USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

AB, piyasasına hâlâ aşkın destek vermeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD'deki Enflasyonu Düşürme Yasası'nın Avrupa'yı endişelendirdiğini, sanayi yatırımlarına müteveccih amme destek kurallarını basitleştireceklerini söyledi.

AB, piyasasına hâlâ aşkın destek vermeye hazırlanıyor
04-12-2022 20:18
Brüksel

Von der Leyen, Belçika'nın Brugge şehrinde arazi meydan Avrupa Koleji'nde planlı programda konuştu.

ABD'de Enflasyonu Düşürme Yasası'nın benimseme edildiğini anımsatan von der Leyen, bu yasanın mühim ve parlak erke sektörlerinde dünkü ortak sınai ekosistem peydahlamak düşüncesince tahminî 369 bilyon dolarlık ortak envestisman planı içerdiğini anlattı.

Von der Leyen, ABD'deki kanun ile Avrupa Yeşil Mutabakatı ortada can alıcı benzerlikler bulunduğunu belirterek, ikisinin de iklim, envestisman ve gelişme stratejisi içerdiğini tabir etti.

"ABD'deki Enflasyonu Düşürme Yasası, Avrupa'da ide uyandırıyor." diyen von der Leyen, Kovid-19'un nazik hazırlık zincirinde darboğazları şiddetlendirerek Avrupa sanayisini menfi etkilediğini anımsattı.

Von der Leyen, Rusya-Ukrayna mücadelesi zımnında toptan erke arızının da kısıtlanmış ortak çözüm aldığını hatırlatarak, Rusya'nın akıbet 8 ayda AB'ye borazan hattıyla doğal doğal gürültü yağı lambası tedarikini yüzdelik 80 kestiğini dile getirdi.

Salgın, harp ve erke krizinin, özellikle Avrupa ekonomisinin erke dip sektörleri edinmek kıl payı nice endüstrisinin rakiplik enerjisini menfi etkilediğine ayraç fail von der Leyen, "Enflasyonu Düşürme Yasası'nın nahak yere rekabete defa açım ve piyasaları yama riski var." sanarak konuştu.

Von der Leyen, yasanın nazik hazırlık zincirlerini parçalayabileceğini belirterek, yasadaki mevhibe muafiyetlerinin ve sübvansiyonların düğümlü mevzular olduğuna dikkati çekti.

Yasa ile ortak araba üreticisinin Kuzey Amerika'da istihsal yapması ve ABD'den zerre alması biçiminde tekme yarar sağlayacağını özetleyen von der Leyen, bunun envestisman akışlarını baştan yönlendireceğini söyledi.

Von der Leyen, "Gelecekteki yatırımlarını AB'den ABD'ye taşımayı düşünen üreticilerin hikayelerini bizler duyduk." dedi.

Harekete geçmeliyiz

Rekabetin denk koşullar altında olmasının önemine ayraç fail von der Leyen, "Enflasyonu Düşürme Yasası ve gayrı önlemlerin aksaklık yarattığı hallerde dubara sahasını baştan dengelemek düşüncesince harekete geçmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Von der Leyen, yasanın en ide donör yanlarını ve rakiplik dezavantajlarını ıskat etmek düşüncesince ABD ile beraberce idman mecburiyetinde olduklarını vurguladı.

Avrupa sanayisinin dönüşümüne şimdi çok finansman sağlanması icap ettiğini tabir fail von der Leyen, "Dönüşüme müteveccih amme yatırımlarını kolaylaştırmak düşüncesince ilkin eskiden öz kurallarımızı ayarlamamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Enflasyonu Düşürme Yasası, amme destek çerçevemizi nite geliştirebileceğimizi ve dünkü toptan ortama nite uyarlayabileceğimizi düşünmemizi sağlamalıdır. Bu nedenle, amme destek çerçevemizi nite şimdi öngörülebilir ve dümdüz bir duruma getirebileceğimize bakmalıyız." diyen von der Leyen, iş dünyasının dümdüz kuralları bulunan ortak amme destek sistemi istem ettiğini anlattı.

Enflasyonu Düşürme Yasası

ABD'de enflasyonun düşürülmesine müteveccih şümullü sağlık, hava ve mevhibe düzenlemelerini içeren ve ABD Başkanı Joe Biden'ın ağustos ayında imzaladığı Enflasyonu Düşürme Yasası, Avrupa'da ağız dalaşı konusu oluyor.

Vergi indirimleriyle elektrikli araba satın edinmeyi isteklendirme etmeyi öngören kanun kapsamında, Kuzey Amerika'da imal edilen bataryaların kullanıldığı ve bu bölgedeki madenlerden çıkan mineralleri içeren elektrikli araçlara 7 bin 500 dolara derece mevhibe indirimi verilmesi denli tensikat arazi alıyor.

AB, mevhibe indirimlerini ABD'de imal edilen içeriğe ilişkin bir duruma getiren dünkü düzenlemenin Avrupalı araba şirketlerini ve pil ile yenilenebilir erke ekipmanları engelleme yeşil iktisat alanındaki üreticileri dezavantajlı bir duruma getireceğinden ide duyuyor.

Enerji krizi, faziletkâr pahalılık ve mümkün durgunluk endişeleriyle çetince ortak dönemden sabık Avrupa düşüncesince sahasının arka kalması da asliye ortak riziko yerine öne çıkıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler