USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Antalya ve Muğla'da kuşkonmaz hasadı ihracat sevinciyle başladı

İstanbul'daki ortak şirkette marketing müdürüyken kariyerini bırakıp hanımlarla kuşkonmaz üretimine süregelen Aslı Aksoy, ürünlerini iklim dışına da gönderiyor.

Antalya ve Muğla'da kuşkonmaz hasadı ihracat sevinciyle başladı
23-04-2022 12:36
Antalya

İstanbul'daki müşterek şirkette marketing müdürüyken kariyerini bırakıp Antalya ve Muğla'da kuşkonmaz üretimine başlamış bulunan Aslı Aksoy, ürünlerini özellikle Almanya edinmek neredeyse emlak dışına da satıyor.

İstanbul'da müşterek besin firmasında marketing müdürü adına çalışırken New York'ta iş gezisinde tattığı kuşkonmazla yaşamı değişen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme Bölümünden yetkilendirilmiş ve Koç Üniversitesinde erdemli lisansını bitiren Aksoy, kariyerini bırakıp memleketi Muğla'ya yerleşti.

İlk evrede 2,5 dönümlük arazide üretime başlamış bulunan ve neticelerden mesut artan Aksoy, mahalleli hanımefendilerin da desteği ile istihsal kapasitesini evvela 20, arkası sıra da 40 dönüme çıkardı.

Yılda tahminî 20 tonluk üretime vasıl Aslı Aksoy, ortağı Buğra Türker ile Antalya'nın Aksu ilçesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Boztepe Tarım İşletmesinden 210 dönümlük toprak elan kiraladı. 2,5 dönüm arazide başladığı üretimi Muğla ve Antalya'da 250 dönüme çıkaran Aksoy, Almanya ile başladığı ihracatta emlak sayısını tasarruf etmek istiyor.

Hasat sabahın evvela ışıklarıyla başlıyor

Muğla'nın rustik Yeşilçam Mahallesi'nde köydeş hanımlar Aksoy'un kiraladığı tarlalarda üretime bitmeme ediyor.

Sabahın evvela ışıklarıyla tarlalara gelmiş şekilde hasat karşılayıcı eş çiftçiler, topladıkları ürünleri ihracat düşüncesince Antalya'ya gönderiyor.

Tarlada etkin bayanlardan Sevcan Yaylalı, üretime yardım sağlamaktan çevre bahtiyar olduklarını söyledi.

Yeşilçam'ın hanımları ile 5 senedir kuşkonmaz hasadı yaptıklarını ve familya bütçelerine yardım sağladıklarını tabir fail Yaylalı, "Sabah günün evvela ışıklarıyla tarlaya geliyor ve kuşkonmaz topluyoruz. Topladığımız ürünler, kasalarla taşındıktan sonradan yıkanıp paketleniyor. Akşama derece burada çalışıyoruz ve familya bütçemize yardım sağlıyoruz." dedi.

Daha evvela hayvancılık yaptığını özetleyen Yaylalı, tarlada emek harcamayı sevdiğini kaydetti.

Songül Bağcıoğlu ise 2 senedir kuşkonmaz tarlasında çapa yapmış olup hasat çalışmalarına katıldığını dile getirdi.

Aynı sürede arıcılık ve hayvancılık da yaptığını, kuşkonmaz üretiminin başlamasıyla tarlada çalışmaya başladığını özetleyen Bağcıoğlu, elde ettikleri gelirle evlerinin gereksinimlerini karşılamanın talih donör olduğunu, hasadın tahminî 3 ay sürdüğünü tabir etti.

"İhracat açısından giranbaha müşterek sebze"

Girişimci Aslı Aksoy, AA muhabirine, baharın müjdecisi adına tanımladığı kuşkonmaz hasadına başlamaktan sevinme duyduklarını söyledi.

Türkiye'de tahminî 1100 dekar kuşkonmaz dikili meydan bulunduğunu tamlayan Aksoy, "Bunların bir aşırı da akıbet 2 sene içinde dikildi. Kuşkonmaz hem türkiye hem de erbap bulunduğu ihracat potansiyeli açısından baş döndürücü ek değerli, esenlik dair tesirleri de bulunan baş döndürücü giranbaha müşterek sebze. Hızlı müşterek gelişme beklentisi içerisindeyiz." diyerek konuştu.

Dekardan müşterek tondan müşterek tomar verim alındığını ve bire müşterek tarlada 10 sene süresince hasadın bitmeme ettiğini aktaran Aksoy, üretimle beraberce tüketimin de arttığını vurguladı.

İç tüketimin indinde ihracata da başladıklarına ayraç fail Aksoy, "Biz özlük üretimimizi bu mevsim bakımından nısıf yarıya ihracata izleyeceği yolu göstermeye başladık. Çünkü kapasitemiz ve istihsal miktarımız artıyor. Şu an erkenci üretimle bu arada Almanya ağırlıklı satışlarımız başladı. Singapur'a da verim gönderdik. Avrupa'nın dağınık zincirlerine, aracısız marketlere satışlarımız var. İnşallah verimli, dobra müşterek mevsim geçireceğiz." ifadesini kullandı.

Kuşkonmazın esenlik açısından ehemmiyetli müşterek besin olduğuna yer veren Aksoy, gastronomi dalında da mutfağa bedel katan müşterek göveri bulunduğunu vurguladı.

Aksoy, kuşkonmazın jen kaynağının Anadolu coğrafyası bulunduğunu tabir ederek şunları kaydetti:

"Anadolu'da nereye gitseniz kuşkonmazın vahşi türleri ile karşılaşırsınız. Fakat istihsal baş döndürücü yeni. Mustafa Kemal Atatürk müşterek zamanlar Yalova Devlet Çiftliği'nde 15 dekar bölgede evvela üretime başlanmış fakat elan sonradan vazgeçilmiş. Ben 7 senedir bu işin içerisindeyim. Üretim akıbet 2 senedir mahsus müşterek gelişme içerisinde. Yurt haricinde potansiyeli olan, ihracat açısından giranbaha müşterek sebze. Çünkü kuşkonmazın en şişman istihlak noktayı Avrupa. Erkenci istihsal ve levent boylu sezonumuzla baş döndürücü şişman fırsatlara sahibiz. Dolayısıyla istihsal arttıkça iç tüketimde elan baş döndürücü tanımlanmaktadır bir duruma gelecek, bire müşterek sürede ihracatın da önü küşade olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler