Uzmanlar 65 yaş üstünü kış aylarında kalp aksesi ve felce karşı uyarıyor

Kış aylarında havanın bir güzel soğumasıyla beraberce başta 65 yaş üstü hastalarda kalp krizi, felç, ve benzeşim hastalıklarda artım yaşanırken, uzmanlar bu riskleri düşürmek düşüncesince vatandaşlara dü yahut üç kıvrım olacak biçimde akıllıca elbise seçmeleri, başt

Sağlık - 2 yıl önce

Kış aylarında havanın soğumasıyla beraberce kalp krizi, sekte ve benzeşim iveğen kardiyovasküler hastalıklarda çoğalma izleniyor. Buna hastalık bulunan etkenler dört dörtlük namına kemiksiz olmamakla beraberce kalp atış hızındaki yükseklik, soğuğa ilişkin tansiyondaki değişiklikler, bünyenin aut havaya yaklaşan bulunan cilt, deri altı bölgedeki damarlarda büzülme zımnında kalbin iş yükünün artmasıyla kalbin kanlanmasının ve beslenmesinin azalması ve fiziki aktivitenin kısıtlanması kabilinden bağlam toprak alıyor. Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Münevver Sarı, bu kabilinden hastalıkları yaşamamaları düşüncesince vatandaşlara alabilecekleri önlemler karşı bilim verdi.

“Kış aylarında kalp aksesi nâkil ve sekte nâkil hastalarda ahiret yolculuğu oranının yüzdelik 15-20 oranında elan faziletli bulunduğu bilinmekte”

Dr. Sarı, "Havaların soğumasıyla beraberce bilinmiş bulunduğu kabilinden kalp krizi, sekte ve benzeşim iveğen kardiyovasküler hastalıklarda çoğalma izlenmekte. Bu çoğalma 65 yaş üstündeki hastalarda elan belirgindir. Aynı sürede kalp yetmezliğinin klinik seyrinde kötüleşme ve bu yüzden de hastaneye yatışlarda çoğalma mevcuttur. Yapılan gözlemsel çalışmalarda, kış aylarında kalp aksesi nâkil ve sekte nâkil hastalarda, gene bu hastalıklara ilişkin ahiret yolculuğu oranının yüzdelik 15-20 oranında elan faziletli bulunduğu bilinmekte. Tam namına buna hastalık bulunan düzenek kemiksiz değildir. Ancak biraz düzenek üstünde sakinleşmek gerekirse, fizyolojik streslere ilişkin namına sıcakkanlı asap sistemi aktivasyonunda artış, kalp hızındaki yükseklik, soğuğa ilişkin tansiyondaki değişiklikler, ilkin bünyenin aut havaya yaklaşan bulunan cilt, deri altı bölgedeki damarlardaki büzülme zımnında kalbin iş yükü artmakta ve kalbin kanlanması, beslenmesi azalmaktadır. Bunun indinde yiyecek içmece alışkanlıklarındaki değişiklikler, fiziki aktivitenin kısıtlanması, güneşle temasın elan az olması zımnında oluşan hormonal değişiklikler, D vitamini eksikliği, iklim kirliliği ve bu dönemdeki kalık enfeksiyonlar da gene sansasyonel olabilmektedir" dedi.

“Vücuttaki ısı kaybını destek olmak düşüncesince dü yahut üç kıvrım olacak halde makul giysi seçilmeli”

Uz. Dr. Münevver Sarı, “Bu riskleri indirmek düşüncesince şunlara ihtimam etmeliyiz. Öncelikle vücuttaki ısı kaybını destek olmak düşüncesince makul giysi tarzı önemli. İki yahut üç kıvrım olacak halde makul giysi seçilmeli. Yine tagaddi önemli. Mideyi tıka basa doldurmamalıyız. Mevsimsel taravetli meyve, göveri tüketimi, ilkin C vitamininin faziletli bulunduğu vitaminli yiyecekler tüketmeliyiz. Yoğun kafein ve içki tüketiminden kaçınılmalıyız. Sigara kullanması elbette azaltılmalı. Yine nakit alımına da ihtimam edilmelidir. Bu devirde küsurat viral üst teneffüs yolu enfeksiyonları hem gerginlik yüksekliği bununla beraber kalp yetmezliğinin klinik kötüleşmeye hastalık olmakla birlikte, miyokardit dediğimiz miyokart inflamasyonuna hastalık namına da kalp yetmezliği gelişmesinde gösteriş oynayabilir. Bu sebeple ilkin 65 yaşın üstünde vakayiname kalp rahatsızlığı olanlar, kalp yetmezliği ve vakayiname akciğer rahatsızlığı olanların enflüanza aşısını ve batar aşılarını elbette yaptırmalıdırlar. 2019 yılından buyana hepsi dünyada sansasyonel bulunan kovit-19 salgını ilkin kalp rahatsızlığı bulunan nemli hastalarda elan ağırbaşlı ve elan ölümsek seyredebilmektedir. Bu sebeple de gene boğunuk ve neşeli ortamlardan kaçınılmalı, maske, aralık ve el yıkamaya ihtimam gösterilmeli. Mutlaka hastaların aşıları da tamamlanmalıdır" diyerek konuştu.

"Havanın elan ılık bulunduğu saatlerde hafif, itidalli derecede tempolu yürüyüşler gerçekleştirmek kalp sağlığına faydalı"Dr. Sarı ayrıca, "Kalp hastalığında egzersizin müspet tesirleri elbette ki biliniyor. Biz de hastalarımıza idman öneriyoruz. Ancak dargın havalarda ağırbaşlı ve koyu egzersizleri banko önermiyoruz. Aynı sürede hareketsizlikten de kaçınılmalı. Havanın elan ılık bulunduğu saatlerde hafif, itidalli derecede tempolu yürüyüşler gerçekleştirmek kalp sağlığı düşüncesince müfit ve bunu öneriyoruz” biçiminde konuştu. 

Muharrem Çam - Halit Arslan 

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da Yenikapı Açık Hava Yaşam ve Kültür Merkezinde 52 dükkan kiralamaya sunuldu

2022-02-03 17:06 - Ekonomi

Kar yağışıyla beyaza bürünen Başkent Millet Bahçesi, şita sporu sevenlerin yol uğrağı noktası oldu

2022-01-29 11:42 - Yaşam

İstanbul Sinopspor dayanışma yemeğinde bir araya geldi

2022-01-30 14:07 - Spor

Julien Stephan: 'Burak Yılmaz ve Zeki Çelik’i takımımda görmek isterdim'

2022-01-31 11:24 - Spor

Kar ve buz düşmeye bağlı kırık olaylarını artırdı

2022-02-05 09:12 - Sağlık

'Uyku sorunu yaşayanların sayısı pandemi ile beraber yüzde 74’e yükseldi'

2022-01-31 11:41 - Sağlık

Adnan Polat: 'Seçim tsunami etkisi yapar'

2022-02-01 16:25 - Spor

Dünya şampiyonu boksör Antalya'da eldivenlerini çıkartıp kramponlarını giydi

2022-02-04 12:07 - Spor

Otokar'dan 2021'de 1 bilyon 42 milyon TL kemiksiz kar

2022-02-04 23:28 - Ekonomi

Mileyha Sulak Alanı'nda önceki defa kukumav kuşu görüntülendi

2022-01-30 12:35 - Yaşam

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri