USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ABD ekonomisindeki şaşırtı daralma dinginlik endişelerini gündeme getirdi

ABD ekonomisinde bu senenin evvel çeyreğinde beklentilerin tersine yaşanmış olan daralma, ülkede enflasyonun 41 senenin zirvesine çıkmış olduğu ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) akçasal sıkılaşmaya başladığı ortak devirde nekahet endişelerini baştan gündeme getirdi.

ABD ekonomisindeki şaşırtı daralma dinginlik endişelerini gündeme getirdi
29-04-2022 11:41
Washington

Yüksek enflasyonla mücadelenin sürdüğü ABD'de, senenin geçmiş çeyreğinde ekonomi şaşırtı birlikte küçülme gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın kılavuz gemisi verilerine göre, ülkede katışık yurtiçi hasıla (GSYH) senenin geçmiş çeyreğinde yıllıklandırılmış yerine yüzdelik 1,4 azaldı.

Piyasa beklentilerinin bilakis küçülen ABD ekonomisinin, senenin geçmiş çeyreğinde yüzdelik 1,1 üzere sınırlanmış birlikte miktarda da olsa nema göstermesi öngörülüyordu.

Kovid-19 salgınının geçmiş senesinde iri vuruş düzlük ABD ekonomisi, toparlanmanın bitmeme etmesiyle birlikte eski çeyrekte yüzdelik 6,9 büyümüştü. Ülke ekonomisi, güzeşte sene genelinde ise 5,7 ile 1984'ten buyana en çelimli nema kaydetmişti.

Böylece ABD ekonomisi bu senenin geçmiş çeyreğinde, salgının en dip hissedildiği 2020'nin ikinci çeyreğinden buyana geçmiş defa düşme kaydetti.

Omicron ve aut tecim açığı büyümeyi kesintiye uğrattı

Bu senenin geçmiş çeyreğinde ABD ekonomisindeki daralmada, hususi yığılım yatırımları, ihracat, federal amme masrafları ve eyalet ile domestik amme masraflarındaki eksilme can alıcı oldu. Aynı devirde hariç alım artma gösterirken, ferdî istihlak harcamaları, mesken dışı çakılı yatırımlar ve mesken çakılı yatırımları da yükseliş yayınlayan gayri kalemler yerine öne çıktı.

ABD Başkanı Joe Biden, GSYH verisinin açıklanmasının peşi esna meydana getirdiği açıklamada, kılavuz gemisi verinin uran faktörlerden etkilendiğini belirtti.

Analistler ise bu senenin başlangıcında can alıcı bulunan Kovid-19 salgınında Omicron varyantının ve aut tecim açığındaki artışın geçmiş çeyrek daralmasında belirleyici olduğuna ayraç etti.

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı birlikte devirde ekonominin bitmeme fail tedbir zinciri sıkıntıları, finans şişkinliği ve iştirakçi kıtlığından da etkilendiğini tamlayan analistler, fakat iç ilginin çelimli kalmaya bitmeme ettiğine, kazançlı çıktıdaki azalmanın aldatıcı olabileceğine dikkati çekti.

Son veriler, ekonominin en iri parçası bulunan ferdî istihlak harcamalarının geçmiş çeyrekte salname bazda yüzdelik 2,7 arttığını ortaya koydu.

Fed mayısta 50 temel puanlık artışa hazırlanıyor

ABD ekonomisinde senenin geçmiş çeyreğinde yaşanmış bulunan daralma, dü çeyrek yukarı caba küçülme anlamına mevrut dinginlik endişelerinin de gündeme gelmesine illet oldu.

Başkan Biden, bahis konusu endişelerin sorulması üzerine, birlikte resesyondan ide etmediğini, şu anda kimsenin dinginlik öngörmediğini, bazılarının 2023'te birlikte dinginlik olabileceğini kestirim ettiğini anlatım etti.

Enflasyonun yüzdelik 8,5 ile 41 senenin zirvesine çıkmış bulunduğu birlikte devirde diyar ekonomisinde yaşanmış bulunan küçülme, ekonomilerde dinginlik ve efdal enflasyonun birlikte arada gerçekleşmesi yerine bildik ölü şişkinlik endişelerini de gündeme getirdi.

Analistler, ABD'de geçmiş çeyrekte küçülmeye efdal enflasyonun haremlik ettiğini, diyar ekonomisinin ikinci çeyrekte de küçülmesi şeklinde uran yerine resesyona gireceğini belirtti.

Fed'in "şahinleşen" siyasa duruşu da kazançlı büyümenin zararlı etkileneceğine değgin endişeleri güçlendirirken, analistler bankanın 3-4 Mayıs'taki toplantısında enflasyonu arama dibine alabilmek düşüncesince saldırgan birlikte halde ürem artırmasından ayrıksı seçeneğin olmadığını belirtti. Analistler, Fed'in mayısta 50 temel puanlık artışa hazırlandığını bildirdi.

- "ABD ekonomisi zararlı tabloya karşın mukavemetli görünüyor"

Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, AA muhabirine, GSYH'deki düşüşü iri seviyede tetikleyen nedenlerin envanter yatırımındaki çöküntü ve esneyen tecim açığı bulunduğunu söyledi.

Küresel tedbir zinciri krizinin faktör bulunduğu bildirme kesintilerinin üretimi zararlı etkilediğine ayraç fail Kulaksız, "Bu esasta kestirim edilebilmekte birlikte gelişmeydi. Ayrıca savaş, küsurat finans şişkinliği ve bitmeme fail müstevli kazançlı daralmada can alıcı oldu." dedi.

Kulaksız, "ABD ekonomisi aksi nema ve enflasyonun faktör bulunduğu bu zararlı tabloya karşın mukavemetli görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Ekonominin geçmiş çeyrekte daralmasını birlikte ikaz göstergesi yerine düşünebiliriz"

ABD ekonomisinin motoru bulunan mahveden harcamalarının Omicron varyantına karşın arttığına dikkati çekici Kulaksız, bunun aksi büyümenin tesirini birlikte seviyede telafi edeceğini düşündüğünü aktardı.

Resesyon endişelerini de değerlendiren Kulaksız, şunları kaydetti:

"Resesyon olması düşüncesince art arda dü çeyrekte aksi nema olması gerekir. Şu anda dinginlik hissedilmese de ekonominin geçmiş çeyrekte daralmasını birlikte ikaz göstergesi yerine düşünebiliriz. Ancak, şu bariz birlikte halde görülüyor ki efdal mahveden talebi ve bildirme kıtlığı ekonominin sınırlarını zorlamaya başladı. Bazı ekonomistler, Fed'in enflasyonu yüzdelik 2’ye ıskat etmek icin strateji etmiş bulunduğu politikaların, ilkin ürem hadlerindeki yükselmenin önümüzdeki devirde resesyona faktör olabilecegini savunuyor.

Ancak, bir çok aşırı iktisatçı de resesyonun mübrem olmadığını, Fed'in enflasyonla mücadelede izlediği mülk politikasına karşın kazançlı genişlemenin olabileceğini düşünüyor. Burada ehemmiyetli olan, hummalı düzen mülk politikası uygulamasında aşırıya gidilmemesi ve kazançlı politikaların 'yumuşak iniş' stratejisi dahilinde yapılması. Eğer hakeza birlikte siyasa izlenirse resesyonun olamayacağını düşünüyorum."

"Stagflasyon ABD'de olabilecek en biçimsiz senaryo"

Kulaksız, kimi iktisatçıların de ölü şişkinlik endişeleri olduğuna ayraç ederek, "Bence ölü şişkinlik ABD'de olabilecek en biçimsiz senaryo. Stagflasyonun olması düşüncesince dingin revan birlikte ekonominin beraberinde yükselen finans şişkinliği ve efdal aylaklık olması gerekir. Ancak 1970’lerdeki üzere birlikte stagflasyonun yaşanması beklenmiyor. Son devirde pandemi engellemelerinin hafifletilmesiyle aylaklık oranlarında salah oldu." dedi.

Tüketiciler ve işletmeler masrafa bitmeme etmiş bulunduğu düşüncesince ikinci çeyrek ve sonra alçak gönüllü birlikte nema olacağını düşündüğünü tamlayan Kulaksız, ABD düşüncesince 2022 yılının tamamında muhtemel nema oranının yüzdelik 3,7 bulunduğunu kaydetti.

Kulaksız, "Fed banko hummalı düzen mülk politikası uygulamasına bitmeme edecek. Önümüzdeki hafta ürem rakamlarını yeniden çoğaltması bekleniyor. Bu, senenin ikinci ürem artırımı olacak. Ancak, kazançlı büyümeyi finansal heveslendirme kanalıyla çoğaltmak mümkün." niteleyerek konuştu.

"Resesyon birlikte yıldırma lakin henüz ilavesi değil"

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi de aksi mevrut geçmiş çeyrek GSYH verisinin şaşırtı bulunduğu söyledi.

Verinin dinginlik endişelerini gündeme getirmesine yer veren Zandi, "Resesyon birlikte yıldırma lakin henüz ilavesi değil." ifadesini kullandı.

Zandi, beklendiği üzere arsıulusal ticaret, stoklar ve amme harcamalarının geçmiş çeyrekte nema üstünde iri ağırbaşlılık oluşturduğuna ayraç ederek bunların beklenenden henüz ağırbaşlı bulunduğunu kaydetti.

Kovid-19 salgınında Omicron dalgası ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının etkilerinin geçmiş çeyrekte büyümeye dokunca verdiğini tamlayan Zandi, "Ekonomi çelimli ve işsizliği düşürmeye bitmeme fail birlikte süratte büyümeye bitmeme ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Zandi, Fed'in ürem rakamlarını enikonu aceleci birlikte halde normalleştirmek ve "acı donör seviyede yüksek" enflasyonu dun taraflı baskılamak kabul etmek düşüncesince kazançlı büyümeyi tam miktarda yavaşlatmasına bağlı meydana getirecek baş döndürücü işi olduğuna dikkati çekerek, "Fed'in ekonomiyi resesyona sokmadan bunu başarmasını bekliyorum, fakat bu emeksiz olmayacak." dedi.

"Verinin bilgileri optimizm düşüncesince illet sunuyor"

ING Uluslararası Başekonomisti James Knightley de enflasyonun 40 senenin zirvesinde bulunduğu birlikte sürede şaşırtı birlikte daralmanın mübrem yerine henüz birlikte tomar ölü şişkinlik tartışmasına biçim açacağını belirtti.

Knightley, GSYH verisinin ayrıntılarının optimizm düşüncesince illet sunduğunu belirterek, bunun ölü şişkinlik endişelerini ortadan kaldıracağını anlatım etti.

Özellikle güzeşte senenin sonlarında Omicron dalgasının illet bulunduğu kazançlı ivme adisyona katıldığında iç ilginin esasta enikonu çelimli birlikte halde yükseldiğine ayraç fail Knightley, "ikinci çeyreğe baktığımızda, maliye ve mülk politikasının henüz az müzahir duruma gelmesine karşın nema rakamının henüz dobra olacağından eminiz." değerlendirmesinde bulundu.

Knightley, ikinci çeyrek büyümesinin yüzdelik 2,0-2,5 ortada gelmesini, finans şişkinliği baskılarının efdal kalmaya bitmeme etmesini ve iş gücü sektörünün hummalı düzen görünümünü müdafaasını beklediklerini belirtti.

James Knightley, "Bugünün manzara kırıklığı yaratıcı GSYH kararı doğacak hafta Fed'in 50 temel puanlık birlikte ürem artışı düşüncesince görünümü değiştirmemeli." yorumunu yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler