USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'2022’de teknoloji ve sürdürülebilirlik ile ‘daha iyi bir dünya’ hedefliyoruz'

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, Turkcell'in teknoloji ve sürdürülebilirlik alanlarındaki çalışmalarıyla ait açıklamalarda bulundu.

'2022’de teknoloji ve sürdürülebilirlik ile ‘daha iyi bir dünya’ hedefliyoruz'
18-01-2022 14:58

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, firmanın sürdürülebilirlik, maşeri yardım ve dijitalleşme alanlarındaki yaklaşımıyla ait öne çıkan çalışmalarını değerlendirerek bu başlıklarla ait açıklamalarda bulundu. Özellikle pandemi ile birlikte, hava krizi ve sürdürülebilirlik hikayelerinde dünya çapında farkındalığın arttığına ilgi çekici Bülent Aksu, geçtiğimiz biraz yılda dünyada ve Türkiye'de yaşanmış bulunan hava krizi kaynaklı ayrımlı saf afetlerin dünyamızın geleceği açısından sürdürülebilirlik mevzularını da erdemli rüçhan bir duruma getirdiğini aktardı. Toplumun yüzdelik 78'inin hava değişikliğine dirlik sunulan mücadelede iri kurumlara da gösteriş düştüğüne inandığını tamlayan Aksu, firmanın sürdürülebilirlik yaklaşımını ise şu biçimde özetledi:

“Ürettiğimiz teknolojileri doğaya, çevreye ve topluma dirlik yazık duygusuyla tasarlıyor, hepsi iş süreçlerimizi insanoğlu ve mekân odaklı kurumsal yaklaşımla geliştiriyoruz. İklim değişikliği karşısında, hızla gelişen teknolojinin enerjisini kullanarak işlerimizi daha çevreci, daha doğurgan ve sürdürülebilir bir modele dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda; 2030 yılına denli canlılık tüketimini yüzdelik 100 yenilenebilir kaynaklardan gelecek ve 2050 yılına denli kemiksiz el değmemiş karbon olma hedeflerine sahibiz.”

Yenilenebilir enerjiyi elden tüketen değil, üreten Turkcell
Bu hedef doğrultusunda başta iş süreçlerinde yenilenebilir erke kaynaklarını kullandıklarını, erke verimliliğini ve tasarrufunu artıracak proses iyileştirmelerine odaklandıklarını aktaran Aksu, sürdürülebilirlik kapsamında yürüttükleri hepsi bu emekleri Entegre Faaliyet Raporu'nda transparan bir halde hepsi paydaşlarıyla ve kamuoyuyla paylaştıklarını belirtti. Bu faaliyetlerin paydaşlar ve ekosistem gözetiminde genişlemesinin bütünsel hedefler açısından ehemmiyetli bulunduğunu anlatım fail Bülent Aksu, laflarına şu biçimde bitmeme etti:

“Sadece yenilenebilir erke tüketen değil tıpkı sürede yenilenebilir erke de üretebilen bir iştirak peyda etmek üzere bu alandaki yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, 2021 yılındaki canlılık tüketimimizin tamamını, yüzdelik 100 yenilenebilir erke kaynaklarından önlem ederek karşıladığımızı mutlulukla ifşa etmek isterim. Sahip olduğumuz hep 3 çağ enerjisi projesi ile 2020 senesinde yenilenebilir kaynaklardan 1,6 milyon kWh canlılık üretmiştik. 2021 senesinde İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali'ni (RES) satın aldık. Turkcell namına hep oturmuş gücü 18 MW bulunan ve yılda kısaca 67,5 GWh'lik bir istihsal realizasyon kapasitesine cemaat bu RES ile 2 bin 500 temel istasyonunun canlılık ihtiyacını karşılayabiliyoruz. İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santralimizin kapasitesini önümüzdeki çağda daha da açık açık tezyit yönünden çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Çevreci hedeflere yeşil kredi
Turkcell'in sürdürülebilirlik odaklı 2030 ve 2050 taahhütlerini elden çevresel bir yazık namına değil kurumsal ıztırar namına bildirme ettiklerini vurgulayan Aksu, bu taahhütler çerçevesinde operatörün sergilediği muvazeneli performansın, ‘sürdürülebilir finansman' mevzusundaki çalışmalarına da müspet yardım sunduğunu görmekten sevinme duyduklarını anlatım etti. Operatör, sabık ay BNP Paribas ile imzaladığı barışma sebebiyle 2019'da tahsis etmiş olduğu sürdürülebilir endeksli kredinin tutarını 70 milyon euroya çıkarmış ve vadesini 5 sene namına güncellemişti.

Aksu, mevzuyla ait olarak, “Sürdürülebilirlik alanındaki bu taahhütlerimizi finansman kaynaklarımızı çeşitlendirme hedefimizle birleştirdik ve BNP Paribas ile daha ilkin imzaladığımız 'Sürdürülebilirlik Endeksli Kredi' anlaşmamızda ücreti arttırıp vadeyi uzun uzadıya güncelledik. Bu itimat sebebiyle bir yandan karbon fut izi azaltılarak çevreye dirlik bulunan sorumluluğumuzu namına getirirken bir yandan da finansman maliyetlerimizi düşürebileceğiz. Bu janr kaynakların artarak kullanılması düşüncesince önderlik hazırlamaya bitmeme edeceğiz” sanarak konuştu.

Teknolojiyle maşeri fayda: Robot El
Turkcell'in sürdürülebilirliği elden çevresel bazda değerlendirmediğini, sosyal, çevresel ve konuşu bölgede teknolojisiyle artı bedel çoğaltma misyonuyla çalıştığını aktaran Aksu, bunun en iyi örneklerinden birinin de Robot El projesi bulunduğunu belirterek şu biçimde konuştu:

“Kurulduğumuz günden beri hızla gelişen teknolojinin vesile eşitleyici enerjisini maşeri faydaya çevirmeyi önemsiyoruz. Toplumun bilgiye, tahsile ve maşeri yaşama erişimde denk imkanlara kavuşmasını hedefleyen projeleri yaşama geçirmeyi maksadımız namına görüyoruz. Bu çerçevede teknoloji ve tasarımı, insanoğlu odaklı kullanarak maşeri yarar sağlamayı önemsiyoruz. Robotel Türkiye Derneği, el ve inç protezi gereksinimi duyan bireylere, başta ufaklıklara insana hususi endaze ve niteliklerde 3 boyutlu yazıcılarla üretilmiş, konuşu ve kullanılabilir mekanik ellerin parasız paylaşılmış olduğu bir platformdu. Biz de iştirak olarak, Robotel Derneği ile teşrikimesai yaparak, inç ve el deformasyonu zımnında proteze ulaşamayan yahut kullanamayanlara dayanak noktası özgülemek istedik. Verdiğimiz hediye yardımı ile de gözleyen 120 el düşüncesince çalışmalara başladık. Ayrıca bu Dernek ile baş başa Zeka Gücü öğrencilerimize terbiye vermeye de başladık. Öğrencilerimizin de katkılarıyla 1 sene içinde hepsi robot başkaları hazırlanıp gerekseme sahiplerine erişmiş olacak.”

Operatörün Zeka Gücü projesi üzerine da bilim aktaran Aksu, laflarına şu biçimde bitmeme etti:
“Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz Zeka Gücü Projesi, Endüstri 4.0'ın şekillendireceği geleceğin yaşamına önlem yönünden kalburüstü çalışmalarımızdan bir tanesi olma niteliği taşıyor. Ülkemize yarar gelmek üzere Türkiye'nin en kuzeyinden en güneyine, en doğusundan en batısına 42 kentte yaşama geçirdiğimiz 70 Zeka Gücü sınıfı ile öğrencilerimize ve öğretmenlerimize misyon etmenin gururunu yaşıyoruz. Zeka Gücü Teknoloji Laboratuvarlarında öğrencilerimiz bileşimli zeka, kodlama, gök bilimleri, robotik, çokbilmiş ev ve korku teknolojilerine müteveccih eğitimler alarak dünkü planlar geliştiriyorlar. Şimdiye denli millî ve arsıulusal 400'den çok ihsanıhümayun ele geçiren öğrencilerimiz, projenin tesiri ve çıktıları açısından bizlere ehemmiyetli bir belirtke sunuyor.”

Turkcell'den dünkü soy sop yazılım şirketi: Atmosware
Bugünün dünyasında dijitalleşmenin yanı esna teknoloji kuvvetiyle dönüşen dünkü bir ekonominin oluşmaya başladığını anlatım fail Aksu, bu sürede Türkiye'nin global teknoloji alanındaki rekabette önde olabilmesi düşüncesince en ehemmiyetli alanlardan bir tanesi bulunan yazılıma ciddiyet özgülemek gerektiğine inandıklarını anlatım etti.

Yazılım dalında Türkiye'nin öz kaynaklarına daha çok envestisman gerçekleştirmek ve bu alandaki mensupları sübvanse etmek düşüncesince yerel ve ulusal bir yazılım seferberliği başlatarak Atmosware ünlü dünkü yazılım firması kurduklarını tamlayan Aksu, “Ülkemizde dünkü soy sop çalışma, öğrenme ve eylem modelleri geliştirmeyi ve teknoloji dalında daha çok ilişik bedel üretmeyi hedefliyoruz. Bu sayede memleketimizdeki teknoloji odaklı olgun iş enerjisini destekleyebilir ve Türkiye'nin teknoloji ekosistemini el birliğiyle doğurgan bir biçimde büyütebiliriz. Atmosware, kalifiye yazılımcı bakmak ve birinci dershane harf istihsal etmek düşüncesince kuruldu. Öncelikle Turkcell kadro şirketlerimizin yazılım ihtiyacını kapsayacak biçimde usul haritamızı hazırladık. Ardından şirketlerin yazılımcı ihtiyacından ziyade, doğrudan yazılım ihtiyacını karşılayacak biçimde işlerine isteyen olmayı hedefliyoruz” sanarak konuştu.

Özel namına tasarlanan terbiye programlarıyla yazılım alanındaki istihdamı güçlendirmeyi hedeflediklerini bildiren Aksu, “Yeni yazılım şirketimizle terfian küsurat yazılımcı gereksinimi düşüncesince ekosisteme yarar sağlayacağız. İstihdamdaki yazılımcı oranımızı, mütekâmil ülkelerdeki orana yaklaştırmamız gerekiyor. Bu doğrultuda Kasım ayında Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığımız protokolle de bir aşama attık. ‘Geleceği Yazanlar - Gençlere Yatırım, Geleceğe Yazılım' Programı'yla dünkü bir terbiye ve istihdam seferberliği başlattık. Türkiye'de geçmiş el yaşama geçirilen mesleksel terbiye programıyla, darülfünun akıbet derslik öğrencileri ve mezunlara yazılım teknolojileri dalında eğitim, onaylama ve istihdam imkânı sağlanacak. 6 ay sürecek izlence süresince tıpkı mentorluk desteği de sağlanacak. Katılımcılardan programı muvaffakiyet ile tamamlayanlara ise vereceğimiz şehadetname ile yazılımcı namına Turkcell kadro şirketlerinde iş bulma olanağı tanıyacağız. Ayrıca katılımcılar, şirketimizin kurumsal birikimini yansıtan ve Turkcell Akademi'nin hazırladığı erdemli kurda bir eğitimin ardından, mesleksel ustalık sertifikalarıyla ayrımlı şirketlerde de istihdam dair bir aşama önde olacak” halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler