat rakiplik ve cepheleşmenin bazısı devletleri yan olmaya zorladığına dikkati çekici Macron, "Nihayetinde dünyada sadece dü iri güç, dü polar gitmek arzu edenler aşırı ve bu ağır bir hata, ABD ve Çin düşüncesince bile. Tek evren düzenine ihtiyacımız var." dedi.

Macron, Fransa'nın Hint-Pasifik bölgesine yaklaşımında "dinamik dengeyi" hedeflediğini vurgulayarak, "Biz hegemonyaya inanmıyoruz, cepheleşmeye inanmıyoruz. Biz istikrara inanıyoruz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler